13 март 2019 404

Як спекти чіабатту в духовці в домашніх умовах

Чіабатта є хлібом тривалого бродіння. Це змушує виділити на його приготування додатковий час, запастися терпінням і передчувати цей ніжний смак. Як і будь-дріжджовий хліб чіабата трохи примхлива, але суворо дотримуючись рецептом приготувати його в домашніх умовах в духовці просто.

Класичний рецепт (оригінал)
Інгредієнти Кількість
борошно - 500 г
сіль - 1 ч. л.
вода - 330 мл
дріжджі сухі - 1 г
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Класична чіабатта вимагає більше 12 годин для приготування. Весь цей час тісто має настоюватися, щоб в результаті вийшла необхідна структура. Є і більш швидкі варіанти, але для шанувальників класичної італійської кухні – саме цей рецепт повинен бути пріоритетним.

  1. Всі сухі інгредієнти просіяти у велику миску;
  2. Влити воду кімнатної температури і перемішати;
  3. Накрити тісто і залишити бродити на 12 годин;
  4. На щедро посипаний борошном робочий стіл викласти на нього тісто;
  5. Загорнути ліву частину тіста до середини, потім праву частину;
  6. Проробити ті ж самі маніпуляції з верхньою та нижньою частиною тіста;
  7. Весь процес складання необхідно повторити 2 рази;
  8. Розділити батон на дві частини і витягнути кожну частину 2 прямокутника (10*20 см);
  9. Лляне рушник (будь-яку щільну натуральну тканину) рясно присипати борошном і покрити чіабату, залишивши на 1 годину;
  10. Прогріти духовку і противні при 220 градусах;
  11. Викласти буханця на деко і поставити в духовку;
  12. Поставити на низ духовки ємність з водою, щоб духова шафа був заповнений пором;
  13. Випікати не більше 35 хвилин. Хліб повинен покритися рум'яною скоринкою.

Спрощений варіант

Такий рецепт передбачає менший час на бродіння, але хліб виходить не менш смачним при цьому. Такий варіант хліба чіабатта в духовці підійде для неочікуваних гостей або пізньої вечері.

Склад:

  • вода – 1 ст.;
  • гранульовані дріжджі — 4 гр;
  • цукор — ½ ч. л;
  • борошно – 1 ст.;
  • сіль.

Витрачений час: 5 годин.

Калорії: 280.

  1. Всі інгредієнти змішати;
  2. Міксером збити тісто на найбільшій потужності. По часу – не менше 10 хвилин;
  3. Якщо тісто залишається «розмазаним», то слід всипати борошно (1 ч. л);
  4. Накрити миску плівкою і залишити бродити на 2-3 години.;
  5. У підсумку повинна бути пишна маса з великими бульбашками;
  6. Перекласти тісто на стіл, але його не вимішувати;
  7. Трохи прибравши його, перекласти на деко, заселений папером;
  8. Залишити на 40 хвилин, знову прикривши плівкою або рушником;
  9. Нагріти духовку і лист до 200°С;
  10. Перенести батон на гарячий деко і випікати 40 хвилин;
  11. Щоб все вийшло, необхідно в процесі випікання 2 рази обприскувати стінки духовкою водою з пульверизатора;
  12. Остудити готовий хліб і їсти.

Чіабатта на заквасці в духовці

Хліб на готовій дріжджової закваски готується швидше, тому насолодитися смаком свіжоспеченого хліба можна буде швидше.

Продукти:

  • дріжджова закваска — 100 гр;
  • борошно пшеничне – 0,7 кг;
  • сіль — 1,5 ч. л;
  • вода — 0,5 л;
  • олія оливкова – 20 мл + для змащування посуду.

Витрачений час: 6 годин бродіння + 2 години приготування.

Калорійність: 280 ккал.

  1. Зробити опару: змішати 200 гр води, 100 гр закваски і 300 гр борошна. Залишити бродити на 6 годин;
  2. Приготувати тісто: змішати опару з 300 гр води. До них просіяти 450 гр борошна, додати сіль і масло;
  3. Замісити акуратно вологе тісто;
  4. Перекласти його в миску (змастити стінки маслом) і залишити бродити під рушником на 6 годин;
  5. Щогодини злегка розминати тісто в мисці;
  6. Рясно присипати борошном стіл і вивалити тісто на нього;
  7. Сформувати з тіста прямокутник (товщина — 3,5 см). Присипати борошном;
  8. Розділити батон на 3 частини і сформувати такі ж батони;
  9. Прикрити все бавовняною тканиною і дати спокій на 90 хвилин;
  10. Після випікати 30 хвилин в духовці (230°С).

Чіабатта з сиром сулугуні в домашніх умовах

Сир в даному рецепті кілька обтяжує тісто, роблячи його менш пористим, але більш пікантним.

Інгредієнти:

  • вода – 0,2 л;
  • пакетик дріжджів;
  • борошно — 270 гр;
  • сіль — 7 гр;
  • сир — 50 р;
  • чебрець за смаком.

Потрібний час: 3 години підготовки + 20 хвилин приготування.

Калорії: 280.

  1. У воді розчинити дріжджові гранули і перемішати;
  2. Всипати борошно і сіль;
  3. Замішати в'язке тісто;
  4. Додати тертий сир і листя чебрецю. Перемішати ще раз;
  5. Залишити бродити на 3 години, щогодини звертаючи тісто в кулю;
  6. Викласти тісто на стіл і звернути до середині по всій ширині;
  7. Сформувати прямокутник, злегка присипати борошном і розділити на 3 батона;
  8. Перекласти на деко, залишити на 20 хвилин і випікати 15 хвилин (220 градусів);
  9. Перед подачею хліб остудити.

Як спекти чіабату з часником в духовці

Вдосконалений часником і зеленню італійський хліб чудово підійде як для буднів, так і для святкових обідів.

Склад:

  • вершкове масло – 50 гр;
  • дріжджі – 1 ст. л;
  • вода кімнатної температури – 1 ст.;
  • головка часнику;
  • борошно – 1 ст.;
  • сіль – 1 ч. л;
  • кріп і петрушка.

Час приготування: 3 години на тісто + 30 хвилин на приготування.

Калорійність: 276 ккал.

  1. Замішати в'язке тісто: розчинити у воді дріжджі, сіль і борошно;
  2. Залишити тісто підходити 3 години. Щогодини тісто завертаючи з країв всередину;
  3. Часник очистити, зелень помити, все нарізати і подрібнити у блендері з додаванням масла. З таким кількість часнику виходить стійкий аромат і смак, але кількість можна змінювати за бажанням;
  4. Тісто вивантажити на стіл, на середину викласти часникову начинку і загорнути краї до середини так, щоб у підсумку вийшов батон;
  5. Розділити загальну масу на 3 батончика і присипати кожен борошном;
  6. Викладе на теплий деко, залишити на 20 хвилин, а потім спекти за 15 хвилин (при 220 градусів);
  7. Нарізати остиглий хліб.

Біфштекс з яйцем і овочами — готується це блюдо не складно, але є кілька секретів приготування м'яса.

Суп із замороженого шпинату — це неймовірно корисне блюдо, яке урізноманітнює дієтичне харчування.

Читайте як приготувати макарони з м'ясом — секрети страви в нашому рецепті.

З чим подавати чіабатту

Будь італійський хліб чудово поєднується з вином, хамоном і сиром. До святкового столу або просто скромній вечері можна приготувати смачну і пікантну брускетту:

  1. Чіабатту нарізати на шматки товщиною до 2 см;
  2. Обсушити їх на грилі або сковороді;
  3. Потім підсмажити так, щоб вона була рум'яною зовні і м'якою всередині;
  4. Рум'яну скоринку грінки збризнути оливковою олією;
  5. Хліб натерти часником і викласти зверху начинку.

Брускетта є традиційною закускою, яка в Італії подається до вина і аперитивів. Її можна подавати з:

  • подрібненими помідорами, базиліком і крапелькою оливкової олії;
  • в'яленими томатами і нарізаним авокадо;
  • тонкими шарами кабачки і сиром Рокфор;
  • подрібненої підсмаженої куркою, помідорами та зеленню;
  • порізаними готовими кальмарами, перцем чилі і крапельками лимонного соку;
  • салатом з яйця, буряків і оселедця;
  • солодкий варіант – рікотта, шматочки інжиру і руколла;
  • маринованої гострої буряком і сиром.

Корисні поради

Багато господинь бояться готувати чіабату, перелякані часом бродіння і структурною специфікою тесту. Але є маса корисних порад з приготування цього хліба:

  1. Тісто для чіабатти не вимішується звичайним способом, воно лише складається поетапно;
  2. Фірмова форма – це прямокутний батон;
  3. Секрет пористого хліба — в живих дріжджах і довгому часі підняття бродіння (не менше 12 годин);
  4. При випіканні необхідно використовувати спеціальний сплощений камінь, щоб пропікатися хліб з усіх сторін;
  5. Щоб батони спеклися всередині в духовку слід поміщати ємність з водою або періодично обприскувати стіни, щоб хліб випікався в парі;
  6. У тісто необхідно додавати оливкову олію;
  7. Щоб отримати пряний хліб, слід додавати в тісто прованські трави, майоран і інші спеції.

Строго слідувати рецептом, настоювати тісто не менше 12 годин і м'яко згортати його, а не обминати – ось секрет ідеальної італійської чіабатти.

Що ще почитати: