Вміст йоду в продуктах харчування
Йод – це дуже важливий мікроелемент, який відповідає за регуляцію білкового, жирового і водно-електролітного обміну.
Крім того, він допомагає регулювати всмоктування певних вітамінів.
Саме тому важливо, щоб цей мікроелемент надходив в організм у достатній кількості.
Саме він відповідає за побудову гормону щитовидної залози тироксину.
Загальний опис мікроелемента
Йод добувають з попелу морських водоростей і розчинів чилійської селітри.
Ще стародавні цілителі використовували його для загоєння ран.
У природі ця речовина зустрічається практично скрізь – у грунті, мінералах, живих організмах.
Крім того, його дуже багато в грунті та повітрі приморських областей.
Організм людини отримує цей мікроелемент з повітрям і їжею, а він накопичується в щитовидній залозі – саме цей орган відповідає за правильний ріст і інтелектуальний розвиток.
Крім цього, біологічна роль цього мікроелементу полягає в тому, що він:
- Регулює обмінні процеси;
- Впливає на роботу серцево-судинної системи: контролює артеріальний тиск і регулює частоту скорочень серця;
- Регулює розвиток клітин і тканин;
- Забезпечує нормальну роботу нервової системи;
- Сприяє нормальному розвитку організму;
- Бере участь у формуванні кісткової тканини;
- Впливає на інтелектуальні здібності;
- Допомагає організму протистояти вірусам і бактеріям;
- Регулює потреби у вітамінах;
- Сприяє правильному формуванню плоду в період вагітності;
- Допомагає знижувати рівень холестерину в крові.
Нестача йоду: симптоми і ознаки
Дефіцит йоду може проявлятися по-різному – дуже часто спостерігаються головні болі, погіршення пам'яті, уваги, підвищення тиску.
Нерідко страждає і емоційний стан людини: вона стає дратівливою, млявою, забудькуватим.
Недостатня кількість цього елемента в організмі, може торкнутися і стан серцевої системи.
У цьому випадку з'являється аритмія, атеросклероз, підвищення серцевого тиску.
Також до ознак нестачі йоду можна віднести слабкість, набряклість рук і обличчя, поява темних кіл під очима, м'язові болі.
Якщо дитина тривалий час не отримує його, всмоктування цього елементу в достатній кількості, у його може розвинутися затримка інтелектуального і фізичного розвитку.
Дефіцит цього мікроелемента при вагітності та годуванні груддю негативно позначається на формуванні плоду.
Отже, до основних симптомів дефіциту йоду в організмі можна віднести наступне:
- Задишка;
- Швидка втомлюваність;
- Погіршення уваги і пам'яті;
- Сонливість і млявість;
- Погіршення апетиту;
- Біль у серці;
- Сухість шкірних покривів;
- Часті головні болі;
- Часті простудні захворювання;
- Збільшення маси тіла.
Продукти, що містять йод
| Продукт | Вміст йоду в мкг на 100 грам продукту |
|---|---|
| Морська капуста | 500-3000 |
| Хек | 430 |
| Печінка тріски | 370 |
| Пікша | 245 |
| Прісноводна риба (сира) | 243 |
| Сайда | 200 |
| Лосось | 200 |
| Камбала | 190 |
| Креветки свіжі | 190 |
| Морський окунь | 145 |
| Макрель копчена | 145 |
| Тріска | 130 |
| Креветки варені | 110 |
| Макрель свіжа | 100 |
| Оселедець свіжа | 92 |
| Оселедець солона | 77 |
| Прісноводна риба (приготована) | 74 |
| Сирі устриці | 60 |
| Фельд салат | 60 |
| Шинка ковбаса | 54 |
| Копчене рибне філе | 43 |
| Хліб (спеціальний) | до 31 |
| Рибне філе заморожене | 27 |
| Атлантичні сардини в маслі | 27 |
| Овес | 20 |
| Печериці | 18 |
| Плавлені сири (з добавками) | до 18 |
| Яйця (1шт, ок 50 г) | до 18 |
| Свинина | 16,7 |
| Незбиране молоко | до 19 |
| Молоко жирне | до 17 |
| Молоко маложирное | до 15 |
| Масло вершкове | 9 |
| Зелень (взагалі) | до 15 |
| Броколі | 15 |
| Квасоля | 12,5 |
| Шпинат | 12 |
| Яловичина | 11,5 |
| Креветки смажені | 11 |
| Молочні продукти | до 11 |
| Тверді сири (Едам) | 11 |
| Горох | 10,5 |
| Пшеничне борошно | до 10 |
| Овочі (взагалі) | до 10 |
| Молоко згущене | 9,9 |
| Хліб звичайний | 9 |
| Вершки 20% жирності | 9 |
| Кефір | 3,2-9 |
| Жито | 8,3 |
| Соя | 8,2 |
| Редис | 8 |
| Виноград | 8 |
| Огірки | 3-8 |
| Сметана 30% жирності | 7 |
| Буряк | 6,8 |
| Морква | 6,5 |
| Капуста | 6,5 |
| Печінка яловича | 6,3 |
| Курка | 6 |
| Шоколад молочний | 5,5 |
| Горох | 5,1 |
| Цибуля зелена | 5 |
| Сом | 5 |
| Судак | 5 |
| Картопля | 3,8-5 |
| Гречка | 3,5 |
| Фрукти | 2 |
| Сосиски | 2 |
| Рогалик звичайний | 2 |
Основну частину йоду людина отримує разом з їжею, проте це становить лише 90 %.
Решта можуть отримати тільки жителі прибережних районів – саме там повітря містить цей мікроелемент.
Щоб поліпшити всмоктування йоду, що в організм повинні надходити вітаміни А і Е, а також залізо, цинк, мідь, білок.
Найбільше даного мікроелемента присутня в морепродуктах і свіжої риби.
В якості додаткових джерел цього мікроелемента можна застосовувати йодисті мінеральні води.
Корисні властивості спаржі, чи дійсно вона корисна, так як про неї говорять?
Чим корисна ріпа і чим вона може зашкодити здоров'ю, читайте у цій статті. Харчуйтеся правильно!
Липа, джерело корисних речовин для організму, тут: #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/lipa-poleznue-svoistva.html ви зможете прочитати, а чим корисні квітки липи?
Тварини джерела йоду включають такі продукти:
- Морепродукти – кальмари, креветки, ламінарія;
- Риба – тріска, тунець;
- Молочні продукти – кефір, сметана, сир, молоко, сир, вершки;
- Курячі яйця.
До рослинних джерел відносяться:
- Овочі – зелений салат, картопля, баклажани, редис, буряк, помідори;
- Фрукти – виноград, апельсини, груші, яблука, сливи, хурма;
- Ягоди – агрус, вишня, чорна смородина;
- Бобові – горох, квасоля;
- Злаки – рис, гречка, пшениця, пшоно.
Взаємодія йоду щитовидної залози
Гормони щитовидної залози більш ніж наполовину складаються з йоду.
Цей орган синтезує різні гормони, отримуючи сполуки йоду із крові, і бере участь у забезпеченні нормального балансу між фізичним і психічним станом.
Таким чином вона намагається дати організму людини необхідну кількість гормонів.
Як поповнити запаси йоду?
Існують різні способи поповнення запасів мікроелемента в організмі.
До основних джерел цього мікроелемента відноситься наступне:
- Продукти з високим вмістом йоду. Як вже було зазначено, найбільше цього мікроелемента міститься в морепродуктах і свіжої риби. Тому страви з них неодмінно повинні бути присутніми в раціоні;
- Відпочинок біля моря. Море вважається основним джерелом іонного йоду. Він дуже розсіяний, але міститься і у воді, і в повітрі морських районів. Два тижні відпочинку в такому місці допоможуть відновити йодний статус;
- Лікарські препарати. Такі засоби слід приймати лише після попередньої консультації з лікарем. Надлишок може призвести до досить серйозних наслідків, тому займатися самолікуванням однозначно не варто.
Йод – це дуже корисний мікроелемент, який бере участь у важливих процесах, що протікають в організмі людини.
Тому продукти, що містять йод, неодмінно повинні бути присутніми на вашому столі.
Відео десерт
І по нашій традиції — наочний відео-сюжет.
Приємного перегляду!




