Фрукт маракуйя: користь для організму
У маракуйю закохається кожен, хто, відвідавши тропічні країни, спробує цей зрілий плід.
Приємне поєднання кисло-солодкого смаку з екзотичними нотками нікого не залишить байдужим.
Маракуйя або фрукт пристрасті вирощується тільки в теплих країнах, наприклад, в Бразилії, але швидко стала популярною по всій Європі завдяки лікувальним властивостям і незвичайним смаковими якостями.
Має плоди жовтого, жовто-оранжевого, помаранчевого і темно-фіолетового кольору овальної форми від 6 до 12 див.
Зростає фрукт не на деревах, а на ліанах.
Плоди цінуються з блискучою гладкою шкіркою, хоча з потрісканої і шорсткою набагато солодший.
Налічується близько 400 сортів маракуї, які відрізняються розміром, формою, забарвленням і смаковими якостями.
Склад фрукта
Маракуйя – джерело корисних речовин, в якому присутній майже весь комплекс вітамінів, необхідних для життєдіяльності організму:
- каротин;
- тіамін;
- рибофлавін;
- піридоксин;
- пантотенова кислота;
- фолієва кислота;
- аскорбінова кислота;
- нікотинова кислота;
- токоферол;
- філохінон;
- біотин.
З макроелементів у складі є:
- калій;
- хлор;
- фосфор;
- сірка;
- натрій;
- магній;
- кальцій.
А мікроелементи представлені:
- залізом;
- міддю;
- цинком;
- марганцем;
- йодом;
- фтором.
Калорій в маракуйе трохи, 70-90 ккал, залежно від сорту.
Жирів і рослинного білка мало, зате з лишком легкозасвоюваних і корисних вуглеводів – близько 80%, що позитивно впливає на функції кишечнику.
Плоди містять великий відсоток чистої води, є харчові волокна, сік досягає 40%.
Корисні властивості
Екзотичний фрукт не тільки дієтичний продукт, але і справжні ліки.
Маракуйя корисна при розладі кишечника, так як здатна нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і надати антимікробну і протизапальну дію.
Також прискорює обмін речовин і активно бере участь в очищенні організму.
Фахівці стверджують, що при регулярному вживанні плодів маракуї можна запобігти і позбавитися від багатьох хвороб сечовивідних шляхів, печінки, а також захворювань статевої сфери.
Мало того, маракуйя приводить в норму тиск, позбавляє від головних болів і нападів астми.
Людям старшого віку рекомендують вживання цього фрукта для профілактики.
Завдяки наявності токоферолу в складі, маракуйя добре впливає на стан волосся, шкіри і нігтів:
- зволожує;
- живить;
- наповнює життям;
- уповільнює процеси старіння;
- захищає від шкідливих факторів навколишнього середовища.
Серотонін, присутній в їстівної частини плода, піклується про нервову систему, позбавляє від втоми і неврозів.
Бета-каротин покращує зір, кальцій і фтор зміцнює зуби і кістки.
У маракуйе чимало антиоксидантів, здатних знищити збудників небезпечних хвороб, у тому числі і раку (плоди рекомендовані онкохворим для сповільнення росту пухлини).
Скільки калорій в банані? Багато хто не знає, а це дуже важливо для вас. Харчуйтеся правильно!Ви не замислювалися, що можна приготувати з стебел селери? Ця статтядопоможе вам навчиться правильно використовувати селера в кулінарії
Дуже багато людей вміють варити юшку з голови горбуші, а ви? Читайте тут: #deletetag#/retsepty-blyud/prigotovlenie-yxi-iz-gorbychsu.htmlвсі тонкощі приготування цього чудового блюда.
Відвари з листя маракуї допомагають в лікуванні безсоння, дратівливості і недуг в травній системі.
Також настоянки ефективні в полегшенні симптомів менопаузи.
Маракуйя використовується в дієтах для схуднення: очищаючу дію допомагає позбутися від шлаків і зайвих жирових відкладень.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
полуниці - | 1,2 кг |
цукру - | 5 ст. ложок |
сухого білого вина - | 100 г |
маракуї - | 3 плода |
нектарина - | 3 плода |
малини - | 250 г |
свіжа м'ята - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 85 Ккал |
Помийте полуницю, видаліть хвостики.
Відкладіть 200 г, а решту масу змішайте з цукром і подрібніть в блендері.
Додайте в отримане пюре вино.
Розріжте навпіл маракуйю, вийміть насіння і додайте їх в пюре.
Дрібно поріжте нектарин і залишилася полуницю, додайте їх з малиною в пюре.
Накрийте отриману масу кришкою і поставте в холодильник на одну годину.
Охолоджену суміш розлийте в супові тарілки, прикрасивши м'ятою.
Сік плодів маракуї – найцінніший продукт.
Свіжовичавлений напій вживають в чистому вигляді або додають в коктейлі, змішують з соками інших фруктів.
Протипоказання
Особливих протипоказань у цього екзотичного плоду немає.
Але люди, які страждають будь-якого роду алергією, повинні ставитися до плодів маракуї з обережністю.
Також не забувайте, що насіння викликають сонливість, тому виключіть вживання перед справами, що потребують бадьорості і швидкого мислення.
Перед вживанням плід добре очищайте від воску й антибактеріальних засобів, що використовуються при транспортуванні від гнилі і шкідників.
Маракуйя – символ літа і карнавалів!
Всі бажаючі можуть насолоджуватися пахощами і смаком цих соковитих плодів.
Впустіть у ваше життя яскраве тропічне сонце!
Відео десерт
Дане відео, показує, чим корисний цей чудовий фрукт, як його вживати і зберігати. Харчуйтеся правильно!