22 июнь 2019 1 300

Як приготувати тісто для пирога осетинського

Візитною карткою осетинської кухні завжди були пироги. Добре зроблений пиріг повинен бути з найтоншого тіста і соковитою начинки.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна пшеничного (вищий сорт) - 200 г
свіжого молока - 200 мл
яєць - 1 шт.
вершкового масла - 50 г
дріжджів - 1 грам
цукрового піску - 2 щіпки
кефіру жирністю 3,2% - 3 столові ложки
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 215 Ккал
Раніше осетинські пироги робили з прісного тіста, яке замішували на воді, іноді використовували сироватку. Зараз для тесту потрібен інший набір продуктів – кефір, масло, молоко, куряче яйце і дріжджі.

Як приготувати тісто:

  1. Підігріти в каструлі молоко до 40 градусів. У нього покласти цукор, кубики вершкового масла, вбити куряче яйце, посолити. Молочна суміш готова;
  2. Борошно спочатку просіяти, а потім змішати з сухими дріжджами. У борошно додати молочну суміш і приготувати тісто. Воно має бути м'яким, трохи рідкуватим;
  3. Тісто має піднятися, тому його слід поставити в тепло, приблизно на 1 годину. Коли воно підійде, його розкочують в коржик, додають начинку.

Тісто для осетинського пирога на кефірі

Приготувати таке тісто не складно, так і вимішується воно легко.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 мл молока;
  • 500 мл води;
  • 60 г кефіру;
  • 50 г вершкового масла;
  • яйце куряче;
  • 20-30 г цукрового піску;
  • дріжджі сухі – половина пакетика.

На приготування знадобиться 1 годину 30 хвилин.

Спосіб приготування:

  1. Розвести молоко водою, підігріти на плиті. Причому підігріти добре. І краще це зробити в каструлі на звичайній плиті, а не в мікрохвильовій печі;
  2. Додати підігріте молоко кефір (або кисле молоко), масло і куряче яйце. Слідом за цими компонентами відправити сухі дріжджі. Перемішати ложкою;
  3. Додати неповний склянку просяного борошна, цукор, посолити. Залишити на 30 хвилин;
  4. Замісити не дуже круте тісто, сформувати з нього кульку. Дно миски чи горнятка, куди збираєтеся покласти тісто, рясно змастити маслом;
  5. Тісто має піднятися два рази. Після першого підйому ум'яти його вниз дерев'яною лопаткою і дочекатися повторного підйому. На весь процес піде півтори години.

Як приготувати тісто бездріжджове

Традиційні осетинські пироги пекли з тіста, замішаного на воді чи сироватці. У цьому рецепті теж немає дріжджів, але використовуються яйце і кефір. Що покращує смак випічки, допомагає довше зберігати пишність і свіжість.

Потрібні продукти:

  • 600 г борошна пшеничного;
  • 2 щіпки солі;
  • куряче яйце добірної категорії;
  • 1,5 склянки кефіру або чистої води.

Щоб зробити тісто потрібно 40 хвилин.

Рецепт готування покроковий:

Крок 1

На широку поверхню просіяти борошно, зробити з неї гірку, а посередині поглиблення. В нього влити кефір або воду кімнатної температури, туди ж вбити курячої яйце, посолити і вимісити м'яке тісто. Прикрити тканинною серветкою, залишити на 30 хвилин.

Крок 2

Після закінчення 30 хвилин тісто ще раз вимісити. Можна розгортати і приступати до випічки.

Осетинські пироги в хлібопічці

Завдяки хлібопічці можна швидко приготувати тісто на осетинські пироги.

Будуть потрібні:

  • 2 повних склянки пшеничного борошна;
  • ¼ Частину пакетика сухих дріжджів;
  • 100 мл підігрітої води;
  • 15 г дрібного цукру;
  • 400 г теплого кефіру;
  • щіпка солі.

Приготування займе 45 хвилин.

Покроковий спосіб:

  1. У відерце (з хлібопічки) засипати дріжджі, цукор, влити підігріту воду. Всі інгредієнти перемішати, додати трохи солі;
  2. Влити в підготовлену суміш кефір (підігрітий заздалегідь);
  3. До цих інгредієнтів додати необхідну кількість просіяного борошна;
  4. Вставити відерце в хлібопічку. Включити режим «тісто дріжджове». Готувати 1 годину 30 хвилин.

Варіанти начинок

Начинку для осетинського пирога можна зробити дуже швидко. Можна не зупинятися тільки на сирі, а спробувати м'ясну, картопляну начинку і з бадилля буряка і її родича мангольда.

Начинка з бурякової гички

Знадобиться:

  • 500 г сулугуні;
  • 500 г осетинського сиру;
  • бадилля від 4 плодів.

Приготування займе 20 хвилин.

  1. Для начинки знадобляться тільки листя, тому необхідно зрізати стебла. Листя нашаткувати соломкою. Додати до них подрібнене перо зеленого лука;
  2. Якщо осетинський сир солоний, то його треба залити окропом. Поки готується тісто, з нього піде деякий кількість солі. Потім його треба віджати і натерти на тертці. Другий вид сиру теж натерти;
  3. Змішати два види сиру з овочами і цибулею. Якщо шматочок сиру сухуватий, можна трохи приправити начинку топленим маслом або сметаною. Сіль, поки не додавати;
  4. Начинку краще всього приправити перед відправкою в тісто;
  5. На замітку: якщо начинка вийшла трохи рідкуватий, то сметану краще не додавати. І навпаки, густа начинка потребує сметані.

М'ясна

Потрібно:

  • 1 кг яловичини або баранини;
  • 2 великі цибулини;
  • 12 головки часнику;
  • 1 склянку м'ясного бульйону;
  • щіпка чорного перцю;
  • приправляти сіллю за смаком.

На готування піде 40 хвилин.

Приготувати звичайним способом фарш з м'яса, цибулі і часнику. Використовувати будь-яку м'ясорубку (можна подрібнити блендером). Приправити до смаку спеціями. Фарш ретельно перемішати, влити в нього 60 грам бульйону і прибрати на півгодини в холодильник.

Картопляна

Необхідні продукти:

  • 4 невеликі картоплини;
  • 100 г сиру (розсільного);
  • 40 г сметани;
  • 2 ст. ложки розм'якшеного масла;
  • за бажанням додати трохи майорану (або чебрецю);
  • за смаком посолити.

Загальний час приготування: 40 хвилин.

Як зробити:

  1. Картоплю добре промити і зварити в шкірці. Злити воду і трохи потримати картоплю під проточною холодною водою. По-перше, вона буде не такою гарячою, а по-друге, шкірка з неї зчищається легше;
  2. В очищену картоплю додати масло і розім'яти картофелемялкой до однорідного стану;
  3. В окремій мисці розім'яти сир, додати його разом зі сметаною до картоплі. Приправити сіллю і за бажанням чебрецем.

З сиру з зеленню

Потрібно:

  • 300 грам бринзи або осетинського сиру;
  • 2 ст. ложки будь-якого кефіру;
  • 1 великий пучок зелені;
  • солити за смаком.

Витрачений час на приготування: 15 хвилин.

Натерти сир на тертці. Краще на крупній. З'єднати його з кефіром, приправити за смаком сіллю. Додати подрібнену зелень.

Наповнювач з листям мангольда і сиром

Для приготування потрібно:

  • 15 листя мангольда;
  • 0, 5 склянки чистої води;
  • 30 г олії для смаження;
  • 200 г осетинського сиру або бринзи.

На приготування знадобиться всього 25 хвилин.

Приготування:

Мангольд – різновид культивованої буряків. Використовуємо для начинки листя. Їх треба нарізати, викласти в сковорідку, додати масло і воду (половину склянки). Готувати під кришкою, поки листя не потемніють. Остудити. Сир подрібнити на тертці, можна просто вилкою. Змішати мангольд з сиром.

Збір пирога і випікання покроково

З допомогою покрокових рекомендацій ви зможете зібрати і спекти осетинський пиріг. Це не так вже складно. Звичайна форма осетинських пирогів – кругла або трикутна. Круглі пироги в діаметрі не більше 35 див.

Збірка пирога

Крок 1

Головне в багатошаровій осетинській – правильна розминка. Його слід обережно розтягувати з країв. Не треба сильно тягнути, тому що ніжне тісто може порватися.

Крок 2

В середину розкатаної коржики покласти начинку. Великий розмір пирога будемо робити на листі або сковороді. Качалкою не користуємося, тільки руками.

Крок 3

На середину розкатаної коржі начинку. Тісто збирається по колу (краї тіста стягуються до центру, з'єднуються і защипываются). Верхівка тесту відрізається. Далі, натиснути долонею на поверхню пирога, щоб його розрівняти.

Крок 3

Перевернути виріб швом вниз, розрівняти. Осетинський пиріг повинен бути рівним по товщині.

Крок 4

Робимо отвір у центрі пирога, потім приминаем його руками і розтягуємо по всій формі (або деку). Зверху пиріг змастити маслом. Окремо покласти шматочок масла в отвір на пирозі.

Порада: можна зробити по-іншому, тісто розділити на 2 частини, скачати їх у формі кулі, розтягнути від центру до країв, щоб вийшов мішечок.

У середину кожного мішечка покласти начинку, а краї защипнути так, щоб форма пирога знову була схожа на кульку, але тільки з начинкою всередині. Викласти на стіл кулю і розплющити його руками від центру до країв, так щоб вийшла тонка коржик і однакова по товщині.

Випікання

Пиріг можна випікати в духовці або підсмажити на сковорідці, в яку масла не додавати, а ось прикрити кришкою можна.

Рекомендації по випіканню:

  1. Випікати в духовій шафі. Рекомендована температура 220-250 градусів. Час готування не більше 20 хвилин;
  2. Деко обробити маслом, покласти на нього пиріг. Зверху виріб змастити яйцем, збитим з молоком;
  3. Випікати на нижньому рівні розігрітій духовки. Готовий виріб змастити маслом;
  4. При випічці на сковороді тісто починає здуватися. Це говорити про готовність страви. Знімайте його з сковороди і змащуйте маслом вершковим. Такий пиріг можна їсти в гарячому або холодному вигляді.

Три корисних ради

  1. В тісто слід додавати розведене водою молоко. Якщо готувати виключно тільки на молоці, то тісто важко буде вимішувати, воно буде рватися при розкочуванні і ламатися в готовому вигляді при нарізці.
  2. Щоб тісто добре підійшло, в глибоку миску треба влити трохи олії і покласти в неї тісто. Змочити його з усіх боків маслом, залишити на 1 годину;
  3. Якщо начинка м'ясна, то за 5 хвилин до готовності в отвір на пирозі вливають трохи м'ясного бульйону.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: