Як правильно варити домашній борщ з буряком
Смачний, ароматний і смачний борщ з буряком – одне з найулюбленіших перших страв у багатьох людей. Для його приготування використовуються прості і недорогі продукти, які присутні в холодильнику у кожної людини. Варіантів його приготування існує величезна безліч, тому потрібно вибрати для себе той рецепт, який найбільше відповідатиме вашим смаковим уподобанням.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'яса - | 0,4 кілограма |
часнику - | 15 грам |
капусти - | 300 грам |
буряків - | 1 шт. |
моркви - | 1 шт. |
цибулин - | 1 шт. |
томатної пасти - | 20 мілілітрів |
картоплі - | 400 грам |
солі - | за смаком |
лаврушки - | 2 штуки |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал |
Для приготування борщу можна використовувати як курку, так і інше м'ясо, яке є в холодильнику. Дуже насиченим за смаком він виходить зі свининою.
- М'ясо миється, ріжеться шматочками, перекладається в каструлю середнього розміру, заливається водою і вариться 45 хвилин;
- Овочі добре миються, чистяться;
- Картоплю і цибулю нарізати кубиками, моркву разом з буряком треться на тертці, капуста шинкуется тонкими смужками;
- Коли м'ясо буде майже готовим, до нього додається капуста, сіль, після цього – капуста;
- Поки овочі варяться 10 хвилин, робиться піджарка з моркви, буряків, цибулі і томатної пасти. Цибуля смажиться до золотистого кольору, додається морква, буряк, овочі трохи підсмажуються, додається томатна паста, 0,5 склянки бульйону і все тушкується ще 20 хвилин, потім викласти в каструлю, вариться 5 хвилин;
- Вміст каструлі в самому кінці потрібно досолити, якщо є необхідність, і покласти в неї лаврове листя, подрібнений часник, накрити кришкою і вимкнути.
Подавати борщ найкраще зі сметаною і свіжою зеленню. Його ніжний смак сподобається не тільки дорослим, але і маленьким діткам.
Як приготувати борщ з буряком і квашеною капустою
Готувати український борщ не так складно, як це здається на перший погляд. Для цього потрібно лише трохи натхнення, бажання і терпіння.
Інгредієнти:
- 0,4 кілограма яловичини;
- картопля – 4 штуки;
- 400 грам квашеної капусти;
- 1 буряк;
- 2 моркви;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 40 мл соняшникової олії;
- 1 лавровий лист;
- сіль.
Час приготування страви: 2,5 години.
Калорійність на 100 грам: 156 ккал.
Борщ із квашеної капусти – для багатьох незвичайне блюдо, але незважаючи на це, воно виходить досить смачним і ситним.
- М'ясо добре миється, перекладається в каструлю, заливають прохолодною водою і поставити на сильний вогонь;
- Коли бульйон закипить, вогонь потрібно зменшити і з допомогою шумівки видалити накип;
- Квашена капуста перекладається в глибоку миску, заливається водою і залишають на 10 хвилин, потім віджимається від вологи і додається в каструлю до м'яса;
- Картопля добре миється, чиститься, нарізається соломкою і викладається в бульйон;
- Морква треться на тертці, цибуля ріжеться кубиками і все смажиться на олії до золотистого кольору, викласти в каструлю;
- Буряк миється, чиститься, ріжеться соломкою і гаситься в бульйоні і томатної пасти 20 хвилин;
- У каструлю викласти буряк, додати лаврові листки, прокип'ятити все ще 5 хвилин і зняти з вогню.
Незважаючи на те, що на приготування такої страви потрібно витратити трохи свого часу, результат здивує і порадує.
Як посмажити курячі відбивні з філе в духовці читайте в нашій статті.
Як заготовити зелений горошок на зиму, щоб він залишався соковитим і смачним читайте в нашій статті.
Ароматна курочка з часничком і приправами приготовлена з засмаженою скоринкою — всі секрети страви в нашій статті.
Як зварити вегетаріанський борщ з буряком і квасолею
Під час посту, багато людей готують пісні страви, в яких немає м'яса. Борщ, приготовлений без цього одного з найголовніших інгредієнтів, може бути навіть дуже смачним, якщо до нього додати квасолю.
Інгредієнти:
- 1 склянку червоної квасолі;
- 1 буряк;
- морква – 1 штука;
- картопля – 300 грам;
- 2 помідори;
- 1 цибулина;
- 60 грам часнику;
- 0,4 кілограма капусти;
- 2 лаврових листа;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- 1 солодкий болгарський перець;
- зелень;
- сіль.
Час приготування страви: 2 години.
Калорійність на 100 грам: 105 ккал.
- Квасоля ретельно промивається, заливається водою і залишають на 4 години, щоб вона швидше приготувалася;
- Квасоля промивається, викладається у каструлю, заливають водою і починає варитися спочатку на сильному, а потім на повільному вогні;
- Картопля чиститься, миється, нарізають невеликими шматочками і викласти в каструлю;
- З буряка зрізати шкірку, вона миється, нарізається соломкою, викласти на сковорідку з олією, смажиться до готовності пару хвилин і перекладається в борщ;
- Цибулю нарізати кубиками, обсмажити до золотистого кольору і додати до нього порізану соломкою моркву, протушкувати кілька хвилин і перекласти в каструлю;
- Капусту нашаткувати, перець порізати соломкою і відправити все в борщ;
- Помідори помити, видалити плодоніжки, зняти з них шкірку і нарізати кубиками;
- Перекласти помідори на сковорідку, додати до них подрібнений часник, протушкувати, покласти томатну пасту, а також інші спеції, якщо є бажання, витримати на вогні ще пару хвилин і відправити в борщ;
- Блюдо солиться, перчится, додаються до нього лаврове листя, все добре перемішується і кип'ятити ще кілька хвилин.
Вегетаріанський борщ виходить дуже наваристим, смачним і одночасно дієтичним.
Корисні поради
Борщ з буряком – унікальне блюдо, яке можна готувати за різними рецептами. Щоб воно завжди виходило смачним, потрібно враховувати невеликі хитрощі.
Щоб колір борщу був насиченим, буряки треба обов'язково готувати окремо і додавати в каструлю перед закінченням варіння, так само, як і лаврове листя, часник та інші спеції. Потрібно тільки накрити каструлю кришкою і відставити страву на 20 хвилин, щоб все настоялося і просякло пахощами.
Подавати борщ найкраще зі сметаною, порізаної зеленню, а також зі свіжоспеченими пампушками, які зверху можна натерти часником.