12 июнь 2019 1 854

Як приготувати пельмені в горщиках в духовці: покрокові рецепти

Поява пельменів у вітчизняній кулінарії пов'язують з Сибірським трактом, що проходив через Удмуртії, де каторжани і конвоювали їх козаки перейняли їх у місцевого населення. Аналоги цієї страви є також в італійській (равіолі), кавказької (манти), єврейської (креплах) і китайської (вотоны, цзяоцзи) кухнях. Зазвичай їдять їх у відвареному вигляді з маслом і сметаною.

Але існує і більш святковий варіант приготування: їх запікають в горщиках в духовці, подають в гарячому вигляді з соусами і приправами.

Рецепт пельменів у горщику зі сметаною в духовці
Інгредієнти Кількість
Борошно - 550 грамів
Яйце куряче - 2 штуки
Сіль - за смаком
Вода очищена - 1 склянка
Суміш курячого і свинячого фаршу - 600 грамів
Сметана домашня - 200 грамів
Спеції - за смаком
Цибуля невеликий - 1 головка
Морква середня - 1 штука
Олія соняшникова - 2 столові ложки
Гриби (печериці) - 300 грамів
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 198 Ккал
Пельмені, запечені в духовці в горщиках, можна приготувати з сирним, томатним, грибним соусом. Але в класичному варіанті це блюдо готується зі сметаною.

З борошна, води, яєць і солі замішуємо нетуге тісто. Давши йому відпочити, розкачуємо, викладаємо підготовлений фарш і ліпимо пельмені. Домашні пельмені не зрівняються ні з одним з магазинних сортів, тому, якщо ви хочете порадувати близьких виключно корисним і смачним блюдом, готуйте їх самі.

Підготувавши напівфабрикати, відправляємо в холодильник на годину. Чистимо і шаткуємо півкільцями. Ставимо сотейник на конфорку, наливаємо масло і даємо прогрітися. Викладаємо овочі (морква і цибуля), і злегка засмажуємо.

Промивши гриби, нарізаємо тонкими слайсами і відправляємо випаровуватися на сковороду. Включаємо духовку на 190 °С. В невеликій скляній мисці змішуємо обсмажені овочі, гриби і сметану, додаємо трохи води, спецій і солі.

У глиняний горщик накладаємо злегка примерзлі напівфабрикати, зверху виливаємо сметанно-грибну заправку і ставимо запікатися на годину в духовку.

Пельмені в горщиках з сиром в духовці

Розплавлений сир твердий, що може бути смачніше... на спагетті, піці, або просто гарячих бутербродах. А пельмені з сиром у духовці – це така смакота, перед яким не встоїть жоден член сім'ї.

Компоненти:

  • Пельмені (домашні) – 450 грамів;
  • Сир твердий – 300 грамів;
  • Очищена Вода – 3 літри;
  • Майонез – 150 грамів;
  • Перець горошком – 3 зерна;
  • Лист лавра – 2 штуки;
  • Олія оливкова – 2 столові ложки;
  • Барбарис – 1 гілочка;
  • Спеції, сіль – за смаком.

Чистимо і шаткуємо півкільцями овочі. Наливаємо масло в сковороду і підсмажити їх.

Ставимо невелику залізну миску на плиту, наливаємо 1 літр води, доводимо до скипання і кидаємо в неї спеції. Кип'ятимо 5 хвилин і зціджуємо.

У глибокій каструлі з товстим дном варимо пельмені 3 хвилини. Дістаємо і перемішуємо з обсмаженими овочами, потім викладаємо в горщики, заливаємо відваром спецій і ставимо в духовку на 30 хвилин, прогрітій до 185 °С.

Виймаємо, посипаємо тертим сиром і ставимо назад на 10 хвилин засмажитися.

Готові пельмені!

Пельмені в горщиках з бульйоном в духовці

Часто господині ламають голову, як урізноманітнити домашнє меню, що нового приготувати на перше. Пельмені в горщиках з бульйоном – відмінне рішення в таких випадках.

Компоненти:

  • Пельмені домашні – 650 грамів;
  • Чверть курки – 1 кілограм;
  • Вода очищена – 4 літри;
  • Пряні спеції – за смаком;
  • Оцет винний – 1 столова ложка;
  • Сіль – за смаком;
  • Цибуля невеликий – 1 головка;
  • Лист лавра – 1 штука.

Ставимо варити курку на плиту (попередньо розбивши її на шматки). Після закипання солимо, додаємо лавровий лист і очищену цибулину, зменшуємо вогонь, збираємо піну і продовжуємо готувати одну годину.

Виймаємо м'ясо, проціджуємо бульйон двічі крізь марлю. Накладаємо пельмені в ємність, заливаємо курячим бульйоном і ставимо готуватися в духовку, розігріту до 185 °С на 30 хвилин. Виймаємо, додаємо оцет, свіжу зелень і даємо постояти 5 хвилин.

Пельмені в горщиках в духовці з томатним соусом

Обсмажені, а потім запечені в духовці пельмені з помідорним соусом – це те блюдо, яке по-справжньому здивує ваших гостей.

Компоненти:

  • Пельмені домашні – 450 грамів;
  • Рослинне масло – 3 столові ложки;
  • Томатний соус – 4 столові ложки;
  • Базилік – 1 пучок;
  • Цибуля невеликий – 1 головка;
  • Вершки нежирні – 110 грамів;
  • Сіль, спеції – за смаком.

Ставимо на плиту два сотейника, наливаємо олію. Чистимо і шаткуємо кільцями цибулю, викладаємо обсмажуватися. Добре прогрівання другу сковороду, накладаємо злегка розморожені пельмені, накриваємо щільно кришкою і даємо обсмажитися з двох сторін.

Якщо ви не накриє їх, напівфабрикати почнуть стріляти, і розпечене масло потрапить на шкіру. До цибулі додаємо соус, вершки, спеції і нарізаний базилік.

Всі протушиваем 10 хвилин. В глиняні горщики викладаємо пельмені з хрусткою скоринкою, заливаємо зверху томатно-вершковим соусом і запікаємо в духовці 20 хвилин при температурі 170 °С.

Пельмені запечені в духовці приготувати просто, але незважаючи на це страва виходить відмінна.

Дивіться наші рецепти з фото пельменів з курячого фаршу.

Домашні пельмені зі свинини, читайте наші рецепти з фото.

Корисні поради

  1. Якщо в горщики накласти заморожені напівфабрикати, то час приготування істотно збільшиться, зате тісто буде м'яким, а м'ясо – соковитим;
  2. Якщо час на приготування обмежено (гості на порозі і потрібно швидко накривати стіл), то пельмені можна варити майже до готовності, а потім ненадовго поставити в духовку;
  3. Якщо ж хочеться хрусткою засмаженою скоринки, то пельмені потрібно попередньо обсмажити на сковороді;
  4. Додавши в рецепт овочі або незвичайні соуси, пельмені в горщику перетворяться на справжню запіканку;
  5. Для приготування соусів, рекомендується використовувати сметану, томатні заправки, майонез домашнього приготування. Це не складно, зате дуже смачно;
  6. Під час варіння бульйону можна додати не тільки лавровий лист і перець горошком, але і свіжий щавель або корінь селери. Таким способом ви додасте додаткові ароматичні нотки страви.

Пельмені – досить ситне блюдо, тому до нього чудово підійде склянку свіжовичавленого апельсинового соку, в поєднанні з них ви не будете відчувати тяжкості та дискомфорту в шлунку. Приємного апетиту!

Що ще почитати: