20 март 2019 23

Як приготувати шоколадний мус для торта

Шоколадні муси використовують як окремі десерти, а також у складі різних тортів. У цій статті наведені рецепти шоколадних мусів і тортів з ними.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
шоколад, плитка 78% - 2 шт.
вода мінеральна, негазована - ¼ Л
масло класу «Екстра» - 30 г
яйця - 3 жовтки
вершки збиті, натуральні - 1/3 кг
цукор - 0,050 кг
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 404 Ккал

Цей мус є базовим. Його можна урізноманітнити, додаючи різні інгредієнти.

  1. Шоколадку поламати на маленькі шматочки, покласти в миску, налити в неї півсклянки води. Розтопити цю суміш, додати масло, розмішати;
  2. Яєчні жовтки збивати з цукром, потім додати до них воду. Нагріти на повільному вогні;
  3. У цю суміш додати розтоплений шоколад. Додавати необхідно порціями, щоразу перемішуючи;
  4. Остудити суміш, залишивши на холоді на 10 хвилин. Збити вершки, акуратно перемішати їх з мусом.

Використовувати його можна для прикраси торта, але можна і подавати як окремий десерт.

Рецепт мусу з желатином

Це більш густий шоколадний мус з желатином для торта, але для його застигання потрібно більше часу.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
молоко 300 мл
гіркий шоколад від 56% 30 г
какао 0,025 кг
горіхи подрібнені 1/4 ч. л.
ванілін, порошок 0,25 пакетика
желатин 2 ч. л.

Цей десерт готується близько 2 годин 30 хвилин.

Калорійність — 343 калорії.

  1. Желатин замочити в кількох ложках молока. Залишити до набухання;
  2. В окрему миску потрібно вилити молоко, що залишилося, покласти поламаний на шматочки шоколад, додати всі інші інгредієнти і нагріти, постійно помішуючи на повільному вогні. Не можна допустити, щоб ця шоколадна суміш закипіла;
  3. Після нагрівання акуратно ввести розчинений на молоці желатин, розмішати мус віночком і розкласти по порціях.

Застигає цей десерт холодильнику протягом близько 2 годин.

Шоколадно-апельсиновий мус

Апельсинову цедру бажано готувати самостійно, натираючи на дрібній тертці верхній шар шкірки апельсина.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сік апельсиновий 1 ст. л.
лікер апельсиновий 2 ст. л.
шоколад гіркий, 78% 2 плитки
цедра з 1 апельсина
масло вершкове «Екстра» 1 ст. л.
цукровий 0,050 кг
яйця курячі 200 г

Готується десерт 90 хвилин.

На 100 г 257 калорій в цьому мусі.

  1. Шоколад покласти в миску, додати кілька ложок холодної води, а також цукор і масло. Розтопити всі інгредієнти до утворення однорідної маси;
  2. Після охолодження суміші додати лікер;
  3. Розбити яйця, збити білки в стійку піну. У жовтки додати більшу частину апельсинової цедри і соку, розмішати і ввести в шоколадну масу;
  4. Збиті білки поступово додавати в мус, кожен раз перемішати віночком.

Розкласти мус по порційним блюдцем і залишити на годину в холодильнику. Перед подачею потрібно посипати його залишком апельсинової цедри.

Як приготувати ніжну і соковиту свинину в мікрохвильовці читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт сирної запіканки з манною крупою — цікавий і корисний десерт для дорослих і дітей.

Читайте як приготувати смачні ватрушки з варенням — покрокові рецепти з фото і підказками.

Рецепт торта з полуничним мусом

Полуницю можна використовувати тільки повністю стиглу, інтенсивно-червоного кольору.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
на коржі:
яйця 0, 200 кг
цукор 0, 150 кг
борошно просеянная, вищий сорт 0, 100 кг
крохмаль кукурудзяний 0,075 кг
какао-порошок, темний 0,075 кг
розпушувач 1,5 ч. л.
в начинку:
желатин в порошку 2 ч. л.
шоколад білий 1 шт.
вершки натуральні 200 мл
сир домашній, протертий 250 г
цукор 0,075 кг
лимонна цедра 2 ч. л.
сік лимона, свіжовичавлений, нерозбавлений 3 ст. л.
полуниця свіжа або свіжоморожена ½ Кг
для просочування коржа:
молоко цільне 100 мл
для прикраси торта
вершки густі 200 л
шоколад чорний «Екстра», плитка 1 шт.

Готується шоколадний торт з полуничним мусом близько 14 годин з урахуванням настоювання в холодильнику.

Калорійність — близько 300 калорій.

  1. Жаростійку форму для запікання, бажано роз'ємну, потрібно змастити маслом і посипати невеликою кількістю сухарів;
  2. Для приготування коржа потрібно змішати всі сипучі інгредієнти. Окремо збити цукор і яйця, поки суміш не перетвориться на густу піну. Суміш з борошна і крохмалю всипати в яйця, постійно перемішуючи віночком або міксером;
  3. Готове тісто залити у форму і запікати 30 хвилин. Температура запікання повинна становити 175 градусів;
  4. Желатин замочити, шоколадку розтопити. Вершки збити, малими порціями додавати білий шоколад і збивати;
  5. Після цього ввести сир, цукор, цедру лимона і ще раз перемішати. Додати крупно нарізану полуницю, і розмішати ложкою;
  6. Спечений корж розрізати на три частини, кожен потрібно просочити молоком;
  7. Желатин замочити до набухання у воді, а розчинити в підігрітому лимонному соці. Додати лимонно-желатинову суміш в начинку з вершків, розмішати і викласти половину начинки на перший корж;
  8. Другий корж, також просочений молоком, викладати поверх попереднього, і змастити його залишками начинки. Третім коржем завершити приготування торта, замотати його в поліетиленову плівку і покласти в холодильник на 12 годин;
  9. Для прикраси потрібно розтопити чорний шоколад і ввести його в попередньо збиті вершки густі. Прикрашати торт бажано на наступний день, покриваючи його товстим шаром вершків з шоколадом.

Зверху прикрасити торт печивом, цілою або нарізаною полуницею, а також вершками з кондитерського мішка.

Торт з бананами та шоколадним мусом

Банани потрібно купувати стиглі, але не переспілі.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
масло вершкове 125 г в тісто 50 г шоколад
цукровий 1/10 кг
борошно 1/4 кг
мигдаль мелений 0,050 кг
чорний шоколад 2 шт.
яйця 50 г
вершки жирні, близько 35% 250 мл у мус і 50 в шоколад
вершковий сир, м'який 1/4 кг
цукрова пудра 1/10 кг
банан, не переспевший 3 шт.
ром або коньяк 2 ст. л.

Готується ласощі близько 1 години 30 хвилин, без урахування настоювання.

Калорійність — близько 330 калорій.

  1. Вершкове масло, попередньо охолоджене в морозильній камері, натерти, всипати борошно і розтерти до стану сухий крихти;
  2. Додати мелений мигдаль, цукор і яйце, замісити тісто і залишити його в холодильнику на півгодини;
  3. З цього тіста в рознімної формі для запікання сформувати корж і бортики до нього. Запікати в духовці, 200 градусів;
  4. Після випікання коржа потрібно дати йому повністю охолонути у формі, а тільки потім витягати;
  5. Для приготування шоколадного мусу потрібно олію довести до кипіння разом з вершками. Потім потрібно в цій суміші розтопити шоколад;
  6. Вершки, залишені для мусу, збити з цукровою пудрою до дуже густий піни. Окремо збити сир, додати до нього приготований шоколад. Влити коньяк, перемішати отриману суміш, а потім акуратно ввести в збиті вершки. Суміш повинна вийти дуже повітряний;
  7. Банани почистити від шкірки. Пісочний корж змастити шоколадним мусом, потім викласти банани, цілком або нарізані навпіл, а поверх них покласти залишок мусу;
  8. Після цього торт потрібно залишити для просочування на всю ніч, мінімум на 3 години.

Для прикраси цього торта можна використовувати збиті вершки або тертий шоколад. Бажано зберігати його в холодильнику, так як тоді він не втратить форму.

Рецепт шоколадного торта з вишневим мусом

Для цього торта можна використовувати і свіжу вишню, головне очистити її від кісточок.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
у бісквіт:
борошно цільнозернові 50 г
ванілін ¼ Пакетика
цукор 0,060 кг
яйця 0, 100 кг
розпушувач для тіста ½ Ч. л.
вишневий сироп 80 мл
для мусу:
свіжоморожена вишня 300 г
желатин в порошку ½ Пакету 20 г
цукор 170 г
вершки 0,300 л
сир маскарпоне 0,250 кг
на ганаш:
молоко цільне 0,100 л
цукор 0,025 кг
чорний шоколад 78% 1 плитка

Готується торт по цьому рецепту 1 годину 45 хвилин.

Калорійність становить 247 калорій.

  1. Збити яйця і цукор, додати до них заздалегідь вымешанные разом борошно, ванілін, розпушувач і какао-порошок. Замісити гладке тісто;
  2. Вилити його у форму, застелену пергаментом, випікати 20 хвилин;
  3. Цей бісквіт остудити у формі, і перекласти на суху тарілку;
  4. Для приготування мусу очищену від кісточок вишню на слабкому вогні розігріти разом з цукром до повного його розчинення. Потім цю масу потрібно збити в блендері;
  5. Вишневим соком залити желатин, після набухання розчинити його на водяній бані. З'єднати з вишневим пюре і остудити. Додати в вишневу суміш сир, збити блендером до однорідності;
  6. Окремо збити вершки, додати їх до вишневого мусу, акуратно перемішати віночком;
  7. Використовуючи вишневий сироп просочити бісквіт, покласти його в чисту і суху форму для запікання, а поверх нього викласти мус;
  8. Потім приготувати ганаш. У молоці розчинити шоколад, нагріваючи на водяній бані, потім додати цукор і розмішати. Вилити поверх мусу ганаш;
  9. Поставити торт в холодильник на ніч.

Перед вживанням торт потрібно вийняти з форми. Зберігати його потрібно в холодильнику.

 

Баварський шоколадний торт з малиновим мусом

Малину, як і полуницю, можна використовувати свіжу, але тільки в сезон.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
на корж:
борошно вищого гатунку 1/3 склянки
кукурудзяний крохмаль 1/3 склянки
какао ¼ Склянки
яйця 0, 150 кг
яєчні жовтки 3 шт.
цукор ¾ Склянки
сіль на кінчику ножа
для сиропу:
малиновий лікер ¼ Склянки
вода мінеральна, негазована 1/3 склянки
цукор-пісок ¼ Склянки
на ганаш:
вершки 30-35% ½ Склянки
шоколад гіркий, 78% 1¼ плитки
масло вершкове, «Екстра» клас 2 ст. л.
для малинового мусу:
свіжозаморожена малина 350 г
цукор ¾ Склянки
желатин в порошку 12 р
вершки 30% 2 склянки

Готується торт протягом 1 години 40 хвилин.

Калорійність — до 400 калорій.

  1. Для приготування бісквіта змішати борошно, крохмаль і какао. Збити яйця і яєчні жовтки, додати цукор і сіль, збивати цю суміш на водяній бані. Після повного розчинення цукру зняти суміш з водяної бані, ввести в яєчну суміш борошно. Вилити тісто у форму для запікання, випікати 30 хвилин;
  2. Після випікання дати коржу охолонути у формі, а потім залишити для охолодження при кімнатній температурі;
  3. Для приготування сиропу нагріти воду з цукром, а після остигання вести лікер;
  4. Для приготування малинового мусу змішати малину і цукор, проварити цю суміш на повільному вогні 10 хвилин, а потім протерти через сито;
  5. У кількох ложках води розчинити желатин, розчинити його на водяній бані, ввести його в проварену малину, збити і трохи остудити. За цей час збити вершки, ввести їх в малинову купу перемішуючи ложкою;
  6. Для приготування ганаша закип'ятити вершки, покласти в нього розламаний шоколад, розчинити його, потім додати масло і розмішати суміш;
  7. Для складання торта потрібно розрізати бісквіт на дві рівні частини. Перший шар бісквіта просочити сиропом, потім викласти на другий корж;
  8. Вилити половину ганаша, а потім половину мусу;
  9. Зверху покласти другий корж, його також потрібно просочити сиропом, а потім помістити на нього малиновий мус і зверху полити шоколадною сумішшю.

Наполягати торт потрібно не менше 2 годин у холодильнику. Прикрашати його можна свіжою малиною.

Корисні поради для господинь

Чим темніше шоколад, тим смачніше буде торт.

Суміші зі збитими вершками або білками потрібно готувати безпосередньо перед використанням, щоб вони не сіли.

Борошно обов'язково потрібно просіяти.

Для приготування цих тортиків бажано залишати більше часу, ніж зазначено в рецептах, так як швидкість роботи господинь на кухні може відрізнятися.

Що ще почитати: