Вміст заліза в продуктах
Залізо – це мікроелемент, якого в організмі людини міститься небагато.
Більша його частина припадає на гемоглобін і становить 70%.
Воно транспортує кисень до тканин.
Залізо необхідно людині для його зростання.
Воно – провідник нервових імпульсів.
Завдяки з'єднанню кисню з залізом кров має червоний колір.
Добова потреба організму в залізі — 1,5 мг.
Тільки 10% повністю засвоюється організмом.
Продукти, що містять залізо.
Продукти тваринного походження:
- м'ясо всіх сортів;
- субпродукти: печінка; нирки; легкі.
Морепродукти:
- креветки;
- чорна ікра.
Продукти рослинного походження:
- бобові: квасоля; сочевиця; боби; горох;
- овочі: кольорова капуста; шпинат; картопля; буряк; морква;
- фрукти: персики; абрикоси; яблука;
- ягоди: суниця; малина; чорниця;
- горіхи: волоські горіхи; мигдаль;
- сушені гриби;
- крупи: гречана; вівсяна;
- хліб: пшеничний та житній.
Печінка яловича
Цей продукт має неоціненну користь для організму людини.
Її рекомендується вживати у відвареному і тушкованому вигляді з овочами.
Печінка має як лікувальний, так і оздоровчу дію.
Рекомендовано субпродукт їсти вагітним жінкам, діабетикам, людям з анемією.
Антиоксиданти, що входять до складу печінки, виводять вільні радикали з організму; не дає утворюватися і розвиватися раковим клітинам.
Вживання печінки заповнює сили організму, а також поповнює його корисними речовинами.
Не рекомендується печінка яловича людям з високим рівнем холестерину, так як призводить до утворення тромбів, до розвитку інфаркту та стенокардії.
Ікра чорна
Користь чорної ікри для організму людини науково доведено давно.
Цей продукт – прекрасне протиалергічну та протизапальну засіб.
Знижує ризик розвитку алергічних захворювань.
Рекомендована чорна ікра ослабленим людям.
Її висока калорійність насичує організм набагато швидше, ніж м'ясо.
Людям з ослабленим зором та імунітетом чорна ікра рекомендується як загальнозміцнюючий засіб.
Добре вживати її в їжу людям з ішемічними хворобами серця.
Як приготувати тушковані заморожені овочі в мультиварці, немає нічого простіше, читаючи наші статтю, це ще й корисно для Вашого організму.
У банані міститься достатньо калорій і вітамінів, але яких?Дізнатися це, можна прочитавши тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/belki/skolko-belka-v-banane.html
Підвищення розумової здібності, стимулювання кровообігу, нормалізація кров'яного тиску, надання судинах еластичності – всьому цьому сприяє вживання в їжу чорної ікри.
Чорна ікра може завдати шкоди організму, якщо її багато з'їсти або вона зберігалася неправильно.
Купувати цей делікатес краще в скляній тарі.
Обережно її давати рекомендовано вагітним.
Крупа гречана
Гречка – джерело мікро - та макроелементів.
Все це робить її корисною для організму людини.
Це чудове джерело енергії і рослинного білка.
За своєю поживністю ця крупа може поступитися лише бобовим.
Її можна повністю замінити м'ясо в вегетаріанському харчуванні.
Покращує роботу травної системи.
Надмірне вживання гречаної каші може призвести до розвитку періодичних головних болів, загальної слабкості і апатії.
Найкраще гречану кашу їсти в складі складних страв.
Симптоми дефіциту заліза:
- Блідість шкіри, її сухість і шорсткість;
- Запор; сухість у роті;
- Тріщини на п'ятах;
- Почуття втоми;
- Тріщини в куточках рота;
- Слабкість зубів;
- Анемія (недокрів'я).
Симптоми надлишку заліза в організмі:
- Печінкова недостатність;
- Пігментація шкіри;
- Головні болі і запаморочення;
- Печія, нудота, блювання;
- Запор та діарея;
- Розвиток пухлинних та інфекційних захворювань.
Засвоєння заліза організмом
Продуктів, до складу яких входить залізо, досить багато.
Але разом з цим людей з анемією чимало.
У чому ж причина?
Пояснення цьому просте: в організмі дефіцит шлункової кислоти.
Для запобігання цього неприємного явища необхідно розділити час прийому білка і вуглеводів.
Зменшення вживання кави, какао та чаю призводить до кращого засвоєння заліза і підвищенню гемоглобіну.
Є такі продукти, які в своєму складі і зовсім не містять, але сприяють кращому його засвоєнню.
До них відносяться: інжир, вишня, морська капуста, морські водорості.
Правильна термічна обробка впливає на засвоєння заліза.
Не можна при варінні овочі занурювати в холодну воду.
Закладати їх потрібно тільки в окріп.
Так у них збережеться не тільки залізо, але і всі вітаміни та мікроелементи.
Знання продуктів з вмістом заліза допоможе в приготуванні смачних страв з високим його вмістом.
А знання його взаємодії з іншими вітамінами і мікроелементами – в засвоєнні заліза організмом.
Відео десерт
Невелике відео про мікроелементі залізо.