Як смачно замаринувати шашлик з свинини: правила, рецепти, поради
Смак приготованого шашлику залежить від декількох факторів.
Для початку вибирається м'ясо, а потім воно маринується, дотримуючи всі правила.
Саме від маринаду залежить те, наскільки шашлик буде соковитим і ніжним.
Що стосується м'яса, то свинина вважається найкращим варіантом для цієї страви.
Так як вона в міру жирна, а її м'якоть при правильному приготуванні виходить ніжною і ароматною.
Правила вибору м'яса для шашлику
Від вибору м'яса залежить, буде шашлик пісним або жирним, його смак і спосіб приготування.
Вибираючи свинину необхідно дотримуватися деяких правил:
- Краще всього вибирати охолоджену свинину, а не парну або заморожену. Так як остання виходить занадто жорсткою. Охолоджена свинина пружна, а та, що була заморожена, — пухка, виділяє червоний м'ясний сік.
- Щоб одержати ніжний, що тане в роті шашлик необхідно вибирати молоду свинину. Визначити це можна за її кольором, ніж він темніша, тим тварина була старше.
- Головне, при виборі продукту – його свіжість. Тому м'ясо повинно бути глянсовим, рівномірним по кольору, з приємним запахом, щільним, сухим, без крові, з прозорим соком. Перевірити свіжість можна, злегка натиснувши на нього пальцем, якщо вм'ятина швидко вирівнялася, значить продукт можна купувати.
- Свинина для шашлику обов'язково повинна мати прожилки жиру. Це зробить його більш соковитим і ніжним. Темно-жовтий колір жиру вказує на те, що тварина було старе. В хорошому м'ясі жир розподілений рівномірно і має світло-жовтий колір. Він не повинен звисати окремими шматками.
- Зараз в супермаркетах у продажу можна побачити вже нерезаные порційні шматки м'яса. Від такого продукту краще відмовитися, а вибирати великий і цільний шматок свинячої туші.
- М'якоть не повинна містити сторонніх включень таких , як слиз, кров.
- Продукт, який був повторно заморожене, не підходить для шашлику. Перевірити це можна тим же способом, що і при перевірці свіжості, натиснувши пальцем на нього. Заморожений продукт не поміняє колір.
Кожна з цих частин має свої плюси і мінуси:
- Шия – найпопулярніша частина свинини, використовувана для шашлику. В міру жирний ошийок виходить м'яким і ніжним.
- Окіст вийде більш сухим, ніж шийка. Тому маринується він не так, як інші частини.
- Лопатка жорстка і шашлик з неї може вийти несмачним, якщо ж іншого вибору немає, то лопатку необхідно добре замаринувати.
- Корейка – сама жирна частина свині, тому не підійде для любителів пісних страв.
Вибір підходящої посуду
У приготуванні цієї страви немає дрібниць, тому вибір посуду така ж важлива частина, як і підбір м'яса.
Як правильно вибрати посуд для маринування шашлику?
- Ємність, де маринується шашлик, повинна бути скляна, глиняний або емальований.
- Не можна використовувати алюмінієву та залізну посуд, так як це може стати причиною окислення м'яса, що зіпсує його смак або призведе до отруєння.
- Дерево також не підходить, адже воно виділяє дубильні речовини, які можуть змінити смак страви.
- Ємність повинна бути досить глибоким і об'ємним.
Особливості маринування свинини
Незалежно від обраного маринаду існують певні правила того, як замаринувати шашлик з свинини:
- Нарізати на великі шматки. Тоді свинина вийде соковитою і тане в роті. Але занадто величезними шматки робити не рекомендується, так як вони можуть не просмажиться всередині.
- Головне – правильно нарізати. Робити це потрібно впоперек волокон. Це необхідно для того, щоб шашлик швидше промариновался і просмажився, був м'яким, а його смак зберігся в повній мірі. До того ж, нарізаючи м'ясо, необхідно стежити, щоб жировий прошарок була в кожному шматочку.
- Немає жирним маринадів. Свинина сама по собі досить жирна, тому не можна використовувати для приготування шашлику з неї майонез і рослинне масло. Це стосується навіть сухих її частин.
- Так — оцту. Незважаючи на поширену думку, що оцет — невідповідний продукт для маринування, саме для свинини він підходить як ніщо краще.
- Використання алкоголю. У класичних рецептах приготування шашлику часто використовується алкоголь. Краще всього для цього підійде біле вино.
- Багато цибулі. Якщо в рецепті маринаду присутній цибулю, то його необхідно додавати якомога більше.
- Без солі. Сіль в маринад краще не додавати, так як вона може зробити м'ясо сухим. Зробити це необхідно за кілька годин до початку готування.
- Кислий і гострий маринад. Незалежно від того, які продукти використовуються для маринування свинини, маринад в результаті повинен вийти гострим і мати невелику кислинку.
- Мінімум – 10 годин. Саме стільки часу необхідно м'яса, щоб добре промаринуватися, тому швидко замаринувати шашлик з свинини не можна. Весь цей час вона повинна знаходитися в холодильнику або будь-якому іншому прохолодному місці.
Представляємо вашій увазі найпростейший варіант маринування — в луці:
Кращі рецепти маринування шашлику з свинини
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулю - | 2 штуки |
свіжа петрушка і кріп - | 1 пучок |
паста томатна - | 50 грам |
паприка - | 1 їдальня ложка |
м'ясо - | 2 кг |
червоний перець, коріандр, чорний перець, сіль - | за смаком |
Час приготування: 600 хвилин | Калорійність на 100 г: 45 Ккал |
Процес приготування:
- Цибулю порізати кільцями, зелень дрібно нарубати.
- М'ясо нарізати, скласти в об'ємну ємність.
- Додати зелень, цибулю, томатну пасту, приправи.
- Залити шматочки чистою водою повністю.
- Залишити маринуватися мінімум на 10 годин.
- За 2-3 години до приготування можна посолити.
Маринад з шампанським
Інгредієнти на 2,5 кг:
- шампанське сухе – 1 пляшка;
- цибуля – 5 штук;
- спеції за смаком.
Процес приготування:
- Свинину і цибулю нарізати великими шматками.
- Викласти все в ємність.
- Залити майбутній шашлик шампанським так, щоб воно його повністю покрило.
- Приправити спеціями.
- Маринувати мінімум 8 годин.
- Перед приготуванням посолити.
Маринад з мінеральною водою
- мінеральна вода з газом – 0,5 літра;
- цибуля ріпчаста – 3 штуки;
- зерна кінзи — 1 чайна ложка;
- паприка – 1 чайна ложка;
- сушені помідори – 50 грам;
- приправи за смаком;
- сіль.
Процес приготування:
- Щоб замаринувати смачно шашлик зі свинини, м'якоть потрібно нарізати і покласти в об'ємну миску.
- Цибулю крупно нашаткувати, покласти до м'яса, почекати поки він пустить сік.
- Коли буде достатньо соку, додати паприку, кінзу і помідори, все добре перемішати.
- Додати спеції.
- Залити продукти мінеральною водою так, щоб вона повністю покрила.
- Маринувати протягом 10-12 годин, за півгодини до приготування посолити.
Молочний маринад з овочами
- часник – 5 зубчиків;
- молоко – 0,5 літра;
- перець солодкий – 1 штука;
- помідор середній – 1 штука;
- цибуля – 1 штука;
- морква – 1 штука;
- цукор – 60 грам;
- спеції і сіль за смаком.
Процес приготування:
- Молоко влити в глибоку каструлю, додати до нього чорний перець, цукор.
- Поставити ємність на вогонь і трохи проварити.
- Зняти молоко з вогню і дати охолонути.
- Свинину нарізати, натерти часником.
- М'ясо покласти в молоко і витримати протягом 9 годин.
- За 2-3 години до приготування посолити шашлик.
- Перець солодкий, помідори і цибулю нарізати невеликими шматками.
- Нанизувати шашлик, необхідно чергуючи його з солодким перцем, помідорами та цибулею.
Кефірний маринад
Інгредієнти на 1,5 кілограма:
- кефір жирністю не менше 3% – 500 мл;
- цукровий пісок – 1 чайна ложка;
- цибуля ріпчаста – 4 великі головки;
- перець, сіль.
Процес приготування:
- Дві головки цибулі натерти на середній тертці, інші дві нарізати великими кільцями.
- Свинину нарізати, покласти в миску.
- До м'яса додати натерту цибулю і кефір.
- Додати цукор і перемішати.
- Зверху на вміст покласти цибулю кільцями.
- Маринувати всю ніч.
- За 2-3 години до приготування посолити.
Класичний оцтовий маринад
- оцет столовий 9% — 4 столових ложки;
- цукор – 1 чайна ложка;
- цибуля ріпчаста – 3 штуки;
- вода — 150 грам;
- спеції за смаком.
Процес приготування:
- Свинину нарізати, натерти чорним і червоним перцем.
- Цибулю нашаткувати великими кільцями і покласти до м'яса.
- Оцет розвести холодною водою, додати цукор, влити до шашлику.
- Все перемішати, залишити на 12 годин.
- За 2 години до приготування посолити.
Пропонуємо подивитися класичний процес маринування відео нижче:
Маринад з білого вина
Інгредієнти на 2 кілограми:
- біле вино – 1 склянка;
- коріандр – 1 чайна ложка;
- чорний перець мелений, горошком;
- лавровий лист;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
- М'ясо нарізати, викласти в миску.
- Посипати приправами і залити вином, все перемішати.
- Залишити в холодильнику на 12 годин, періодично помішуючи.
- Перед приготуванням посолити.
Маринад з кислого гранатового соку
- свіжовичавлений сік граната – 1 склянка;
- цибуля – 1 штука;
- гвоздика, сіль перець за смаком;
- петрушка – 1 пучок;
- базилік за смаком.
Процес приготування:
- Свинину порізати і розділити на 3-4 частини.
- Першу частину викласти на дно посуду, приправити спеціями.
- Цибулю нарізати великими кільцями, викласти на вміст миски.
- Зверху викласти другу частину м'яса.
- Зелень порубати і посипати.
- Таким чином продовжувати викладати свинину, поки вона не закінчиться.
- Маринувати 8-12 годин.
- Перед приготуванням посолити.
Від такого розмаїття рецептів ви розгубилися і остаточно заплуталися?
Визначитися все одно необхідно!
А давайте прислухаємося до рекомендацій Сталика Ханкишиева, може вони наштовхнуть вас на правильний вибір:
Корисні поради з приготування шашлику
Навіщо у багатьох рецептах маринаду використовується газована рідина?
Газовану воду можна замінити пивом, якщо подобається його смак.
Якщо ви вирішили для цієї страви використовувати куряче м'ясо і не знаєте, як замаринувати курку для шашлику, то вище описані рецепти вам теж згодяться.
Можете сміливо їх використовувати.
А як визначити готовність шашлику?
Для цього необхідно зробити невеликий надріз, якщо м'ясо випустило прозорий сік, значить, воно готове.
Потрібні легкі рецепти салатів, так як всі старі варіанти вже набридли? Тоді ось: Прості, але дивовижно смачні салати з сухариками і ковбасою.
Для застілля відмінно згодиться маринована капуста. Якщо у вас її немає в наявності, то тут ви знайдете різноманітні рецепти швидкого приготування.
А тут ви дізнаєтеся, що є дуже цікавий рецепт соусу Ранч, який ви з легкістю приготуєте. Він підійде до багатьох страв, в тому числі і до шашлику.
Поради про те, як правильно смажити м'ясо:
- Кращими дровами для цієї страви стане виноградна лоза, біла акація, кизил, бук, дуб і більшість фруктових дерев. Не використовувати хвойні сорти.
- Не можна часто перевертати шампура, інакше м'ясо буде занадто сухим.
- Не можна допускати появу мов полум'я.
- Якщо під час приготування сік, що виділяється з м'якоті, капає на вугілля, то шампура необхідно збризкувати маринадом.
Шашлик в сучасній інтерпретації зазнав багато змін.
Якщо традиційним продуктом для нього вважається баранина, то зараз багато кулінари все частіше використовую свинину.
Незважаючи на це, все ж необхідно дотримуватися традиційних правил приготування цієї страви і тоді шашлик вийде смачним, ніжним і соковитим.
Ще трохи прикінцевих рад від професіонала у відео-ролику: