26 апрель 2019 3 861

Як смачно готувати корисні страви з цибулею-пореєм

Батьківщиною цибулі-порею, вирощуваного в нашому кліматичному поясі, є Середземномор'ї. У наших кліматичних умовах більш звичний для вирощування ріпчасту цибулю. Однак і середземноморський виходець поступово набирає популярність і все частіше зустрічається на грядках жителів нашої країни.

Цибуля-порей відома людству ще з античних часів. Його вживали в їжу у Римі і Греції. Культура на смак солодка і не має різкого аромату. Сьогодні вона взята на озброєння кулінарами і народними цілителями, які корисні властивості цієї рослини використовують в терапевтичних цілях.

Корисні властивості цибулі-порею

Люди ставляться до цибулі-порею як до ароматної кулінарної приправи, але мало хто замислюється про цілющі властивості цієї рослини. Калорій в середземноморському вихідця дуже мало, зате вітамінів і мінералів хоч відбавляй. У ньому присутні:

  1. Вітаміни С, Е, B2, B1;
  2. Натрій;
  3. Фолієва кислота;
  4. Каротин;
  5. Залізо;
  6. Ефірні масла;
  7. Фосфор;
  8. Калій;
  9. Білкові речовини.
У цибулі-порею є певна властивість, яке прийнято вважати дуже цінним: під час зберігання цього овоча в вибіленої його частини збільшується кількість аскорбінової кислоти – властивості такого немає ні у одного з відомих сьогодні рослин.

Те, що цибуля-порей володіє цілющими властивостями, стало відомо ще в далекому минулому. Цю рослину було показано хворим людям, які страждають від подагри, ожиріння, ревматизму, сечокам'яної хвороби, цинги. Його рекомендували використовувати в їжу тим, у кого відбувалися фізичні і психічні перевтоми.

Цибулю-порей в народній і традиційній медицині

У народній медицині середземноморський виходець використовується, коли у людини виявляють проблеми у травленні. Ця рослина сприяє посиленню апетиту і виробленню шлункового соку. Овоч обов'язково повинен бути присутнім у раціоні тих людей, у яких виявлені хвороби печінки або жовчного міхура. Цибуля-порей – чудовий сечогінний засіб.

Враховуючи, що в рослині практично відсутні калорії, це незамінний інгредієнт в раціоні людей, які страждають від ожиріння. Рослина здатна в організмі людини стимулювати обмінні процеси. Воно ж допоможе впоратися з депресією, фізичним виснаженням, авітамінозом, атеросклерозом.

Це рослина показано застосування тим людям, які страждають від анемії. Враховуючи високий вміст заліза, цибуля при даному захворюванні допомагає впоратися з недугою, так як посилює вироблення гемоглобіну.

Середземноморський виходець приводить в норму роботу нервової системи, що допомагає мозку правильно засвоювати інформацію, покращує пам'ять і підвищує концентрацію уваги.

Цибуля-порей рекомендований вагітним жінкам, так як містить в собі велику кількість фолієвої кислоти. Цей вітамін необхідний для того, щоб не виникла патологія внутрішньоутробного розвитку майбутньої дитини.

Овоч чудово справляється з інфекціями, уповільнює процеси запального та онкологічного характеру, допомагає в проблемах із зором.

Рецепти з цибулею-пореєм

В кулінарній сфері цибулю-порей входить до складу супів, салатів, соусів. Це чудова добавка до м'яса і яєчні. Це рослина дуже смачно можна приготувати в клярі.

Перед початком приготування страв, до складу яких входить цибуля-порей, це рослина ретельно вимивають. Справа в тому, що між листя овоча може застрявати пісок і земля. Тому спочатку рослина розрізають на дві частини в поздовжньому напрямку, а потім промивають під струменем проточної холодної води, тримаючи овоч вертикально.
Салат з кукурудзи і цибулі-порею
Інгредієнти Кількість
яблук - 1 шт.
цибулі-порею - 300 грам
варених яєць - 5 штук
кукурудзи консервованої - 250 грам
сиру твердого сорту - 150 грам
йогурту - 100 мл
спецій для салату - половина чайної ложки
лимонного соку - 30 мл
соусу ремулад - 100 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Яблука необхідно нашаткувати пластинками і трохи обприскати лимонним соком. Сир натирають на тертці, яйця нарізають великими кубиками, а цибулю – кружальцями.

Підготовлені продукти перемішують в салатник і заливають заправкою, яка готується шляхом змішування зазначених інгредієнтів.

Картопляна запіканка з цибулею-пореєм

Для приготування основу потрібно взяти:

  • Одне яйце;
  • 30 грам вершкового масла;
  • 500 грам картоплі;
  • Трохи рослинного масла (для того, щоб змащувати форму);
  • Сіль (кількість регулюється за смаком).

Для приготування начинки знадобиться:

  • 2 стебла білої частини цибулі-порею;
  • 30 грам вершкового масла;
  • 150 грам сметани;
  • Мускатний горіх (кількість – на смак);
  • Два яйця;
  • перець (запашний мелений);
  • 150 грам сиру.

Картоплю необхідно очистити і зварити у воді, в яку попередньо була додана сіль. Далі робиться пюре, додається половинка збитого яйця і вершкове масло.

На дно форми і по її боках розкладається пюре. Потрібно стежити, щоб воно лягало рівномірно. Поверхню змащують залишилася половинкою збитого яйця і ставлять у духовку. Тривалість випікання – 15 хвилин. Духовка повинна бути розігріта до 200С.

Для приготування начинки потрібно білу частину цибулі-порею нарізати кільцями (їх товщина — 5 мм).

Після цього розтоплюють на сковороді вершкове масло і обсмажують до м'якості овоч.

Готуємо заливку: збиваємо яйця і сметану, додаємо тертий сир, перець і сіль. Обсмажену цибулю викладаємо на пропечене в духовці пюре, заливаємо заправкою, посипаємо сиром і знову ставимо в духовку на 30 хвилин (температура духовки – 180С).

Запіканка буде готова, коли на її поверхні з'явиться золота скоринка.

Суп з картоплі і цибулі-порею

Для приготування супу потрібно взяти:

  • 3 літри бульйону;
  • 1 ч. ложка вершкового масла;
  • 4 штуки картоплі;
  • 3 стебла цибулі-порею;
  • По одній штуці кореня селери і петрушки;
  • Одну моркву.

Коріння відварюють у воді з сіллю. Після цього воду проціджують, а відвар переливають назад в каструлю. До відвару додають картоплю, нарізану невеликими кубиками, і тонкі скибочки середземноморського вихідця. Варять суп до тих пір, поки в ньому не розваряться використовуються овочі.

Подаючи суп, його заправляють олією, а на додаток до нього можна поставити на стіл грінки.

Як посмажити м'ясо на сковороді з цибулею, читайте рецепти і готуйте з задоволенням.

Дізнайтеся як замаринувати червоний лук для шашлику, щоб надати цій страві пікантності.

Читайте як правильно приготувати дієтичний цибулевий суп для схуднення, всі нюанси про які потрібно знати в нашій статті.

Як готувати цибулю-порей на зиму

Цей овоч можна заготовити на зиму. Для цього знадобиться;

  • Цибулю-порей в будь-якій кількості;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • 100 мл оцту;
  • 20 грам зелені кропу;
  • Літр води;
  • 1 ч. ложка насіння кропу;
  • 125 грам солі.

Стеблинки цибулі потрібно залити розсолом і поставити на добу в прохолодне місце. Після цього розсіл зливають, а всі овочі розкладають по банках.

Оцет наливають в емальований посуд, додають до нього розсіл, цукор, перець і насіння кропу. Суміш нагрівають до кипіння, виливають у банки і закочують.

Тепер ви знаєте, як готувати цибулю-порей. Радимо вам скористатися цими рецептами для поповнення вітамінних запасів у своєму організмі.

Що ще почитати: