15 март 2019 1 766

Корисні властивості та протипоказання черемші

Черемшу сміливо можна назвати дивовижним рослиною, оскільки вона схожа на конвалію, за смаковими якостями нагадує часник, але при цьому належить до роду цибулевих.

У цієї рослини безліч назв – чи ведмежий переможний цибулю, левурда, колба.

Але найважливіше те, що черемша має велику кількість корисних властивостей.

Розглянемо в цій статті, так чи корисно це рослина, як про нього говорять в народі.

Особливості рослини

Черемшею називають довголітнє трав'яниста рослина, яка володіє безліччю цінних властивостей.

Її висота – від 15 до 50 см, крім цього, вона має зовнішню схожість з цибулею або польовим конвалією.

За смаковими якостями ця рослина більше схоже на часник.

Черемша вважається найбільш раннім рослиною, насиченим вітамінами.

Саме тому ведмеді, що прокинулися після сплячки, поспішають на галявину поласувати травою, наситити свій організм вітамінами і вигнати з нього паразитів.

Мабуть, тому в народі, це рослина прийнято називати ведмежою цибулею.

Ця рослина відноситься до категорії морозостійких, воно любить тінисті місця, а коріння подобається волога і родючий ґрунт.

При цьому вирощування даної рослини – дуже кропіткий процес.

Чекати врожаю доведеться два-три роки.

Склад

Своїми унікальними властивостями черемша зобов'язана унікальному складу.

Ця рослина містить велику кількість вітамінів і мікроелементів.

Так, в 100 р. цієї рослини, є:

  • вода – 89 г;
  • вуглеводи – 7,1 м;
  • білки – 2,4 г;
  • жири – 0,1 г;
  • харчові волокна – 6,1 г;
  • зола – 1,1 м;
  • органічні кислоти – 0,1 р.

Не менш багата ця рослина і вітамінами:

  • вітамін А – 4,2 г;
  • вітамін В1 – 0,03 г;
  • вітамін В2 – 0,13 мг;
  • ніацин – 0,47 мг;
  • фолієва кислота – 40 мкг;
  • вітамін С – 100 мг.

За вмістом макро - і мікроелементів черемша має схожість з цибулею.

У ній присутні ефірні масла, життєво важливі жири і амінокислоти.

У ній містяться такі мінерали, як сірка, фтор, калій, кальцій. Серед мікроелементів варто виділити йод, бор, залізо, мідь, селен, фтор, цинк, марганець.

Крім того, в 100 г цього рослини в середньому присутня приблизно 36 ккал.

Корисні властивості

Черемшу з давніх часів вважають унікальним рослиною, адже вона володіє чималою кількістю корисних властивостей.

Так, черемша:

  1. Покращує функціонування травної системи і підвищує активність шлункових соків;
  2. Покращує апетит;
  3. Поліпшує склад крові;
  4. Використовується при гнійних захворюваннях, кишкових інфекціях, ревматизмі, простудних захворюваннях;
  5. Має антицинготные і загальнозміцнюючі властивості;
  6. Запобігає появі холестеринових бляшок і сприяє зниженню тиску;
  7. Стимулює роботу серця;
  8. Сприяє зміцненню нервової системи;
  9. Застосовується зовнішньо для лікування шкірних захворювань – особливо лишаїв і бородавки;
  10. Сприяє поліпшенню обміну речовин;
  11. Має бактерицидні характеристики.

Черемша – це весняна рослина, яке насичує організм необхідними вітамінами, тому краще їсти її у свіжому вигляді.

Однак для того щоб отримувати користь круглий рік, її можна консервувати.

Корисні властивості маринованої черемші, не слабшають навіть після тривалого зберігання.

Така черемша дозволяє знижувати рівень шкідливого холестерину, очищає кров, покращує травлення і стимулює роботу серця.

Крім того, вона позбавляє від втоми, швидкої стомлюваності, сонливості й авітамінозу, що дуже важливо взимку.

Крім цього, дана рослина активно застосовують для приготування лікувальних настоїв і відварів.

Цвітна капуста, корисні властивості якого, мало хто знає, швидше поспішаємо на наш сайт з купою корисною і цікавою інформацією!

Яка харчова цінність гуляшу, знаєте? Ні? У цій статтібагато цікавої інформації, зокрема про калорійність цієї страви. Харчуйтеся правильно.

Такий популярний вид ролів як Філадельфія, дуже смачний, але скільки в ній калорій і чи можна його їсти тим, хто стежить за своєю фігурою, тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/kaloriynost-rollov.htmlви знайдете відповідь на це та інші питання, пов'язані з калорійністю їжі.

Так, при підвищеному тиску дуже корисний чай на основі сушених квіток рослини, а для лікування атеросклерозу, травних порушень і цукрового діабету використовують відвари з черемші.

Нерідко цю рослину використовують для приготування настоянки – для цього свіжу траву заливають горілкою в пропорції 1:5.

Цей засіб застосовують як розтирання при невралгічних, радикулитных, ревматичних болях.

Всередину настойку приймають як антимікробний, протисклеротичну, тонізуючий засіб.

Робити це необхідно тричі на день.

Разова доза – 30 крапель.

Є ще кілька дієвих рецептів, які допоможуть впоратися з різними проблемами:

  1. Настоянка від застуди. Для її приготування потрібно взяти 300 г стебел і листків цієї рослини і 100 г листя малини. У отриманий відвар додати 200 мл горілки і прибрати на 2 тижні. Пити натщесерце по 1 столовій ложці. Це потрібно робити за 20 хвилин до основних прийомів їжі;
  2. Настоянка від гінгівіту. Слід взяти 300 г подрібнених стебел і листя черемші, додати кілька крапель олії чайного дерева і 200 мл молока. Поставити на 12 годин у холодне місце. Потім отриманим складом можна полоскати рот;
  3. Загальнозміцнюючий складу. Взяти 300 г черемші і додати 50 г звіробою, 100 г ромашки аптечної, 10 г полину лікарської. Потім 1 столову ложку збору заварити у склянці окропу. Залишити на півгодини, після чого пити перед їжею. Разова доза – 2 столових ложки.

Протипоказання

Хоча черемша дуже корисна для здоров'я, деякі протипоказання до її вживання все ж є.

Багато фахівців не рекомендують використовувати дану рослину в період виношування дитини.

Також черемша протипоказана людям з такими хворобами, як:

  • виразка шлунка;
  • панкреатит;
  • гепатит;
  • гастрит;
  • епілепсія.

Не варто їсти занадто багато черемші, оскільки вона здатна призвести до безсоння, порушень у роботі судин і серця, провести проносний ефект.

Слід враховувати, що лікарі рекомендують вживати не більше 20 листя середньої величини в день.

Черемша – це дуже корисна рослина, яке здатне наситити організм людини безліччю вітамінів і мікроелементів.

Особлива цінність полягає у тому, що вона є першим весняним рослиною і може позбавити людину від авітамінозу.

Тим не менш, існують певні обмеження до вживання даного продукту, які неодмінно слід враховувати всім тим, хто не хоче нашкодити власному здоров'ю.

Відео десерт

Про користь і шкоду черемші, ви зможете дізнатися, подивившись дане відео.

Що ще почитати: