29 июнь 2019 1 950

Корисні рецепти яблучного чаю з апельсином і корицею

Чай є улюбленим напоєм людства. У нашій країні його рецепти дуже різноманітні.

Вони включають в себе фрукти і трави, роблять чай цілющим відваром і просто смачним напоєм.

Далі мова піде про яблучному чай з апельсином і корицею, яким можна пригостити всю сім'ю і замінити обридлий чай з пакетиків.

Виникнення напою

Ідея поєднання яблука та кориці у чаї виникла ще в епоху середньовіччя в Туреччині. Китай та Індія вирощували величезні плантації знаменитих сортів чаю, а Мала Азія не могла собі дозволити цього з-за невідповідного клімату.

Саме тому в Туреччині вирішили додавати в місцеві сорти чаю різноманітні фрукти і трави для додання їм насиченого аромату і неповторного смаку. Експериментуючи з різними добавками, турки відкрили для себе чудовий рецепт яблучного чаю, а пізніше стали додавати в нього апельсин та інші прянощі.

На батьківщині чаю з корицею, його часто подають гостям з молоком. Для чаювання існує спеціальний посуд та склянки у формі тюльпана. У Туреччині існує ціла чайна церемонія, тому заварюється і готується турецький напій з особливою ретельністю.

Корисні властивості

У чай входять такі продукти як: яблуко, чорний чай, апельсин і кориця. Усі ці компоненти окремо дуже корисні для людського організму, а в своєму поєднанні роблять чай цілющим напоєм.

Отже, можна виділити основні корисні якості, це:

  1. Підбадьорливий тонізуючий ефект, який надає сили, підвищує працездатність;
  2. Знімає накопичився стрес, заспокоює нервову систему;
  3. Прискорює обмін речовин;
  4. Очищає кишечник і виводить токсини з організму;
  5. Знімає набряки;
  6. Знижує холестерин і зміцнює судини;
  7. Зміцнює імунну систему, ефективно бореться із застудою і нежитем;
  8. Надає профілактичну дію проти артриту;
  9. Чай корисний при гастриті;
  10. Володіє жирозжигающим ефектом, сприяє схудненню.

Представлений ряд корисних властивостей чай набуває завдяки своїм компонентам.

Яблука насичені вітамінами і необхідними для людини мінеральними речовинами. Цей фрукт рекомендують вживати при анемії і в сезон авітамінозу.

Апельсин чудово зміцнює імунітет, так як є головним джерелом вітаміну С, а вітамін А додає красу і здоровий колір шкіри. Апельсин підвищує пружність судин в організмі і очищає кров від холестерину.

Кориця є унікальною пряністю і служить натуральними ліками, вона перешкоджає розмноженню мікробів і підсилює імунітет організму. До всього іншого, кориця служить зарядним пристроєм для людини, вона активізує всі процеси і додає сил.

Традиційний турецький і сучасний рецепт приготування

Існує кілька рецептів яблучного чаю, для порівняння розглянемо два альтернативних способи приготування. Один з них знайомий всім з давніх часів і є традиційним турецьким рецептом, інший — сучасніший і поширений в нашій країні.

Традиційний
Інгредієнти Кількість
яблук (бажано зелених) - 2 шт.
кориці - 2 палички
чорний чай для основи - 3 столові ложки
апельсин - 1 шт.
мед - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 40 Ккал

Спосіб приготування:

  1. Для початку слід порізати скибочками яблука середнього розміру і покласти в невелику каструлю;
  2. Яблука треба залити водою, дочекатися кипіння, а потім варити ще 7 хвилин;
  3. Каструлю слід залишити на півгодини під щільним рушником;
  4. Далі потрібно заварити звичайний розсипний чай у домашньому заварному чайнику, а після заварки процідити його і додати в каструлю з яблучним відваром;
  5. У каструлю з чаєм кидаємо палички кориці. Далі слід ще раз прокип'ятити напій пару хвилин на вогні;
  6. Чай подають в невеликих чашках з скибочкою ароматного апельсина і з додаванням меду.

Сучасний

Для приготування чаю по сучасному рецепту знадобляться наступні інгредієнти:

  • Один апельсин;
  • Цукровий пісок — 3 чайні ложки;
  • Кориця розсипна — 2 чайні ложки;
  • Одне яблуко;
  • Вода — 2 склянки;
  • Чай чорний — 3 чайні ложки (можна використовувати зелений);
  • Мед.

Спосіб приготування:

  1. Потрібно порізати апельсин гуртками, а потім розділити кожен скибочку на чотири частини і викласти на тарілку;
  2. Апельсин слід ретельно посипати цукром і корицею, після цього треба залишити тарілку на 15 хвилин;
  3. Потім слід розрізати яблуко, вирізати серцевину з насінням, після цього часточки слід ще трохи подрібнити;
  4. Далі потрібно закип'ятити воду, і перед тим як чорний чай заварити, додати в заварний чайник яблука і апельсин;
  5. Після заварки зеленого чаю слід його настояти під щільним рушником близько 20 хвилин, а потім розлити по чашках з додаванням меду.

Напій добре подавати на стіл з солодощами, особливо підійдуть східні солодощі, такі як: лукум, пастила, шербет і інші.

А ось і відеозапис з приготуванням цього чудового напою:

Рецепт яблучного чаю з корочками апельсина

Дізнавшись про це рецепті, тепер багато домогосподарки будуть зберігати шкірку від з'їдених апельсинів. Шкірку від апельсинів можна розламати на дрібні скоринки і висушити, адже навіть сушені вони містять багато вітаміну С і зберігають свій смак.

Таким чином, сушені скоринки з очисток перетворюються на корисну пряність і добавку до напоїв та десертів.

На основі апельсинових скоринок можна заварити яблучний чай з корицею, для цього краще всього буде подрібнити корочки до порошкового стану з допомогою блендера.

Спосіб приготування:

  1. На дно заварного чайника потрібно покласти 2 чайні ложки чорного або зеленого чаю, 1 чайну ложку без гірки розсипний кориці, 2 чайні ложки порошку з апельсинових скоринок і часточки 1 зеленого яблука;
  2. Таку суміш в чайнику треба залити крутим окропом і закрити щільним рушником;
  3. Через 25 хвилин чай буде готовий, його залишиться процідити і розлити в чашки.

А що, якщо під рукою апельсина або його корок не виявилося?

Є вихід — рецепт пряного чаю без цього інгредієнта:

Фруктово-коричнева напій без заварки

Деякі люди з тих чи інших причин не п'ють чорний або зелений чай, вони більше віддають перевагу натуральні трави. В цьому випадку є унікальний рецепт яблучного чаю з корицею. Такий напій не вимагає для свого приготування чайної заварки і робиться лише на основі фруктів і кориці.

Спосіб приготування:

  1. Нарізати одне зелене яблуко невеликими шматочками і укласти на дно заварного чайника, залити холодною водою;
  2. В заварний чайник ще додати одну паличку кориці і залишити все вміст настоюватися протягом 20 хвилин;
  3. Взяти один апельсин і вичавити з нього сік;
  4. Розлити чай у чашки з заварного чайника;
  5. Додати в кожну чашку одну чайну ложку свіжовичавленого апельсинового соку і трохи меду.

Холодний варіант чаю з апельсином і корицею

Яблучний чай з корицею п'ють не тільки гарячим на десерт, цей універсальний напій допоможе впоратися з жагою і стати тонізуючим засобом і в жарку погоду. В рецепт приготування такого холодного річного чаю часто додають м'яту, так як вона добре освіжає і тонізує організм.

Спосіб приготування:

  1. Щоб приготувати яблучний відвар, для цього буде потрібно яблуко нарізати невеликими скибочками і заливши водою, кип'ятити на повільному вогні протягом 20 хвилин;
  2. За кілька хвилин до зняття яблучного відвару з вогню потрібно додати в нього дві палички кориці і дати настоятися під щільним рушником 10 хвилин;
  3. Тепер пора приступити до приготування м'ятного настою, для цього потрібно залити склянкою крутого окропу 1 чайну ложку сушеної м'яти;
  4. М'ятний настій потрібно процідити через 15 хвилин і додати до яблучного відвару;
  5. У приготовлений напій слід додати дрібно порізаний апельсин або апельсинову цедру, а також 1 чайну ложку меду;
  6. Яблучний чай залишається охолодити і розлити в склянки з льодом.

Застосування з метою схуднення

Яблучний чай з корицею і апельсином має чудову властивість – очищати організм і прискорювати обмін речовин, що необхідно при схудненні в будь-якій дієті.

Якщо щодня приймати яблучний відвар, можна забезпечити себе на цілий день зарядом енергії, хорошим обміном речовин, а ще налаштуватися на здоровий спосіб життя і правильне харчування в цілому.

Зрозуміло, не можна пити тільки чай, необхідно дотримуватися весь режим харчування.

Ось кілька важливих порад для тих, що худнуть:

  • Найкращий час для вживання чаю з метою схуднення — ранок;
  • Для приготування чаю використовуйте зелені сорти яблук, вони володіють жиросжигающие ефект із-за підвищеної кислотності;
  • Використовуйте для напою натуральний зелений чай;
  • Доповнити чай можна імбиром або ананасом;
  • Чай слід вживати без додавання цукру;
  • Напій корисно пити після сауни і після тренування в спортивному залі.

До чаю зазвичай подають солодощі: десерти, печиво, цукерки і тортики. Зупинимося на останньому варіанті з цього списку, надавши вам на вибір рецепти. Торт «Три шоколаду»: рецепт вишуканого кондитерського виробу. Смакота!

А в цій статті знаходиться рецепт торта «Монастирська хата». Досить оригінальний десерт!

Самим шикарним в цій добірці стане торт «Естерхазі». Покроковий рецепт ви знайдете тут. Приємного вам чаювання!

Протипоказання до застосування

Як і у будь-якого страви або напою, у яблучного чаю з корицею є свої протипоказання до вживання. Його не рекомендується пити:

  1. Вагітним жінкам і годуючим груддю;
  2. При алергічної реакції на цитрусові фрукти;
  3. При індивідуальній непереносимості будь-якого інгредієнта чаю.

Будь цілющий напій слід приймати обережно і в помірних кількостях, тоді він оздоровить ваш організм і не стане причиною неприємного самопочуття.

Якщо ви раптом не вживаєте корицю, то пропонуємо вам відео-рецепт яблучного чаю без неї:

Що ще почитати: