28 май 2019 2 518

Легкі рецепти маринованої капусти Пилюски з буряком

Апетитно і заманливо на столі виглядає квашена або маринована капуста.

І не має особливого значення, це звичайний стіл або святковий.

Досить оригінально виглядає яскрава капуста Пелюстка з буряком і морквою.

Вона ідеальна в якості самостійного блюда, а також у поєднанні з гарнірами з різних каш, з картоплею, з рибними та м'ясними стравами.

Таке цікаве назву цього старовинного салату походить від українського «Пелюстки», так як в готовому вигляді шматочки капусти нагадують яскраві пелюстки квітів.

Однак, існує й інша версія назви – Пилюска.

Користь капусти

Незважаючи на те, що квашена капуста з буряком і морквою вважається російським національним блюдом, з ним знайомі ще з давніх часів і інші народи, наприклад, китайці та корейці.

Пелюстка не тільки смачне блюдо, але і корисне.

Вона містить в собі велику кількість так званого «вітаміну життя».

Мова йде про вітамін С.

Чимало в ній заліза, кальцію, фосфору.

Також цей продукт надає загальнозміцнюючу дію на імунну систему людини, що, в свою чергу, знижує ризик захворювання багатьма хворобами.

Квашена капуста уповільнює процес старіння клітин організму, тобто надає омолоджуючу дію.

Крім цього, вона допомагає організму боротися із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нормалізує мікрофлору кишечника.

Вагітним жінкам вона допомагає впоратися з токсикозом.

Чоловікам вона показана для підвищення потенції.

Зважаючи на те, що квашена капуста має низьку калорійність, цей продукт зустрічається у багатьох дієтах.

З його допомогою можна не тільки позбутися від зайвих кілограмів, але й очистити організм від токсинів і шлаків.

Сік квашеної капусти застосовується в домашній косметології.

Протипоказання до вживання

Такий своєрідний продукт, виготовлений способом закваски, протипоказаний людям, що страждають хронічними захворюваннями органів травлення.

Також її слід вживати в помірних кількостях людям з підвищеною кислотністю шлунка.

Великої шкоди може завдати організму неправильно приготовлена капуста, або зберігалася без дотримання необхідних умов.

Класичний рецепт Пилюски з оцтом
Інгредієнти Кількість
качан капусти - не більше 2 кг
буряк - одна велика або дві невеликі
морква - 2-3 невеликі
часник - 1 середня головка
Час приготування: 8500 хвилин Калорійність на 100 грам: 16 Ккал

Рецепт приготування досить простий і не вимагає особливих кулінарних навичок.

Овочі миються і очищаються.

Капуста нарізають квадратиками або невеликими смужками (в залежності від уподобань), а моркву можна нарізати соломкою.

Буряк нарізають кубиками або часточками.

Викласти підготовлені інгредієнти в банку шарами.

Залити все це заздалегідь підготовленим маринадом: на 1 літр води необхідний цукор — 150 гр, сіль у кількості 2 столових ложок, 9% оцет не більше 150 мл, 2 столові ложки рослинного масла, 2-3 промитих лаврових листа і чорний перець горошком за смаком.

Всі інгредієнти, крім оцту доводять до кипіння, після чого маринад трохи остуджується і тільки після цього в нього додають оцет.

Капуста Пилюска з буряком повинна відстоятися 7-10 днів у холодному місці.

Докладний приготування ви можете подивитися у відео-ролику нижче:

Рецепт маринованої капусти без оцту

Інгредієнти ті ж:

  • качан капусти не більше 2 кг;
  • одна велика або дві невеликі буряків, загальною масою не більше 400 гр;
  • 2-3 невеликі моркви;
  • 1 середня головка часнику.

Підготовка продуктів і їх закладання в ємність відбувається таким чином: шарами.

Для цього рецепта маринад готується наступним способом: на 1 літр холодної води потрібно 2 столові ложки цукру, 1,5 столової ложки солі, кілька горошин духмяного перцю.

Всі інгредієнти перемішуються.

Маринад готовий до заливки салату.

Такий спосіб приготування вимагає не менше 7-10 днів настою.

Сезон закаток вже на порозі, тому знайомимо вас з нашими новими рецептами. Оригінальна засолювання зелених помідорів на зиму.

Способи засолювання апетитних огірочків знаходяться тут.

Приготуйте сидр в домашніх умовах по інструкції-рецептом і взимку у вас буде свій власний яблучне вино.

Господиням на замітку

Капусту для квашення таким способом краще вибирати більш пізніх сортів, тобто тверду і пружну.

Буряк ж може бути і трохи подвявшей – на смакові якості готового продукту це не позначиться.

При приготуванні маринаду кількість інгредієнтів можна змінювати на свій смак, проте, оцет повинен бути доданий у суворо вказаних пропорціях.

Ємність для Пелюстки стерилізувати необов'язково.

Для того щоб капуста не була гіркою, в процесі її бродіння необхідно гострим предметом допомагати виходити утвореним бульбашок повітря, так як це накопичується вуглекислий газ, що впливає на смакові якості страви.

Банку з салатом слід помістити в іншу, більш широку ємність, так як під час шумування розсіл проливається за її краї.

Приготовлена згідно рецепту капуста Пилюска з буряком і морквою доповнить будь-меню, причому як звичайне, так і дієтичне.

Це блюдо по достоїнству оцінять навіть самі досвідчені гурмани, особливо якщо під час його приготування привнести деякі доповнення: наприклад, для більшої гостроти додати гіркого перцю.

Ароматний і соковитий капуста не має собі альтернативи, вона смачна і корисна не тільки для дорослих, але і для дітей.

Для тих, хто любить гостреньке, ми пропонуємо ще один відео-рецепт досить схожий з попередніми, але різниця все-таки є:

Що ще почитати: