17 март 2019 1 626

Фрукт маракуйя: користь для організму

У маракуйю закохається кожен, хто, відвідавши тропічні країни, спробує цей зрілий плід.

Приємне поєднання кисло-солодкого смаку з екзотичними нотками нікого не залишить байдужим.

Маракуйя або фрукт пристрасті вирощується тільки в теплих країнах, наприклад, в Бразилії, але швидко стала популярною по всій Європі завдяки лікувальним властивостям і незвичайним смаковими якостями.

Має плоди жовтого, жовто-оранжевого, помаранчевого і темно-фіолетового кольору овальної форми від 6 до 12 див.

Зростає фрукт не на деревах, а на ліанах.

Плоди цінуються з блискучою гладкою шкіркою, хоча з потрісканої і шорсткою набагато солодший.

Налічується близько 400 сортів маракуї, які відрізняються розміром, формою, забарвленням і смаковими якостями.

Склад фрукта

Маракуйя – джерело корисних речовин, в якому присутній майже весь комплекс вітамінів, необхідних для життєдіяльності організму:

  • каротин;
  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • піридоксин;
  • пантотенова кислота;
  • фолієва кислота;
  • аскорбінова кислота;
  • нікотинова кислота;
  • токоферол;
  • філохінон;
  • біотин.

З макроелементів у складі є:

  • калій;
  • хлор;
  • фосфор;
  • сірка;
  • натрій;
  • магній;
  • кальцій.

А мікроелементи представлені:

  • залізом;
  • міддю;
  • цинком;
  • марганцем;
  • йодом;
  • фтором.

Калорій в маракуйе трохи, 70-90 ккал, залежно від сорту.

Жирів і рослинного білка мало, зате з лишком легкозасвоюваних і корисних вуглеводів – близько 80%, що позитивно впливає на функції кишечнику.

Плоди містять великий відсоток чистої води, є харчові волокна, сік досягає 40%.

Корисні властивості

Екзотичний фрукт не тільки дієтичний продукт, але і справжні ліки.

Маракуйя корисна при розладі кишечника, так як здатна нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і надати антимікробну і протизапальну дію.

Також прискорює обмін речовин і активно бере участь в очищенні організму.

Фахівці стверджують, що при регулярному вживанні плодів маракуї можна запобігти і позбавитися від багатьох хвороб сечовивідних шляхів, печінки, а також захворювань статевої сфери.

Основну роль грає здатність речовин у складі фрукта перешкоджати розмноженню хвороботворних організмів.

Мало того, маракуйя приводить в норму тиск, позбавляє від головних болів і нападів астми.

Людям старшого віку рекомендують вживання цього фрукта для профілактики.

Завдяки наявності токоферолу в складі, маракуйя добре впливає на стан волосся, шкіри і нігтів:

  • зволожує;
  • живить;
  • наповнює життям;
  • уповільнює процеси старіння;
  • захищає від шкідливих факторів навколишнього середовища.

Серотонін, присутній в їстівної частини плода, піклується про нервову систему, позбавляє від втоми і неврозів.

Бета-каротин покращує зір, кальцій і фтор зміцнює зуби і кістки.

У маракуйе чимало антиоксидантів, здатних знищити збудників небезпечних хвороб, у тому числі і раку (плоди рекомендовані онкохворим для сповільнення росту пухлини).

Скільки калорій в банані? Багато хто не знає, а це дуже важливо для вас. Харчуйтеся правильно!Ви не замислювалися, що можна приготувати з стебел селери? Ця статтядопоможе вам навчиться правильно використовувати селера в кулінарії

Дуже багато людей вміють варити юшку з голови горбуші, а ви? Читайте тут: #deletetag#/retsepty-blyud/prigotovlenie-yxi-iz-gorbychsu.htmlвсі тонкощі приготування цього чудового блюда.

Відвари з листя маракуї допомагають в лікуванні безсоння, дратівливості і недуг в травній системі.

Також настоянки ефективні в полегшенні симптомів менопаузи.

Маракуйя використовується в дієтах для схуднення: очищаючу дію допомагає позбутися від шлаків і зайвих жирових відкладень.

Вишуканий десерт з екзотичних плодів з полуницею
Інгредієнти Кількість
полуниці - 1,2 кг
цукру - 5 ст. ложок
сухого білого вина - 100 г
маракуї - 3 плода
нектарина - 3 плода
малини - 250 г
свіжа м'ята - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 85 Ккал

Помийте полуницю, видаліть хвостики.

Відкладіть 200 г, а решту масу змішайте з цукром і подрібніть в блендері.

Додайте в отримане пюре вино.

Розріжте навпіл маракуйю, вийміть насіння і додайте їх в пюре.

Дрібно поріжте нектарин і залишилася полуницю, додайте їх з малиною в пюре.

Накрийте отриману масу кришкою і поставте в холодильник на одну годину.

Охолоджену суміш розлийте в супові тарілки, прикрасивши м'ятою.

Сік плодів маракуї – найцінніший продукт.

Свіжовичавлений напій вживають в чистому вигляді або додають в коктейлі, змішують з соками інших фруктів.

Сира м'якоть часто присутній у фруктових салатах, мусах, десертах, сиропах, желе, начинках для випічки.

Протипоказання

Особливих протипоказань у цього екзотичного плоду немає.

Але люди, які страждають будь-якого роду алергією, повинні ставитися до плодів маракуї з обережністю.

Також не забувайте, що насіння викликають сонливість, тому виключіть вживання перед справами, що потребують бадьорості і швидкого мислення.

Перед вживанням плід добре очищайте від воску й антибактеріальних засобів, що використовуються при транспортуванні від гнилі і шкідників.

Маракуйя – символ літа і карнавалів!

Всі бажаючі можуть насолоджуватися пахощами і смаком цих соковитих плодів.

Впустіть у ваше життя яскраве тропічне сонце!

Відео десерт

Дане відео, показує, чим корисний цей чудовий фрукт, як його вживати і зберігати. Харчуйтеся правильно!

Що ще почитати: