04 март 2019 1 879

Користь бразильського горіха для організму

Бертолетия, широко відома як американський або бразильський горіх, виростає в Бразилії, Гайані, Перу, Болівії, Венесуелі, Колумбії.

Не дивлячись на те, що цей плід і називають бразильським, провідним постачальником його виступає Болівія.

Бразильський горіх вирощують і як культурна рослина, але за кількістю врожаю дикі рослини цього виду випереджають культурні, адже їм необхідно значно більше великих бджіл і джмелів для перенесення пилку.

Дерево горіха може зростати до великих розмірів.

Воно може рости більше 500 років.

Плід дерева має химерний вигляд: він являє собою коробочку шириною 15 см і вагою до 2 кг

Поширюються ці дерева вкрай незвичайним чином.

Гризуни агути залазять в плоди і з'їдають горішки, деякі горішки вони закопують в нирку, і вони згодом проростають.

Не тільки агути можуть дістатися до горіхів.

Їх також розламують мавпи капуцини допомогою каменів.

Корисні властивості бразильського горіха

Фахівці заявляють, що бразильський горіх має високі показники поживності, і вкрай корисний людям, а саме:

  • попереджає появу ракових клітин в кишечнику, грудей, легенів;
  • є профілактикою раку передміхурової залози;
  • володіє антиоксидантними властивостями;
  • допомагає впоратися з депресією і іншими емоційними розладами;
  • мають властивість омолоджувати;
  • стабілізує рівень цукру в крові;
  • стимулює імунітет;
  • благотворно позначаються на обмінних процесах;
  • тонізує організм;
  • підвищують згортання крові;
  • корисні для м'язів;
  • тонізують серцево-судинну систему;
  • профілактика хвороб щитовидної залози;
  • атеросклероз;
  • в лікуванні очних хвороб;
  • корисний для шкіри;
  • для лікування опіків та інших захворювань шкіри;
  • лікування і догляд за волоссям;
  • сприяє зниженню холестерину.

Склад, калорійність плода

Бразильський горіх – продукт високої калорійності, який складається з 69% жирів, 18% білків і 13% вуглеводів.

Жирні кислоти, з яких складається бразильський горіх, поділяються на:

  • насичені – матеріал для будівництва клітин, забезпечують організм енергією;
  • мононенасичені – є кардиопротекторами, знижують кількість холестерину в організмі, попереджають жирові відкладення і перешкоджають розвитку атеросклерозу;
  • поліненасичені – зміцнюють клітини і прискорюють процес загоєння тканин, а також позитивно позначаються на серці та судинах, сприяють розумовій діяльності, покращують пам'ять, зір і підвищують захисні властивості організму.

Горішки насичені великою кількістю вітамінів і мінералів:

  • Вітамін Е — сильний антиоксидант, який і підтримує здоров'я нервової та м'язової систем, шкіри, волосся;
  • Тіамін — підтримує обмін речовин, стимулює нервову і кровоносну системи;
  • Кальцій –служить для профілактики багатьох хвороб травлення і нирок, покращує провідність нервових імпульсів, що потрібен для підтримки обмінних процесів;
  • Магній –бере участь в метаболізмі людини, у синтезі білка, виведення шкідливих речовин тощо;
  • Фосфор – формує кісткову систему, сприяє роботі нирок і росту клітин, позитивно впливає на центральну нервову систему;
  • Мідь –потрібна для засвоєння заліза, підтримує роботу серця і природний склад крові;
  • Марганець – допомагає засвоєнню їжі, підтримує кісткову структуру, потрібен для продукування гормонів щитовидної залози, допомагає роботі нервової системи, поліпшує запам'ятовування, м'язові рефлекси, впливає на статеву функцію і кровотворення;
  • Селен необхідний для профілактики новоутворень, бере участь у білковому і нуклеїновому обміні, в процесі відновлення клітин і роботі імунітету;
  • Сурму, церій, цезій, європій, лантан, лютецій, самарій, скандій, тантал, вольфрам, ітербій;
  • Фітостероли – впливають на імунну систему, знижують рівень холестерину і ризик розвитку окремих видів раку;
  • Зеросодержащие амінокислоти — перешкоджають впливу вільних радикалів, допомагають засвоюватися жирів, перешкоджають склерозу, підвищують швидкість регенерації та росту клітин, покращують згортання крові.

Калорійність плодів — понад 680 ккал.

Цей горіх дуже корисний для організму, оскільки така сукупність цінних речовин унікально.

Корисні властивості горіхового масла

З цього горішка, привезеного з Південної Америки, отримують масло, яке має такі позитивні властивості:

  • використовується в косметологи;
  • володіє загоюючими властивостями;
  • чудово зволожує шкіру;
  • застосовується для лікування опіків і інших шкірних хвороб;
  • доглядає за волоссям;
  • перешкоджає раннього старіння;
  • бореться з шкірними запаленнями;

  • має протинабрякову дію;
  • прекрасний антисептик;
  • противірусну дію.

Протипоказання і шкоду, пов'язані з вживанням горіха

Враховуючи наявність корисних властивостей цього південноамериканського горіха, необхідно неодмінно відзначити, що вводити його в раціон слід в розумних кількостях.

Фахівці радять щодня з'їдати два-три горішка.

Цього цілком вистачить, щоб організм отримав усі потрібні вітаміни і поживні речовини.

Протипоказаннями до вживання є:

  1. індивідуальна непереносимість;
  2. наявність алергії;
  3. перешкоджає позбавлення від надмірної ваги;
  4. наявність радію – радіоактивної речовини;
  5. Селен у великій кількості теж шкідливий.
Корисні властивості відвару кропиви не викликають ніяких сумнівів, а от які саме властивості, читайте тільки у нас!

Дана статтяописує корисні властивості стручків квасолі, рекомендуємо до прочитання.

Тут: #deletetag#/pitanie/diety-pitanie/kykyreznue-rulca-dlya-pohydeniya.htmlчитайте відгуки про застосування кукурудзяних рилець.

Як вибрати і зберігати

Купуючи бразильські горіхи, майте на увазі, що вони не мають гриміти в шкаралупі – це означає, що вони старі.

Очищені плоди необхідно брати щільні, хрусткі і важкі: легкі і сухі плоди теж не будуть свіжими.

Бразильські горіхи без шкарлупи можна тримати в прохолодному місці або в холодильнику в герметичному пакеті, так як вони вбирають сторонні запахи.

Хто б міг подумати, що олія цього горішка підходить не тільки для едения:

  • воно настільки ідеально, що майстри-годинникарі вважають його найкращим для змащування годин – воно допомагає механізмів працювати без проблем довгі роки;
  • художники теж користуються властивостями цієї речовини – вони давно вміють робити з його додаванням якісні фарби, які не вицвітають сотнями років.
Бразильські горіхи просто зберігати: вони довгий час не псуються навіть без оболонки – два роки, саме тому багато людей із задоволенням беруть їх в дорогу.

Достатньо взяти жменьку плодів, і ви володієте повноцінною їжею протягом декількох днів, а як доповнення можна їсти фрукти або овочі, не напружуючи себе кухонними приготуваннями.

Відео десерт

Дане відео повністю розкриває, якими ж корисними властивостями володіє бразильський горіх.

Що ще почитати: