Як приготувати тісто для пирога осетинського
Візитною карткою осетинської кухні завжди були пироги. Добре зроблений пиріг повинен бути з найтоншого тіста і соковитою начинки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна пшеничного (вищий сорт) - | 200 г |
свіжого молока - | 200 мл |
яєць - | 1 шт. |
вершкового масла - | 50 г |
дріжджів - | 1 грам |
цукрового піску - | 2 щіпки |
кефіру жирністю 3,2% - | 3 столові ложки |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 215 Ккал |
Як приготувати тісто:
- Підігріти в каструлі молоко до 40 градусів. У нього покласти цукор, кубики вершкового масла, вбити куряче яйце, посолити. Молочна суміш готова;
- Борошно спочатку просіяти, а потім змішати з сухими дріжджами. У борошно додати молочну суміш і приготувати тісто. Воно має бути м'яким, трохи рідкуватим;
- Тісто має піднятися, тому його слід поставити в тепло, приблизно на 1 годину. Коли воно підійде, його розкочують в коржик, додають начинку.
Тісто для осетинського пирога на кефірі
Приготувати таке тісто не складно, так і вимішується воно легко.
Необхідні інгредієнти:
- 500 мл молока;
- 500 мл води;
- 60 г кефіру;
- 50 г вершкового масла;
- яйце куряче;
- 20-30 г цукрового піску;
- дріжджі сухі – половина пакетика.
На приготування знадобиться 1 годину 30 хвилин.
Спосіб приготування:
- Розвести молоко водою, підігріти на плиті. Причому підігріти добре. І краще це зробити в каструлі на звичайній плиті, а не в мікрохвильовій печі;
- Додати підігріте молоко кефір (або кисле молоко), масло і куряче яйце. Слідом за цими компонентами відправити сухі дріжджі. Перемішати ложкою;
- Додати неповний склянку просяного борошна, цукор, посолити. Залишити на 30 хвилин;
- Замісити не дуже круте тісто, сформувати з нього кульку. Дно миски чи горнятка, куди збираєтеся покласти тісто, рясно змастити маслом;
- Тісто має піднятися два рази. Після першого підйому ум'яти його вниз дерев'яною лопаткою і дочекатися повторного підйому. На весь процес піде півтори години.
Як приготувати тісто бездріжджове
Традиційні осетинські пироги пекли з тіста, замішаного на воді чи сироватці. У цьому рецепті теж немає дріжджів, але використовуються яйце і кефір. Що покращує смак випічки, допомагає довше зберігати пишність і свіжість.
Потрібні продукти:
- 600 г борошна пшеничного;
- 2 щіпки солі;
- куряче яйце добірної категорії;
- 1,5 склянки кефіру або чистої води.
Щоб зробити тісто потрібно 40 хвилин.
Рецепт готування покроковий:
Крок 1
На широку поверхню просіяти борошно, зробити з неї гірку, а посередині поглиблення. В нього влити кефір або воду кімнатної температури, туди ж вбити курячої яйце, посолити і вимісити м'яке тісто. Прикрити тканинною серветкою, залишити на 30 хвилин.
Крок 2
Після закінчення 30 хвилин тісто ще раз вимісити. Можна розгортати і приступати до випічки.
Осетинські пироги в хлібопічці
Завдяки хлібопічці можна швидко приготувати тісто на осетинські пироги.
Будуть потрібні:
- 2 повних склянки пшеничного борошна;
- ¼ Частину пакетика сухих дріжджів;
- 100 мл підігрітої води;
- 15 г дрібного цукру;
- 400 г теплого кефіру;
- щіпка солі.
Приготування займе 45 хвилин.
Покроковий спосіб:
- У відерце (з хлібопічки) засипати дріжджі, цукор, влити підігріту воду. Всі інгредієнти перемішати, додати трохи солі;
- Влити в підготовлену суміш кефір (підігрітий заздалегідь);
- До цих інгредієнтів додати необхідну кількість просіяного борошна;
- Вставити відерце в хлібопічку. Включити режим «тісто дріжджове». Готувати 1 годину 30 хвилин.
Варіанти начинок
Начинку для осетинського пирога можна зробити дуже швидко. Можна не зупинятися тільки на сирі, а спробувати м'ясну, картопляну начинку і з бадилля буряка і її родича мангольда.
Начинка з бурякової гички
Знадобиться:
- 500 г сулугуні;
- 500 г осетинського сиру;
- бадилля від 4 плодів.
Приготування займе 20 хвилин.
- Для начинки знадобляться тільки листя, тому необхідно зрізати стебла. Листя нашаткувати соломкою. Додати до них подрібнене перо зеленого лука;
- Якщо осетинський сир солоний, то його треба залити окропом. Поки готується тісто, з нього піде деякий кількість солі. Потім його треба віджати і натерти на тертці. Другий вид сиру теж натерти;
- Змішати два види сиру з овочами і цибулею. Якщо шматочок сиру сухуватий, можна трохи приправити начинку топленим маслом або сметаною. Сіль, поки не додавати;
- Начинку краще всього приправити перед відправкою в тісто;
- На замітку: якщо начинка вийшла трохи рідкуватий, то сметану краще не додавати. І навпаки, густа начинка потребує сметані.
М'ясна
Потрібно:
- 1 кг яловичини або баранини;
- 2 великі цибулини;
- 12 головки часнику;
- 1 склянку м'ясного бульйону;
- щіпка чорного перцю;
- приправляти сіллю за смаком.
На готування піде 40 хвилин.
Приготувати звичайним способом фарш з м'яса, цибулі і часнику. Використовувати будь-яку м'ясорубку (можна подрібнити блендером). Приправити до смаку спеціями. Фарш ретельно перемішати, влити в нього 60 грам бульйону і прибрати на півгодини в холодильник.
Картопляна
Необхідні продукти:
- 4 невеликі картоплини;
- 100 г сиру (розсільного);
- 40 г сметани;
- 2 ст. ложки розм'якшеного масла;
- за бажанням додати трохи майорану (або чебрецю);
- за смаком посолити.
Загальний час приготування: 40 хвилин.
Як зробити:
- Картоплю добре промити і зварити в шкірці. Злити воду і трохи потримати картоплю під проточною холодною водою. По-перше, вона буде не такою гарячою, а по-друге, шкірка з неї зчищається легше;
- В очищену картоплю додати масло і розім'яти картофелемялкой до однорідного стану;
- В окремій мисці розім'яти сир, додати його разом зі сметаною до картоплі. Приправити сіллю і за бажанням чебрецем.
З сиру з зеленню
Потрібно:
- 300 грам бринзи або осетинського сиру;
- 2 ст. ложки будь-якого кефіру;
- 1 великий пучок зелені;
- солити за смаком.
Витрачений час на приготування: 15 хвилин.
Натерти сир на тертці. Краще на крупній. З'єднати його з кефіром, приправити за смаком сіллю. Додати подрібнену зелень.
Наповнювач з листям мангольда і сиром
Для приготування потрібно:
- 15 листя мангольда;
- 0, 5 склянки чистої води;
- 30 г олії для смаження;
- 200 г осетинського сиру або бринзи.
На приготування знадобиться всього 25 хвилин.
Приготування:
Мангольд – різновид культивованої буряків. Використовуємо для начинки листя. Їх треба нарізати, викласти в сковорідку, додати масло і воду (половину склянки). Готувати під кришкою, поки листя не потемніють. Остудити. Сир подрібнити на тертці, можна просто вилкою. Змішати мангольд з сиром.
Збір пирога і випікання покроково
З допомогою покрокових рекомендацій ви зможете зібрати і спекти осетинський пиріг. Це не так вже складно. Звичайна форма осетинських пирогів – кругла або трикутна. Круглі пироги в діаметрі не більше 35 див.
Збірка пирога
Крок 1
Головне в багатошаровій осетинській – правильна розминка. Його слід обережно розтягувати з країв. Не треба сильно тягнути, тому що ніжне тісто може порватися.
Крок 2
В середину розкатаної коржики покласти начинку. Великий розмір пирога будемо робити на листі або сковороді. Качалкою не користуємося, тільки руками.
Крок 3
На середину розкатаної коржі начинку. Тісто збирається по колу (краї тіста стягуються до центру, з'єднуються і защипываются). Верхівка тесту відрізається. Далі, натиснути долонею на поверхню пирога, щоб його розрівняти.
Крок 3
Перевернути виріб швом вниз, розрівняти. Осетинський пиріг повинен бути рівним по товщині.
Крок 4
Робимо отвір у центрі пирога, потім приминаем його руками і розтягуємо по всій формі (або деку). Зверху пиріг змастити маслом. Окремо покласти шматочок масла в отвір на пирозі.
Порада: можна зробити по-іншому, тісто розділити на 2 частини, скачати їх у формі кулі, розтягнути від центру до країв, щоб вийшов мішечок.
У середину кожного мішечка покласти начинку, а краї защипнути так, щоб форма пирога знову була схожа на кульку, але тільки з начинкою всередині. Викласти на стіл кулю і розплющити його руками від центру до країв, так щоб вийшла тонка коржик і однакова по товщині.
Випікання
Пиріг можна випікати в духовці або підсмажити на сковорідці, в яку масла не додавати, а ось прикрити кришкою можна.
Рекомендації по випіканню:
- Випікати в духовій шафі. Рекомендована температура 220-250 градусів. Час готування не більше 20 хвилин;
- Деко обробити маслом, покласти на нього пиріг. Зверху виріб змастити яйцем, збитим з молоком;
- Випікати на нижньому рівні розігрітій духовки. Готовий виріб змастити маслом;
- При випічці на сковороді тісто починає здуватися. Це говорити про готовність страви. Знімайте його з сковороди і змащуйте маслом вершковим. Такий пиріг можна їсти в гарячому або холодному вигляді.
Три корисних ради
- В тісто слід додавати розведене водою молоко. Якщо готувати виключно тільки на молоці, то тісто важко буде вимішувати, воно буде рватися при розкочуванні і ламатися в готовому вигляді при нарізці.
- Щоб тісто добре підійшло, в глибоку миску треба влити трохи олії і покласти в неї тісто. Змочити його з усіх боків маслом, залишити на 1 годину;
- Якщо начинка м'ясна, то за 5 хвилин до готовності в отвір на пирозі вливають трохи м'ясного бульйону.
Приємного апетиту!