Як приготувати холодник з буряка на воді
Чим порадувати себе в спеку, як не холодним супом, який дуже легко і швидко готується. Одним з таких супів є холодник з буряка, який іноді ще називають холодним борщем. Він і в спекотний полудень освіжить, і біля плити довго стояти не треба.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
куряче м'ясо (філе, філе) - | 300 г |
яйця - | 4 шт. |
буряк бордова - | 2 шт. |
огірки середні - | 4-5 шт. |
цибулю, кріп - | по одному пучку |
сметана - | 1 упаковка |
вода охолоджена - | 2 ст. л. |
оцет будь - | 2 ст. л. |
сіль - | 10 г |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Рецепт на воді, зі звичайною вареним буряком — найпоширеніший варіант цієї страви.
Приготування:
- Відварити продукти: курячу грудку, буряк і яйця. Перед нарізкою все обов'язково повинно охолонути, щоб наш холодний суп не подавався до столу гарячим.
- Натерти буряк. Робити це краще на крупній тертці, в глибокій тарілці, щоб зберегти весь сік, що утворився. М'ясо можна порізати на свій розсуд – кубиками, скибочками або хаотично. Чим більше різних форм, тим цікавіше буде виглядати блюдо.
- Яйця і огірки нарізати кубиками. З огірків за бажанням можна зняти шкірку. Подрібнити зелень як можна дрібніше.
- У великій мисці змішати м'ясо, овочі, цибуля, кріп, додати заправку. Сметану можна замінити таном, кефіром, майонезом, тут слід виходити з особистих переваг.
- В окремій ємності слід розвести оцет у воді і потім, повільно розмішуючи, залити всі інгредієнти водою.
- Холодник можна прикрасити перед подачею до столу гілочкою кропу.
Пісний холодник на воді
Бувають випадки, коли людина не їсть м'ясо та інші продукти тваринницької діяльності. Це може бути піст, вегетаріанство або алергія на тваринний білок. Але не поспішайте відмовляти собі в задоволенні спробувати холодник, варто просто прибрати з рецепту м'ясо і яйця. Останні можна замінити сиром тофу, а для поживності додати картоплю.
- буряк бордова – 2 шт.;
- картопля — 3 шт.;
- сир тофу – 350 гр;
- свіжі огірки – 4-5 шт.;
- зелень будь-яка (цибуля, кріп) – 1 пучок;
- вода охолоджена – 2 л;
- оцет (яблучний або столовий) – 2 ст. л.;
- сіль – 2-3 ст. л.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність (100 грам) – 80 ккал.
Приготування:
- Картоплю і буряк зварити раніше, щоб вони встигли охолонути. Картоплю можна відразу залити холодною водою, тоді він буде легко чиститися. Буряк просто розрізати, тоді вона не буде раніше часу віддавати сік.
- Порізати картоплю і огірки великими брусочками. Твердий тофу краще крупно порубати. Якщо у вас м'який соєвий сир, можна пом'яти виделкою. Обов'язково зверніть увагу на колір – він повинен бути тільки білим. Жовтий тофу – неодноразово размораживался. Так бульйон вийде більш насиченим. Буряк натерти на середній тертці.
- Змішати в каструлі всі інгредієнти, посолити, додати перець. Можна поекспериментувати, спробувати додати приправи. Розбавити водою з оцтом. Перед подачею дрібно порубати зелень і порційно прикрасити холодний борщ.
Рецепт супу з маринованою буряком
Щоб додати бурякового холоднику кислинку, звичайну буряк часто замінюють маринованої. Її можна замаринувати вдома самим або купити готову в магазині. Вона продається в банках і у вакуумній упаковці. Беріть банку – в ній зберігається більше цінного соку. У вакуумі коренеплід стає сухуватим. Є ще один незвичайний варіант – купити буряк в «корейському» відділі. Тоді у холодника з'являться пряні азіатські нотки.
- буряк маринована – 1 банка;
- огірки свіжі (великі) – 4 шт.;
- яйця (великі) – 5 шт.;
- зелень (кріп, цибуля) – 2 пучка;
- сметана – 1 упаковка;
- вода холодна – 2 л;
- сіль і перець за смаком.
Час приготування: 25 хв.
Калорійність: 40 ккал.
Покроковий рецепт:
- Попередньо відварити і остудити яйця.
- Очистити їх і хаотично крупно порубати.
- Огірки можна очистити за бажанням і нарізати кубиками.
- Маринований буряк дістати з банки, віджати зайвий сік.
- Покласти для зручності все у велику каструлю, додати сметану, добре перемішати. Залити все водою, охолодженою. Необов'язково використовувати 2 л, густоту супу можна відрегулювати під свій смак.
- Посолити і поперчити.
- Розлити холодник по тарілках і подавати до столу.
Як замаринувати буряк
- буряк (побільше)- 2 шт.;
- оцет, сіль, цукор, олія – «на око», щоб покрити овоч.
Буряк нарізати тонкими скибочками, засипати сіллю, цукром і оцтом, перемішати. Накрити щільно кришкою і залишити маринуватися в холодильнику на ніч.
Корисні поради
- Для більш насиченого кольору можна застосувати одну хитрість. Буряк перед готуванням спочатку очистити, а тільки потім варити окремо від інших овочів. Отриманий відвар остудити, він і замінить воду. Цю ж буряк натерти і використовувати в рецепті.
- Яйця можна нарізати не всі, а залишити частину для прикраси.
- Яблучний оцет можна замінити звичайним або лимонною кислотою.
- Сметану можна замінити інший заправкою, а звичайну воду – мінеральної або квасом.
- Для більш «наваристого» бульйону жовтки окремо потовкти виделкою і тільки після цього додати до решти продуктів.
- Щоб зелень краще віддавала сік і запах, її потрібно посипати сіллю і гарненько розім'яти.
- Щоб холодник довше залишався свіжим, його можна заливати водою не весь відразу, а порційно, прямо перед вживанням.
- Зберігати готовий буряковий холодник можна не довше доби.
- Для гурманів замість сметани холодний буряковий суп заправляють сирним сиром. Він додасть такому простому страві більш вишуканий смак.
Рецепт приготування холодника з буряка дивіться на відео нижче: