07 март 2019 1 669

Суп з галушками для ситного обіду: покроковий рецепт з фото

Холодними зимовими днями особливо приємно їсти на обід гарячі страви. Це можуть бути різноманітні бульйони, супи-пюре з вершками, наваристі борщі.

Рецепти гарячих страв дуже різноманітні, в одних використовуються крупи, в інших – велика кількість сезонних овочів. Ми розглянемо варіант приготування супу з борошняними виробами під назвою «галушки».

Простий суп з галушками
Інгредієнти Кількість
води - 2 літра
нежирного м'яса - 0,5 кг
картоплини - 4 шт.
цибулин - 1 шт.
морква - 1 шт.
рослинної олії - 1 ст. л.
Сіль, мелений перець, зелень - за смаком
борошна вищого сорту - 8 столових ложок
яйце - 1 шт.
холодного молока - 150 грам
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 74 Ккал

Ароматний легкий суп на міцному м'ясному бульйоні стане прекрасним самостійною стравою на обід. Шматочки тіста розбухають в процесі приготування і перетворюються на галушки.

Блюдо широко поширене в усьому світі, галушки можуть називатися галушками, ньокками.

Покроковий фото-рецепт супу з галушками:

  1. М'ясо очистити від зайвого жиру і плівок, вимочуємо в холодній воді для того, щоб бульйон був прозорим, як роса;
  2. Підготовлене м'ясо заливаємо холодною водою, варити до моменту закипання, отриману піну регулярно виймаємо шумівкою;
  3. Тим часом готуємо овочі: картопля, цибуля, морква вимити, очистити, нашаткувати в одному стилі (добре будуть виглядати кубики);
  4. Нарізану картоплю кладемо в бульйон, накриваємо кришкою і готуємо 7 хвилин;
  5. Подрібнену цибулю і моркву пасеруємо на будь-якому олії до красивого золотистого кольору;
  6. Овочі відправляємо в бульйон;
  7. Займаємося тестом для галушок: в окремій мисці змішуємо просіяне з сіллю борошно зі збитим яйцем, тонкою цівкою вливаємо холодне молоко, замішуємо тісто по консистенції густої сметани;
  8. Приготуйте 2 чайні ложки і чашку з холодною водою;
  9. Акуратно набирайте невелику кількість тіста ложечкою, періодично занурюючи в холодну воду, а за допомогою іншої ложки опускайте тісто в киплячий суп, варимо приблизно 5 хвилин з моменту закипання;
  10. Готові галушки спливуть, збільшаться в розмірі і розбухнуть в процесі варіння вдвічі;
  11. Дайте супу настоятися близько години в теплому місці;
  12. Подавайте з нарізаною свіжою зеленню, попередньо поклавши в кожну порцію шматочок відвареного м'яса.

Хліб подавати за бажанням, суп з галушками дуже ситний.

Хочете ще простіше? Ну тоді ось — перша страва без м'яса з галушками:

Рецепт курячого супу з галушками

Бульйон з курки вважається найбільш дієтичним, підходить для живлення всіх віках.

У цього бульйону насичений смак з-за використання цілої курки і великої кількості овочів.

Суп курячий з галушками стане прекрасним варіантом ситного повноцінного обіду.

Нам знадобляться такі інгредієнти:

  • Свіжа курка вагою трохи більше кілограма;
  • 2 літри води;
  • Пару картоплин;
  • 1 велика морква;
  • Ріпчаста цибуля біла – 1 шт.;
  • Стебло селери;
  • Свіжа петрушка, сіль, перець – за смаком.

Для рецепту тесту на галушки:

  • 4 столові ложки пшеничного борошна;
  • Таку ж кількість кукурудзяного борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 30 гр. тертого сиру;
  • 125 мл холодного нежирного молока;
  • 40 гр розм'якшеного вершкового масла;
  • ¼ Чайної ложки солі.

Приготування рецепта курячого супу з галушками покроково:

  1. Для початку підготуємо овочі (вимити, очистити);
  2. Вимиту тушку курки нарізаємо порційними шматочками, кладемо в каструлю;
  3. Нарізаємо моркву шайбами, ріпчасту цибулю півкільцями, селера – кільцями;
  4. Складаємо в каструлю з куркою нашатковані овочі, заливаємо зазначеною кількістю води, ставимо на плиту;
  5. Довести до кипіння, перемкнути на дуже повільний вогонь, готувати близько 30 хвилин;
  6. Тим часом готуємо галушки: змішуємо два види борошна (пшеничне і кукурудзяне), сіль, розпушувач, тертий сир;
  7. В отриману масу втираємо вершкове масло, розм'якшене до гладкої консистенції;
  8. На завершальному етапі вливаємо холодне молоко тоненькою цівкою;
  9. Замішуємо м'яке тісто;
  10. Змочуємо руки періодично в холодній воді і ліпимо кульки з тіста, розміром трохи менше волоського горіха (галушки набухнуть в процесі приготування);
  11. Кладемо кульки з тіста в киплячий бульйон, варимо 10 хвилин;
  12. Виймаємо курку з супу, охолоджуємо;
  13. Відбиваємо м'ясо від шкіри і кісток, повертаємо в бульйон;
  14. Перед подачею нагріваємо тарілки, наливаємо порцію супу з м'ясом, кладемо 6-7 галушок, посипаємо дрібно нарубаною зеленню петрушки.

Ароматний, густий суп з галушками готовий, кличте всіх до столу!

Покроковий процес приготування цього поживного супу з куркою і галушками дивіться у відео нижче:

Рецепти різних видів галушок для першого страви

Традиційним рецептом галушок для супів є варіант з пшеничного або іншого борошна, манної крупи. Ще галушки за бажанням додається голландський сир, зелень шпинату.

Галушки бувають з картопляного і гарбузового пюре – так звані ньоккі, можуть входити до складу різноманітних солодких молочних супів – називаються кнедлики, а також бути цілком самостійним блюдом, яке подається із смаженою цибулею та сметаною – галушки. Розберемо найбільш популярні рецепти галушок.

Кнедлики

  • Борошно – 100 гр.;
  • 1 яйце;
  • Молоко – 0,5 літра;
  • Вершкове масло – на смак;
  • Сіль, цукровий пісок – опціонально.

Змішуємо борошно з яйцем, ложкою викладаємо отримане тісто в кипляче молоко, варимо 5 хвилин, даємо настоятися, в цей час кнедлики збільшаться в розмірі. Трохи присаливаем, перед подаванням у тарілку кладемо кубик вершкового масла.

Займаєтеся підготовкою до святкування дня народження, а меню не придумали? Кулінари нашого сайту вже подбали про вас! Що приготувати на день народження: добірка рецептів смачних страв. Вам залишається тільки вибрати відповідні страви і занести в закладки!

Про те, що таке хумус, ви дізнаєтеся, якщо зайдете сюди. Дуже пізнавально!

Швидко приготувати курку в духовці можна з допомогою банки. Рецепти на вибір шукайте тут. Вийде ситне блюдо, яким можна нагодувати всю сім'ю, навіть, якщо вона у вас велика!

Ньоккі

  • Картопля – 1 кг;
  • Борошно – 300 грам;
  • Яйце – 1 штука;
  • Сіль, спеції – за смаком.

Картопля вимити, очистити, відварити. У мисці розім'яти картоплю до пюреобразного стану, додати яйце, сіль, перець.

Гарненько вимісити отримане тісто, розділити на рівні ковбаски нарізати, як для пельменів. Потім вилкою акуратно приплюснути кожен шматочок тіста для отримання глибоких борозенок, в яких буде затримуватися соус. Відварити.

В якості соусу підійде кетчуп, часниковий соус зі сметаною.

Галушки

Складові страви:

  • Борошно – 2 склянки;
  • Вода – 0,5 склянки;
  • Пару яєць;
  • Цибулю, сало для обсмажування;
  • Сіль, мелений перець.

Борошно змішуємо зі збитими яйцями і водою, солимо, перчимо. Скачуємо з тіста ковбаски, нарізаємо порційними кубиками.

На дно пароварки наливаємо киплячу воду, форму змащуємо маслом, укладаємо галушки і готуємо на пару 10 хвилин. У цей час на сковороді підсмажуємо сало з цибулею до красивого золотистого кольору.

Готові галушки викладаємо на блюдо для подачі, зверху поливаємо цибульним соусом. Подаємо гарячими.

Зверніть увагу на відео-сюжет про те, як зробити картопляні галушки для супу або як самостійне блюдо:

Поради кухарів

При приготуванні будь-якої страви з галушками важливо пам'ятати, що вони додаються в самому кінці, якщо їх переварити, суп не буде прозорим і перетвориться на кашу.

Не робіть галушки занадто великими, у процесі готування вони збільшуються у діаметрі у 2-3 рази. Клецка повинна легко поміщатися в столовій ложці.

Коли готуєте страву з галушками, розраховуйте розмір порції завчасно.

Ці борошняні вироби особливо гарні відразу ж після приготування, будуть не такими смачними на другий день. Якщо не розрахували порцію – краще заморозьте надлишок галушок в холодильнику.

Що ще почитати: