14 апрель 2019 1 585

Приготування варення з волоських горіхів

В їжу волоські горіхи чоловік почав приймати ще здавна.

У різні часи їх називали по-різному: «Плоди життя», «жолуді богів», «їжа для розуму».

Всього одна жменя горіхів здатна забезпечити організм цілим набором вітамінів і чудово сприяє профілактиці багатьох захворювань.

Давайте розглянемо в даній статті, яку смакоту можна приготувати з цього цінного продукту!

Волоський горіх: загальна інформація

Батьківщиною волоського горіха вважається Середня Азія.

Основними експортерами, на сьогоднішній день, — Франція і Молдова.

В побуті всіх частинах рослини знайшлося застосування.

Деревина є матеріалом для створення паркету та меблів, а також виступає як елемент декору для будинків і автомобілів.

У медицині вживання плодів горіха вважають відмінною профілактикою при атеросклерозі, недокрів'ї або нестачі молока у годуючих грудьми.

Але найбільше поширення волоський горіх отримав все-таки в кулінарії.

Це і не дивно, адже в його складі ядер містяться багато поживні речовини, наприклад, білок, дубильні речовини, клітковина, вуглеводи, солі заліза і кобальту, жирне масло, а також вітаміни груп A, B1, B2, B1, C, E і K.

Крім простого споживання в натуральному вигляді їх можна також задіяти при приготуванні багатьох страв.

Наприклад, в якості приправи до м'яса або салату, а також у ролі основного елемента для багатьох пікантних соусів.

Вони використовуються при приготуванні халви, печива, тістечок і тортів, а також при декоруванні страв, наприклад, морозива.

Проте найбільшою популярністю користується варення з волоських горіхів.

Саме про нього і піде мова в цій статті.

Як вибрати підходящий горіх для варення

Приготування варення — процес досить витратний за часом, тому щоб всі ваші труди не пропали даром, до вибору основного компонента варто підійти з особливою увагою.

Горіхи для варіння повинні бути великі і володіти правильною формою.

Переконайтеся, що на них немає темних плям або будь-яких інших вад.

Зовнішня частина плоду повинна бути зеленою, а внутрішня – молочно-воскової.

Для варення краще всього використовувати горіхи, які досягли молочної зрілості.

Вони володіють м'якою ковдрою, а їх ядра желеподібні (невелике затвердіння допускається).

Для перевірки достатньо проткнути плід звичайної зубочисткою.

Вона повинна проходити наскрізь без особливих зусиль.

Не зайвим буде уточнити час збору.

Ідеальним вважається період до 20-х чисел червня.

Починаємо приготування: готуємо посуд і плоди

Відібрані плоди потребують правильній обробці.

Першим ділом їх очищають від шкірочки (щоб та згодом не карамелізувалась і не затверділа) і замочують у холодній воді на пару днів.

Ледь рідина набуває зеленувато-коричневий відтінок, її необхідно буде міняти.

Повторювати процедуру потрібно мінімум 3 рази на добу.

Якщо температура в приміщенні досить висока, воду необхідно міняти кожні 2-3 години або виставити ємність на холод, інакше може початися процес бродіння.

Після вимочування горіхи на добу поміщають у проціджений вапняний розчин (100 г гашеного вапна на літр води).

Робиться все, щоб уникнути гіркоти в кінцевому продукті.

Потім плоди ретельно промиваються під холодною водою, протыкаются виделкою (обов'язково з нержавійки, а не мельхіору) і варяться в киплячій воді з додаванням квасцов (25 г на літр води) приблизно 10 хвилин.

Це дозволить нейтралізувати дію вапно.

Після чого горіхи замочують ще на 2 доби, при цьому регулярно міняючи воду.

На смак і якість майбутнього варення може вплинути і посуд, в якій його приготують і будуть зберігати.

Для варіння оптимальним варіантом є емальований посуд та ємності з нержавіючої сталі.

Популярні мідні тази і алюмінієвий посуд використовувати не варто, оскільки при нагріванні вони руйнують деякі живильні речовини плодів, а в кінцевий продукт може потрапити метал.

Банки, в яких варення, буде зберігатися, необхідно заздалегідь обробити за допомогою розчину питної соди, обшпарити і ретельно висушити.

З кришками повторити ту ж процедуру, додатково їх прокип'ятити.

Рецептурну різноманітність

Як і у випадку з будь-якими іншими стравами, варення з волоських горіхів має безліч варіантів приготування.

Згідно з одним процес варіння досягає декількох годин, в інших він може досягати місяця.

Одні містять купу інгредієнтів, в інших їх кількість зведено до необхідного мінімуму, більш того, навіть не всі рецепти передбачають описану вище обробку плодів.

Розглянемо кілька рецептів приготування варення з волоських горіхів.

Рецепт 1
Інгредієнти Кількість
волоський горіх - 100 шт
гвоздика - 10 шт
цукор - 3 кг
кориця - 10 г
кардамон - 5 шт.
Час приготування: 7200 хвилин Калорійність на 100 грам: 426 Ккал

Приготування:

  • підготувати горіхи, відкинути на сито;
  • Всі прянощі зібрати невеликий марлевий мішечок;
  • У киплячий цукровий сироп додаються горіхи, спеції, зібрані в мішечок, і кип'ятять протягом 5-10 хвилин;
  • Потім варто дати варенню охолонути і залишити його на добу, потім повторити цю процедуру ще 3-4 рази;
  • При останній варінні час збільшити до 2 - х годин;
  • Потім прибрати спеції і розлити варення по банках.

Рецепт 2

Продукти:

  • волоський горіх – 40 шт;
  • гвоздика (в бутонах) – 10-15 шт;
  • кориця – 1 шт;
  • цукор – 3 склянки;
  • лимонна кислота – 1 ч. л. на літр води.

Приготування:

    • після очищення горіхи добу вимочуються в розчині з води і лимонної кислоти;

 

    • Після в цьому ж розчині вони варяться хвилин 20 (вода повинна придбати насичений коричневий відтінок) і відстоюються ще добу;

 

    • Потім розчин видаляється, а горіхи промиваються проточною водою;

 

    • Далі вони поміщаються в розігрітий цукровий сироп, додаються спеції, варяться близько 10 хвилин і залишаються в такому стані ще на добу;

 

  • Останнім кроком варення вариться ще 30 хвилин і розливається по банкам.

Рецепт 3

Продукти:

  • волоський горіх — 1 кг;
  • цукор — 1 кг;
  • лимонна кислота – 10 р.

Приготування:

  • після очищення горіхи на годину поміщають в розчин лимонної кислоти;
  • Потім варять, чергуючи 4 хвилини в окропі з опусканням в холодну воду на 10 хвилин;
  • Процедура повторюється не менше 7-10 разів;
  • Після цього горіхи поміщаються в цукровий сироп і варяться до готовності;
  • Приблизно за 10 хвилин до кінця варення додається лимонна кислота;
  • Остиглий продукт розливається по банкам або подається до столу.

Як же приготувати капусту брокколі в мультиварці? Все дуже просто, для початку потрібно зайти на наш сайт.В цій статті, ви можете дізнатися, скільки білка в яйці. Рекомендуємо ознайомитись з цікавою інформацією.

Чи Не замислювалися ви? А скільки ж калорій в млинці з кабачків? Ні? Читайте тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/kaloriynost-kabachki.html, корисну інформацію. Харчуйтеся правильно!

Рецепт 4

Продукти:

  • зелений волоський горіх – 100 шт;
  • цукор – 3 кг;
  • лимон – 1 шт.

Приготування:

  • через свою незрілість горіхи вимочуються набагато довше, не менше 45 днів;
  • Далі процес підготовки збігається з тим, що описаний вище;
  • Потім плоди поміщаються в киплячий цукровий сироп і варяться близько 2-3 годин;
  • Старий сироп зливається і вариться новий;
  • У нього поміщаються горіхи і перекручений лимон і варяться до готовності;
  • Отриманим варенню обов'язково дають трохи охолонути і тільки потім розливають по банках.

Корисно знати

    1. Щоб уникнути фарбування рук в коричневий колір, при чищенні горіхів використовуйте рукавички;

 

    1. Щоб варення було більш ароматним і наваристим останню варіння рекомендується проводити в 3 етапи. А якщо після першої варіння дати йому остаточно охолонути, ще і відмінно загусне;

 

    1. Щоб привнести смаком нотку пікантності, при варінні додайте суміш ваніліну, кориці і цедри апельсина;

 

    1. Щоб варення набуло насичений смак, необхідно дати йому настоятися в банку приблизно 20 днів;

 

  1. Щоб варення не зіпсувалося, зберігати його потрібно в темному місці, при максимально допустимій температурі – 25 градусів.

Відео десерт

Ще один рецепт приготування варення з волоських горіхів, показано в цьому відео. Приємного вам перегляду!

Що ще почитати: