Користь і шкода чорносливу для організму
Чорносливом називають сушені сливи сортів Угорка та Ренклод.
Для отримання якісного сухофрукта вибирають зазвичай найсолодші і стиглі плоди, які сушать на пару, попередньо пробланшировав в киплячій воді — тільки при виконанні такої технології в даному продукті зберігаються всі корисні властивості.
Батьківщиною сливи є район, що знаходиться у Кавказьких гір, по всьому узбережжю Каспійського моря.
Звідси почали сушені сливи вивозити в Європу, а після — як на Центральну, так і в Південну Азію.
В Америку самий перший держак ягоди сливи потрапив з країни Франції лише в середині дев'ятнадцятого століття.
Великі плантації плодових дерев виникли ще в Каліфорнії, а вже до кінця 19-го століття їх загальна площа значно збільшилася в розмірах.
Як правильно засушити плід
Дуже довго сливу сушили прямо на сонці, потім у 30-х роках двадцятого століття навчилися використовувати більш дієву механічну дегідратацію.
Чорнослив, як правило, висушують тільки з дозрілих, м'ясистих плодів, які містять не менше 10% цукру і не більш, ніж 1,2% кислот.
Для отримання цього чорносливу плоди для початку його слід опустити в киплячу воду, а відразу після цього просушити на пару.
При отриманні сушеної сливи, таким чином в ній збережуться практично повністю всі самі корисні властивості, які містяться у свіжій зливі.
Якісний, натуральний чорнослив чорного кольору.
Сушена слива може блищати також і після обробки його яким-небудь жиром.
Його кавовий відтінок зможе сказати про те, що для дезінфекції чорнослив був оброблений окропом, звичайно ж, при такій процедурі вітамінів в ньому залишиться менше!
У сухофрукті, який висушений з кісточкою, зберігається набагато більше корисних речовин.
Хімічний склад
Чорнослив — найпопулярніший сухофрукт з усіх відомих.
Цінується він не тільки чудовий смак, але і за унікальний склад різних вітамінів, мінералів і просто корисних для організму речовин.
Вітаміни:
- тіамін (вітамін В1);
- рибофлавін (вітамін В2);
- нікотинова кислота (вітамін РР);
- провітамін А;
- аскорбінова кислота (вітамін С).
В цій статті, ви зможете дізнатися із таблиці, які продукти містять вуглеводи. Харчуйтеся правильно!
Тілапія запечена в духовці з помідорами, казково соковита і ніжна, не втрачайте свій шанс, читайте тут:#deletetag#/retsepty-blyud/ry-ba/tilapiya-v-duxovke.htmlяк її можна приготувати.
Мінерали:
- калій;
- натрій;
- магній;
- залізо;
- фосфор.
Корисні речовини
- пектинові і дубильні компоненти;
- рослинна клітковина;
- органічна кислота (яблучна, щавлева, лимонна, саліцилова);
- цукру (фруктоза, сахароза, глюкоза).
Має відносно високу енергетичну цінність — 264 ккал.
Сушений плід зберігає всі речовини (мається на увазі корисні для здоров'я), які складають свіжий плід.
Чим корисна засушенная зливу
Чорнослив, безсумнівно, є найпопулярнішим з усіх сухофруктів.
Завдяки пектину, що міститься в ньому, а також рослинної клітковини і різних органічних кислот, сухофрукт дуже благотворно впливає на організм.
Цей сухофрукт цінний за наступні корисні властивості, надані на організм:
- здатність придушення зростання хвороботворних мікробів: сухофрукт володіє антибактеріальними властивостями і по ефективності не поступається медичним засобам;
- ефективно допомагає при запорах і сприятливо впливає на роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту, м'яко і делікатно очищає організм, для чого достатньо всього 6-7 сушеної сливи в день;
- регулярне вживання невеликої кількості чорносливу допомагає позбутися кількох зайвих кілограмів (зазвичай 3-4 кг на місяць);
- дуже корисний при захворюваннях у роті;
- допомагає на ранніх стадіях виникнення серцевих хвороб;
- стабілізує кров'яний тиск
- здатність допомагати лікуванню захворювань нирок, печінки;
- активізує працездатність;
- покращує функцію зору;
- нейтралізує і зупиняє поширення онкологічних хвороб;
- омолоджує клітини організму.
Протипоказання до застосування
Володар корисних властивостей чорнослив, протипоказань до застосування практично не має, однак є моменти, при яких не можна зловживати чорносливом:
- цукровий діабет;
- ожиріння;
- годуюча мати (у немовлят може виникнути коліки і розлад шлуночка).
Але ці протипоказання відносяться лише до натурального, не обробленому хімікатами чорносливу.
У кулінарії сушену сливу, використовують при приготуванні різних страв і напоїв.
Його можуть додавати в салати, різні десерти, вишукані м'ясні страви, плов, компоти.
Чорнослив здатний зберігати свіжість м'яса, а також до 90% скорочувати зростання сальмонели, або стафілокока.
Будь-яке блюдо, приготовлене з додаванням цього сухофрукта стане чудовою прикрасою святкового столу.