Амарантова олія – користь і шкода цілющого продукту.
Унікальний цілющий засіб – олія насіння амаранту – здавна використовувалося.
Його вітамінний склад здатний омолодити шкіру, вилікувати від хвороб.
Тому застосовують його і в медицині, і в косметології.
Для приготування страв воно підійде як не можна краще, будучи замінником олії і додатковим джерелом молодості і здоров'я.
Сучасна людина найчастіше використовує в їжу соняшникова, оливкова, кукурудзяна олія.
Існують більш рідкісні, але і більш цінні за своїм складом і властивостями масла.
Амарантова – одне з них.
Ще наші предки застосовували його для лікування багатьох захворювань як зовнішніх, так і внутрішніх.
Рослина амарант стало використовуватися в якості зернової культури ще в VI столітті до н. е. в Південній Америці.
Його насіння за смаком трохи нагадують пшеницю, тому з нього робили муку і пекли коржі.
Листя, стебла не викидали – вже тоді чоловік мав домашніх тварин, які потребували кормі.
У деяких країнах і сьогодні роблять продукцію із зерен амаранту.
Це і дитяче харчування, і макаронні вироби і хліб.
У нашій країні найчастіше можна зустріти саме масло цих насіння.
Але застосовують його часто не в їжу, а у вигляді цілющого засобу.
Продовольча комісія ООН назвала амарант рослиною XXI століття.
Склад і корисні властивості
За кількістю корисних речовин у складі амарантова олія успішно обганяє своїх побратимів.
У ньому містяться такі необхідні організму людини поліненасичені жирні кислоти.
Це не звичайні жири, які відкладаються на талії, а важливі для підтримання здоров'я і життєвих сил комплекси.
Прийом їх важливий ще й тому, що в організм ці кислоти можуть надійти тільки з їжею, всередині вони не синтезуються.
- омега-3 – майже 2%;
- омега-6 – 50%;
- омега-9 – 24%;
- стеаринова кислота – 4%;
- пальмітинова кислота – 19%.
Вітамінний склад амарантової олії також багатий:
- В1 (тіамін) – забезпечує обмін вуглеводів в печінці, захищає жовчний міхур і печінки від утворення каменів, стабілізує стан нервової системи, знімає запалення шкіри. У період годування груддю або вагітності цей вітамін також показаний до застосування. Вважається антиоксидантом – перешкоджає передчасному старінню клітин організму.
- В2 (рибофлавін). Цей вітамін потрібен людині для активності, бадьорості. Допомагає отриманої з їжею енергії перейти в м'язову активність. Дуже важливий вітамін для спортсменів, вагітних, літніх людей.
- РР (В3) – важливий для білкового обміну, нервової системи, нормалізує рівень холестерину. Бере участь у білковому обміні, тканинному диханні.
- D – цей вітамін особливо актуальний в педіатрії. Використання масла в зимовий і осінній час року допоможе отримати потрібну кількість цього вітаміну.
- Е (холін) – вважається «жіночим» вітаміном, оскільки захищає організм від негативного впливу агресивного середовища. Розчиняється тільки в жировій основі, тому в засвоюється людиною повністю.
Великий вміст сквалену (близько 8%) у складі масла робить його «очисником» організму від домішок, хімічних речовин, якими багата сучасна «рафінована» їжа.
Крім цього, в цей цілющий продукт входять жовчні кислоти, кверцетин, рутин, хлорофіли.
Використання в медичних цілях
Олія з насіння амаранту визнано відмінним кардіопротекторною засобом.
Воно нормалізує гормональний статус, підвищує як місцевий, так і загальний імунітет.
З успіхом регулює обмін речовин, виводить з організму солі важких металів, токсини, радіонукліди, шлаки.
Продукт має протимікробну, гепатопротекторну, антисклеротичну, бактерицидною властивістю.
Тому лікарі радять його хворим при таких захворюваннях:
- анемія;
- захворювання шлунково-кишкового тракту;
- опіки, порізи, псоріаз (зовнішньо);
- діабет, ожиріння;
- гінекологічні захворювання;
- гіпертонія, міокардит, варикоз;
- нервові розлади.
У профілактичних цілях радять приймати масло курсами по одному місяцю восени і навесні.
Двічі на день разом з їжею необхідно з'їдати по 1 чайній ложці кошти.
На один курс вам знадобиться близько літра.
Для тих, хто дотримується дієти, треба враховувати калорійність продукту.
Вона становить 736 ккал на 100 грам.
Давайте дізнаємося думку лікарів у відеозапису:
Застосування олії амаранту в косметології
Масло, особливо холодного віджиму, широко застосовується в якості регенеруючого, зволожуючого вітамінного компонента масок, кремів, лосьйонів.
По кілька разів в добу його радять втирати в проблемні ділянки на шкірі – садна, лущення, герпес.
Прекрасно зарекомендувало себе амарантова олія як цілющий засіб для сухої, в'янучої, огрубілою шкіри.
В домашні маски досить додати 1 чайної ложки продукту для підтримки вологості.
Вітамін Е посилює, прибирає лущення, почервоніння і сухість шкіри всього тіла.
У готові креми і лосьйони безпосередньо перед застосуванням додайте в залежності від обсягу кілька ложок олії і нанесіть на обличчя або руки.
Можна використовувати його і в якості нічного крему для обличчя – тоді жирна плівка не буде вас бентежити.
На чисту висушену шкіру нанесіть засіб масажними рухами.
Чудово підходить воно для проведення масажу.
Використовується суміш насіння амаранту і як профілактичний, знезаражуючий засіб при ранках.
Обробіть поріз, укус або опік ватним диском, змоченим в чистому олії.
Алергічні прояви, дерматози, псоріаз, екзема також з успіхом ліквідуються примочками з амарантовою «дивом».
Додавання олії в їжу
У кулінарії засіб амаранту використовується як будь-яке інше рослинне масло – для смаження, випікання, заправки салатів, закусок та інших страв.
Має приємний горіховий присмак, злегка тягучу консистенцію.
Тонкий смак додасть родзинку випічці, особливо сирників, млинців, хлібу.
Для солодкої здобної випічки частіше використовують інші рослинні олії.
Ідеально в якості заправки до вінегретами, овочевим або теплим салатів.
Продукт вважається дієтичним, «живим».
Додавання його в їжу – це, насамперед, турбота про здоров'я.
Неяскраво виражений смак і аромат не додадуть страв гостроти або гіркоти, тому використовувати в їжу його можуть всі без винятку.
Шкоди та протипоказання
Безсумнівно, амарантова олія несе велику користь, але і про його шкоду не можна забувати.
Протипоказаннями до використання цього продукту є:
- захворювання жовчного міхура;
- холецистит;
- виразка, гастрит;
- панкреатит;
- індивідуальна непереносимість компонентів.
Застосовувати олію амаранту (як і будь-яка інша) не можна при хворобах жовчного міхура.
При порушеннях відтоку жовчі може з'явитися нудота, блювота.
Це не пов'язано безпосередньо з властивостями масла, а скоріше з порушенням функціонування внутрішніх органів і недотриманням прописаної дієти.
Взагалі, будь-які загострення або гострі стани захворювань вимагають особливого підходу.
Тому, якщо ви страждаєте яким-небудь хронічним захворюванням, особливо шлунково-кишкового тракту, перед вживанням олії порадьтеся з дієтологом і гастроентерологом.
Дітям також дозволено давати продукт, виняток становлять діти до 1 року.
Рекомендації по ефективному використанню амарантової олії
Насамперед, не піддаватися його термічній обробці.
Під впливом високих температур воно не тільки втрачає цінні вітаміни і мікроелементи, а стає джерелом небезпечних для організму канцерогенів, як і будь-яке рослинне масло.
Додавайте його в готові страви перед подачею до столу.
Зберігається продукт в прохолодному місці, наприклад, в холодильнику, щільно закупорені кришкою.
Не можна допускати впливу прямих сонячних променів на ємність із засобом, інакше воно втратить більшість своїх цінних компонентів.
Найчастіше дієти передбачають суттєве обмеження в їжі. Але серед них є і такі, де можна їсти скільки захочеться. Наприклад, програма схуднення на жиросжигающих супах, повний опис якої з рецептами приготування читайте в статті.
Якщо ваша дитина чекає в гості друзів або вам просто хочеться поринути в спогади про дитинство, то рецепт шоколадної ковбаси — це саме те, що підходить для цих випадків.
Якщо використовуєте його в косметичних процедурах, не змішуйте відразу весь обсяг готового крему або маски з маслом, а робіть перед використанням одну порцію, змішуючи компоненти в окремому посуді.
Так основний засіб не зіпсується.
При використанні в лікувальних цілях, завжди стежте за реакцією організму.
Перед вживанням бажано проконсультуватися у свого лікаря.
Хоча алергічні реакції і побічні ефекти виникають рідко, починайте застосування з обережністю.
А зараз пропонуємо подивитися відео-відгук: