Як варити варення із зелених волоських горіхів
Напевно, мало хто чув про таке оригінальному ласощі, як варення із зелених волоських горіхів. А адже цей десерт виходить нічим не гірше варення з ягід, тільки от готується трохи важче і довше. Але воно цього варто.
Обов'язково навчитеся готувати цю смакоту, а для полегшення цього процесу можна скористатися кількома рецептами цього десерту, які наведені нижче.
Неоціненна користь
До складу волоського горіха входять наступні компоненти:
- Ряд вітамінів С, РР, а також група ВВ;
- Кислоти – стеаринова, лінолева, олеїнова та інші;
- Ряд мінералів:
- Цинк – цей компонент необхідний для поліпшення стану шкіри;
- Магній забезпечує розширення кровоносних судин;
- Йод необхідний під час захворювань, які пов'язані з щитовидною залозою;
- Кальцій потрібен для підвищення якості кісткової тканини, зубів;
- Залізо для попередження виникнення анемії;
- Зміст високого рівня каротину забезпечує продовження молодості;
- Фітонцидні компоненти, які містяться у складі ефірних масел, забезпечують зупинку розвитку бактерій.
Тим більше цей десерт володіє цілим рядом корисних впливів на організм і допомагає при різних проблемах зі здоров'ям. Ось, чим корисне варення із зелених волоських горіхів:
- Усуває безсоння;
- Допомагає при різких перепадах артеріального тиску;
- Позбавляє від головних болів;
- Корисно під час депресивних і стресових станів;
- Його слід вживати під час вагітності. Великий вміст йоду забезпечить повноцінний розвиток плоду;
- Його потрібно давати дітям під час рахіту і при слабкою імунною системою;
- Його слід їсти при підвищених розумових і фізичних навантаженнях.
Варення із зелених волоських горіхів: простий рецепт
Що буде потрібно для готування:
- Зелені незрілі волоські горіхи – 100 штук;
- 2 кг цукрового піску;
- 500 мл води;
- Гвоздика – 2-3 палички;
- Лимон – 1 штука.
Як готувати варення із зелених волоських горіхів:
- Зелені горіхи засипаємо в ємність, наливаємо воду і ставимо на плиту отвариваться. Варимо протягом 10 хвилин;
- Після закінчення 10 хвилин, виймаємо їх з ємності на сито і залишаємо постояти, щоб стекла вся рідина;
- Потім готуємо сироп. У ємність наливаємо півлітра води, засипаємо цукровий пісок і ставимо на вогонь;
- Після того, як сироп нагріється, кладемо туди гвоздику, вичавлюємо сік лимона і засипаємо відварні горішки з сита;
- Відварюємо їх до кипіння і знімаємо з плити;
- Як тільки вони охолонуть, знову ставимо на вогонь і проварюємо до кипіння, знову знімаємо остигати;
- На третій раз відварюємо до готовності. Про готовність буде говорити м'якість плодів;
- Як тільки варення буде готова, знімаємо з вогню і залишаємо остигати;
- Банки промиваємо і обов'язково обдаємо окропом або тримаємо на пару хвилин 15;
- Викладаємо готове варення з ємкостей, закорковуємо кришками і прибираємо на зберігання в темне місце.
Спробуйте приготувати деруни з м'ясом за нашими рецептами, які урізноманітнюють це просте блюдо і додадуть в нього ситності.
Кращі рецепти баклажанів маринованих на зиму по домашньому.
Як приготувати цвітну капусту в клярі читайте в нашій статті.
Солодкість по-вірменськи
Складові інгредієнти рецепту:
- Один кілограм зелених волоських горіхів;
- Півтора кілограма цукрового піску;
- 10-15 грам лимонної кислоти;
- 1000 мл води для сиропу;
- 50-100 штучок гвоздики;
- Один апельсин.
Приступаємо до приготування:
- Незрілі волоські горіхи потрібно почистити і ретельно промити;
- Потім викладаємо їх в чашку, заливаємо водою і залишаємо замачиваться на 48 годин. Під час замочування необхідно два рази міняти воду;
- Якщо вода ще каламутна, то продовжуйте далі вимочувати до тих пір, поки вода не стане прозорою;
- Іноді на вимочування може знадобитися більше часу до 10-14 днів;
- Після вимочування, горіхи потрібно залити розчином гашеного вапна і залишити настоюватися протягом 24 годин. Після вимочування їх слід ретельно промити, щоб запобігти попадання вапна в організм;
- Після цього за допомогою зубочистки кожен горіх слід проколоти в 10 місцях;
- У місця проколів потрібно вставити гвоздику. При бажанні можна додати корицю, кардамон, шматочки імбиру;
- Викладаємо горішки з приправами в ємність, наливаємо воду і ставимо отвариваться протягом 30 хвилин;
- Потім зливаємо воду, заливаємо чисту рідину і ставимо отвариваться на 30 хвилин;
- В окрему ємність наливаємо 1 літр води, засипаємо цукровий пісок, ставимо на вогонь і відварюємо до повного розчинення цукрових крупинок;
- Перекладаємо горіхи в сироп, відварюємо в ньому 5 хвилин. Знімаємо з плити і залишаємо остигати;
- Через дві години знову ставимо на плиту і проварюємо ще хвилин 10-15. Знімаємо з вогню, залишаємо остигати;
- Потім проварюємо ще кілька разів, поки горіхи не стануть м'якими;
- Далі апельсин очищаємо від шкірки і ріжемо на середні шматочки. Викладаємо до варенню апельсин і ставимо отвариваться ще на 20 хвилин;
- В кінці додаємо лимонну кислоту;
- Готове варення з волоських горіхів розкладається в простерилізовані банки, закупорюють кришками. Зберігати його слід в прохолодному місці.
Спосіб приготування по-болгарськи
Що підготуємо:
- 1 кілограм зелених горіхів;
- Цукровий пісок – 4 склянки;
- Стакан води для сиропу;
- 100-150 грам лимонної кислоти;
- Пару штук кардамону;
- 5 бутонів гвоздики.
Приступаємо до готування варення із зелених горіхів по болгарському рецептом:
- Горіхи потрібно промити і очистити від шкірки;
- Потім викладаємо їх у воду, додаємо лимонну кислоту (на 1 літр потрібно додавати 10-15 грам);
- Ставимо ємність з ними на плиту, доводимо до кипіння. Кип'ятимо 10 хвилин;
- Після цього виймаємо горіхи шумівкою, зливаємо рідину. Знову робимо розчин з лимонною кислотою, відварюємо в ньому горіхи;
- Повторюємо варіння в розчині з лимонною кислотою не менше 15 разів, поки плоди не стануть м'якими;
- Потім робимо сироп. У каструлю наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо отвариваться;
- Після цього кладемо в сироп кардамон, гвоздику, 10 грам лимонної кислоти і викладаємо відварені горіхи;
- Відварюємо варення із зелених волоських горіхів до загустіння;
- Готове варення розкладаємо по простерилизованным банкам, закриваємо кришкою і прибираємо на зберігання в темне місце.
Версія по-українськи
Які компоненти будуть потрібні:
Як варити варення із зелених волоських горіхів по-українськи:
- Горіхи промиваємо в прохолодній воді;
- Далі залишаємо їх вимочуватися у воді на 2 доби, періодично міняючи воду. У добу вода змінюється за 3-4 рази;
- Після цього заливаємо їх водою з вапном, тримаємо їх в ній добу;
- За цей період горішки стануть темно-фіолетового або чорного кольору. Після вапна ретельно промиваємо;
- Горішки проколюємо голкою в декількох місцях і викладаємо на 15-20 хвилин у киплячу воду. Після гарячої води відразу викладаємо в холодну;
- Попередньо потрібно підготувати сироп з води і цукру і залити їм горіхи;
- Ставимо в сиропі плоди отвариваться до кипіння;
- У суміш додаємо гвоздику і сік лимона і відварюємо 5 хвилин;
- Після цього знімаємо варення з вогню і залишаємо остигати. Далі знову проварюємо хвилин 5 і знімаємо з вогню до повного охолодження. Після охолодження проварюємо ще один раз;
- Готове варення розкладаємо по простерилизованным банкам, закорковуємо кришками. На зберігання можна прибрати в холодильник.
Рекомендації на замітку
- Оскільки в шкірці зелених плодів є багато йоду, під час їх обробки краще працювати в рукавичках;
- Горіхи повинні володіти молочної спелостью, при проколюванні голкою або зубочисткою, вістря має легко входити;
- Для того щоб можна було швидше зняти шкірку, горіхи можна подвяліть на газеті деякий час.
Варення із зелених волоських горіхів виходить не тільки смачним, але і дуже корисним. Звичайно, його приготування забере багато часу і сил, але все-таки обов'язково потрібно мати таке корисне ліки, особливо в зимовий час. Тому не втрачайте цю можливість, приготуйте цей десерт як можна швидше.