22 май 2019 1 720

Як замаринувати капусту по-грузинськи

Грузія, як і інші країни Кавказу, славиться своєю смачною кухнею, яка відома за межами маленької країни практично у всьому світі. Одним з цікавих страв є капуста по-грузинськи з буряком.

Цей вид заготовки досить популярний у багатьох сім'ях і кафе завдяки своєму смаку і простоті. Ще така подача овочів сподобається любителям гострої їжі.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
білокачанна капуста - 3 кг
гострий червоний перець - 3 шт.
буряк - 1,5 кг
часник - 2 головки
листя селери - 2 пучка
сіль - 3 ст. л. з верхом
вода - 2 л
Час приготування: 5200 хвилин Калорійність на 100 грам: 47 Ккал
Класичний рецепт являє собою засолену капусту з буряком, спеціями і пряними травами. Принцип приготування заснований на просаливании овочів і фарбуванні буряковим соком. Для додання всьому цьому гостроти додається гострий червоний перець.

Отже, вибирається невелика капуста, щільна і не розсипається при нарізці. Буряк вибирати слід понасыщеннее кольором і солодше. Селера – невід'ємна частина рецепта, та крім нього не потрібно ніяких пряних трав.

Найголовніше в приготуванні – розсіл. Його готувати просто: в закипілу в каструлі воду додається сіль з розрахунком на смак більш солоний, ніж у морської води. Після приготування його охолоджують повністю при кімнатній температурі, тому що заливати овочі можна тільки холодним розсолом.

Капусту нарізують часточками – великими і плоскими і разом з качаном. Нарізати товсто не потрібно, інакше не прокрасится. Далі чергу буряків – вона ріжеться приблизно однаковими плоскими кружечками, і краще зробити їх тонкими. Далі береться часник і кожен зубчик його нарізається на 2-3 і більше частин гострий перець чиститься і нарізати кільцями.

Для засолювання береться більша ємність, начебто каструлі того обсягу, в який влізуть всі овочі і залишиться місце під заливку. Викладається спершу буряк, потім шар капусти, знову буряків, але посипаній часником і кільцями перцю, і пом'ятий в руках селера. Зверху все знову накривається шаром буряків.

Холодним розчином повністю заливається вся «слоенка» з овочів, та так, щоб покривало на палець-два, і закривається кришкою. Так залишають на 3-5 днів, після чого можна діставати на тарілку і вживати з чим тільки сподобається – добре буде і до м'яса, і до картоплі, та й сама по собі така капуста дуже смачна, так що спробувати приготувати однозначно варто.

Капуста, маринована з буряком без оцту

Маринування дещо відрізняється від засалювання як процесу, використовуваних інгредієнтів і кінцевому смаку. Так, у випадку з капустою по-грузинськи будуть використовуватися наступні інгредієнти:

  • капуста – 4 кг;
  • буряк – 1,5 кг;
  • часник – 1 головка;
  • корінь хрону – 50 г;
  • зелень петрушки – 50 г;
  • гострий перець – 1-2 шт;
  • сіль – 200 г;
  • цукор – 200г.

Час приготування – 1-1.5 год, наполягання — 5 днів. Калорійність — 46,7 ккал на 100 г продукту.

Верхні сухуваті листя на качанах знімаються, а самі качани треба нарізати на 4 частини кожну половину розрізаних навпіл. Буряк вимити й нарізати кружечками, як у попередньому рецепті.

Перець і корінь хрону нарізати так само, кружальцями. Петрушка укладається цілою, але попередньо вимитої і підсушеної на повітрі. Сіль і цукор розчинити в кип'яченій воді, після чого залити маринадом капусту в підготовленій тарі.

Поверх неї вкладається тарілка, гніт і в такому вигляді зберігається два дні в теплому місці, після чого на 2-3 тижні забирається в холод.

Свинина в соєвому соусі — вишукане азіатське блюдо, яке неможливо не полюбити.

Як смачно приготувати свинячі реберця з картоплею. Цей рецепт вам точно сподобається.

Читайте як приготувати корисний смузі з бананом та яблуком.

Гостра капуста по-грузинськи

Гостра їжа на Кавказі дуже популярна. Тому існує велика кількість різних місцевих страв, скуштувавши які, незвиклий людина тут же побіжить за графином води.

Попередні рецепти капусти містять так само гострий перець, часник і хрін, але їх концентрація не дуже велика, причому капусти на кількість дещо більше.

Ось ще один рецепт, за яким можна приготувати відмінну гостру закуску.

Продукти:

  • капуста – 1,5 кг;
  • корінь хрону – 2-3 корінця;
  • буряк – 2-3 шт;
  • гострий перець – 2 шт;
  • вода – 1 л;
  • цукор – 1 склянка;
  • рослинне масло – ½ склянки;
  • оцет – ½ склянки;
  • сіль – 3 столові ложки.

Час приготування – 1-1.5 год, наполягання — 5 днів. Калорійність — 60 ккал на 100 г продукту.

Капусту потрібно нарізати класичним способом, до неї додається стружка корінців хрону з нарізаною кільцями буряком і пекучим перцем. Часник також можна використовувати, якщо подобається. Укладати як-небудь в певній послідовності не потрібно, так що можна сміливо починати готувати розсіл.

Воду підігрівають на середньому вогні, в ній розмішують сіль і цукор, додають рослинне масло і кип'ятять. Гарячим розсолом заливається банку з капустою та іншими інгредієнтами, а потім наливають оцет. Після охолодження її ставлять в холодильник і через деякий час можна вживати.

Варіант грузинської закуски з морквою та спеціями

  • морква – 3 шт;
  • капуста – 2 кг;
  • буряк варена — 4-5 шт.;
  • часник – 1-2 шт;
  • сіль – 1 ст. л. з гіркою;
  • цукор – 280 м;
  • лавровий лист – 3-4 шт;
  • перець чорний мелений – 1 ч. л.;
  • яблучний оцет – 150 г;
  • рослинна олія – 150 мл;
  • вода – 1 л.

З урахуванням стерилізації приготування займе 2-2,5 години. Калорійність приблизно дорівнює 50-60 ккал на 100 р.

У банки викладається спочатку буряк, нарізаний кружечками, потім лавровий лист, часник, попередньо дрібно нарізаний. Слідом укладається капуста, нарізана середніми шматками, а поверх неї моркву соломкою або кубиками як більше подобається. Далі все заливають гарячим розсолом.

Для розсолу кип'ятиться вода, в якій розчинена сіль, цукор, доданий оцет, рослинне масло, перець. Після 2 хвилин на повільному вогні з моменту закипання розсіл готовий.

Капуста буде готова вже через добу, а зберігати під капроновою кришкою її можна в холодильнику не більше, ніж два місяці.

Грузинське «Пхали» з капусти

Інгредієнти:

  • капуста – 1 кг;
  • буряк – 300 г;
  • перець чилі – 1 шт;
  • ядра волоського горіха – 100г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • кінза – 1 шматок;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • сіль – за смаком;
  • мелений коріандр – за смаком;
  • хмелі-сунелі – за смаком
  • винний оцет – 1 ст. л.;

Часу таке блюдо займе до 2 годин. Калорійність складе близько 80 ккал на 100г.

Капуста нарізати великими шматками і викладається в киплячу воду. Її потрібно зварити, але не перетримати. Буряк також вариться.

Далі капуста перекручується на м'ясорубці і з неї вода віджимається. Буряк теж потрібно пропустити через м'ясорубку, а так само подрібнюються в ній ядра волоського горіха, чилі. Часник розтерти в ступці в кашку. Зелень і цибулю дрібно нарізати.

Овочі змішують з цибулею, зеленню і спеціями, після чого додається сіль і винний оцет. Після перемішування закуска готова, однак, краще потримати її пару годин у холодильнику.

Пряна закуска зі спеціями

Зі спеціями практично будь-яке блюдо стане ароматніше і смачніше. Що ж до капусти з буряком, замаринованной з ними, то і тут можна непогано поекспериментувати з додаванням різних прянощів.

Інгредієнти:

  • капуста – 2 кг;
  • буряк – 0,5 кг;
  • лавровий лист – 5 шт;
  • цукор – 4 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • часник – 1 головка;
  • уцхо-сунелі – 1 ст. л.;
  • коріандр свіжий – за смаком;
  • чорний перець (горошок) – за смаком;
  • мелений коріандр – 1 ст. л.;
  • яблучний оцет – 4 ст. л;
  • червоний мелений перець – за смаком;
  • куркума – 1 ст. л.;
  • вода – 1,5 л.

По часу з урахуванням стерилізації банки піде близько двох годин. Калорійність складе близько 50 ккал на 100 р.

Лаврове листя потрібно укласти разом з чорним перцем-горошком в каструлю, довести до кипіння і варити близько 5 хвилин. Далі в маринад додається сіль і цукор, після чого варка триває ще 2 хвилини. В кінці вливається оцет і вся каструля знімається з вогню.

Буряк потрібно промити і відварити, капусту нарізати великими шматочками.

Буряк – скибочками по півсантиметра. Часник розтерти в ступці в кашку, всю зелень промити і нашаткувати. В окремій тарілці необхідно змішати мелений коріандр, червоний мелений перець, куркуму і уцхо-сунелі.

У стерильну банку спершу викладається лавровий лист із перцем з маринаду, потім шаром кладеться буряк, на неї укладається капуста, часник зі спеціями і зеленню. Такими шарами укладається вся банку, причому кожен потрібно трохи утрамбувати ложкою (без фанатизму).

В кінці все заливається розсолом, маринадом, герметично закривається і на три дні відправляється в холодильник.

У процесі приготування капусти по-грузинськи важливо дотримати стерильність посуду, якщо мова йде про маринуванні. При засаливании це не так важливо, оскільки в сольовому розчині не виживає жодна патогенна бактерія.

Також варто ретельно підбирати овочі. Вони не повинні бути млявими, а капуста не повинна бути розсипчастою. Для цього варто підбирати капусту подрібніше і щільніше. Приємного апетиту!

Що ще почитати: