28 апрель 2019 6 377

Рецепти смачних салатів з буряка та моркви на зиму

Ось і зима вже не за горами. Всі господині запасають овочі на зиму і займаються заготівлями. Які ж рецепти салату з буряка та моркви на зиму є найбільш виграшними?

Салат з буряка та моркви з часником на зиму

Цей салат неодмінно стане відмінним доповненням до зимового святкового або повсякденного столу. Ця заготовка існує в різних варіантах, що гарантує кожен раз нові відчуття від проби.

Для приготування цього салату знадобиться такий набір інгредієнтів:

  • 3 кг буряка;
  • 1 кілограм соковитої моркви;
  • 100 грам часнику;
  • 1 кілограм помідорів або томатна паста;
  • половина склянки цукру;
  • 3 столових ложки кухонної солі дрібного помелу;
  • 1 чайна ложка пекучого червоного меленого перцю;
  • 1 столова ложка оцтової кислоти 9% концентрації;
  • 2 склянки рослинного масла (краще рафінованої).

Рецепт гострого салату з буряка та моркви на зиму зовсім простий. Буряк і моркву чистяться, ріжуться дрібною соломкою або труться на крупній тертці. Помідори очищені від серцевини і насіння, бланшируются, нарізати дрібним кубиком.

Рослинне масло заливається в каструлю і прогрівається до температури кипіння, після чого туди засипається половина від кількості приготовленої буряків і засипається цукровий пісок.

Як тільки буряк стане м'якою, туди треба додати решту натерту буряк і терпляче дочекатися виділення соку з овочів.

Як тільки буряк буде готова, туди потрібно буде додати моркву і тушкувати овочі на повільному вогні до стану напівготовності.

Тепер прийшла черга томатів, які додаються до вже наявних овочів. Щоб закуска мала інтенсивний аромат і не псувалася, туди потрібно, як тільки помідори будуть готові, видавити часник через прес.

Далі додати туди червоний перець і посолити, після чого налити в каструлю оцет, довести до кипіння і зменшити вогонь. На маленькому вогні слід протушкувати все це протягом 15 хвилин, після чого отриману масу потрібно розкласти по стерильним банкам і закатати кришками.

Якщо планується з'їсти салат найближчим часом, то замість залізних кришок можна використовувати м'які.

«Червоний комісар» у банках

Цей салат з буряка та моркви на зиму не тільки надзвичайно смачний, але рівно настільки поживний, так як в складі є червона квасоля, так що ця закуска ідеально підійде для ситного домашнього обіду.

Для приготування салату знадобляться наступні складові:

  • по 2 кг буряка, цибулі, моркви і томатів;
  • 4 склянки (по 200 г кожен) заздалегідь замоченою червоної квасолі;
  • 0,5 літра олії без запаху;
  • 0,5 літра води;
  • 1 склянку (250 грам) цукрового піску;
  • 1 склянка оцту 9% концентрації;
  • чверть склянки солі.

Цього запасу продуктів вистачає приблизно на 8 літрів салату. Приготування салату з буряка, моркви і квасолі не потребує багато навичок і умінь від господині. Отже, спочатку потрібно заздалегідь замочити квасолю у воді на 8-10 годин.

Буряк і моркву подрібнити на крупній тертці, томати порізати на часточки, а цибулю на півкільця. У великій посудині змішати сіль, цукор, оцет і масло, додати воду і всі інші інгредієнти.

Все це потрібно як слід перемішати, вимкнути плиту і тушкувати на повільному вогні протягом 2 годин. Як тільки вказаний час закінчиться, потрібно вимкнути плиту і отриману масу розлити в стерилізовані банки, закатати кришками.

Такий салат ідеально впишеться в меню привітного сімейного застілля. Щоб салат остигав рівномірно, банки потрібно обгорнути тканиною.

Млинці в пляшці — цікавий спосіб приготування улюблених млинчиків.

Читайте як приготувати соус з томатів для спагеті і макарони, дізнайтеся, як приготувати цікавий варіант соусу для шашлику.

А ви знаєте який гарнір до м'яса підійде краще. Рецепти тут.

Капуста з буряком і морквою під маринадом

Ця закуска обов'язково впишеться в сценарій будь-якого домашнього свята і порадує всіх домочадців.

Для приготування салату на зиму з буряка, капусти і моркви потрібні наступні компоненти:

  • 2 кілограми білокачанної капусти;
  • 400 грам буряка;
  • 300 грам соковитої моркви;
  • 7-10 зубчиків часнику.

Для маринаду потрібно:

  • 1 літр води;
  • 150 мл оцту концентрації 9%;
  • 150 грам цукрового піску;
  • лавровий лист — 3-5 штук;
  • 2 столові ложки солі;
  • 1-2 столові ложки рафінованої соняшникової олії;
  • кілька горошин запашного перцю.

Капуста миється, сушиться, крупно нарізати. Морква і буряк чистяться і нарізати брусочками. Потім, овочі викладаються шарами: спочатку йде буряк, присипається гострим перцем. Потім йде капуста, а потім моркву, буряк і часник.

Щоб приготувати маринад, в каструлю потрібно залити воду, засипати цукор, додати лавровий лист, сіль. Рідина довести до стану кипіння, постійно помішуючи, щоб кристали солі і цукру як слід розчинилися. Після того, як маринад знятий з вогню, потрібно додати в гарячу рідину ложку оцту і перемішати.

Заливати маринаду потрібно строго таку кількість, щоб він ледве покривав овочі. Тепер слід закатати банки і поставити їх догори ногами, обгорнувши матеріалом для збереження температури.

Такий капустяний салат з буряка та моркви на зиму ідеально підійде як доповнення до простих російських страв, наприклад, до печеного або смаженого картоплі. Соління варто залишити на 2-3 дні під тканиною, після чого можна прибрати в льох.

Що ще почитати: