04 март 2019 3 439

Як варити варення із зелених волоських горіхів

Напевно, мало хто чув про таке оригінальному ласощі, як варення із зелених волоських горіхів. А адже цей десерт виходить нічим не гірше варення з ягід, тільки от готується трохи важче і довше. Але воно цього варто.

Обов'язково навчитеся готувати цю смакоту, а для полегшення цього процесу можна скористатися кількома рецептами цього десерту, які наведені нижче.

Неоціненна користь

Про корисні властивості волоського горіха вже відомо досить тривалий період. Ці плоди володіють цілим рядом цілющих впливів – надають загальнозміцнюючу, бактерицидну, кровоспинну, ранозагоювальну, протизапальну дію. Часто їх застосовують для зупинки діареї, а також для очищення організму від різних шкідливих бактерій.

До складу волоського горіха входять наступні компоненти:

  1. Ряд вітамінів С, РР, а також група ВВ;
  2. Кислоти – стеаринова, лінолева, олеїнова та інші;
  3. Ряд мінералів:
  • Цинк – цей компонент необхідний для поліпшення стану шкіри;
  • Магній забезпечує розширення кровоносних судин;
  • Йод необхідний під час захворювань, які пов'язані з щитовидною залозою;
  • Кальцій потрібен для підвищення якості кісткової тканини, зубів;
  • Залізо для попередження виникнення анемії;
  1. Зміст високого рівня каротину забезпечує продовження молодості;
  2. Фітонцидні компоненти, які містяться у складі ефірних масел, забезпечують зупинку розвитку бактерій.
Якщо порівнювати стиглі горіхи з зеленими, то в зелених міститься високий рівень корисних компонентів. Однак з-за того, що зелені володіють гірким присмаком, в їжу їх не вживають, але з них можна зробити чудове варення.

Тим більше цей десерт володіє цілим рядом корисних впливів на організм і допомагає при різних проблемах зі здоров'ям. Ось, чим корисне варення із зелених волоських горіхів:

  • Усуває безсоння;
  • Допомагає при різких перепадах артеріального тиску;
  • Позбавляє від головних болів;
  • Корисно під час депресивних і стресових станів;
  • Його слід вживати під час вагітності. Великий вміст йоду забезпечить повноцінний розвиток плоду;
  • Його потрібно давати дітям під час рахіту і при слабкою імунною системою;
  • Його слід їсти при підвищених розумових і фізичних навантаженнях.

Варення із зелених волоських горіхів: простий рецепт

Що буде потрібно для готування:

  • Зелені незрілі волоські горіхи – 100 штук;
  • 2 кг цукрового піску;
  • 500 мл води;
  • Гвоздика – 2-3 палички;
  • Лимон – 1 штука.

Як готувати варення із зелених волоських горіхів:

  1. Зелені горіхи засипаємо в ємність, наливаємо воду і ставимо на плиту отвариваться. Варимо протягом 10 хвилин;
  2. Після закінчення 10 хвилин, виймаємо їх з ємності на сито і залишаємо постояти, щоб стекла вся рідина;
  3. Потім готуємо сироп. У ємність наливаємо півлітра води, засипаємо цукровий пісок і ставимо на вогонь;
  4. Після того, як сироп нагріється, кладемо туди гвоздику, вичавлюємо сік лимона і засипаємо відварні горішки з сита;
  5. Відварюємо їх до кипіння і знімаємо з плити;
  6. Як тільки вони охолонуть, знову ставимо на вогонь і проварюємо до кипіння, знову знімаємо остигати;
  7. На третій раз відварюємо до готовності. Про готовність буде говорити м'якість плодів;
  8. Як тільки варення буде готова, знімаємо з вогню і залишаємо остигати;
  9. Банки промиваємо і обов'язково обдаємо окропом або тримаємо на пару хвилин 15;
  10. Викладаємо готове варення з ємкостей, закорковуємо кришками і прибираємо на зберігання в темне місце.

Спробуйте приготувати деруни з м'ясом за нашими рецептами, які урізноманітнюють це просте блюдо і додадуть в нього ситності.

Кращі рецепти баклажанів маринованих на зиму по домашньому.

Як приготувати цвітну капусту в клярі читайте в нашій статті.

Солодкість по-вірменськи

Складові інгредієнти рецепту:

  • Один кілограм зелених волоських горіхів;
  • Півтора кілограма цукрового піску;
  • 10-15 грам лимонної кислоти;
  • 1000 мл води для сиропу;
  • 50-100 штучок гвоздики;
  • Один апельсин.

Приступаємо до приготування:

    1. Незрілі волоські горіхи потрібно почистити і ретельно промити;
    2. Потім викладаємо їх в чашку, заливаємо водою і залишаємо замачиваться на 48 годин. Під час замочування необхідно два рази міняти воду;
    3. Якщо вода ще каламутна, то продовжуйте далі вимочувати до тих пір, поки вода не стане прозорою;
    4. Іноді на вимочування може знадобитися більше часу до 10-14 днів;
    5. Після вимочування, горіхи потрібно залити розчином гашеного вапна і залишити настоюватися протягом 24 годин. Після вимочування їх слід ретельно промити, щоб запобігти попадання вапна в організм;
    6. Після цього за допомогою зубочистки кожен горіх слід проколоти в 10 місцях;
    7. У місця проколів потрібно вставити гвоздику. При бажанні можна додати корицю, кардамон, шматочки імбиру;
    8. Викладаємо горішки з приправами в ємність, наливаємо воду і ставимо отвариваться протягом 30 хвилин;
    9. Потім зливаємо воду, заливаємо чисту рідину і ставимо отвариваться на 30 хвилин;
    10. В окрему ємність наливаємо 1 літр води, засипаємо цукровий пісок, ставимо на вогонь і відварюємо до повного розчинення цукрових крупинок;
    11. Перекладаємо горіхи в сироп, відварюємо в ньому 5 хвилин. Знімаємо з плити і залишаємо остигати;
    12. Через дві години знову ставимо на плиту і проварюємо ще хвилин 10-15. Знімаємо з вогню, залишаємо остигати;
    13. Потім проварюємо ще кілька разів, поки горіхи не стануть м'якими;
    14. Далі апельсин очищаємо від шкірки і ріжемо на середні шматочки. Викладаємо до варенню апельсин і ставимо отвариваться ще на 20 хвилин;
    15. В кінці додаємо лимонну кислоту;
    16. Готове варення з волоських горіхів розкладається в простерилізовані банки, закупорюють кришками. Зберігати його слід в прохолодному місці.

Спосіб приготування по-болгарськи

Що підготуємо:

  • 1 кілограм зелених горіхів;
  • Цукровий пісок – 4 склянки;
  • Стакан води для сиропу;
  • 100-150 грам лимонної кислоти;
  • Пару штук кардамону;
  • 5 бутонів гвоздики.

Приступаємо до готування варення із зелених горіхів по болгарському рецептом:

  1. Горіхи потрібно промити і очистити від шкірки;
  2. Потім викладаємо їх у воду, додаємо лимонну кислоту (на 1 літр потрібно додавати 10-15 грам);
  3. Ставимо ємність з ними на плиту, доводимо до кипіння. Кип'ятимо 10 хвилин;
  4. Після цього виймаємо горіхи шумівкою, зливаємо рідину. Знову робимо розчин з лимонною кислотою, відварюємо в ньому горіхи;
  5. Повторюємо варіння в розчині з лимонною кислотою не менше 15 разів, поки плоди не стануть м'якими;
  6. Потім робимо сироп. У каструлю наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо отвариваться;
  7. Після цього кладемо в сироп кардамон, гвоздику, 10 грам лимонної кислоти і викладаємо відварені горіхи;
  8. Відварюємо варення із зелених волоських горіхів до загустіння;
  9. Готове варення розкладаємо по простерилизованным банкам, закриваємо кришкою і прибираємо на зберігання в темне місце.

Версія по-українськи

Які компоненти будуть потрібні:

  • Кілограм молодих горіхів;
  • Цукровий пісок – 5 склянок;
  • Гвоздика – 10 штучок;
  • Лимон – 1 штука.

Як варити варення із зелених волоських горіхів по-українськи:

  1. Горіхи промиваємо в прохолодній воді;
  2. Далі залишаємо їх вимочуватися у воді на 2 доби, періодично міняючи воду. У добу вода змінюється за 3-4 рази;
  3. Після цього заливаємо їх водою з вапном, тримаємо їх в ній добу;
  4. За цей період горішки стануть темно-фіолетового або чорного кольору. Після вапна ретельно промиваємо;
  5. Горішки проколюємо голкою в декількох місцях і викладаємо на 15-20 хвилин у киплячу воду. Після гарячої води відразу викладаємо в холодну;
  6. Попередньо потрібно підготувати сироп з води і цукру і залити їм горіхи;
  7. Ставимо в сиропі плоди отвариваться до кипіння;
  8. У суміш додаємо гвоздику і сік лимона і відварюємо 5 хвилин;
  9. Після цього знімаємо варення з вогню і залишаємо остигати. Далі знову проварюємо хвилин 5 і знімаємо з вогню до повного охолодження. Після охолодження проварюємо ще один раз;
  10. Готове варення розкладаємо по простерилизованным банкам, закорковуємо кришками. На зберігання можна прибрати в холодильник.

Рекомендації на замітку

  • Оскільки в шкірці зелених плодів є багато йоду, під час їх обробки краще працювати в рукавичках;
  • Горіхи повинні володіти молочної спелостью, при проколюванні голкою або зубочисткою, вістря має легко входити;
  • Для того щоб можна було швидше зняти шкірку, горіхи можна подвяліть на газеті деякий час.

Варення із зелених волоських горіхів виходить не тільки смачним, але і дуже корисним. Звичайно, його приготування забере багато часу і сил, але все-таки обов'язково потрібно мати таке корисне ліки, особливо в зимовий час. Тому не втрачайте цю можливість, приготуйте цей десерт як можна швидше.

Що ще почитати: