23 май 2019 13 771

Як робити смачні заготовки з буряків на зиму

Коли урожай буряків вдається на славу, господині ламають голову над тим, що б приготувати для максимального збереження продукту і різноманітності зимового столу.

Тому ми вирішили допомогти, підготувавши найкращі золоті рецепти заготовок з буряків на зиму. Готуйтеся до холодів разом з нами!

Найсмачніші заготовки з буряків на зиму

Завдання вирішується з легкістю, коли знаєш чимала кількість корисних і цікавих рецептів заготовок. Наприклад, буряк можна замаринувати, закрити сік, сироп, квас, приготувати з неї ікру, салат і навіть зварити смачне варення.

Консервуємо з максимальним збереженням користі

Така натуральна заготівля з буряка зручна тим, то за мінімум часу підготувати овоч для майбутніх заготовок, салатів, страв і т. д. А натуральній вона названа тому, що рецептура максимально зберігає її смакові якості.

Для цієї заготовки краще всього вибирати коренеплоди з темно-бордовим забарвленням і без світлих кілець на розрізі.

Отже, для заготівлі потрібно:

  • Буряк – 2-3 кг;
  • 2% розсіл;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 20 гр.

Добре промитий буряк бланшувати протягом 20 хвилин, потім зняти шкірку. Якщо вибрані коренеплоди мають менший розмір, то консервувати їх можна цілими.

А великі й середні найкраще нарізати скибочками, соломкою, кружальцями, кубиками – на ваш розсуд.

Залити буряк розсолом і поставити банки на стерилізацію: літрові – 45 хвилин, півлітрівки – 40 хвилин.

Зверніть увагу, що співвідношення коренеплодів і розсолу в банку має бути 60% на 40%.

Квашена закуска

Самий старий і перевірений спосіб заготовки на зиму з буряка. Всім відомо, то на Русі господині піддавали квашену практично все, що потрапляло під руку – огірки, капусту, кавуни, помідори, буряк і навіть яблука. І мало хто знає, що у давнину борщ заправляли не свіжими, а квашеними коренеплодами.

Список необхідних для квашення продуктів:

  • Буряк – 1 кг;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль за смаком.

Приготування:

  1. Коренеплоди промити, очистити і нарізати будь-яким зручним способом;
  2. Сіль розчинити у воді і залити цим розсолом буряк;
  3. Ємність накрити кришкою і придавити вантажем;
  4. Через 2 тижні квашені коренеплоди будуть готові.

Не забувайте за цей час видаляти утворилася на поверхні піну.

Смачні закрутки на зиму: перевірені рецепти кулінарів. Ви навчитеся смачно консервувати різні овочі і заготовки з них.

А тут читайте про те, як робити кабачкову ікру з томатною пастою, та не просту, а таку, що за вуха не відтягнеш!

Не знаєте, як солити грузді? У цій статті ви знайдете кілька цікавих способів.

Варіант бурякового соку

Чи варто говорити про користь соку цього коренеплоду, коли кожна людина знає, що цей напій збагачує наш організм корисними вітамінами і знижує артеріальний тиск.

І хто ж після такого відмовиться від склянки прохолодного і корисного соку?

Отже, для приготування такої заготовки на зиму з буряка потрібно:

  • Буряк – 1 кг;
  • Лимонна кислота (дивитися співвідношення нижче).

Приготування:

  1. Промиті коренеплоди бланшувати над паром близько 25 хвилин, не знімаючи шкірки;
  2. Нарізати коренеплоди і вичавити сік, також, не прибираючи шкірку;
  3. Отриманий сік процідити і додати в нього лимонну кислоту. На кожен літр соку додавати по 2 гр. кислоти;
  4. Довести напій до температури 80 С і розлити по підготовленим чистим банкам;
  5. Стерилізувати ємності близько 10-15 хвилин, потім закатати.

Приготування сиропу без цукру

Потрібно:

  • Вода – 1,5 л;
  • Буряк – 1 кг

Технологія приготування сиропу з буряка на зиму:

  • Промиті коренеплоди нарізати скибочками товщиною 3 мм;
  • Відварити і залишити на 1,5 години для настоювання;
  • Профільтрувати і знову поставити на вогонь;
  • Варити сік до готовності, періодично знімати, утворилася пінку.

Як визначити готовність? Для цього необхідно капнути трохи охолодженого сиропу на тарілочку. Якщо крапля не розтікається, то він готовий. Також можна визначити за смаком і кольором. Готовий сироп має коричневий відтінок і яскраво виражений буряковий присмак.

Маринована в яблучному соку буряк з додаванням слив

Мабуть, одна з найбільш цікавих і незвичайних за смаковими властивостями заготівля з буряка на зиму, для приготування якої потрібно:

  • Гвоздика – 5 шт;
  • Буряк – 1,5 кг;
  • Сіль – 1 ст. л;
  • Слива (сорт угорка) — 1 кг;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Яблучний сік – 1.2 л.

Приготування:

  1. Промитий буряк відварити до напівготовності, потім облити холодною водою, очистити і нарізати кружками;
  2. Розкласти нарізані коренеплоди в банку, зверху розташувати сливи, попередньо видаливши кісточки і кинути гвоздику;
  3. З солі, цукру і соку приготувати маринад, довести його до кипіння і залити ним вміст банок;
  4. Помістити банки в каструлю і почати стерилізацію після закипання рідини.

Буряковий салат «здоров'я»

Простий, але дуже смачний салат з ріпчастою цибулею на зиму.

Інгредієнти:

  • 9% столовий оцет – 100 мл;
  • Буряк – 2 кг;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Ріпчаста цибуля – 1 кг;
  • Рослинна олія – 150 мл

Покрокова інструкція приготування салату на зиму:

  1. Очищені коренеплоди натерти на крупній тертці;
  2. Цибулю нарізати півкільцями;
  3. Змішати всі інгредієнти і залишити для настоювання в прохолодне місце на 12 годин;
  4. Через зазначений час, поставити салат на плиту, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити близько 20 хвилин;
  5. Готовий салат розкласти по стерилізованим банкам.

Заготівля для борщу на зиму

Приготувати цю заготовку з буряків для кожної господині справа честі. Хто ж з домочадців відмовиться від наваристого борщу в холодний зимовий день? Тим більше, що часу на приготування заготовки піде мінімум.

Необхідні продукти:

  • Буряк – 3 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг;
  • Морква – 1,5 кг;
  • Болгарський перець – 1 кг;
  • Рослинне масло — 100 мл;
  • Помідори – 1 кг;
  • Перець чилі – 1 шт.;
  • Сіль;
  • Цукор – 5 ст. л.;
  • Столовий оцет – 1 стакан.

Заготівля на зиму для борщу із буряка робиться наступним чином:

  1. Болгарський перець нарізати соломкою;
  2. Цибулю нашаткувати;
  3. Моркву і буряк крупно натерти;
  4. У перцю або видалити насіння і дрібно нарізати;
  5. Помідори нашаткувати невеликими кубиками;
  6. Для приготування заготовки необхідна велика каструля, в якій буде тушкуватися всі інгредієнти;
  7. Вливаємо олію і починаємо обсмажувати цибулю;
  8. Після додаємо моркву і через 2 хвилин закладаємо інші інгредієнти, крім помідор;
  9. Через 3 хвилини, додаємо помідори, посипаємо цукром, вливаємо оцет, перемішуємо і тушкуємо ще чверть години під закритою кришкою;
  10. Готову заготовку розкласти по стерилізованим банкам.
Також приготований за цим рецептом заготовку з буряків для борщу можна остудити, розкласти по пакетах для заморожування і прибрати в морозилку.

Її величність, ікра!

Смачна і оригінальна виходить ікра з овочів, в тому числі і з буряка. Така заготівля ікри з буряка на зиму в банках прекрасно різноманітить зимове застілля, так і за часом не буде дуже витратною.

«Пікантна»

Необхідні продукти:

  • Буряк – 1 кг;
  • 9% столовий оцет – 75 мл;
  • Перець болгарський – 250 гр.;
  • Рослинне масло – 250 мл;
  • Помідори – 750 гр.;
  • Цукровий пісок – 100 гр.;
  • Цибуля ріпчаста – 250 гр.;
  • Сіль – 30 гр.;
  • Часник – 100 гр.

Покрокова заготівля:

  1. Натерти на крупній тертці буряк, помідори нарізати кружальцями, цибулю і перець півкільцями, а часник або дрібно натерти, або пропустити через чеснокодавку;
  2. На киплячому маслі пасерувати цибулю, потім додати до нього помідору і тушкувати інгредієнти близько 5 хвилин;
  3. Кинути перець;
  4. Через пару хвилин влити оцет, насипати цукор, посолити і додати буряк;
  5. Перемішати і тушкувати ікру приблизно 40 хвилин;
  6. В кінці додати часник, перемішати і відразу ж бурякову ікру розкласти по стерилізованим банкам.

«Неженка»

Необхідні продукти:

  • Рослинне масло — 1,5 склянки;
  • Буряк – 1 кг;
  • Сіль – 50 гр.;
  • Баклажани – 1 кг;
  • Цукор – 7 ст. л.;
  • Яблука – 1 кг

Покрокова інструкція приготування заготовки з буряків на зиму:

  1. Баклажани і яблука дрібно нарізати кубиками, буряк натерти;
  2. Інгредієнти подрібнені перекласти в каструлю, посолити, обсипати цукром і залишити на годину;
  3. Ємність з овочами поставити на плиту, влити масло і довести до кипіння;
  4. Зменшити вогонь і тушкувати протягом півгодини під закритою кришкою;
  5. Зняти кришку і продовжувати гасіння ще 15 хвилин;
  6. Готову ікру розкласти по стерилізованим банкам.

Секрети консервації

Щоб при тепловій обробці буряк не втрачала яскравий колір, необхідно перед варінням обрізати корінець з бадиллям, а у воду влити трохи оцту, лимонного соку або ж насипати лимонної кислоти.

Для швидкого очищення від шкірки, окатите відварну буряк холодною водою.

Для закваски краще всього використовувати пізній сорт овочу, в якому є велика кількість цукру.

Для приготування розсолу для квашення, необхідно на кожні 10 літрів рідина додавати по 500 гр. солі. При квашенні не потрібно додавати ніяких спецій і трав.

Вдалих вам заготовок з буряків на зимовий сезон!

Що ще почитати: