24 июнь 2019 2 942

Вміст заліза в продуктах

Залізо – це мікроелемент, якого в організмі людини міститься небагато.

Більша його частина припадає на гемоглобін і становить 70%.

Воно транспортує кисень до тканин.

Залізо необхідно людині для його зростання.

Воно – провідник нервових імпульсів.

Завдяки з'єднанню кисню з залізом кров має червоний колір.

Добова потреба організму в залізі — 1,5 мг.

Тільки 10% повністю засвоюється організмом.

Продукти, що містять залізо.

Продукти тваринного походження:

  1. м'ясо всіх сортів;
  2. субпродукти: печінка; нирки; легкі.

Морепродукти:

  1. креветки;
  2. чорна ікра.

Продукти рослинного походження:

  1. бобові: квасоля; сочевиця; боби; горох;
  2. овочі: кольорова капуста; шпинат; картопля; буряк; морква;
  3. фрукти: персики; абрикоси; яблука;
  4. ягоди: суниця; малина; чорниця;
  5. горіхи: волоські горіхи; мигдаль;
  6. сушені гриби;
  7. крупи: гречана; вівсяна;
  8. хліб: пшеничний та житній.

Печінка яловича

Цей продукт має неоціненну користь для організму людини.

Її рекомендується вживати у відвареному і тушкованому вигляді з овочами.

Печінка має як лікувальний, так і оздоровчу дію.

Рекомендовано субпродукт їсти вагітним жінкам, діабетикам, людям з анемією.

Дуже корисна печінку для курців, так як вона частково нейтралізує руйнівну дію нікотину на організм.

Антиоксиданти, що входять до складу печінки, виводять вільні радикали з організму; не дає утворюватися і розвиватися раковим клітинам.

Вживання печінки заповнює сили організму, а також поповнює його корисними речовинами.

Не рекомендується печінка яловича людям з високим рівнем холестерину, так як призводить до утворення тромбів, до розвитку інфаркту та стенокардії.

Ікра чорна

Користь чорної ікри для організму людини науково доведено давно.

Цей продукт – прекрасне протиалергічну та протизапальну засіб.

Знижує ризик розвитку алергічних захворювань.

Рекомендована чорна ікра ослабленим людям.

Її висока калорійність насичує організм набагато швидше, ніж м'ясо.

Людям з ослабленим зором та імунітетом чорна ікра рекомендується як загальнозміцнюючий засіб.

Добре вживати її в їжу людям з ішемічними хворобами серця.

Яка ж калорійність борщу? Харчова цінність різних видів борщу.

Як приготувати тушковані заморожені овочі в мультиварці, немає нічого простіше, читаючи наші статтю, це ще й корисно для Вашого організму.

У банані міститься достатньо калорій і вітамінів, але яких?Дізнатися це, можна прочитавши тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/belki/skolko-belka-v-banane.html

Підвищення розумової здібності, стимулювання кровообігу, нормалізація кров'яного тиску, надання судинах еластичності – всьому цьому сприяє вживання в їжу чорної ікри.

Чорна ікра може завдати шкоди організму, якщо її багато з'їсти або вона зберігалася неправильно.

Купувати цей делікатес краще в скляній тарі.

Обережно її давати рекомендовано вагітним.

Крупа гречана

Гречка – джерело мікро - та макроелементів.

Все це робить її корисною для організму людини.

Це чудове джерело енергії і рослинного білка.

За своєю поживністю ця крупа може поступитися лише бобовим.

Її можна повністю замінити м'ясо в вегетаріанському харчуванні.

Регулярне вживання гречаної каші благотворно впливає на кровообіг, стабілізує роботу серця і обмінні процеси організму.

Покращує роботу травної системи.

Надмірне вживання гречаної каші може призвести до розвитку періодичних головних болів, загальної слабкості і апатії.

Найкраще гречану кашу їсти в складі складних страв.

Симптоми дефіциту заліза:

  • Блідість шкіри, її сухість і шорсткість;
  • Запор; сухість у роті;
  • Тріщини на п'ятах;
  • Почуття втоми;
  • Тріщини в куточках рота;
  • Слабкість зубів;
  • Анемія (недокрів'я).

Симптоми надлишку заліза в організмі:

  • Печінкова недостатність;
  • Пігментація шкіри;
  • Головні болі і запаморочення;
  • Печія, нудота, блювання;
  • Запор та діарея;
  • Розвиток пухлинних та інфекційних захворювань.

Засвоєння заліза організмом

Продуктів, до складу яких входить залізо, досить багато.

Але разом з цим людей з анемією чимало.

У чому ж причина?

Пояснення цьому просте: в організмі дефіцит шлункової кислоти.

Для запобігання цього неприємного явища необхідно розділити час прийому білка і вуглеводів.

Зменшення вживання кави, какао та чаю призводить до кращого засвоєння заліза і підвищенню гемоглобіну.

Є такі продукти, які в своєму складі і зовсім не містять, але сприяють кращому його засвоєнню.

До них відносяться: інжир, вишня, морська капуста, морські водорості.

Правильна термічна обробка впливає на засвоєння заліза.

Не можна при варінні овочі занурювати в холодну воду.

Закладати їх потрібно тільки в окріп.

Так у них збережеться не тільки залізо, але і всі вітаміни та мікроелементи.

Знання продуктів з вмістом заліза допоможе в приготуванні смачних страв з високим його вмістом.

А знання його взаємодії з іншими вітамінами і мікроелементами – в засвоєнні заліза організмом.

Відео десерт

Невелике відео про мікроелементі залізо.

Що ще почитати: