Користь і шкода кунжуту
Кунжут – відома з давніх часів приправа, яку ще часто називають «сезамом».
Маленькі насіння різного кольору має ніжний характерний смак.
В кулінарії він застосовується дуже широко: його використовують як приправу для випічки або м'яса, додають халву і солодощі, а в східних країнах з розтертих насіння готують приємну на смак солодкувату пасту.
Популярність кунжуту велика не тільки через смакових якостей, але і завдяки великій кількості поживних речовин, що в ньому містяться.
Особливо цінним вважається кунжутне масло, приготоване з цієї рослини.
Про те, якими корисними властивостями володіє кунжут і кунжутне масло, про його застосування в лікувальних і косметичних цілях, а також про протипоказання до вживання і піде мова в цій статті.
Джерело корисних речовин
До складу входить величезна кількість вітамінів, амінокислот і мінералів.
Регулярне вживання в їжу даного продукту дозволить заповнити необхідні запаси кальцію, заліза і магнію, фосфору і цинку, вітамінів групи В.
Також в насінні рослини містяться вітаміни А і Е і білки.
В кунжуті міститься фітин – речовина, що знижує рівень холестерину в крові.
А що входять до складу олії антиоксиданти сприяють його тривалого зберігання (до 9 років) без втрати корисних властивостей.
Важливо зазначити, що насіння цінні тільки в сирому вигляді: при термічній обробці велика частина корисних речовин пропадає.
Насіння кунжуту — правильне застосування
Для того щоб витягти максимум корисних властивостей насіння, їх потрібно ретельно розжовувати.
Щоб полегшити засвоєння організмом корисних речовин рекомендується їх попередньо замочувати: размокнувши, вони стають набагато м'якше.
До складу входить велика кількість масла, що складається з поліненасичених жирних кислот, насичених кислот, гліцеринових ефірів та кислот органічного походження.
Речовина тіамін і вітамін PP, які містяться в насінні цієї рослини роблять благотворний вплив на травну систему.
Тіамін нормалізує обмін речовин і покращує роботу нервової системи.
Наявність фітостеринів в насінні допомагає вивести з організму зайвий холестерин, сприяє позбавленню від зайвих кілограмів.
Вже через деякий час після регулярного вживання кунжуту спостерігається поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів.
Кунжутне масло можна використовувати як засіб після засмаги: воно знімає почервоніння і запальні процеси шкіри.
Чорне кунжутна олія
Крім прийому всередину і додавання в їжу масло чорного кунжуту активно використовується в нетрадиційної і традиційної медицини.
- Воно входить до складу багатьох емульсій і мазей, так як значно покращує процеси згортання крові.
- Є відмінним проносним, що показано при гемороїдальному діатезі.
- Застосовується для лікування захворювань дихальних шляхів, астми і кашлю.
- Використовується для лікування та полегшення алергічних процесів: сльозоточивості, хрипоти, риніту, атопічного дерматиту тощо
- З його допомогою виліковують екзему і псоріаз, артрит, ревматизм і бронхіт.
- Крім усього перерахованого вище цей продукт активно використовується для профілактики та позбавлення від глистів.
Масло чорного кунжуту можна використовувати як засіб для зняття макіяжу, підживлюючи і пом'якшуючи при цьому шкіру обличчя.
Джерело кальцію
У 100 г насіння кунжуту міститься добова норма кальцію, так що його можна сміливо назвати чемпіоном серед інших продуктів за змістом цього необхідного мікроелемента.
Саме завдяки вмісту кальцію даний продукт корисний для попередження і лікування остеопорозу та різних хвороб суглобів.
Знову-таки, кальцій важливий для росту волосся, зміцнення нігтів і здорового стану зубів.
Чорний кунжут проти старіння
Чорні насіння володіють найбільш вираженим горіховим ароматом, так і їх цілющі властивості виражені яскравіше.
Це сприяє уповільненню процесів старіння і покращує процеси відновлення клітин.
Тим не менш, чорні насіння кунжуту небажано вживати людям, які мають варикоз вен, які мають схильність до тромбоутворення і підвищену згортання крові.
Протипоказання та можливу шкоду
Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, є й протипоказання для застосування кунжуту і кунжутної олії.
Людям, страждаючим низьким тиском не рекомендується вживати велику кількість масла чорного кунжуту: це може спровокувати занепад сил, нудоту і запаморочення.
Побічні ефекти часто виникають при індивідуальній непереносимості компонентів масла або насіння, а також у схильних до алергії людей.
Це може бути шкірна реакція, свербіж, набряк губ і язика, кропив'янка і т. д.
Не рекомендується вживати чорний кунжут і масло вагітним жінкам: так можна спровокувати викидень або передчасні пологи.
Для чоловіків і жінок
Піклуючись про своє здоров'я, багато жінок ще в середні століття з'їдали чайну ложку насіння цієї рослини.
Вважалося, що це полегшує болючі менструації і підсилює відтік крові.
Насіння та олію знижують ризик розвитку мастопатії і пухлини молочних залоз, а також підвищує лібідо.
Маски для обличчя на основі кунжутного масла звужують пори, покращують тонус шкіри і надають їй гарний рівний колір.
Лляні і макові насіння в поєднанні з кунжутом є хорошим афродизіаком, тому тим, у кого є проблеми з потенцією, рекомендується регулярно його їсти.
Завдяки високому вмісту білка в насінні кунжуту, його можна включити в раціон спортивного харчування.
З усього вищевикладеного можна зробити висновок: насіння кунжуту і масло, що добувається з них, є дуже цінними і корисними продуктами, допомагають підтримати і зміцнити організм, а також подолати вже наявними недуги.