26 май 2019 2 177

Як приготувати пиріг з фаршем в духовці

Це блюдо здатна прокласти шлях до серця будь-якого чоловіка, тим більше, що існує багато варіантів пирогів з начинкою з м'ясного фаршу. Серед варіантів випічки є, як більш трудомісткі з дріжджового тіста, так і не вимагають взагалі ніякої метушні з тестом або борошном – з тонкого вірменського лаваша.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
Для дріжджового тіста: -
свіжих дріжджів - 15 г
цукрового піску - 10 г
кухонної солі - 3 р
питної води - 450 мл
пшеничного борошна - 500 г
Для соковитою м'ясної начинки: -
м'ясного фаршу (яловичина, свинина, птиця або асорті) - 600 г
ріпчастої цибулі - 150 г
м'ясного бульйону - 50 мл
кетчупу - 30 г
рослинної олії - 30 мл
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 220 хвилин Калорійність на 100 грам: 151 Ккал

У цьому пирозі об'єдналися ніжне дріжджове тісто, яке довго залишається м'яким (як тільки вынутое з духовки) не черствіючи і соковита м'ясна начинка.

Щоб у готовому пирозі краще збереглися м'ясні соки в фарші, не варто купувати готовий продукт, краще самостійно пропустити м'ясо через грати з великими отворами.

Алгоритм всіх процесів випічки пирога з фаршем в духовці:

  1. Тривалий період займає замішування дріжджового тіста, тому з нього і слід почати. Спочатку потрібно активізувати дріжджі: у 50 мл тепленької водички розчинити дріжджі разом з цукром і відправити ємність з рідиною в тепло до появи пінної шапки (максимум на це буде потрібно 20 хвилин);
  2. Влити воду, що залишилася в глибоку миску, розчинити в ній сіль, потім перелити туди прокинулися дріжджі, розмішати. Після цього можна вводити борошно (невеликими порціями не більше 100 грамів) і замішувати тісто;
  3. Коли тісто буде складно заважати ложкою, перекласти його на стіл і продовжувати вимішувати до тих пір, поки воно не скачається в м'який і еластичний колобок;
  4. Вимішаний шар тіста перекласти в змащену олією миску і залишити підходити в теплі до збільшення в об'ємі в два рази;
  5. Поки тісто дозріває, саме час зайнятися начинкою. На розпеченій сковороді з невеликою кількістю рослинного (соняшникової) олії обсмажити протягом 10 хвилин фарш;
  6. Потім додати до нього кетчуп, сіль, подрібнену ріпчасту цибулю і перець чорний мелений. Продовжувати обсмажувати все разом ще близько 10 хвилин. Обсмажену начинку зняти з вогню і охолодити;
  7. Тісто трохи обім'яти, перекласти на стіл і розділити на дві неоднакові частини. Велику розкотити в коржик, яку перекласти на деко, застелене пергаментом або змащений маслом;
  8. На корж тіста викласти начинку, залишаючи з країв близько сантиметра без начинки. Щоб начинка була соковитою просочити її м'ясним бульйоном;
  9. Менший шматок тіста розкачати в корж і накрити нею начинку, защипнути пиріг по краю, у центрі зробити отвір для виходу пари. Відправити пиріг на 50 хвилин в гарячу духову шафу (температура 10 градусів);
  10. Потім змастити верх пирога збитим жовтком і відправити ще на 10 хвилин запікати до рум'яної скоринки.

Заливний м'ясний пиріг з фаршу в духовці

Пиріг з дріжджового тіста – це дуже смачна випічка, але її приготування вимагає значних витрат часу, але існують і інші варіанти, які допоможуть значно скоротити витрати часу і отримати в результаті не менш смачний пиріг з фаршем. Одним з таких варіантів може стати заливний пиріг.

Щоб спекти заливний пиріг з начинкою з фаршу потрібно:

  • 500 г будь-якого м'ясного фаршу;
  • 300 мл кефіру;
  • 3 курячих яйця;
  • 120 р ріпчастої цибулі;
  • 240 г борошна;
  • 30 г зелені кропу;
  • 100 твердого сиру;
  • 70 мл рослинного (соняшникової) олії;
  • 5 г соди;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком;
  • манка для присипки форми.

Випічка такого заливного пирога займе в три рази менше часу – всього 60 хвилин.

Калорійність пирога буде в середньому дорівнює 259,9 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. За допомогою заглибного блендера або міксера замісити тісто, спочатку збивши яйця з сіллю і кефіром, потім додати борошно з содою і в останню чергу – соняшникова олія. Всі інгредієнти змішати дуже ретельно, щоб у тесті не було грудочок;
  2. Цибулю після нарізування (або пропустивши через м'ясорубку) змішати з фаршем. Гілочки кропу подрібнити ножем дуже дрібно;
  3. Шматочком м'якого вершкового масла пройтися по дну і бічним сторонам форми для випічки, після чого обсипати манною крупою;
  4. 2/3 від загальної кількості тесту влити у форму, на нього ложкою викласти м'ясну начинку, зверху посипати її кропом, а потім сирної стружкою. На начинку зверху вилити залишок тіста;
  5. 40 хвилин – така тривалість запікання пирога в духовці. Прийнятний температурний режим для випічки – 180-200 градусів Цельсія.

Шашлик по-вірменськи — прочитайте особливості маринаду і особливості приготування страви.

Як приготувати ароматний рулет з підчеревина в домашніх умовах в рукаві в духовці.

Як приготувати холодець із судака — рецепт з покроковими фото і рекомендаціями.

Рецепт листкового пирога з курячим фаршем і картоплею

Для щільного сніданку це ситний і смачний варіант, який нескладно приготувати в домашніх умовах. Беручи до уваги використання напівфабрикату (листкового тіста) і нескладного набору продуктів для начинки. Пиріг з листкового тіста може бути як відкритим, так і закритим, але в останньому варіанті начинка виходить більш соковитою.

Для закритого листкового пирога з начинкою з курячого фаршу і картоплі потрібно взяти:

  • 1000 г готового листкового тіста;
  • 600 г м'ясного фаршу (300 г свинина 300 г яловичина);
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 500 г картоплі;
  • 80 г вершкового масла;
  • 1 куряче яйце;
  • сіль і спеції за смаком.

На всі процеси, пов'язані з приготуванням листкового пирога, піде в середньому 1 годину.

У 100 грамах готової випічки – 286,4 кілокалорії.

Хід роботи:

  1. Листкове тісто потрібно заздалегідь дістати з холодильника і повністю розморозити. Розділити на два шматки (один повинен бути трохи більше іншого) і розкачати їх в пласти товщиною 5 мм;
  2. Картоплю почистити, помити і нашаткувати тонкими брусочками. Порізати дрібно цибулю. Змішати овочі з м'ясним фаршем, посолити і додати за смаком спеції;
  3. Великим пластом тіста вистелити дно і стінки форми для випічки, викласти начинку. Вершкове масло перетворити на невеликі кубики і рівномірно розкласти на фарші, вкрити все меншим пластом тесту, і з'єднати з защипами краю. Зробити в центрі кілька надрізів для входу пари;
  4. На 40 хвилин відправити пиріг в розігріту духовку зарумянить свої боки при 200 градусах. За 10 хвилин до закінчення випічки змастити верх пирога яйцем.

Пиріг з лаваша з начинкою в духовці

Для тих господинь, які не дружать з тестом (ні з дріжджовим, ні з заливним, ні з готовим листковим, взагалі ні з яким) підійде рецепт смачного і соковитого пирога з фаршем, де основою виступає тонкий вірменський лаваш. Залишиться тільки приготувати начинку і сформувати пиріг, але про все докладніше далі.

Інгредієнти, що входять до складу:

  • 750 г тонкого лаваша (в середньому 3 листа);
  • 400 р м'ясного фаршу;
  • 120 р ріпчастої цибулі;
  • 150 р сметани;
  • 2 курячих яйця;
  • 50 г томатної пасти (кетчупу);
  • 100 г твердого сиру;
  • 30 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування пирога 1,5-2 години.

Харчова і енергетична цінність – 252,0 ккал/100 р.

Послідовність дій:

  1. Фарш підсмажити на сковорідці з олією, витративши на цей процес 20 хвилин. По закінченні половини відведеного часу додати на сковороду, щоб начинка була соковитіше, нашатковану ріпчасту цибулька, пасту з томатів та спеції із сіллю;
  2. Підготовлену начинку рівномірно розподілити на трьох аркушах лаваша, зверху посипати сирної стружкою, частина сиру залишити для сирної скоринки зверху пирога;
  3. Кожен лаваш скрутити в рулет, який викласти в роз'ємну форму у вигляді равлика, закручуючи їх від країв до центру;
  4. Яйця збити разом зі сметаною, посолити і поперчити суміш, потім залити нею лаваш у формі. Зверху посипати все сирної стружкою;
  5. Запікати пиріг з лаваша в духовці приблизно 30 хвилин. Температурний режим стандартний – від 180 до 200 градусів Цельсія.

Корисні поради

М'ясо для пирогів з фаршем можна вибрати абсолютно будь-який. Але варто пам'ятати, що свинина часто буває дуже жирної, тому тим, хто стежить за своєю фігурою можна замінити м'ясом птиці або змішати її з яловичиною або м'ясом птиці.

Під час випічки пирогів з м'ясною начинкою утворюється багато пари. Для його виходу обов'язково потрібно зробити невеликі надрізи в центрі сформованого пирога.

Часто після формування пирога залишаються невеликі шматочки (обрізки) тесту. З них можна зробити прикраси, вирізавши з них квіточки, листочки та інші декоративні елементи.

Що ще почитати: