14 июнь 2019 974

Незрівнянний Ханум: рецепт східної кухні з покроковим фото

Східна кухня багата чудовими стравами. Одне з них — страва «Ханум».

Хазяєчки, не тільки на батьківщині шедевра, оцінили його по достоїнству, взявши на замітку цей чудовий рецепт.

Історія появи соковитого гарячого Ханума

Імовірно Ханум — узбецька страва. Однак воно широко поширене в різних народних кухнях, має відмінності в приготуванні, але не кардинальні. У російській мові зустрічаються видозмінені варіанти назви: ханим, хунон, ханон та інші.

Як би його не називали, суть страви одна — це рулет з начинкою, приготований на пару. Основна родзинка — тонке, ніжне тісто.

Ймовірно тому з будь-якою начинкою виріб має чарівний смак. Варіанти начинок вибираються на розсуд господинь: картопляна, м'ясна, овочева.

Існує легенда появи цього смачного страви. У давні часи глава сімейства повернувся додому, коли його не чекали.

Він тривалий час був відсутній і його несподіваного візиту були безмежно раді, тільки от смачно нагодувати чоловіка господиня була не готова. А так їй хотілося побалувати його улюбленими мантами, однак швидко ж їх зробити неможливо.

Лінь або кмітливість лягли в основу подальших дій жінки — історія замовчує.

Тільки вона розкрутила тісто, разровняла по коржику фарш, скачати рулетом і поставила готуватися.

Потім вона розрізала рулет на частини і подала на стіл.

Не дарма цей рецепт має ще одну назву — «ліниві манти». А страва прозвали на честь догадливой господині, яка носила ім'я Ханум.

Класичний рецепт з покроковим фото
Інгредієнти Кількість
Борошно - 1 кілограм
Вода - 1 склянка
Масло рослинне - 3 ст. л.
Картопля - близько кілограма
Цибулю - 4 шт.
Перець - на любителя
Свіжі помідори - 6 штук
Часник - кілька зубчиків
Солодкий перець - 1 шт.
Цукор - 1 чайна ложка
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 195 Ккал

Ханум славиться розмаїттям начинок, але в основі класичного варіанта лежить картопля з цибулею.

Приготування тіста і начинки для класичного Ханума за рецептом з фото виглядає так:

  1. Тісто готується так само, як для пельменів або вареників: борошно просіяти, змішати з маслом і акуратно, повільно додати води. Посолити, спочатку замішати ложкою, а потім продовжити місити руками кілька хвилин, поки тісто не придбає еластичність. Прикрити тісто плівкою, попередньо скатав куля. Як варіант: залишити на холоді. У будь-якому випадку, хвилин 40 воно повинне постояти;
  2. Картопля для начинки нарізати тонко, краще соломкою. Ще один варіант — натерти на тертці. Півкільця цибулі і зелень додати в картоплю, поперчити, перемішати. Відразу начинку не солимо ні в якому разі, щоб вона не стала водянистою.

Начинку потрібно поділити, її повинно вистачити на 2 рулету. Готову основу тесту теж розділити на дві, по можливості однакові частини.

Одну з них тонко розкачати, змастити маслом, заповнити половиною приготовленої начинки. Масу акуратно розрівняти по тесту, але не до кінця.

Щоб рулет добре загортався, а начинка не випадала, край пласта на 7-10 см повинен залишитися порожнім.

Тепер знадобиться сіль для начинки. Картоплю посолити, полив двома ложками олії.

Рулет згорнути не туго, слідом відразу приступити до формування другого рулету.

Виріб укладається на змащене дно мантышницы.

Приготування займе 45-50 хвилин.

Для соусу довільно невеликими шматочками нарізати всі зазначені в рецепті продукти: цибуля, перець, часник. Все обсмажити. Останніми в нудяться овочі додають помідори, обов'язково без шкірки.

Всі заправляють сіллю, цукром, приправами за смаком. Томатна приправа до страви повинна потомитися.

Готовий Ханум нарізати. За бажанням порційні шматочки посипати зеленню і подати з ароматним соусом.

Щоб точно зрозуміти і закріпити класичний рецепт Ханума, дивіться відео-ролик:

Ханум з картоплею в мультиварці

Найчастіше Ханум готують у мантоварке. Але він виходить не менш смачним і в мультиварці.

Тісто і начинка готуються так само, як і в попередньому рецепті. Видозмінюється тільки склад соусу: свіжі помідори замінюються томатом.

Ще для нього будуть потрібні:

  • 2 цибулини;
  • Олія для обсмажування;
  • Томат — 200 грам.
Соус можна приготувати в сковороді, а можна на спеціальному режимі в мультиварці.
  1. Наливається масло;
  2. Кладеться дрібно порізану цибулю;
  3. Заливається все томатом;
  4. Ставиться на режим «Смаження», вигляд продукту «Овочі». Час приготування соусу — 15 хвилин. Через зазначений час соус викласти — тепер його місце займуть рулети з картопляною начинкою.

Підготовлене тісто розкачати і розподілити на ньому картопляну начинку. Сформувати рулет.

Піддон змастити маслом, покласти на нього Ханум. На цей раз вибирається інший режим — «Пар». 35 хвилин для приготування буде достатньо.

Ароматні «ледачі манти» готові. Викладаємо, нарізаємо, поливаємо соусом. Східне страва в мультиварці виходить таке ж соковите і ніжне, як і в мантышнице.

А ось і відео-рецепт для мультиварочной машини:

Рецепт узбецького рулету в духовці

У духовці виріб з тіста придбає нові смакові якості. Крім ароматної начинки з'являється хрустка скоринка. Начинкою для цього рецепта стане фарш, змішаний з картоплею.

Приготування тіста таке ж, як і в класичному рецепті: у просіяне борошно додати сіль, воду, посолити, перемішати. Тісто вимісити і відправити на холод.

Продукти для начинки:

  • Свинячий фарш — 250 грам;
  • Картоплю і цибулю — по 200 грам;
  • Вода — 150 грам;
  • Сіль, перець, приправи.

Рецепт Ханума в духовці з покроковим фото буде наступним.

Фарш необхідно перемішати з дрібно нарізаною цибулею і натертою картоплею, посолити, додати спеції.

На розкатаний тонкий пласт тіста викласти масу, зверху посипати спеціями і зеленню.

Добре скріпити краї рулету і покласти на деко. Його дно повинно бути змащене маслом.

Готується Ханум в духовці приблизно 45 хвилин при 180 градусах. За цей час в деко підливається трохи води.

Пропонуємо подивитися цей рецепт у відео, але тільки замість свинини в начинці буде яловичина. І будемо готувати не в духовці, а в традиційній мантоварке:

Корисні поради по приготуванню

Узбеки у ліплення рулету привносять частку фантазії і виходять справжні шедеври. Крім традиційних рулетів, можна зустріти Хануми у вигляді трояндочок і конвертиків. Будь-хто може експериментувати з формами при бажанні.

Експериментувати можна і потрібно з начинками, поєднувати їх, придумувати нові. Використовувати м'ясо, гарбуз, картоплю, баклажани — вибрати свій улюблений наповнювач для рулету.

Навіть якщо немає мантышницы і пароварки — не біда. Не хочете запікати в духовці? Покладіть рулет в друшляк, який стоятиме над каструлею з киплячою. Приготування на пару — в дії!

Тісто можна замісити руками або закласти в хлібопічку, в цьому випадку воно буде більш повітряним, легким.

Що ви знаєте про яловичому мовою? Багато страв з нього готуєте? Пропонуємо розглянути склад цього субпродукту і приготувати що-небудь смачненьке з ним. Яловичий язик: корисні властивості та рецепти приготування. Готуйте з любов'ю!

Навчитися ліпити домашні пельмені зможе кожен, хто загляне сюди. Трохи зусиль і пельмені вже варяться в каструлі!

Дізнайтеся, як правильно варити яйця некруто, в цій статті. Виявляється, в цьому нехитрому справі стільки нюансів!

Класти в тісто яйце, чи обсмажувати попередньо фарш — строгих правил немає. Вибирає господиня!

Соус готується двох видів. Рецепт на основі томатів (соку або свіжих помідорів) наведено вище. В часниковому соусі використовуються наступні інгредієнти: в довільних пропорціях часник, зелень, сметана, перець. Часник тиснуть, зелень дрібно рубають і все ретельно змішують.

Рецепт приготування східного, надзвичайно смачної страви подужає з легкістю починаюча господиня. Ханум має чудовий смак і виглядає досить гідно. Він прекрасно підійде і для сімейного вечері, і на святковий стіл поставити не соромно.

Що ще почитати: