05 май 2019 2 591

Користь і шкода кунжуту

Кунжут – відома з давніх часів приправа, яку ще часто називають «сезамом».

Маленькі насіння різного кольору має ніжний характерний смак.

В кулінарії він застосовується дуже широко: його використовують як приправу для випічки або м'яса, додають халву і солодощі, а в східних країнах з розтертих насіння готують приємну на смак солодкувату пасту.

Популярність кунжуту велика не тільки через смакових якостей, але і завдяки великій кількості поживних речовин, що в ньому містяться.

Особливо цінним вважається кунжутне масло, приготоване з цієї рослини.

Про те, якими корисними властивостями володіє кунжут і кунжутне масло, про його застосування в лікувальних і косметичних цілях, а також про протипоказання до вживання і піде мова в цій статті.

Джерело корисних речовин

До складу входить величезна кількість вітамінів, амінокислот і мінералів.

Регулярне вживання в їжу даного продукту дозволить заповнити необхідні запаси кальцію, заліза і магнію, фосфору і цинку, вітамінів групи В.

Також в насінні рослини містяться вітаміни А і Е і білки.

В кунжуті міститься фітин – речовина, що знижує рівень холестерину в крові.

А що входять до складу олії антиоксиданти сприяють його тривалого зберігання (до 9 років) без втрати корисних властивостей.

Важливо зазначити, що насіння цінні тільки в сирому вигляді: при термічній обробці велика частина корисних речовин пропадає.

Насіння кунжуту — правильне застосування

Для того щоб витягти максимум корисних властивостей насіння, їх потрібно ретельно розжовувати.

Щоб полегшити засвоєння організмом корисних речовин рекомендується їх попередньо замочувати: размокнувши, вони стають набагато м'якше.

До складу входить велика кількість масла, що складається з поліненасичених жирних кислот, насичених кислот, гліцеринових ефірів та кислот органічного походження.

Речовина тіамін і вітамін PP, які містяться в насінні цієї рослини роблять благотворний вплив на травну систему.

Тіамін нормалізує обмін речовин і покращує роботу нервової системи.

Наявність фітостеринів в насінні допомагає вивести з організму зайвий холестерин, сприяє позбавленню від зайвих кілограмів.

Вже через деякий час після регулярного вживання кунжуту спостерігається поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів.

Кунжутне масло можна використовувати як засіб після засмаги: воно знімає почервоніння і запальні процеси шкіри.

Чорне кунжутна олія

Крім прийому всередину і додавання в їжу масло чорного кунжуту активно використовується в нетрадиційної і традиційної медицини.

  1. Воно входить до складу багатьох емульсій і мазей, так як значно покращує процеси згортання крові.
  2. Є відмінним проносним, що показано при гемороїдальному діатезі.
  3. Застосовується для лікування захворювань дихальних шляхів, астми і кашлю.
  4. Використовується для лікування та полегшення алергічних процесів: сльозоточивості, хрипоти, риніту, атопічного дерматиту тощо
  5. З його допомогою виліковують екзему і псоріаз, артрит, ревматизм і бронхіт.
  6. Крім усього перерахованого вище цей продукт активно використовується для профілактики та позбавлення від глистів.

Масло чорного кунжуту можна використовувати як засіб для зняття макіяжу, підживлюючи і пом'якшуючи при цьому шкіру обличчя.

Джерело кальцію

У 100 г насіння кунжуту міститься добова норма кальцію, так що його можна сміливо назвати чемпіоном серед інших продуктів за змістом цього необхідного мікроелемента.

Саме завдяки вмісту кальцію даний продукт корисний для попередження і лікування остеопорозу та різних хвороб суглобів.

Знову-таки, кальцій важливий для росту волосся, зміцнення нігтів і здорового стану зубів.

Чорний кунжут проти старіння

Чорні насіння володіють найбільш вираженим горіховим ароматом, так і їх цілющі властивості виражені яскравіше.

За останні десятиліття учені довели, що в чорних насінні міститься речовини, що регулюють кисневий обмін в організмі.

Це сприяє уповільненню процесів старіння і покращує процеси відновлення клітин.

Тим не менш, чорні насіння кунжуту небажано вживати людям, які мають варикоз вен, які мають схильність до тромбоутворення і підвищену згортання крові.

Протипоказання та можливу шкоду

Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, є й протипоказання для застосування кунжуту і кунжутної олії.

Людям, страждаючим низьким тиском не рекомендується вживати велику кількість масла чорного кунжуту: це може спровокувати занепад сил, нудоту і запаморочення.

Побічні ефекти часто виникають при індивідуальній непереносимості компонентів масла або насіння, а також у схильних до алергії людей.

Це може бути шкірна реакція, свербіж, набряк губ і язика, кропив'янка і т. д.

Не рекомендується вживати чорний кунжут і масло вагітним жінкам: так можна спровокувати викидень або передчасні пологи.

Для чоловіків і жінок

Піклуючись про своє здоров'я, багато жінок ще в середні століття з'їдали чайну ложку насіння цієї рослини.

Вважалося, що це полегшує болючі менструації і підсилює відтік крові.

Насіння та олію знижують ризик розвитку мастопатії і пухлини молочних залоз, а також підвищує лібідо.

Маски для обличчя на основі кунжутного масла звужують пори, покращують тонус шкіри і надають їй гарний рівний колір.

Лляні і макові насіння в поєднанні з кунжутом є хорошим афродизіаком, тому тим, у кого є проблеми з потенцією, рекомендується регулярно його їсти.

Завдяки високому вмісту білка в насінні кунжуту, його можна включити в раціон спортивного харчування.

З усього вищевикладеного можна зробити висновок: насіння кунжуту і масло, що добувається з них, є дуже цінними і корисними продуктами, допомагають підтримати і зміцнити організм, а також подолати вже наявними недуги.

Що ще почитати: