19 июнь 2019 3 163

Крабові палички: склад, користь і шкоду, правила вибору

Зрозуміло, корисніше всього натуральне м'ясо краба. Цей факт очевидний. А крабові палички – це лише імітація крабового м'яса. Але вони не менш корисні, тому що виготовлені з рибного фаршу. Головне, що б у них не було штучних добавок.

Склад і калорійність

В будь-якому супермаркеті ви знайдете великий вибір паличок – в різних упаковках і поштучно, з рибним фаршем і без нього. У складі якісного продукту може бути тільки фарш з океанічних риб, натуральне масло рослинне, білок яйця, трохи крохмалю і цукру, а також кухонна сіль.

В інших випадках використовуються різні підсилювачі смаку, ідентичні натуральним, а також барвники, ароматичні композиції та загусники. Щоб зрозуміти, що ви купуєте, уважно читайте етикетки і віддавайте перевагу тільки інгредієнтів натурального походження.

Загальна калорійність продукту не висока. Стандартна 100 грамова упаковка містить не більше 90 ккал. Кількість білків залежить від кількості рибного фаршу, доданого в продукт, жирів не багато, а вуглеводів практично немає. Для зручності можна порахувати калорійність однієї палички. Якщо в упаковці 10 штук, то значить, при калорійності 90 ккал, цінність однієї штучки складе 9 ккал.

Користь і шкода

Звичайно, крабові палички не можуть змагатися зі свіжою рибою за кількістю корисних речовин – це факт. Але вони не менш корисні, ніж сама риба.

По-перше, при виробництві рибний фарш (сурімі) не піддають термічній обробці, тому частина мікроелементів і корисних вітамінів зберігається, але в основному залишається корисний легкозасвоюваний білок.

По-друге, у них нейтральний запах і смак, тому їх додають у різноманітні страви. До того ж в них мало калорій і при цьому вони чудово знижують почуття голоду. Ось, тому на «батьківщині» крабових паличок в Японії так мало людей, які страждають ожирінням.

Самий шкідливий елемент крабових паличок – штучні добавки, що імітують натуральні. Це різні консерванти, підсилювачі смаку, ароматичні добавки E621 і повна відсутність рибного фаршу. При такому складі навряд чи палички будуть корисні, їх поживна цінність практично нульова. А роблячи крабовий салат, ви будете готувати не білкове блюдо, а крахмальное, яке схоже макаронів або картоплі.

Крім того «хімічний склад» порушує природний обмін речовин, що неминуче призведе до зайвих кілограмів. Кармін, який використовують для кольору, може викликати алергію. Рибний білок – начебто натуральний інгредієнт, але він шкідливий людям з непереносимістю білка, є найсильнішим подразником слизової кишечника, приводить до загострення хронічних проблем шлунково-кишкового тракту.

Застосування крабових паличок для схуднення

В наш час велике поширення отримала чотириденна дієта на крабових паличках, які містять повноцінний білок. Жир від такої дієти буквально тане. Як це працює? Коли ви споживаєте білки, в організмі запускається виробництво гормону, який сприяє розщепленню жирових запасів.

Скрупульозно підраховувати калорії в ці дні не обов'язково. Головне прибрати з раціону цукор і жир, є тільки якісний продукт без штучних добавок, полюбити нежирний кефір, несолодкий чай і звичайну воду.

При такому режимі харчування, враховуючи, що в основному продукті небагато калорій, загальна денна калорійність значно знизиться. Один кілограм за добу таке зниження ваги обіцяють творці дієти, але при дотриманні всіх правил.

Салат з авокадо і куркою — цікава і смачна закуска з вишуканим смаком.

Як приготувати пісочне тісто для курника на маргарині читайте в нашій статті.

Як зварити суп з фрикадельками і вермішеллю читайте тут.

Рекомендації по вибору якісного продукту

Коли ви вибираєте, які крабові палички є вам і вашим близьким, на перше місце поставте безпека. Є одне важливе правило: обов'язково читайте склад на упаковці, якщо сурімі (рибний фарш) йде першим у списку, значить, у продукті риба є. Тут головний критерій при виборі – не ціна продукту, а склад.

Єдиний мінус, виробник не вказує яку кількість рибного фаршу додано в продукт. Але є спосіб визначити його кількість – подивитися на упаковці, скільки білка припадає на 100 грам. Якщо кількість білка висока, значить відсоток вмісту риби теж хороший.

На що ще звернути увагу:

  1. Палички повинні бути пружними і соковитими;
  2. Вони можуть бути сухими, якщо їх розморожували, а потім знову заморозили. Тому не купуйте продукт, якщо всередині упаковки сніговий наліт і крижинки;
  3. Пофарбована в червоний колір, повинна бути тільки одна сторона – зовнішня;
  4. Якщо рибний фарш вказаний у списку другим і т. д., риби в паличках самий мінімум;
  5. Зовсім немає фаршу, значить, продукт тільки з крохмалю або сої;
  6. Іноді продукт продається поштучно без упаковки, такі екземпляри краще не купувати. Дізнатися достовірну інформацію про склад такого «делікатесу» вам не вдасться;
  7. Непогана гарантія якості – вказана на упаковці інформація про виробника, термін придатності і на дату виготовлення.

Підведемо підсумки. Імітацію крабового м'яса придумали японці. Вони перемелювали рибне філе фарш, промивали водою, і отримали у підсумку «сурімі», яке є головним інгредієнтом продукту.

Якщо ви стежите за своїм здоров'ям, тоді уважно вивчайте склад, рибний фарш повинен бути зазначений першим у списку інгредієнтів, далі може бути натуральне рослинне масло, сіль, білок курячого яйця, трохи цукру і крохмалю.

Що ще почитати: