Як смачно запекти пельмені в духовці: з сиром у сметані, з майонезом
Пельмені прийнято вважати улюбленим блюдом холостяків і студентів: їх приготування не вимагає глибоких знань в кулінарії, при умові, що вони вже куплені в магазині. Тим не менше, крім «купив – зварив – з'їв», існують і інші варіації їх приготування.
По-перше, замісити тісто можна самостійно, і це буде набагато смачніше, а по-друге їх можна готувати не тільки з м'ясним фаршем: сир або гриби можуть стати дуже ніжною і незвичайною начинкою. Крім варіння існують і інші способи приготування, найбільш своєрідним з яких можна вважати приготування в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Магазинні пельмені - | 900 грамів |
Цибулю середній - | 1 штука |
Масло вершкове - | 100 грамів |
Сир - | 300 грамів |
Сіль, спеції - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Кладемо на розігріту сковороду масло. Очищаємо цибулю та нарізаємо гострим ножем на дошці півкільцями. Відправляємо обсмажуватися в топленому маслі. Дістаємо пельмені з морозилки.
Беремо скляну жаровню, викладаємо щільно один до одного напівфабрикати. Зверху покриваємо шаром обсмаженої цибулі, солимо, заправляємо спеціями. Натягуємо зверху фольгу, защепив міцно за борти страви, і ставимо в заздалегідь прогріту до 185 °С духовку на 40 хвилин.
Тремо сир на крупній тертці. Через 25 хвилин висипаємо його зверху пельменів і продовжуємо готувати при відкритій жаровні ще 15 хвилин.
Пельмені, запечені в сметані в духовці
Компоненти:
- Борошно – 550 грамів;
- Вода – 1.5 склянки;
- Сіль – щіпка;
- Яйце куряче – 1 штука;
- Суміш фаршу з курки та свинини – 600 грамів;
- Сметана домашня – 450 грамів;
- Перець червоний і чорний мелений – за смаком;
- Цибулю середній – 1 головка;
- Морква невелика – 1 штука;
- Часник – 2 зубки;
- Олія оливкова – 3 столові ложки.
У глибоку емальовану миску висипаємо просіяне борошно, в серединці робимо поглиблення і вбиваємо яйце. Солимо і починаємо замішувати пальцями однієї руки, поступово додаючи воду. Після того як згусток почне переміщатися по шару борошна на дні ємності, викладаємо його на робочу поверхню, і робимо круте однорідне тісто.
Накриваємо його пластмасової мискою і даємо відпочити. Чистимо овочі, робимо нарізку довільної форми, наливаємо олію в сотейник і обсмажуємо їх.
Викладаємо фарш у велику ємність, додаємо тертий часник, спеції і ретельно перемішуємо. З тіста формуємо довгу ковбаску діаметром 2 – 3 см і нарізаємо на п'ятачки товщиною 1 – 1,5 см.
Вмочивши їх у торці борошно, розкочуємо качалкою. В серединку маленькою ложкою кладемо фарш, звертаємо навпіл і з'єднуємо краю.
Виробивши все тісто, щільно укладаємо пельмені в глибоку жаровню. Посипаємо засмаженими овочами, виливаємо сметану і ставимо в прогріту до 190 °С духовку на годину.
Пельмені, запечені в духовці з майонезом
Немає сметани – не біда. Якісний провансаль буде чудово поєднуватися з пельменями.
Компоненти:
- Напівфабрикатні пельмені – 300 грамів;
- Вершкове масло – 150 грамів;
- Гриби – 200 грамів;
- Цибулю середній – 1 головка;
- Морква невелика – 1 штука;
- Майонез домашній – 150 грамів;
- Сіль, спеції – за смаком.
Миємо й чистимо овочі. Цибулю і моркву нарізаємо півкільцями, печериці – середніми слайсами. Ставимо дві сковороди на конфорки: в одну кладемо масло й овочі, а в другу висипаємо гриби.
Як тільки з них випарується вода, з'єднуємо ці компоненти разом і даємо їм добре підрум'янитися. Закладаємо пельмені в горщик, висипаємо овочеву зажарку, приправляємо спеціями і змащуємо товстим шаром майонезу.
Ставимо в прогріту до 190 °С духовку на 30 хвилин.
Як приготувати окрошку на кефірі, в літню спеку це блюдо чудово втамовує спрагу.
Тушкована капуста з яловичиною в мультиварці за нашим рецептом, читайте рекомендації та покрокові фото.
Як приготувати оладки на кислому молоці, читайте поради досвідчених господинь. Рецепти тут
Корисні поради
- Перед замешиванием обов'язково просіяти борошно. Дайте їй насититися киснем, щоб готове тісто було м'яким і пластичним;
- Традиційні сибірські пельмені начинюються свининою, олениною і ведмежатиною. З комбінаціями сортів м'яса можна нескінченно експериментувати;
- Трохи цибулі і води зроблять фарш більш соковитим;
- Для запікання краще ємність з деяким запасом по глибині, щоб соус не витікав за борту;
- Для соусів бажано використовувати домашні продукти: майонез, сметану, вершки;
- Крім перерахованих вище соусів і добавок для запікання пельменів можна використовувати помідори, яйця з молоком, томатним соусом і навіть печінку;
- Свіжа дрібно порізана зелень відмінно доповнить запечені пельмені.
- Спробуйте приготувати ці страви в аерогрилі або мультиварці – кулінарний шедевр гарантований;
- Під час запікання обов'язково накривайте блюдо фольгою або кришкою, щоб рідина не випаровувалася і страва не пригоріло.
Готову запіканку нарізають ножем і розкладають по тарілках. Приємного апетиту!