Корисні властивості земляної груші Топінамбур
Земляна груша (топінамбур), з'явився в наших широтах відносно недавно — ще п'ятдесят років тому ніхто і не підозрював про прекрасний смак і корисні властивості цього бразильського коренеплоду.
Але завдяки своїм винятковим якостям цей продукт прижився і у нас — міцно увійшовши не тільки в склад вишуканих страв, але і в повсякденну домашню кулінарію.
Унікальні властивості топінамбура
Одне з цікавих властивостей бульб земляної груші — відштовхувати будь-отрута і хімікати, які потрапляють через воду, повітря або ґрунт.
Це рослина не накопичує шкідливих речовин, а корисні, навпаки, приймає і зберігає.
Топінамбур містить велику кількість інуліну — полісахариду, здатного замінити глюкозу, так що його вживання не тільки безпечно, але і корисно для діабетиків.
Він здатний очистити організм від нагромаджених у ньому солей важких металів, канцерогенних речовин, радіонуклідів.
Тому цей продукт слід насамперед вживати міським жителям, екологія місць проживання яких залишає бажати кращого.
Топінамбур вживають не тільки в їжу корисні також його листя, стебла, сік бульб. Вони допомагають знизити артеріальний тиск, зняти головний біль.
Використовують його і для лікування різних стадій діабету.
У косметології топінамбур застосовують як омолоджуючий засіб.
Горобина, корисні властивості зимової ягоди для нашого здоров'я.
Терпка ягода калина з цукром, корисні властивості природи в допомогу нашому організму. Тут, про все можна дізнатися докладніше.
Як і все інше в світі, топінамбур може нашкодити людині з індивідуальною непереносимістю до цього продукту або його компонента.
Але інших протипоказань за ним не спостерігається.
Єдине, що слід врахувати — надмірне вживання земляної груші в їжу може призвести до метеоризму, здуття живота та інших споріднених явищ.
Застосування в медицині
Топінамбур рекомендують вживати в їжу не просто як здоровий екологічно чистий продукт і засіб профілактики багатьох захворювань — страви з нього входять також до складу багатьох спеціалізованих дієт.
Показано вживати земляну грушу діабетикам і людям, які страждають печією, хворим на виразку шлунка, атеросклероз і радикуліт.
Постійне вживання топінамбура в їжу дозволить знизити і нормалізувати рівень цукру в крові, а салати з тертої земляної груші, заправленої олією, стануть хорошим засобом профілактики діабету.
Застосуємо тут і відвар з листя і стебла: його необхідно пити натщесерце щодня.
До речі, такий відвар, як і просте вживання топінамбура в їжу, дозволяє також знизити артеріальний тиск і підвищити вміст гемоглобіну в крові.
Людям, що страждають виразковою хворобою, підвищену кислотність і народна, і офіційна медицина радить знижувати за допомогою настойки коренів топінамбура.
Один крупний коренеплід слід натерти на тертці, залити склянкою окропу і дати настоятися.
Проціджену і охолоджену настоянку потрібно вживати по столовій ложці перед кожним прийомом їжі.
Якщо у Вас є можливість отримати з коріння сік топінамбура, то це засіб завжди допоможе Вам від головного болю і печії.
Печені яблука, корисні властивості яких зберігаються незважаючи на обробку, ще й мають прекрасний смак.
Як приготувати настій ромашки? Корисні властивості напою, можна дізнатися детальніше: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/romashka-apchnaja-poleznie-svoistva-tsvetka.html.
Читайте докладніше, про лляне масло, корисні властивості, застосування продукту описані тут.
Його можна вживати як ліки: при виникненні нездужання 1 столову ложку соку слід розчинити в невеликій кількості теплої води (на пару ковтків) випити.
Лікує сік топінамбура і від нежиті — капаючи його в ніс по 5-7 крапель кожні 2-3 годину Ви незабаром зможете позбутися від закладеного носа і дихати спокійно.
Користь земляної груші поширюється і на косметичну сферу: якщо нанести на обличчя маску з тертої земляної груші і столової ложки молока, буде помітний омолоджуючий ефект.
Пара склянок відвару, додана в ванну, допоможе шкірі позбутися від шлаків і дихати набагато легше.
Топінамбур на столі: рецепти
З допомогою топінамбура можна швидко, смачно і — що часто дуже важливо! — економно урізноманітнити сімейне меню.
Найширша сфера застосування цієї рослини — це, звичайно, салати, хоча іноді використовують земляну грушу також в смаженому і вареному вигляді.
Салати з нього умовно поділяються на самостійні і з добавками інших овочів і фруктів.
Самостійно хороший топінамбур, заправлений соняшниковою олією або сметаною, можна додавати і зелень — добре поєднується він з петрушкою.
Любителям домашніх солінь і маринадів по серцю доведеться маринована земляна груша: топінамбур слід натерти на крупній тертці, а після додати сіль, цукор і оцет (останній — з розрахунку 1 столової ложки на один великий або два середніх бульби).
Все ретельно перемішати.
Через 3-4 години салат добре настоїться, а тертий топінамбур — промаринується, і його можна буде подавати як салат, і як закуску, і як самостійне блюдо.
У тертий на велику або дрібну тертку топінамбур додають яблука, морква, солоний або свіжий огірок, редис — в залежності від бажань, уподобань і, звичайно, сезону. Доречний він і в салаті з капусти.
Особливо витонченим ласощами стане топінамбур у фритюрі — за смаком він буде дещо схожий з картоплею фрі, а от користі має куди більше!
Можна бульби земляної груші також смажити або варити — виходить чудовий гарнір.
Здорово, і смачно!
Як зберігати?
Зрозумівши корисність топінамбура і необхідність його присутності вдома, багато господинь задаються питанням про те, як потрібно збирати і зберігати земляну грушу.
Кращий топінамбур — той, чиї бульби були викопані з землі вже після перших заморозків — в листопаді-грудні.
До цього часу вони добре дозрівають, а мороз активізує в них корисні речовини.
А ось стебла і листя, що застосовуються в медичних цілях, краще заготовлювати і сушити ще влітку, коли у них гуляє сік і є багато корисних речовин.
Зберігання піддається тільки бульби з непошкодженою шкіркою — вони можуть зберігатися в звичайному паперовому пакеті в холодильнику до одного місяця.
Різаний, ламаний топінамбур краще не зберігати більше декількох днів — він може загнити або зів'янути, так і корисні речовини його потроху покидають.
Як і багато інші продукти, топінамбур можна заморозити — він чудово переносить кілька місяців в морозилці.
Якщо Ви використовуєте не покупної топінамбур, а вирощуєте його самі, для кращого збереження на зиму його можна просто залишити в землі — йому не будуть страшні ніякі холоди і морози, а Ви зможете по мірі необхідності виривати стільки плодів, скільки буде необхідно.
Листя, стебло і квіти топінамбура
У цьому рослині корисні не тільки бульби, але й інші частини рослини.
Безсумнівно цілющими властивостями володіють його стебла і листя, а іноді у відварах використовують також квіти.
Народна медицина використовує відвар з цих частин топінамбура як засіб від радикулітів, відкладень солей, болі в суглобах.
Щоб отримати ліки, слід ретельно подрібнити сухі або свіжі листя і стебло земляної груші залити холодною водою з розрахунку однієї склянки на 2 столових ложки.
Отриману суміш необхідно поставити на вогонь і повільно довести до кипіння, але не давати вирувати. Остудити відвар, в ньому потрібно змочувати марлю або іншу тканинну пов'язку, яку і слід прикладати до хворих місць.
Квіти топінамбура допоможуть при гнійних наривах.
Столову ложку сухих або свіжих квітів заливаємо склянкою крутого окропу, наполягаємо протягом 5 годин.
Отриманий густий відвар ідеально підходить для змащування гнійних ділянок на шкірі — всіляких наривів і ран.
Щоб рана змогла очиститися від гнійних нашарувань швидше, з марлі, змоченої в цьому розчині, слід зробити компрес на всю ніч — гній віддалиться, а рана зможе гоїтися нормально.
Корисні властивості сиропу
У домашніх умовах з топінамбура можна приготувати ще один хороший лікувальний препарат — їм є сироп земляної груші.
Щоб отримати сироп, слід сік топінамбура, що виділився при його натирання або отриманий в соковижималці або блендері, змішати з цукром у пропорції півсклянки цукру на склянку соку.
Отриманий концентрат буде дуже солодким, нудотним на смак, але його властивості виявляться корисними для всієї родини.
Сироп цей допомагає при кашлі та ліквідації наслідків набряку легенів або бронх.
Вживання сиропу необхідно всім, у кого є проблеми з апетитом і кислотним балансом шлунка.
Вживати сироп топінамбура необхідно по 3-4 столових ложки на день за півгодини до їжі — але перед стартом лікування краще, звісно порадитися з лікарем.
Отже, топінамбур — це не просто смачне і економне доповнення до салатів та гарнірів, але також надзвичайно корисний продукт.
Його вживання здатне нормалізувати цукор і допомагає діабетикам, лікує виразкові хвороби шлунка і багато інші захворювання.
Вживати його можна в салати і закуски, а можна смажити у фритюрі і варити.
Користь приносять не тільки коренеплоди — листя і навіть квіти допомагають від радикулітів і артрозу, нагноєнь у ранах, при проблемах зі шлунком.
До того ж топінамбур не накопичує шкідливих речовин і є екологічно чистим продуктом — не залежно від місця його вирощування.