12 май 2019 2 166

Перелік продуктів з вмістом цинку

Корисні властивості цинку

  1. Впливає на розвиток і ріст організму;
  2. Необхідний для статевого розвитку;
  3. Бере участь у формуванні скелета людини;
  4. Покращує функціонування імунної системи;
  5. Впливає на розвиток нігтів, шкіри, волосся;
  6. Добова потреба в цинку для людини – 10 -15 мг.,в людському організмі він знаходиться в печінці, м'язах, шкірі (епідермісі), в передміхуровій залозі.

Мінеральні речовини необхідні кожній людині.

До них відноситься і цинк.

Продукти, що містять цинк

Продукти тваринного походження:

  • відварна яловичина – 7 мг на 100 грам продукту;
  • відварні курячі сердечка – 7,2 мг;
  • ніжки индюшиные – 4,1 мг;
  • жовток яєчний -3,2 мг.

Риба:

  • сардина – 1,41 мг;
  • тунець – 0,92 мг;
  • лосось консервований – 0,91 мг.

Насіння:

  • кунжутне насіння – 7,74 мг;
  • насіння соняшнику – 5,3 мг;
  • гарбузове насіння – 7,43 мг.

Горіхи:

  • арахіс – 6,67 мг;
  • кокосовий горіх – 2 мг;
  • горіхи кедра – 4,24 мг.

Бобові овочі:

  • квасоля відварна – 1,39 мг;
  • зелений горошок варений – 1,2 мг;
  • сочевиця відварна – 1,28 мг;
  • відварений шпинат – 0,75 мг;
  • зелена цибуля – 0,38 мг;
  • кукурудза – 0,49 мг.

Крупи:

  • каша пшенична – 0,58 мг;
  • макарони – 0,54 мг;
  • рис коричневий – 0,64 мг;
  • вівсянка – 0,48 мг.

Як видно з вищенаведеного списку, цинк міститься в багатьох продуктах харчування.

Важливо включати в свій раціон яловичину, квасоля, насіння соняшнику, волоські горіхи.

Яловичина: користь і шкода для організму

Вживання яловичини повинно бути не більше 2-3 разів на тиждень.

Помірне споживання цього м'яса зміцнює стінки судин, а також нормалізує рівень гемоглобіну в крові.

Відварна яловичина нормалізує рівень кислотності травної системи, нормалізує його роботи в цілому.

Сприяє зміцненню м'язів і кісток.

Тому її вживають спортсмени.

Але крім користі, яловичина може нанести шкоду організму.

Її потрібно правильно готувати.

Перший бульйон зливають, і відварюють її до повної готовності у другому бульйоні.

Не рекомендується вживання смаженого м'яса яловичини.

Тунець

Вживання 30 грамів відвареного тунця щодня скорочує розвиток серцево-судинних захворювань в два рази.

М'ясо цієї риби сприяє підвищенню імунітету.

Людям із захворюваннями нирок слід з обережністю ставитися до тунцу.

Арахіс

Цей горіх нормалізує вміст цукру в крові; кров'яний тиск; обмінні процеси організму.

Знижує рівень ризику розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту.

Нормалізує роботу імунної системи організму.

Допомагає при депресивному стані людини.

Регулярне вживання арахісу запобігає рак кишечника.

Рекомендований в харчуванні людей, які страждають жовчнокам'яною хворобою та захворюваннями травного тракту.

Жінкам земляний горіх допомагає вилікуватися від безпліддя.

А під час вагітності знижує ймовірність розвитку вроджених патологій у майбутньої дитини.

З шкідливих властивостей арахісу можна назвати те, що вживання його в сирому вигляді може привести до порушення травлення і до розвитку алергічних реакцій організму.

Для зниження алергічних властивостей арахіс рекомендується очищати від шкірки ядра і вживати в їжу в підсмаженому вигляді.

Не рекомендується вживати земляний горіх людям, які страждають на артрити, артрозами, подагру.

Сочевиця

Це бобова рослина рекомендується при розладах нервової системи, так як вона:

  • Профілактичний засіб проти депресії;
  • Підвищує настрій;
  • Допомагає зменшити тривожність;
  • Людям із захворюваннями серцево-судинної системи сочевиця допомагає поліпшити кровотворення; очистити судини від холестерину; зміцнити серцевий м'яз; підвищити гемоглобін у крові.

Не рекомендовано вживання сочевиці:

  • Людям, страждаючим захворюваннями травного тракту, так як до її складу входить велика кількість білків, здатних призвести до порушення травлення;
  • Людям з подагрою, хворобами суглобів і сечокислий діатез.

Це далеко не повний перелік продуктів, що містять цинк.

Швидкі вуглеводи в рисі, що це? Читайте нашу статтю.

Які продукти вважаються низькокалорійними, Ви можете дізнатися з цієї статті. Рекомендуємо обов'язково прочитати.

Ехінацея для дітей, як її правильно застосовувати, читайте тут:#deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/ehinatseya-dlya-immuniteta-osobennosti-priema-dlya-detej-instruktsiya.html

Пам'ятайте: в організмі людини вміст цинку з віком зменшується.

Ознаки цього негативного процесу:

  1. втрата слуху; запаморочення;
  2. шум у вухах; зниження імунітету;
  3. тривалий і затяжний перебіг інфекційних захворювань.

Вживання продуктів, що містять цинк, сприяє нормальному функціонуванню організму.

Формуйте свій раціон правильно – будете здорові!

Відео десерт

У цьому відео, Вам розкажуть яку важливу роль відіграє цинк для організму.

Що ще почитати: