Як замаринувати і посмажити шашлик в майонезі
Майонез – це універсальний соус для маринування шашлику, оскільки до його складу входять всі продукти, часто використовувані в маринадах (яйця, рослинне масло, оцет і гірчиця). Таким чином, залишається додати до нього улюблені спеції, які посилять і поліпшать смак готового блюда, і можна маринувати м'ясо.
Рецепти маринаду
Маринад з майонезу не тільки робить страву смачною, але і не дорогим, якщо порівнювати його із замаринованим м'ясом, наприклад, у гранатовому соку або вини. Такий маринад відмінно підходить до м'яса, птиці, риби, грибів та овочів.
Не варто думати, що шашлик в майонезі – це нудно і одноманітно, існує багато варіантів маринадів на його основі, які здатні внести різноманітність у меню пікніка.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
майонезу - | 200 мл |
ріпчастої цибулі - | 100 г |
кетчупу - | 30 мл |
солі і спецій для шашлику - | за смаком |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 400 Ккал |
Отримав свою назву завдяки красивому рожевому кольорі.
Приготування: цибулю нарізати кільцями; змішати майонез, кетчуп, цибуля і спеції; отриманим соусом заправити шашлик.
Гірчичний
Для нього з розрахунку на 1 кг м'яса знадобляться:
- 100 г майонезу;
- 100 г гірчиці;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- сіль і спеції за смаком.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 283,2 ккал/100 р.
Приготування: з'єднати разом гірчицю, майонез, нарізану кільцями цибулю і спеції, в отриманому соусі замаринувати м'ясо.
З оцтом
На 1 кілограм вихідного продукту слід взяти:
- 150 мл майонезу;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 30 мл оцту;
- 1-2 лаврових листа;
- сіль.
Час приготування: 10-15 хвилин.
Калорійність: 351 ккал/100 р.
Приготування: очищену цибулю нарізати кільцями, змішати з майонезом, оцтом, лавровими листками, сіллю і готовий маринад.
Рецепт приготування шашлику з свинини
Для свинячого шашлику знадобиться:
- 2000 р свинячого ошийка;
- 500 р ріпчастої цибулі;
- 500 мл майонезу;
- сіль, перець та інші спеції для шашлику за смаком.
Час приготування буде дорівнює часу маринування м'яса (від 9 годин) і часу для його приготування на мангалі – 40-50 хвилин.
Калорійність цього блюда з свинини – 348,2 ккал/100 р.
Порядок роботи:
- Свинячий ошийок помити і нарізати відносно великими шматочками. Це зробить готову страву більш соковитим. Цибулю почистити і також крупно нашаткувати кільцями. Свинину і цибулю змішати, дати трохи постояти, щоб виділився сік;
- До майонезу додати сіль, чорний мелений перець та інші спеції, добре розмішати. Отриманим маринадом залити шматки ошийка з цибулею і відправити в холодильник не менше ніж на 9 годин, в ідеалі – на ніч;
- Замариновану свинину нанизати на металеві шампури, чергуючи з кільцями цибулі, обсмажити до готовності на мангалі.
Рецепт шашлику з курки з майонезом
Шашлик з курки виходить не менш ніжним, ніж з свинини, але не такий жирний, тому курочку на мангалі можна вживати в їжу навіть людям намагаються схуднути, попередньо знявши з нього шкірку. Найбільше для курочки на вугіллі підходять стегна і гомілки, а от з філе шашлик виходить сухуватим.
Для курячого шашлику використовується такий набір інгредієнтів:
- 2000 р курячих стегон;
- 300 г цибулі;
- 40 г часнику;
- 450 мл майонезу;
- 50 мл лимонного соку;
- 10 г кориці;
- сіль і перець за смаком.
Маринуватися курка повинна не менше 4 годин, а вона приготується на вугіллі за 40 хвилин.
Калорійність птиці на мангалі – 215,2 ккал/100 р.
Етапи приготування:
- Курячі стегна помити, обсушити, натерти сіллю, перцем і трохи присипати корицею;
- Потім зробити невеликі надрізи в м'ясі, в які вставити шматочки часнику, після цього побризкати курку свіжовичавленим соком лимона;
- Ріпчасту цибулю, як і для шашлику з свинини, нарізати великими кільцями;
- В каструлю, в якій будемо маринуватися м'ясо, чергуючи шари, складати перемазані майонезом курячі стегна і цибулю;
- Каструлю накрити і відправити курку маринуватися. Краще якщо вона проведе в холодильнику ніч;
- Замариноване м'ясо обсмажити до готовності на вугіллі. Для цього можна використовувати шампури або ґрати.
Як замаринувати і посмажити шашлик з риби
Риба, приготовлена на вугіллі, може скласти гідну конкуренцію м'яса і птиці. Такий шашлик менш калорійний, але такий же смачний. Ще один плюс: щоб його замаринувати і приготувати знадобиться у декілька разів менше часу. Для шашлику з річкової риби підходять короп і сом, з морської – скумбрія, сібас, лосось та інші.
Щоб замаринувати і приготувати смачну страву з димком з риби знадобляться:
- 1000 г риби;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 20 мл лимонного соку;
- 100 мл майонезу;
- сіль і спеції для риби за смаком.
Рибі потрібно близько 2 годин, щоб промаринуватися, і не більше 15-20 хвилин, щоб просмажиться.
У 100 г рибного шашлику буде в середньому 127,1 ккал.
Послідовність маринування і смаження:
- Рибу почистити, помити і випатрати. Великі екземпляри нарізати поперек на шматки, а невеликі – розрізати вздовж хребта від черева, щоб тушка розгорнулася як книжка;
- Якщо риба річкова, її обов'язково потрібно побризкати соком лимона. Це допоможе прибрати неприємний річковий запах. Додати сіль і приправи, нарізану кільцями цибулю і майонез. Все добре перемішати і залишити на 2 години;
- У процесі приготування шматки риби можуть розвалитися, тому для приготування краще використовувати ґрати для гриля, а якщо готувати на шампурах, то бути вкрай акуратним перевертаючи рибу.
Салат з мідіями — спробуйте приготувати це блюдо з оригінальним смаком.
Вишукане, що тане в роті тісто з сиром для яблучного пирога — спробуйте приготувати його за нашими рецептами.
Читайте в нашій статті як приготувати суп з тушонки.
Грибний шашлик з печериць в майонезі
Також швидко, як і з риби можна приготувати грибний шашлик, наприклад, з шампіньйонів. Гриби, замариновані в майонезі, виходять дуже соковитими і ароматними. Важливо пам'ятати, що такий шашлик смажити потрібно на тонких шампурах, а гриби вибирати молоді середнього розміру.
Для грибного шашлику потрібно взяти:
- 1000 г грибів;
- 400 г помідорів;
- 150 г майонезу;
- 10 г солі;
- суміш перців або приправа до грибів за смаком.
Маринується такий шашлик 30-40 хвилин, а смажиться – близько 20 хвилин.
Калорійність грибочків на вугіллі – 81,9 ккал/100 р.
Хід роботи:
- Гриби вимити і обсушити. Помідори помити і нарізати великими кружечками;
- У великій ємності змішати маринад з майонезу, гриби, томати і залишити, щоб все добре замаринувалося;
- Підготовлені гриби нанизати на шампури, чергуючи їх з кільцями помідорів, і обсмажити на вугіллі протягом 20-30 хвилин.
Кулінарні поради
Шашлик з свинини і птиці маринується досить довго, скоротити цей час можна поклавши м'ясо під прес або наколоти шматки виделкою. Такий же ефект дає і газована вода. Чим довше м'ясо буде маринуватися, тим смачніше і м'якше буде готове блюдо.
Будь-яку основу для страви на вугіллі (з м'яса, птиці, риби, грибів, овочів) потрібно маринувати в скляному, емальованому або пластмасовій посуді, але, ні в якому разі, не в металевій. Наслідки її контакту і маринаду з металом можуть бути від неприємного присмаку до харчового отруєння.
Якщо м'ясо буде транспортуватися, то його можна замаринувати в поліетиленовому пакеті, щільно зав'язавши його і не забувши випустити повітря.
Кількість кислоти в маринаді (оцет, лимонний або гранатовий сік, ківі або яблука та інше) повинно точно відповідати рецептурі, щоб м'ясо шашлику в майонезі стало м'яким, оскільки надлишок може навпаки зробити його жорстким.
Щоб перевірити готовність страви на вугіллі, потрібно акуратно надрізати найбільший шматок і подивитися на колір розрізу і соку. У готовому шашлику він прозорий.
Перед подачею на стіл готового м'яса можна побризкати його вином, що додасть страві нотку пікантності.