Користь бразильського горіха для організму
Бертолетия, широко відома як американський або бразильський горіх, виростає в Бразилії, Гайані, Перу, Болівії, Венесуелі, Колумбії. 
Не дивлячись на те, що цей плід і називають бразильським, провідним постачальником його виступає Болівія.
Бразильський горіх вирощують і як культурна рослина, але за кількістю врожаю дикі рослини цього виду випереджають культурні, адже їм необхідно значно більше великих бджіл і джмелів для перенесення пилку.
Дерево горіха може зростати до великих розмірів.
Воно може рости більше 500 років.
Плід дерева має химерний вигляд: він являє собою коробочку шириною 15 см і вагою до 2 кг
Поширюються ці дерева вкрай незвичайним чином.
Гризуни агути залазять в плоди і з'їдають горішки, деякі горішки вони закопують в нирку, і вони згодом проростають.
Не тільки агути можуть дістатися до горіхів.
Їх також розламують мавпи капуцини допомогою каменів.
Корисні властивості бразильського горіха
Фахівці заявляють, що бразильський горіх має високі показники поживності, і вкрай корисний людям, а саме:
- попереджає появу ракових клітин в кишечнику, грудей, легенів;
 - є профілактикою раку передміхурової залози;
 - володіє антиоксидантними властивостями;
 - допомагає впоратися з депресією і іншими емоційними розладами;
 - мають властивість омолоджувати;
 - стабілізує рівень цукру в крові;
 - стимулює імунітет;
 - благотворно позначаються на обмінних процесах;
 - тонізує організм;
 - підвищують згортання крові;
 - корисні для м'язів;
 - тонізують серцево-судинну систему;
 - профілактика хвороб щитовидної залози;
 - атеросклероз;
 - в лікуванні очних хвороб;
 - корисний для шкіри;
 - для лікування опіків та інших захворювань шкіри;
 - лікування і догляд за волоссям;
 - сприяє зниженню холестерину.
 
Склад, калорійність плода
Бразильський горіх – продукт високої калорійності, який складається з 69% жирів, 18% білків і 13% вуглеводів.
Жирні кислоти, з яких складається бразильський горіх, поділяються на:
- насичені – матеріал для будівництва клітин, забезпечують організм енергією;
 - мононенасичені – є кардиопротекторами, знижують кількість холестерину в організмі, попереджають жирові відкладення і перешкоджають розвитку атеросклерозу;
 - поліненасичені – зміцнюють клітини і прискорюють процес загоєння тканин, а також позитивно позначаються на серці та судинах, сприяють розумовій діяльності, покращують пам'ять, зір і підвищують захисні властивості організму.
 
Горішки насичені великою кількістю вітамінів і мінералів:
- Вітамін Е — сильний антиоксидант, який і підтримує здоров'я нервової та м'язової систем, шкіри, волосся;
 - Тіамін — підтримує обмін речовин, стимулює нервову і кровоносну системи;
 - Кальцій –служить для профілактики багатьох хвороб травлення і нирок, покращує провідність нервових імпульсів, що потрібен для підтримки обмінних процесів;
 - Магній –бере участь в метаболізмі людини, у синтезі білка, виведення шкідливих речовин тощо;
 - Фосфор – формує кісткову систему, сприяє роботі нирок і росту клітин, позитивно впливає на центральну нервову систему;
 - Мідь –потрібна для засвоєння заліза, підтримує роботу серця і природний склад крові;
 - Марганець – допомагає засвоєнню їжі, підтримує кісткову структуру, потрібен для продукування гормонів щитовидної залози, допомагає роботі нервової системи, поліпшує запам'ятовування, м'язові рефлекси, впливає на статеву функцію і кровотворення;
 - Селен необхідний для профілактики новоутворень, бере участь у білковому і нуклеїновому обміні, в процесі відновлення клітин і роботі імунітету;
 - Сурму, церій, цезій, європій, лантан, лютецій, самарій, скандій, тантал, вольфрам, ітербій;
 - Фітостероли – впливають на імунну систему, знижують рівень холестерину і ризик розвитку окремих видів раку;
 - Зеросодержащие амінокислоти — перешкоджають впливу вільних радикалів, допомагають засвоюватися жирів, перешкоджають склерозу, підвищують швидкість регенерації та росту клітин, покращують згортання крові.
 
Калорійність плодів — понад 680 ккал.
Цей горіх дуже корисний для організму, оскільки така сукупність цінних речовин унікально.
Корисні властивості горіхового масла
З цього горішка, привезеного з Південної Америки, отримують масло, яке має такі позитивні властивості:
- використовується в косметологи;
 - володіє загоюючими властивостями;
 - чудово зволожує шкіру;
 - застосовується для лікування опіків і інших шкірних хвороб;
 - доглядає за волоссям;
 - перешкоджає раннього старіння;
 - має протинабрякову дію;
 - прекрасний антисептик;
 - противірусну дію.
 
бореться з шкірними запаленнями;
Протипоказання і шкоду, пов'язані з вживанням горіха
Враховуючи наявність корисних властивостей цього південноамериканського горіха, необхідно неодмінно відзначити, що вводити його в раціон слід в розумних кількостях.
Фахівці радять щодня з'їдати два-три горішка.
Цього цілком вистачить, щоб організм отримав усі потрібні вітаміни і поживні речовини.
Протипоказаннями до вживання є:
- індивідуальна непереносимість;
 - наявність алергії;
 - перешкоджає позбавлення від надмірної ваги;
 - наявність радію – радіоактивної речовини;
 - Селен у великій кількості теж шкідливий.
 
Корисні властивості відвару кропиви не викликають ніяких сумнівів, а от які саме властивості, читайте тільки у нас!
Дана статтяописує корисні властивості стручків квасолі, рекомендуємо до прочитання.
Тут: #deletetag#/pitanie/diety-pitanie/kykyreznue-rulca-dlya-pohydeniya.htmlчитайте відгуки про застосування кукурудзяних рилець.
Як вибрати і зберігати
Купуючи бразильські горіхи, майте на увазі, що вони не мають гриміти в шкаралупі – це означає, що вони старі.
Очищені плоди необхідно брати щільні, хрусткі і важкі: легкі і сухі плоди теж не будуть свіжими.
Бразильські горіхи без шкарлупи можна тримати в прохолодному місці або в холодильнику в герметичному пакеті, так як вони вбирають сторонні запахи.
Хто б міг подумати, що олія цього горішка підходить не тільки для едения:
- воно настільки ідеально, що майстри-годинникарі вважають його найкращим для змащування годин – воно допомагає механізмів працювати без проблем довгі роки;
 - художники теж користуються властивостями цієї речовини – вони давно вміють робити з його додаванням якісні фарби, які не вицвітають сотнями років.
 
Достатньо взяти жменьку плодів, і ви володієте повноцінною їжею протягом декількох днів, а як доповнення можна їсти фрукти або овочі, не напружуючи себе кухонними приготуваннями.
Відео десерт
Дане відео повністю розкриває, якими ж корисними властивостями володіє бразильський горіх.





