Як приготувати смачний і поживний суп з телятини
Супи є невід'ємною частиною нашого раціону. Їх різноманітність настільки велика, що всіх і не злічити! Які супи найчастіше готуються в наших сім'ях? Гарячі, холодні, солянки м'ясні, рибні солянки, вуха, борщі, щі, розсольники.
Найбільшою популярністю користуються ситні супи, приготовані на основі м'ясного бульйону. Такий бульйон можна приготувати з будь-якого виду м'яса, головне – щоб воно було на кістки. Адже саме кістковий бульйон виходить самим наваристим і ароматним!
Сьогодні ми розглянемо приготування супів з телятини. Дана різновид перших страв вважається найбільш легкозасвоюваними і корисними. Їх можна включати в раціон людей, які страждають захворюванням шлунково-кишкового тракту і навіть дітям. Адже телятина вважає маложирной і дієтичною. До того ж, в її складі є вітаміни групи РР і В2, залізо, натрій, калій, магній, цинк, фосфор, амінокислоти і мідь. Корисність готується супу в рази збільшиться, якщо його не засмажувати – тільки варіння. Отже, приступимо.
Покроковий рецепт
Інгредієнти для приготування:
- телятина на кістці – 600 г;
- картопляні бульби – 3-4 шт.;
- коренеплід моркви – 1 шт.;
- червоний цибуля – 3 шт.;
- куряче яйце – 1 шт.;
- борошно пшеничне – 3 ст. л.;
- йодована сіль;
- суміш перців горошком;
- зелень – за смаком.
Тривалість приготування: 1 ч.
Харчова цінність на 100 г: 49 кКал.
Приготування супу з телятини з галушками:
- Телятину охолоджену ретельно промийте, потім покладіть в каструлю, залийте 2,5 л холодної води і поставте на вогонь. Якщо ви хочете, щоб бульйон вийшов прозорим – перший воду після закипання необхідно злити, а потім залити свіжу і знову довести до кипіння. Крім додання прозорості бульйону, дана процедура позбавить суп від зайвого жиру і, відповідно, холестерину. Якщо ж прозорість майбутнього супу для вас не принципова – можна просто зняти з закипаючого бульйону утворюється пінку. Варіть бульйон при слабкому кипінні протягом 35-40 хвилин;
- Наприкінці варіння бульйон необхідно посолити, а так само приправити горошинами перцю. Далі, опустіть в нього нарізану кубиками картоплю, нашатковану півкільцями червоний цибулю і натерту на тертці моркву. Проваріть овочі протягом 10-12 хвилин;
- Тим часом займіться приготуванням тіста для майбутніх галушок: в глибоку піалу розбийте свіже яйце, додайте щіпку солі і збийте виделкою. Потім введіть борошно і замісіть тісто. По консистенції воно має вийти таким, щоб трималося на ложці;
- Після того, як тісто буде приготовано, приступайте до формування галушок. Для цього вам знадобиться чайна ложка. Опустіть її в холодну воду, потім наберіть невелику кількість тіста і опустіть ложку в киплячий суп. Такі ж дії зробите зі всім об'ємом тесту (не забуваючи щоразу занурювати ложку в холодну воду – це запобігає прилипання тесту);
- Після того, як всі галушки будуть в каструлі, суп необхідно проварити ще 7-10 хвилин. В самому кінці введіть нарубану зелень. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте трохи настоятися;
- Суп з галушками, приготований на бульйоні з телятини виходить неймовірно смачним, ароматним і ситним. При подачі до столу в кожну порційну тарілку можна додати по невеликому шматочку вершкового масла – смак страви від цього тільки поліпшиться.
Томатний суп з фрикадельками з телятини
Інгредієнти:
- вода фільтрована – 2 л;
- яловичина (філе) – 0,5 кг;
- цибуля ріпчаста – 6 шт.;
- морква — 1 шт.;
- картопля – 4 бульби;
- морська сіль;
- суміш перців;
- томат-паста – 2 ст. л.;
- лист лавра – 2 шт.;
- хмелі-сунелі;
- часникові зуби – 4 шт.
Тривалість приготування: 40 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 42 кКал.
Покрокове опис:
- Цей суп буде варитися без м'ясного бульйону. Необхідною ситності йому додадуть фрикадельки, саме тому необхідність у приготуванні наваристого бульйону відсутня.
Очищений картоплю слід нарізати кубиками середньої величини. Цибулини розділіть на 2 частини: першу частину наріжте четвертинками, а другу слід нарізати якомога дрібніше. Моркву наріжте брусочками; - Складіть всі овочі в каструлю (цибуля той, який нарізаний четвертинками) і залийте гарячою водою. Поставте на плиту, доведіть до кипіння, потім відразу ж приправте сіллю і сумішшю перців. Варіть не менше 15 хвилин;
- Тим часом займіться приготуванням фаршу для фрикадельок: філе телятини прокрутіть через м'ясорубку, з'єднайте його з дрібно нарубаним цибулею, дрібкою солі, перцю і прянощів хмелі-сунелі. Ретельно вимісити фарш, з зусиллям відбиваючи його про краї миски – це додасть йому необхідної в'язкості та еластичності;
- Коли овочі будуть доведені за напівготовності, приступайте до формування фрикадельок. Руки змочити в холодній воді, відірвіть невелику кількість фаршу і сформуйте кульку, завбільшки з перепелине яйце. Акуратно опустіть готові фрикадельки в киплячий суп;
- Слідом за фрикадельками введіть томат-пасту і листи лавра. Варіть суп до готовності, а саме протягом наступних 15-17 хвилин. Далі зніміть каструлю з вогню, заправте готову страву подрібненим часником і залиште на кілька хвилин;
- Ароматний, в міру гострий і апетитний томатний суп з фрикадельками готовий. Його рекомендується подавати до столу в доповненні зі сметаною і скибками житнього хліба.
Як приготувати смачний манник без борошна — це цікавий і швидкий рецепт домашньої випічки.
Що таке лапшевик і як його приготувати смачно читайте в нашій статті.
Суп з телятиною і грибами
Складові:
- печериці – 400 г;
- картопля – 300 г;
- теляча лопатка – 350-400 г;
- болгарська цибулина – 1 шт.;
- морква (велика) – 1 шт.;
- йодована сіль;
- запашний перець;
- чорний перець;
- кріп – 3 гілочки;
- сік лимона – 1 ч. л.
Тривалість готування: 60 хв
Кількість кКал на 100 г: 44.
Поетапне опис приготування:
- Телячу лопатку промийте, покладіть в каструлю, залийте приблизно 3 л води і доведіть до кипіння. За допомогою шумівки зніміть пінку, а потім введіть сіль і варіть при слабкому кипінні протягом наступних 40 хвилин;
- Через зазначений час витягти лопатку з бульйону, оберають з неї м'ясо, порвіть його на шматочки і повернути в каструлю. Туди ж відправте довільно нарізану картоплю, нарізані пластинками печериці, нарубані кубиками цибулю та моркву. Приправте суп двома видами перців і продовжуйте відварювання ще 15 хвилин;
- У самому кінці приготування суп необхідно заправити соком лимона і нарубаним кропом – це додасть йому особливої пікантності;
- Ароматний суп з телятиною і печерицями подається до столу в гарячому вигляді. Як доповнення ви можете подати до нього часникові грінки або ж просто скибочки підсушеного багета.
Гороховий суп з телятиною
Інгредієнти для приготування:
- горох колотий – ½ ст.;
- картопля – 2 шт.;
- цибулини – 2 шт.;
- телятина (будь-яка частина) – 250 г;
- кухонна сіль;
- чорний перчик;
- лаврове листя – 2 шт.
Тривалість приготування: 1 год 20 хв.
Харчова цінність на 100 г: 54 кКал.
Приготування:
- Для приготування цього першого страви в першу чергу необхідно підготувати горох. Його слід ретельно промити. Вода для промивання змінюється до тих пір, поки вона не перестане бути каламутною – треба змити всю мучку. Потім горох заливається водою і поставити на плиту. Після закипання вогонь слід зменшити до мінімально можливого. Горох відварюється протягом 1 години;
- Через 40 хвилин після закипання гороху до нього необхідно додати телятину. Краще відварювати цілісним шматком, ніж подрібненим. М'ясо, зварене цілісним шматком, та й до того ж, опущене безпосередньо в киплячу воду зберігає максимальну соковитість і смак;
- За 20 хвилин до закінчення варіння в каструлю слід опустити нарізану брусочками картоплю і нашатковану цибулю;
- Після того, як картопля буде готовий, суп приправляють перцем і підпаленими листами лавра. Ця хитрість надає супу аромат копченостей.
Рецепт супу з телятини для дитини в мультиварці
Інгредієнти:
- теляча вирізка – 300 г;
- картопля – 5 шт.;
- солодка паприка – 1 шт.;
- коренеплід моркви – 1 шт.;
- білий цибуля – 1 шт.;
- рафінована олія – 25 мл;
- морська сіль;
- перчик запашний – 2 горошини.
Тривалість готування: 35 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 40 кКал.
Покрокове опис:
- Приготування супу в мультиварці зручно тим, що всі інгредієнти завантажуються в чашу одночасно, а потім включається певна програма і все – залишається лише дочекатися сигналу про закінчення приготування.
Телячу вирізку наріжте довільними шматочками (такими, щоб дитині було зручно їх їсти). Картоплю наріжте зовсім невеликими кубиками, а цибулю подрібнюйте у відповідності з тим, любить ваша дитина чи ні. Якщо любить, можна нашаткувати півкільцями. Якщо ж ні – можна подрібнити його навіть за допомогою блендера. Морква подрібніть, надаючи шматочках химерної форми, наприклад, зірки або ж трикутників. Солодку паприку нашаткуйте соломкою; - Завантажте підготовлені інгредієнти в чашу мультиварки, додайте за смаком солі, кілька цільних горошин запашного перцю і 1 ст. л. рослинного масла. Залийте все 2 л окропу, закрийте агрегат кришкою, увімкніть програму «Суп», встановивши таймер на 30 хвилин;
- Після того, як таймер подасть сигнал про готовність, суп можна подавати до дитячого столу. Не забудьте перед подачею вийняти з нього горошини перцю.
Приємного апетиту!