Крабові палички: склад, користь і шкоду, правила вибору
Зрозуміло, корисніше всього натуральне м'ясо краба. Цей факт очевидний. А крабові палички – це лише імітація крабового м'яса. Але вони не менш корисні, тому що виготовлені з рибного фаршу. Головне, що б у них не було штучних добавок.
Склад і калорійність
В будь-якому супермаркеті ви знайдете великий вибір паличок – в різних упаковках і поштучно, з рибним фаршем і без нього. У складі якісного продукту може бути тільки фарш з океанічних риб, натуральне масло рослинне, білок яйця, трохи крохмалю і цукру, а також кухонна сіль.
В інших випадках використовуються різні підсилювачі смаку, ідентичні натуральним, а також барвники, ароматичні композиції та загусники. Щоб зрозуміти, що ви купуєте, уважно читайте етикетки і віддавайте перевагу тільки інгредієнтів натурального походження.
Загальна калорійність продукту не висока. Стандартна 100 грамова упаковка містить не більше 90 ккал. Кількість білків залежить від кількості рибного фаршу, доданого в продукт, жирів не багато, а вуглеводів практично немає. Для зручності можна порахувати калорійність однієї палички. Якщо в упаковці 10 штук, то значить, при калорійності 90 ккал, цінність однієї штучки складе 9 ккал.
Користь і шкода
Звичайно, крабові палички не можуть змагатися зі свіжою рибою за кількістю корисних речовин – це факт. Але вони не менш корисні, ніж сама риба.
По-перше, при виробництві рибний фарш (сурімі) не піддають термічній обробці, тому частина мікроелементів і корисних вітамінів зберігається, але в основному залишається корисний легкозасвоюваний білок.
По-друге, у них нейтральний запах і смак, тому їх додають у різноманітні страви. До того ж в них мало калорій і при цьому вони чудово знижують почуття голоду. Ось, тому на «батьківщині» крабових паличок в Японії так мало людей, які страждають ожирінням.
Крім того «хімічний склад» порушує природний обмін речовин, що неминуче призведе до зайвих кілограмів. Кармін, який використовують для кольору, може викликати алергію. Рибний білок – начебто натуральний інгредієнт, але він шкідливий людям з непереносимістю білка, є найсильнішим подразником слизової кишечника, приводить до загострення хронічних проблем шлунково-кишкового тракту.
Застосування крабових паличок для схуднення
В наш час велике поширення отримала чотириденна дієта на крабових паличках, які містять повноцінний білок. Жир від такої дієти буквально тане. Як це працює? Коли ви споживаєте білки, в організмі запускається виробництво гормону, який сприяє розщепленню жирових запасів.
Скрупульозно підраховувати калорії в ці дні не обов'язково. Головне прибрати з раціону цукор і жир, є тільки якісний продукт без штучних добавок, полюбити нежирний кефір, несолодкий чай і звичайну воду.
При такому режимі харчування, враховуючи, що в основному продукті небагато калорій, загальна денна калорійність значно знизиться. Один кілограм за добу таке зниження ваги обіцяють творці дієти, але при дотриманні всіх правил.
Салат з авокадо і куркою — цікава і смачна закуска з вишуканим смаком.
Як приготувати пісочне тісто для курника на маргарині читайте в нашій статті.
Як зварити суп з фрикадельками і вермішеллю читайте тут.
Рекомендації по вибору якісного продукту
Коли ви вибираєте, які крабові палички є вам і вашим близьким, на перше місце поставте безпека. Є одне важливе правило: обов'язково читайте склад на упаковці, якщо сурімі (рибний фарш) йде першим у списку, значить, у продукті риба є. Тут головний критерій при виборі – не ціна продукту, а склад.
Єдиний мінус, виробник не вказує яку кількість рибного фаршу додано в продукт. Але є спосіб визначити його кількість – подивитися на упаковці, скільки білка припадає на 100 грам. Якщо кількість білка висока, значить відсоток вмісту риби теж хороший.
На що ще звернути увагу:
- Палички повинні бути пружними і соковитими;
- Вони можуть бути сухими, якщо їх розморожували, а потім знову заморозили. Тому не купуйте продукт, якщо всередині упаковки сніговий наліт і крижинки;
- Пофарбована в червоний колір, повинна бути тільки одна сторона – зовнішня;
- Якщо рибний фарш вказаний у списку другим і т. д., риби в паличках самий мінімум;
- Зовсім немає фаршу, значить, продукт тільки з крохмалю або сої;
- Іноді продукт продається поштучно без упаковки, такі екземпляри краще не купувати. Дізнатися достовірну інформацію про склад такого «делікатесу» вам не вдасться;
- Непогана гарантія якості – вказана на упаковці інформація про виробника, термін придатності і на дату виготовлення.
Підведемо підсумки. Імітацію крабового м'яса придумали японці. Вони перемелювали рибне філе фарш, промивали водою, і отримали у підсумку «сурімі», яке є головним інгредієнтом продукту.
Якщо ви стежите за своїм здоров'ям, тоді уважно вивчайте склад, рибний фарш повинен бути зазначений першим у списку інгредієнтів, далі може бути натуральне рослинне масло, сіль, білок курячого яйця, трохи цукру і крохмалю.