14 июнь 2019 1 501

Куркума корисні властивості

Родом куркума з Давньої Індії, де вперше були помічені її корисні властивості.

Вже тоді лікарі використовували це речовина для лікування великої кількості різноманітних хвороб – ним зцілювали і проказу, і зміїні укуси, і захворювання шкіри, печінки, нирок, шлунка.

Також куркума застосовувалася як засіб від кашлю.

В Середні віки ця пряність була завезена купцями в Європу, де відмінно прижилася.

І донині її широко застосовують в якості приправи в західних країнах.

Вирощують переважно на сході: в Китаї, Камбоджі, Перу, Тайвані, на Філіппінах, в Японії і на Гаїті.

Рослина має відношення до сімейства імбирних, що досягає 2 метрів у висоту, листя у нього овальні, світло - або темно-зеленого кольору.

При виготовленні приправи використовується тільки корінь, який варять, сушать і подрібнюють до стану порошку.

Смак у неї злегка пекучий, гіркуватий і тонкий.

Цю спецію, характеризує пряний аромат і яскравий помаранчевий колір.

Склад куркуми

Корінь куркуми так само володіє корисними властивостями і багатий вмістом ефірних олій, алкалоїдів, алкоголю, заліза, кальцію, йоду, фосфору, вітамінів групи З і Ст.

Серед інших складових можна виділити також:

  • Куркумін – відомий своєю здатністю до пригнічення росту ракових клітин, здатний знизити рівень холестерину в організмі, захищає від розвитку атеросклерозу, утворення в печінці і нирках каменів.
  • Цинеол – покращує роботу шлунка, вбиває паразитів.
  • Тумерон – допомагає позбутися від паразитів і хвороботворних бактерій.
  • Вітамін Р – відновлює роботу кровоносних судин, сприяє лікуванню астми, дерматиту, псоріазу та склерозу.
  • Антиоксиданти – впливають на омолодження організму і захищають від утворення пухлин.

Корисні і лікувальні властивості

Куркума володіє безліччю властивостей, які позитивно впливають на такі захворювання:

  • Хвороба Альцгеймера;
  • Цукровий діабет;
  • Артрит;
  • Метеоризм, діарея, кровоточивість ясен;
  • Атеросклероз, виразковий коліт, захворювання ШКТ і мігрень;
  • Якщо приготувати пасту з цієї спеції, з додаванням соку алое, можна успішно лікувати опіки;
  • При болях в горлі розведіть пряність теплим молоком. Від фарингіту допомагає суміш куркуми з медом, яку тричі на день потрібно потримати в роті кілька хвилин;
  • Також куркума ефективна при отруєння хімікатами, виведення токсинів і шлаків з організму;
  • Сприяє очищенню кишечника від слизу, нормалізує роботу шлунка, покращує травлення, допомагає від нетравлення і газів, а також при шлунковій виразці;
  • Вживання куркуми сприяє зміцненню серцевого м'яза;
  • Відомо, що куркума навіть здатна стримати розвиток такої важкої хвороби, як туберкульоз;
  • Ефірні масла, що містяться в спеції, широко використовуються для інгаляцій, допомагають відновитися після стресів.

Не можна ці олії, проте, закапувати у вуха, в ніс, використовувати для клізм і тампонів.

Народні рецепти лікування куркумою

Відомо безліч рецептів від різних хвороб, в яких вона застосовується.

Так, наприклад, завдяки корисним властивостям куркуми, при лікуванні анемії потрібно взяти 1 ложку меду і чверть ложки куркуми, перемішати і є по чайній ложці вранці натщесерце протягом 10 днів.

При болях в горлі на 200 мл гарячої кип'яченої води додайте 1 ч. л. солі і половину ч. л. куркуми, гарненько перемішайте.

Цим розчином необхідно полоскати горло.

Від травм і синців добре допомагає паста, яка знімає запалення і діє як знеболююче.

Для її приготування необхідно 2 ч. л. куркуми, ? ч. л. солі і невелика кількість кип'яченої води змішати до утворення пасти.

Прикладайте суміш, що утворилася до хворого місця.

Також від ран допомагає її порошок, яким її присипають – це сприяє зупинці кровотечі.

При опіках допомагає суміш рівних частин куркуми і м'якоті алое, прикладена до місця болю.

Вона дезінфікує рани і знімає запалення.

Гнійники і нариви зникнуть, якщо взяти в рівних пропорціях спецію і топлене масло, змішати до утворення пасти і нанести на запалену ділянку.

Щоб позбутися від токсинів і шлаків, що накопичилися в організмі, пийте перед сном склянку молока з 1 ч. л. меду і дрібкою спеції.

Ще один рецепт, пов'язаний із застосуванням молока, допоможе позбутися від нападу астми.

Ходять легенди про корисні властивості куркуми, перегляньте нижче кілька фото цього чудового продукту.

Для цього потрібно півсклянки гарячого молока з'єднати з половиною чайної ложки спеції і приймати тричі на день на голодний шлунок.

При цукровому діабеті рекомендується три рази на день до їди застосовувати всередину чверть ч. л. ложки куркуми.

Для очищення крові, при нестабільному менструальному циклі, в якості профілактики діабету і раку можна приготувати такий чай: дрібку спеції змішати з чвертю склянки води, можна додати 3 стручка кардамону.

Довести суміш до кипіння і тримати на повільному вогні 6 хвилин, влити склянку молока і 2 ст. л. масла мигдалю, знову довести до кипіння і зняти.

Коли напій охолоне, додайте в нього кілька крапель меду.

У випадку діареї допоможе чайна ложка куркуми, поєднана зі склянкою води.

Потрібно приймати це засіб по пів склянки перед їжею.

Беручи куркуму в якості приправи до страв, можна швидше позбутися від неприємних симптомів кропив'янки, що теж вважається корисним властивістю.

Куркума для схуднення

Східна спеція також широко застосовується в якості засобу для схуднення, так як вона очищає організм від шлаків, прискорює метаболізм, розганяє жовч і спалює зайвий жир.

Доведено на практиці, що після такого схуднення кілограми не повертаються, як часто буває у результаті застосування сумнівних препаратів для схуднення.

Починати потрібно з самих малих доз куркуми, інакше може виникнути алергія.

У день можна застосовувати приблизно 2,5 г цієї спеції, поділяючи їх на кілька прийомів їжі.

Для того, щоб позбутися зайвих кілограмів, достатньо додавати порошок куркуми в їжу в якості приправи.

Також можна готувати спеціальні напої, які прискорюють цей процес.

Ось кілька рецептів:

  1. Беремо киплячу воду – 90 мл, сиплемо в неї 1 столову ложку спеції, додаємо половину чайної ложки меду і 180 мл молока, перемішуємо і випиваємо перед сном.
  1. Кип'ятимо півлітра води, додаємо туди столову ложку куркуми, корицю на кінчику ножа, 3 столові ложки чорного чаю, імбиру 3 маленьких шматочки, чайну ложку рідкого меду. Все це добре перемішуємо. Коли суміш охолоне, її потрібно процідити, додати півлітра свіжого кефіру і знову перемішати. Приймати краще всього на вечерю.

Згідно відгуками тих, хто вживав ці напої, в результаті такої дієти за місяць можна позбутися, у середньому, від 5 кг зайвої ваги, при цьому нормалізується обмін речовин і, крім того, куркума активно бореться з целюлітом.

Протипоказання

Як і будь-який продукт, що володіє корисними властивостями, куркума має протипоказання.

Не рекомендується приймати куркуму:

  • При вживанні будь-яких лікарських препаратів – це може спотворювати картину хвороби;
  • При наявності жовчнокам'яної хвороби;
  • При вагітності, оскільки спеція сприяє скороченню матки;
  • Дітям до 3 років;
  • Не можна використовувати дану приправу у великих кількостях, оскільки може виникнути алергія.
Читайте, корисні властивості хрону для чоловіків, лише на нашому сайті!

Дивіться в нашій статті, скільки вуглеводів в продуктах, зазначених у таблиці. Буде дуже корисно Вам.

У чому міститися трансжири, ніколи не замислювалися? Вам сюди:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/zhiry/chto-takoe-tranjiru.html

Застосування куркуми

Найбільш широке застосування помаранчевої спеції спостерігається в косметології та кулінарії.

Жінки давно вже давно використовують куркуму, завдяки корисним властивостям,вона, позитивно впливає на шкіру.

Так, за допомогою неї виготовляється маса всіляких кремів, лосьйонів і навіть парфумів, яким вона надає специфічний пряний аромат, що нагадує про Сході.

Куркума допомагає позбутися таких проблем шкіри:

  1. Веснянки. Чайну ложку прянощі з'єднати з огірковим або лимонним соком, нанести на шкіру на 15 хвилин і змити водою. Така процедура повторюється кожен день до тих пір, поки веснянки не поблідли.
  2. Жирна і зріла шкіра. Зовнішньо застосовується розчин ефірної олії куркуми.

У харчовій промисловості куркуму часто використовують як харчовий барвник, а також в якості спеції.

Її додають чіпси, сири, соуси та інші страви.

Смак вона має пряний, але у великій кількості він стає пекучим.

Вона також часто застосовується під час приготування омлетів, рагу, маринадів, супів, різних салатів, курячого бульйону.

Натер нею курку перед тим, як смажити її, можна отримати ароматне блюдо з золотистою скоринкою.

При додаванні помаранчевої прянощі в рис, локшину, страви з риби, ви запросто можете надати їм особливий, незвичайний смак.

Отже, стає ясно, що куркума – це дуже корисне і широко вживана речовина, яка має багато різних властивостей:і лікувальних, і смакових і косметичних.

Варто тільки пам'ятати про те, що завжди потрібно дотримуватися дозування даного речовини, щоб уникнути появи алергії.

В іншому це цілком безпечна для здоров'я спеція.

Відео десерт

Рекомендуємо подивитися дане відео про куркумі:

Що ще почитати: