Приготування варення з волоських горіхів
В їжу волоські горіхи чоловік почав приймати ще здавна.
У різні часи їх називали по-різному: «Плоди життя», «жолуді богів», «їжа для розуму».
Всього одна жменя горіхів здатна забезпечити організм цілим набором вітамінів і чудово сприяє профілактиці багатьох захворювань.
Давайте розглянемо в даній статті, яку смакоту можна приготувати з цього цінного продукту!
Волоський горіх: загальна інформація
Батьківщиною волоського горіха вважається Середня Азія.
Основними експортерами, на сьогоднішній день, — Франція і Молдова.
В побуті всіх частинах рослини знайшлося застосування.
Деревина є матеріалом для створення паркету та меблів, а також виступає як елемент декору для будинків і автомобілів.
У медицині вживання плодів горіха вважають відмінною профілактикою при атеросклерозі, недокрів'ї або нестачі молока у годуючих грудьми.
Але найбільше поширення волоський горіх отримав все-таки в кулінарії.
Крім простого споживання в натуральному вигляді їх можна також задіяти при приготуванні багатьох страв.
Наприклад, в якості приправи до м'яса або салату, а також у ролі основного елемента для багатьох пікантних соусів.
Вони використовуються при приготуванні халви, печива, тістечок і тортів, а також при декоруванні страв, наприклад, морозива.
Проте найбільшою популярністю користується варення з волоських горіхів.
Саме про нього і піде мова в цій статті.
Як вибрати підходящий горіх для варення
Приготування варення — процес досить витратний за часом, тому щоб всі ваші труди не пропали даром, до вибору основного компонента варто підійти з особливою увагою.
Горіхи для варіння повинні бути великі і володіти правильною формою.
Переконайтеся, що на них немає темних плям або будь-яких інших вад.
Зовнішня частина плоду повинна бути зеленою, а внутрішня – молочно-воскової.
Для варення краще всього використовувати горіхи, які досягли молочної зрілості.
Вони володіють м'якою ковдрою, а їх ядра желеподібні (невелике затвердіння допускається).
Для перевірки достатньо проткнути плід звичайної зубочисткою.
Вона повинна проходити наскрізь без особливих зусиль.
Не зайвим буде уточнити час збору.
Ідеальним вважається період до 20-х чисел червня.
Починаємо приготування: готуємо посуд і плоди
Відібрані плоди потребують правильній обробці.
Першим ділом їх очищають від шкірочки (щоб та згодом не карамелізувалась і не затверділа) і замочують у холодній воді на пару днів.
Ледь рідина набуває зеленувато-коричневий відтінок, її необхідно буде міняти.
Повторювати процедуру потрібно мінімум 3 рази на добу.
Якщо температура в приміщенні досить висока, воду необхідно міняти кожні 2-3 години або виставити ємність на холод, інакше може початися процес бродіння.
Після вимочування горіхи на добу поміщають у проціджений вапняний розчин (100 г гашеного вапна на літр води).
Робиться все, щоб уникнути гіркоти в кінцевому продукті.
Потім плоди ретельно промиваються під холодною водою, протыкаются виделкою (обов'язково з нержавійки, а не мельхіору) і варяться в киплячій воді з додаванням квасцов (25 г на літр води) приблизно 10 хвилин.
Це дозволить нейтралізувати дію вапно.
Після чого горіхи замочують ще на 2 доби, при цьому регулярно міняючи воду.
На смак і якість майбутнього варення може вплинути і посуд, в якій його приготують і будуть зберігати.
Для варіння оптимальним варіантом є емальований посуд та ємності з нержавіючої сталі.
Банки, в яких варення, буде зберігатися, необхідно заздалегідь обробити за допомогою розчину питної соди, обшпарити і ретельно висушити.
З кришками повторити ту ж процедуру, додатково їх прокип'ятити.
Рецептурну різноманітність
Як і у випадку з будь-якими іншими стравами, варення з волоських горіхів має безліч варіантів приготування.
Згідно з одним процес варіння досягає декількох годин, в інших він може досягати місяця.
Одні містять купу інгредієнтів, в інших їх кількість зведено до необхідного мінімуму, більш того, навіть не всі рецепти передбачають описану вище обробку плодів.
Розглянемо кілька рецептів приготування варення з волоських горіхів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
волоський горіх - | 100 шт |
гвоздика - | 10 шт |
цукор - | 3 кг |
кориця - | 10 г |
кардамон - | 5 шт. |
Час приготування: 7200 хвилин | Калорійність на 100 грам: 426 Ккал |
Приготування:
- підготувати горіхи, відкинути на сито;
- Всі прянощі зібрати невеликий марлевий мішечок;
- У киплячий цукровий сироп додаються горіхи, спеції, зібрані в мішечок, і кип'ятять протягом 5-10 хвилин;
- Потім варто дати варенню охолонути і залишити його на добу, потім повторити цю процедуру ще 3-4 рази;
- При останній варінні час збільшити до 2 - х годин;
- Потім прибрати спеції і розлити варення по банках.
Рецепт 2
Продукти:
- волоський горіх – 40 шт;
- гвоздика (в бутонах) – 10-15 шт;
- кориця – 1 шт;
- цукор – 3 склянки;
- лимонна кислота – 1 ч. л. на літр води.
Приготування:
-
- після очищення горіхи добу вимочуються в розчині з води і лимонної кислоти;
-
- Після в цьому ж розчині вони варяться хвилин 20 (вода повинна придбати насичений коричневий відтінок) і відстоюються ще добу;
-
- Потім розчин видаляється, а горіхи промиваються проточною водою;
-
- Далі вони поміщаються в розігрітий цукровий сироп, додаються спеції, варяться близько 10 хвилин і залишаються в такому стані ще на добу;
- Останнім кроком варення вариться ще 30 хвилин і розливається по банкам.
Рецепт 3
Продукти:
- волоський горіх — 1 кг;
- цукор — 1 кг;
- лимонна кислота – 10 р.
Приготування:
- після очищення горіхи на годину поміщають в розчин лимонної кислоти;
- Потім варять, чергуючи 4 хвилини в окропі з опусканням в холодну воду на 10 хвилин;
- Процедура повторюється не менше 7-10 разів;
- Після цього горіхи поміщаються в цукровий сироп і варяться до готовності;
- Приблизно за 10 хвилин до кінця варення додається лимонна кислота;
- Остиглий продукт розливається по банкам або подається до столу.
Як же приготувати капусту брокколі в мультиварці? Все дуже просто, для початку потрібно зайти на наш сайт.В цій статті, ви можете дізнатися, скільки білка в яйці. Рекомендуємо ознайомитись з цікавою інформацією.
Чи Не замислювалися ви? А скільки ж калорій в млинці з кабачків? Ні? Читайте тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/kaloriynost-kabachki.html, корисну інформацію. Харчуйтеся правильно!
Рецепт 4
Продукти:
- зелений волоський горіх – 100 шт;
- цукор – 3 кг;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- через свою незрілість горіхи вимочуються набагато довше, не менше 45 днів;
- Далі процес підготовки збігається з тим, що описаний вище;
- Потім плоди поміщаються в киплячий цукровий сироп і варяться близько 2-3 годин;
- Старий сироп зливається і вариться новий;
- У нього поміщаються горіхи і перекручений лимон і варяться до готовності;
- Отриманим варенню обов'язково дають трохи охолонути і тільки потім розливають по банках.
Корисно знати
-
- Щоб уникнути фарбування рук в коричневий колір, при чищенні горіхів використовуйте рукавички;
-
- Щоб варення було більш ароматним і наваристим останню варіння рекомендується проводити в 3 етапи. А якщо після першої варіння дати йому остаточно охолонути, ще і відмінно загусне;
-
- Щоб привнести смаком нотку пікантності, при варінні додайте суміш ваніліну, кориці і цедри апельсина;
-
- Щоб варення набуло насичений смак, необхідно дати йому настоятися в банку приблизно 20 днів;
- Щоб варення не зіпсувалося, зберігати його потрібно в темному місці, при максимально допустимій температурі – 25 градусів.
Відео десерт
Ще один рецепт приготування варення з волоських горіхів, показано в цьому відео. Приємного вам перегляду!