Що таке мангольд, чим корисний і як його вживати
Під самим звичним для російського вуха назвою «мангольд» ховається листова буряк, є своєрідною різновидом листового салату. І мова йде не про тих листах, які виростають на буряках, хоча їх теж можна вживати в їжу, а саме про окремому вигляді овочів. Мангольд дуже любимо в країнах Середземномор'я, а також у багатьох європейських країнах, але у нас про нього до недавнього часу навіть і не чули.
Мангольд – що це таке, як його їдять?
Його ще називають «римською капустою», тому що в Стародавньому Римі без нього не обходилося майже жодне застілля. Сьогодні він використовується в кухнях багатьох країн світу – в першу чергу для приготування салатів і дієтичних страв, а також в супах і в якості гарніру.
Крім цього, мангольд широко застосовується для прикраси страв, замінюючи традиційні листя салату. Це і не дивно, тому що ця рослина популярно і як декоративну: поєднання червоних, жовтих і зелених кольорів у листі мангольда дозволяє прикрасити їм не тільки город, але навіть і квітник.
Харчова цінність і корисні властивості
По харчовим властивостям мангольд порівнюють зі шпинатом, який теж використовують в цілях збагачення організму вітамінами. У листової буряках є 13 антиоксидантів, а одним з головних корисних компонентів є бузкова кислота, яка контролює рівень цукру в крові.
Також вона має здатність виводити з організму токсини, нормалізує артеріальний тиск і покращує травні процеси. У ньому багато фосфору, каротину і заліза, а в 100 грамах навіть вареного мангольда знаходять 40% денної норми вітаміну А і 300% денної норми вітаміну К.
Свіжі ж листя ще багаті вітаміном С (при варінні він руйнується). Мангольд дуже низькокалорійний – в ньому міститься 19 Ккал, 1,8 гр. білка, 0,2 гр. жирів і 2,14 гр. вуглеводів на 100 гр.
Як приготувати печеня по домашньому в горщиках — це смачне блюдо, яке можна готувати кожен день.
Спробуйте приготувати неймовірно смачний і оригінальний салат з куркою «Кавунова часточка».
Можливу шкоду й протипоказання
Незважаючи на всю свою виняткову користь, мангольд може бути і небезпечний. Так як в ньому міститься дуже багато вітаміну К – більше, ніж це потрібно організмові, важлива міра в його вживанні.
Надлишок вітаміну К загрожує збільшенням тромбоцитів в крові і підвищенням в'язкості крові, що небезпечно для людей з варикоз, тромбофлебіт, видами мігрені і підвищеним рівнем холестерину.
Ще в даному рослині є щавлева кислота, яка знаходиться під забороною для людей, у яких є проблеми з жовчним міхуром і нирками. Тому перед вживанням мангольд краще приварити – ця кислота піде.
Небезпечний і свіжовичавлений сік овоча – в ньому багато шкідливих летючих речовин, які способи викликати нудоту, блювання, підвищену сонливість і навіть зниження пульсу. Для зниження ризику таких побічних ефектів сік мангольда раджу пити лише через пару годин після його вижимання. Але якщо не зловживати кількістю мангольда в раціоні, то кілька листочків в салаті або іншому блюді точно не зможуть заподіяти шкоди нікому.
Як вибрати і зберігати мангольд
При виборі овоча потрібно звертати увагу на його листя – вони повинні бути яскраві, блискучими, хрусткими і соковитими. Важливо, щоб не було коричневих і жовтих плям. Бажано вибирати більш дрібні листя, тому що вони більш ніжні і смачні.
Не потрібно замочувати листя перед приготуванням або вживанням в їжу – так з них втрачається багато корисних речовин, — досить просто промити під холодною водою.
Зберегти мангольд в холодильнику можна, помістивши їх в поліетиленовий пакет, щоб усередині не залишалося зайвого повітря, і таким чином вони можуть пролежати 5 днів. Але мити їх потрібно тільки перед вживанням, а в холодильник відправляти у природному стані. Також овоч можна заморозити, як шпинат помити, нарізати на шматочки, розділити по пакетах і заморозити. У такому вигляді в них збережеться максимальна користь.
Рекомендації з приготування
Мангольд можна використовувати для приготування салатів, супів, вінегрету і борщів зелених, холодних закусок, гарнірів, других страв (якщо згасити в маслі). Ще його листя квасять як капусту або разом з нею, а живці маринують як огірки.
Овоч використовують і як листя для завертання голубців, а також для вегетаріанських лазаний. Ще з ним можна робити пиріжки, а омлет з вареною мангольдом стане прекрасним сніданком.
Щоб зберегти максимум корисних властивостей цієї рослини і при цьому зробити його найбільш зручним для вживання в їжу, краще всього швидко відварити його.
У киплячу воду спочатку опускаються його черешки, а через пару хвилин і листя – їх треба варити ще три хвилини, після чого злити воду, відкинувши овоч на друшляк і використовувати його по задуманому призначенням.
Наприклад, змішати його з шматочками сиру, кружечками оливок, часником і заправити оливковою олією – смачний і вітамінний салат вже буде готовий. Приємного апетиту!