05 июнь 2019 2 341

Запіканки з яловичої і курячої печінки в духовці

Таке блюдо приготувати зовсім не складно. Всього за годину можна приготувати його на вечерю і насолоджуватися не тільки божественним смаком, але і користю. Спробуйте! Запіканка хороша тим, що виглядає як пиріг, а значить, дітям теж захочеться спробувати нову смакота. І навіть тим, хто недолюблює печінку.

Запіканка з яловичої печінки в духовці з морквою
Інгредієнти Кількість
яловичої печінки - 500 г
солі - 5 г
лука - 2 шт.
чорного перцю - 5 г
моркви - 2 шт.
масла - 20 г
борошна - 60 г
вершків - 120 мл
масла рослинного - 30 мл
яєць - 2 шт.
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 143 Ккал

Як приготувати:

  1. Печінку ретельно вимити проточною водою, просушити.
  2. Після цього нарізати її невеликими шматочками.
  3. Потім очистити всі скибочки від прожилок і плівок.
  4. З лука стягнути лушпиння, обполоснути його і покришити дрібними кубиками.
  5. Морква вимити і очистити, натерти на тертці.
  6. У сковорідку налити олію і прибрати на плиту, прогріти.
  7. Висипати цибулю і моркву, тушкувати їх, помішуючи, до м'якості.
  8. Змішати коренеплоди з печінкою і пропустити масу через м'ясорубку. Можна також скористатися допомогою блендера.
  9. В отриманий фарш збити яйця, додати сіль, чорний перець і паприку.
  10. Перемішати компоненти, додати борошно, гарненько з'єднати. Ввести вершки, тісто готове.
  11. Форму змастити маслом, вилити туди готову масу, розподілити її. Запікати пиріг 30-35 хвилин при 180 градусах.

Приготування страви з картоплі і курячої печінки

  • 550 г курячої печінки;
  • 50 мл олії;
  • 2 головки цибулі;
  • 30 мл сметани;
  • 1 морквина;
  • 150 г сиру;
  • 1 кг картоплі;
  • 1 помідор;
  • 50 мл молока.

Час: 1 годину і 10 хвилин.

Калорії: 121.

Як приготувати:

  1. Картоплю очистити від шкірки, помити її проточною водою. Нарізати невеликими шматочками, вимити ще раз від крохмалю. Викласти в сотейник, налити необхідну кількість води, посолити. Прибрати на плиту і дати закипіти, потім варити до готовності.
  2. З готових коренеплодів злити воду, розім'яти їх в пюре. Налити молоко і ще раз перебити все, щоб отримати більш м'яку консистенцію.
  3. Лук очистити, помити і дрібно покришити його гострим ножем. З моркви зрізати шкірку, обполоснути плід і натерти. Помідор вимити, нарізати кубиками, видаливши плодоніжку.
  4. У сковорідку налити олії і нагріти його. Висипати цибулю і обсмажити до рум'яності разом з морквою. В сусідню сковорідку налити олію, прожарити його.
  5. Печінку помити і очистити від жиру і плівок, трохи подрібнити. Викласти в сковороду і готувати близько чверті години. Потім за допомогою блендера измельчить до однорідного стану. Змішати з цибулею, морквою і томатами.
  6. У форму для випічки викласти половину картоплі, розподілити її. Далі викласти печінку з овочами, потім залишки картоплі. Натерти сир поверх картопляного шару, змастити сметаною.
  7. Запікати до рум'яності близько 20-25 хвилин при 200 градусах за Цельсієм.

Картопляна запіканка з яловичої печінкою

  • 1 кг картоплі;
  • 30 мл олії;
  • 280 г яловичої печінки;
  • 60 г сиру;
  • 50 р масла;
  • 2 шматочки часнику;
  • 1 яйце;
  • 100 г моркви;
  • 60 мл молока;
  • 1 цибулина.

Час: 1 година 20 хвилин.

Калорії: 123.

Як приготувати:

  1. Картоплю почистити, промити і подрібнити. Викласти в каструлю, щоб відварити до повної готовності.
  2. Печінка у цей час помити й очистити. Нарізати невеликими скибочками.
  3. У невеликій сотейник налити воду, прибрати її на плиту і включити вогонь. Дати закипіти і помістити туди печінку. Варити близько двадцяти хвилин, не забуваючи видаляти пінку. Коли пройде час, воду злити, печінку залишити під кришкою остигати.
  4. Остиглі шматочки натерти на тертці або подрібнити блендером.
  5. Цибулю почистити, помити проточною водою і дрібно покришити. У сковороду налити олію, висипати цибулю і тушкувати до м'якості. Морква в цей час почистити і натерти, додати в сковороду. Смажити до м'якості моркви.
  6. Часник очистити і пропустити через тисняву всі часточки. Додати в сковороду разом з печінкою і молоком, добре перемішати. Готувати ще близько п'яти хвилин, потім приправити за смаком.
  7. Із готової картоплі злити воду, додати вершкове масло і яйце. Все перемішати, приправити за смаком.
  8. Форму змастити маслом і викласти в неї половину картоплі. Рівномірно розподілити і зверху викласти начинку і закрити другим шаром картоплі. Сир натерти і посипати ним майже готову запіканку.
  9. Прибрати в духовку на 20-25 хвилин при 190 градусах.

Другі страви з яловичої печінки дуже поживні.

Як приготувати паштет з курячої печінки, можна дізнатися за посиланням.

Рецепти страв з свинячої печінки ви знайдете тут.

Рецепт приготування з рисом

  • 550 г печінки;
  • 10 г масла;
  • 0,1 кг рису;
  • 20 г зелені;
  • 2 моркви;
  • 3 яйця.

Час: 1 годину і 25 хвилин.

Калорії: 142.

Як приготувати:

  1. Рис промити до прозорої води, пересипати в сотейник. Налити необхідну кількість води, додати сіль і прибрати на плиту.
  2. Включити вогонь і дати рісу закипіти, потім відварити до готовності. Готові злаки накрити кришкою і дати їм дійти ще протягом чверті години.
  3. Після цього остудити його. З моркви зрізати шкірку, обполоснути коренеплоди і натерти їх.
  4. Печінку промити, очистити від плівок і прожилок, обсушити.
  5. Нарізати невеликими шматочками і подрібнити за допомогою блендера. Зелень помити, дрібно покришити гострим ножем. Змішати моркву, зелень, печінка, рис, яйця.
  6. Вмішати і спеції, довести до однорідності всі компоненти. Духовку розігріти до 180 градусів. У форму викласти всю отриману масу, запікати близько 40 хвилин.

Рецепт з грибами

  • 0,5 кг курячої печінки;
  • 0,1 кг сиру;
  • 300 г печериць;
  • 4 картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 15 г борошна;
  • 100 мл сметани.

Час: 55 хвилин.

Калорії: 109.

Як приготувати:

  1. Гриби почистити, подрібнити їх довільно. З лука стягнути лушпиння, обполоснути його і дрібно покришити.
  2. У сковороду налити рослинне масло, прогріти його. Висипати цибулю і гриби, обсмажити до готовності.
  3. Печінку ретельно вимити, очистити від жиру і плівок.
  4. Нарізати невеликими скибочками. Додати до грибів і цибулі, обсмажувати хвилин десять.
  5. Потім всипати борошно і добре перемішати. Додати спеції за смаком і сметану.
  6. Гасити близько тридцяти хвилин, не забуваючи помішуючи. Картоплю почистити, відварити цілими бульбами. Нарізати невеликими скибочками, зверху викласти печінку.
  7. Потім викласти другу половину картоплі, рівномірно розподіляючи її. Сир натерти зверху і прибрати в духовку на десять хвилин при середній температурі.

Готуємо смачно з гречкою

  • 160 г курячої печінки;
  • 1 яйце;
  • 30 г гречки;
  • 20 г кропу;
  • 30 м молока;
  • 1 моркву.

Час: 1 година 15 хвилин.

Калорії: 75.

Як приготувати:

  1. Гречку спочатку ретельно промити проточною водою.
  2. Після цього засипати в сотейник, залити водою і відварити до готовності. Воду при цьому можна посолити за смаком.
  3. Моркву очистити і натерти, обов'язково сполоснувши коренеплід.
  4. Кріп вимити і дрібно покришити гострим ножем. Печінку вимити проточною водою, очистити від прожилок.
  5. Нарізати дрібними шматочками. Додати до неї сире яйце і спеції, збити до однорідності.
  6. В отриману масу вимішати гречку, моркву, кріп, молоко і додати трохи солі. Перекласти у форму і запікати близько тридцяти хвилин при 180 градусах.

Корисні поради

Щоб прикрасити запіканку, використовуйте свіжу зелень. Це можуть бути кріп, петрушка, кінза, базилік і навіть м'ята! Уявіть, як буде смачно і незвично.

Якщо ви взяли свинячу печінку, то прожилки потрібно видаляти в обов'язковому порядку. Потім продукт потрібно вимочити в молоці хоча б протягом п'ятнадцяти хвилин, але краще, звичайно, прибрати на ніч у холодильник. Молоко прибере гіркоту і зробить печінка максимально ніжною.

Для отримання більш запіканки солодкої використовуйте фіолетовий або білий цибулю. Також можна взяти зелену цибулю, тоді страва вийде ще й яскравим, дуже ароматним.

Щоб урізноманітнити смак страви, використовуйте різноманітні спеції. Не бійтеся експериментувати з ними. Адже саме під час експериментів з'являються справжні шедеври кулінарії.

Для отримання більш насиченого смаку використовувати в приготуванні тільки вершкове масло. Його, звичайно, потрібно трохи більше, але повірте, воно точно варто того. Це дуже смачно!

На відео — поради з приготування смачної запіканки з печінки:

Запіканка з печінки зуміє підкорити кожного, хто її спробує. Це блюдо сміливо можна назвати незвичайним, смачним, ароматним і до жаху апетитним. Спробуйте разом з нами, ви точно не пошкодуєте! Хіба що про те, що приготували дуже мало.

Що ще почитати: