28 март 2019 3 219

Амарантова олія – користь і шкода цілющого продукту.

Унікальний цілющий засіб – олія насіння амаранту – здавна використовувалося.

Його вітамінний склад здатний омолодити шкіру, вилікувати від хвороб.

Тому застосовують його і в медицині, і в косметології.

Для приготування страв воно підійде як не можна краще, будучи замінником олії і додатковим джерелом молодості і здоров'я.

Сучасна людина найчастіше використовує в їжу соняшникова, оливкова, кукурудзяна олія.

Існують більш рідкісні, але і більш цінні за своїм складом і властивостями масла.

Амарантова – одне з них.

Ще наші предки застосовували його для лікування багатьох захворювань як зовнішніх, так і внутрішніх.

Рослина амарант стало використовуватися в якості зернової культури ще в VI столітті до н. е. в Південній Америці.

Його насіння за смаком трохи нагадують пшеницю, тому з нього робили муку і пекли коржі.

Листя, стебла не викидали – вже тоді чоловік мав домашніх тварин, які потребували кормі.

У деяких країнах і сьогодні роблять продукцію із зерен амаранту.

Це і дитяче харчування, і макаронні вироби і хліб.

У нашій країні найчастіше можна зустріти саме масло цих насіння.

Але застосовують його часто не в їжу, а у вигляді цілющого засобу.

Продовольча комісія ООН назвала амарант рослиною XXI століття.

Склад і корисні властивості

За кількістю корисних речовин у складі амарантова олія успішно обганяє своїх побратимів.

У ньому містяться такі необхідні організму людини поліненасичені жирні кислоти.

Це не звичайні жири, які відкладаються на талії, а важливі для підтримання здоров'я і життєвих сил комплекси.

Прийом їх важливий ще й тому, що в організм ці кислоти можуть надійти тільки з їжею, всередині вони не синтезуються.

До складу входять:

  • омега-3 – майже 2%;
  • омега-6 – 50%;
  • омега-9 – 24%;
  • стеаринова кислота – 4%;
  • пальмітинова кислота – 19%.

Вітамінний склад амарантової олії також багатий:

  1. В1 (тіамін) – забезпечує обмін вуглеводів в печінці, захищає жовчний міхур і печінки від утворення каменів, стабілізує стан нервової системи, знімає запалення шкіри. У період годування груддю або вагітності цей вітамін також показаний до застосування. Вважається антиоксидантом – перешкоджає передчасному старінню клітин організму.
  2. В2 (рибофлавін). Цей вітамін потрібен людині для активності, бадьорості. Допомагає отриманої з їжею енергії перейти в м'язову активність. Дуже важливий вітамін для спортсменів, вагітних, літніх людей.
  3. РР (В3) – важливий для білкового обміну, нервової системи, нормалізує рівень холестерину. Бере участь у білковому обміні, тканинному диханні.
  4. D – цей вітамін особливо актуальний в педіатрії. Використання масла в зимовий і осінній час року допоможе отримати потрібну кількість цього вітаміну.
  5. Е (холін) – вважається «жіночим» вітаміном, оскільки захищає організм від негативного впливу агресивного середовища. Розчиняється тільки в жировій основі, тому в засвоюється людиною повністю.
В структуру олії входять амінокислоти – гістидин, валін, аргінін, треонін, фенілаланін та інші, які беруть участь у побудові м'язової тканини.

Великий вміст сквалену (близько 8%) у складі масла робить його «очисником» організму від домішок, хімічних речовин, якими багата сучасна «рафінована» їжа.

Крім цього, в цей цілющий продукт входять жовчні кислоти, кверцетин, рутин, хлорофіли.

Використання в медичних цілях

Олія з насіння амаранту визнано відмінним кардіопротекторною засобом.

Воно нормалізує гормональний статус, підвищує як місцевий, так і загальний імунітет.

З успіхом регулює обмін речовин, виводить з організму солі важких металів, токсини, радіонукліди, шлаки.

Продукт має протимікробну, гепатопротекторну, антисклеротичну, бактерицидною властивістю.

Тому лікарі радять його хворим при таких захворюваннях:

  • анемія;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • опіки, порізи, псоріаз (зовнішньо);
  • діабет, ожиріння;
  • гінекологічні захворювання;
  • гіпертонія, міокардит, варикоз;
  • нервові розлади.

У профілактичних цілях радять приймати масло курсами по одному місяцю восени і навесні.

Двічі на день разом з їжею необхідно з'їдати по 1 чайній ложці кошти.

На один курс вам знадобиться близько літра.

Для тих, хто дотримується дієти, треба враховувати калорійність продукту.

Вона становить 736 ккал на 100 грам.

Давайте дізнаємося думку лікарів у відеозапису:

Застосування олії амаранту в косметології

Масло, особливо холодного віджиму, широко застосовується в якості регенеруючого, зволожуючого вітамінного компонента масок, кремів, лосьйонів.

По кілька разів в добу його радять втирати в проблемні ділянки на шкірі – садна, лущення, герпес.

Прекрасно зарекомендувало себе амарантова олія як цілющий засіб для сухої, в'янучої, огрубілою шкіри.

В домашні маски досить додати 1 чайної ложки продукту для підтримки вологості.

Вітамін Е посилює, прибирає лущення, почервоніння і сухість шкіри всього тіла.

У готові креми і лосьйони безпосередньо перед застосуванням додайте в залежності від обсягу кілька ложок олії і нанесіть на обличчя або руки.

Можна використовувати його і в якості нічного крему для обличчя – тоді жирна плівка не буде вас бентежити.

На чисту висушену шкіру нанесіть засіб масажними рухами.

Чудово підходить воно для проведення масажу.

Використовується суміш насіння амаранту і як профілактичний, знезаражуючий засіб при ранках.

Обробіть поріз, укус або опік ватним диском, змоченим в чистому олії.

Алергічні прояви, дерматози, псоріаз, екзема також з успіхом ліквідуються примочками з амарантовою «дивом».

Додавання олії в їжу

У кулінарії засіб амаранту використовується як будь-яке інше рослинне масло – для смаження, випікання, заправки салатів, закусок та інших страв.

Має приємний горіховий присмак, злегка тягучу консистенцію.

При термічному впливі втрачає значну частину своїх корисних властивостей, тому доцільніше використовувати його у свіжому вигляді.

Тонкий смак додасть родзинку випічці, особливо сирників, млинців, хлібу.

Для солодкої здобної випічки частіше використовують інші рослинні олії.

Ідеально в якості заправки до вінегретами, овочевим або теплим салатів.

Продукт вважається дієтичним, «живим».

Додавання його в їжу – це, насамперед, турбота про здоров'я.

Неяскраво виражений смак і аромат не додадуть страв гостроти або гіркоти, тому використовувати в їжу його можуть всі без винятку.

Шкоди та протипоказання

Безсумнівно, амарантова олія несе велику користь, але і про його шкоду не можна забувати.

Протипоказаннями до використання цього продукту є:

  • захворювання жовчного міхура;
  • холецистит;
  • виразка, гастрит;
  • панкреатит;
  • індивідуальна непереносимість компонентів.

Застосовувати олію амаранту (як і будь-яка інша) не можна при хворобах жовчного міхура.

При порушеннях відтоку жовчі може з'явитися нудота, блювота.

Це не пов'язано безпосередньо з властивостями масла, а скоріше з порушенням функціонування внутрішніх органів і недотриманням прописаної дієти.

Взагалі, будь-які загострення або гострі стани захворювань вимагають особливого підходу.

Тому, якщо ви страждаєте яким-небудь хронічним захворюванням, особливо шлунково-кишкового тракту, перед вживанням олії порадьтеся з дієтологом і гастроентерологом.

Дітям також дозволено давати продукт, виняток становлять діти до 1 року.

Рекомендації по ефективному використанню амарантової олії

Насамперед, не піддаватися його термічній обробці.

Під впливом високих температур воно не тільки втрачає цінні вітаміни і мікроелементи, а стає джерелом небезпечних для організму канцерогенів, як і будь-яке рослинне масло.

Додавайте його в готові страви перед подачею до столу.

Зберігається продукт в прохолодному місці, наприклад, в холодильнику, щільно закупорені кришкою.

Не можна допускати впливу прямих сонячних променів на ємність із засобом, інакше воно втратить більшість своїх цінних компонентів.

Мрієте про струнку фігуру? Є дієві способи здійснення вашої мрії, але тільки підходити до них потрібно обережно. Натуральні капсули для схуднення Ліда: рекомендації та відгуки.

Найчастіше дієти передбачають суттєве обмеження в їжі. Але серед них є і такі, де можна їсти скільки захочеться. Наприклад, програма схуднення на жиросжигающих супах, повний опис якої з рецептами приготування читайте в статті.

Якщо ваша дитина чекає в гості друзів або вам просто хочеться поринути в спогади про дитинство, то рецепт шоколадної ковбаси — це саме те, що підходить для цих випадків.

Якщо використовуєте його в косметичних процедурах, не змішуйте відразу весь обсяг готового крему або маски з маслом, а робіть перед використанням одну порцію, змішуючи компоненти в окремому посуді.

Так основний засіб не зіпсується.

При використанні в лікувальних цілях, завжди стежте за реакцією організму.

Перед вживанням бажано проконсультуватися у свого лікаря.

Хоча алергічні реакції і побічні ефекти виникають рідко, починайте застосування з обережністю.

А зараз пропонуємо подивитися відео-відгук:

Що ще почитати: