Рослина кориця, користь і протипоказання для організму
На сьогоднішній день корицю широко використовують у різних сферах життя – в кулінарії, засоби народної медицини та домашньої косметології, а також у парфумерії.
Крім приємного аромату і солодкуватого смаку, вона володіє безліччю корисних властивостей, виявлених з давніх часів.
Що це за пряність?
Її в якості спеції застосовували ще в давнину.
Виготовляють її з кори вічнозеленого тропічного дерева – кориці.
Родом вона з Шрі-Ланки, але на сьогоднішній день її вирощують також в безлічі інших країн тропічної зони – в Бразилії, Індії, Єгипті, В'єтнамі, на островах Мадагаскар і Ява, а також на Суматрі.
Щоб отримати матеріал для виготовлення кориці, дерево вирощують протягом двох років, після чого зрізають його.
Також ці палички перетворюють у порошок, який запросто можна купити в будь-якому продуктовому магазині.
Кориця характеризується місткістю великої кількості корисних речовин:
- Вітаміни групи А, В, С, Е, К;
- Кальцій;
- Магній;
- Натрій;
- Калій;
- Фосфор;
- Залізо;
- Марганець;
- Селен;
- Цинк;
- Мідь;
- Ефірні масла;
- Коричневий альдегід;
- Циннамилацетат;
- Спирт;
- Дубильні речовини і смоли.
Чим корисна кориця?
Неможливо переоцінити цілющий вплив на людський організм.
Вона широко застосовується для лікування і профілактики багатьох хвороб:
- при діабеті знижує рівень цукру в крові;
- стимулює роботу кишечника, допомагаючи скинути зайву вагу;
- зменшує рівень поганого холестерину і зміцнює серцевий м'яз, знижуючи ризик виникнення інфаркту, інсульту і атеросклерозу;
- позитивно впливає на роботу мозку, покращує реакцію, розширює судини, розчиняє тромби;
- допомагає при застуді – для цього пряність додають в чай разом з медом;
- очищає печінку, стимулює виведення жовчі і зайвих солей з організму, допомагаючи при захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
- при додаванні щіпки прянощі в чай або каву поліпшується нюх, увагу, зорове сприйняття;
- регулярне її вживання уповільнює процес старіння організму і стимулює ріст нових клітин;
- кориця володіє протигрибковою і антибактеріальну властивість;
- надає профілактичну дію на розвиток раку товстої кишки;
- запобігає запори та діарею.
Ефірне масло коричного дерева також має корисні властивості.
Воно допомагає позбутися таких проблем:
- при легкому харчовому отруєнні знімає синдром інтоксикації;
- на перших місяцях вагітності допомагає позбутися від непритомності, запаморочення і нудоти внаслідок токсикозу;
- досить швидко загоює подряпини і прибирає гематоми;
- при кровоточивості ясен має протизапальну дію;
- знімає менструальний біль у жінок;
- людям, які регулярно займаються спортом, допомагає легше переносити навантаження.
Масло кориці в косметології
Ефірні масла цієї пряності використовують в парфумерії для створення парфумів зі східним ароматом.
Також з їх допомогою виготовляються різні креми, маски для обличчя та волосся, інші косметичні засоби.
Зокрема, її масло в косметологічній сфері використовується в таких випадках:
- Для поліпшення кольору обличчя – потрібно всього лише додати 3 краплі цієї речовини в домашню маску для обличчя;
- Для цієї мети можна ще змішати 4 – 5 крапель масла кориці, по 1 столовій ложці мигдалевого масла і олії жожоба, нанести на чисту шкіру обличчя і змити через 30 хвилин;
- Застосовується для боротьби з блідістю обличчя, повертаючи шкірі рум'янець і блиск;
- Покращує стан жирної шкіри, надає тонізуючий і освіжаючий ефект;
- Допомагає при боротьбі з дерматозами (захворювання шкіри), грибковими інфекціями. Для цього потрібно додати 1 – 2 краплі коричного масла в мазь, корою ви лікуєте дані захворювання;
- Видаляє бородавки і папіломи, позбавляє від синців і лікує укуси комах – при нанесенні 1 краплі олії на місце пошкодження.
Протипоказання до застосування ефірного масла кориці:
- Вагітність;
- Епілепсія;
- Виснаження нервової системи;
- Підвищений артеріальний тиск;
- Проходження курсу хіміотерапії.
Також не наноситься ефірне масло в нерозведеному вигляді на шкіру особи, оскільки це викликає опіки.
Як вживають корицю?
Широке застосування кориця знайшла в кулінарії, як у вигляді приправи і меленої, так і цілої, природно, що жодної шкоди вона не принесе, якщо використовувати її в розумних цілях.
Її додають у каву для надання особливого аромату, використовують для приготування тістечок і печива, маринадів, овочевих салатів, а також у стравах із свинини, баранини або птиці.
З її допомогою знаходять свій неповторний смак оладки, каші, молочні супи і заливна риба, плов, грузинські страви з баранини, деякі європейські сорти пива та французькі кекси з Бордо.
Ну а приготування знаменитого гарячого глінтвейну, який зігріє в холодний зимовий вечір і подарує відчуття домашнього затишку, без кориці просто немислимо.
Можна також додавати корицю в різні десерти – пудинги, муси, компоти, сирну пасту і желе.
Від цього їх смак і аромат тільки покращиться.
Єдине, що варто пам'ятати під час приготування страв з використанням кориці – це те, що вона не переносить тривалої теплової обробки, тому її потрібно додавати не далі ніж за десять хвилин до зняття страви з плити, інакше вона додасть не пряний, а гіркий присмак.
Корисно вранці вживати хліб з медом і корицею, бо це сприяє зниженню рівня холестерину в крові та зменшує ризик виникнення інфаркту.
Велике значення має спосіб зберігання спеції.
Тоді вона буде зберігатися довше і не втратить свої корисні властивості.
Слід при цьому врахувати, що порошок кориці має термін придатності всього півроку, а палички – рік.
Визначити свіжість продукту можна за смаком – чим він солодший, тим свіжіше кориця, або за запахом – придатна до вживання спеція має солодкий, деревним ароматом.
Протипоказання і шкоду
Хоч цей приносить безперечну користь здоров'ю, все ж є і протипоказання до її застосування.
Приміром, пряність не можна вживати:
- при вагітності, так як вона викликає скорочення матки;
- при наявності алергії на корицю.
Також, якщо не дотримуватися міри в застосуванні спеції (застосовувати не більше однієї чайної ложки в день), то вона здатна навіть зашкодити здоров'ю.
Яка роль хурми при схудненні? У цій статті ви дізнаєтесь корисно буде вживання хурми при зниженні ваги.
Тут можна прочитати про : #deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/kalorijnost-zefira.htmlкількість калорій в зефір, зокрема ванільному.
Справа в тому, що в ній міститься шкідлива речовина – кумарин.
Менше всього його в цейлонської кориці.
При перевищенні дози кумарин здатен спричиняти такі побічні ефекти:
- Головний біль, нудота, пригнічений стан;
- Пошкодження печінки, гепатит;
- Гіпотонія.
З усього вищесказаного можна укласти, що даний продукт – цінну речовину, яка здатна виліковувати від безлічі хвороб або навіть попереджати їх виникнення.
Вона знайшла застосування і в косметології, і в кулінарії, що робить цю спецію універсальним продуктом.
Єдине, про що потрібно пам'ятати при її використанні – це дозування.
Адже всім відомо, що все добре в міру.
Відео десерт
Дане відео розкриє вам повністю весь спектр корисних властивостей кориці.