03 март 2019 4 145

Як приготувати смачні котлети з яйцем всередині

Такі котлети часто називають котлетами «з сюрпризом», хоча в різних національних кухнях у них є безліч інших назв. Якщо не попереджати гостей про сюрприз заздалегідь, то, розрізавши котлету, вони напевно будуть сильно здивовані майстерністю і винахідливістю господині.

Виготовлення цієї страви, на перший погляд, може здатися складним. Але варто спробувати приготувати його хоча б один раз, щоб вийти на новий рівень кулінарної майстерності і порадувати близьких оригінальним, смачним і ситним частуванням.

Яку назву у страви?

Це блюдо зустрічається в кухнях різних народів, і в кулінарній традиції за ним закріпилося кілька назв.

В англійській та шотландській кухнях його називають «Яйця по-шотландськи» (в нашому варіанті «Шотландський очей»). Схожість котлет в розрізі з оком відбилося в інших варіантах назв: «Бичачий око», «Павичеве око».

У узбецької кухні є подібне блюдо, зване тухум долма, що означає «загорнуті яйця». Котлети з рубаним яйцем всередині називають зразами. Таким чином, страва може ховатися за різними назвами.

Рецепти відрізняються також і складом інгредієнтів. Розглянувши безліч варіантів, можна вибрати найбільш сподобалися і приготувати саме їх.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свинячого фаршу - 600 г
яєць - 8 шт.
борошна (підійде тільки вищий сорт) - 120 г
подрібнених сухарів для обсипання - 200 г
петрушки - 100 г
олії соняшникової - 100 мл
лука - 1 шт.
спецій і солі - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Цей рецепт свинячий котлети з яйцем всередині зустрічається в шотландської кухні. Замість свинячого фаршу можна використовувати яловичий, щоб зменшити кількість калорій.

Опис рецепту покроково:

  1. Шість яєць зварити, остудити, акуратно видалити шкаралупу;
  2. Фарш перемішати з підібраними спеціями і сіллю, посіченою петрушкою;
  3. Очистити і дрібно порізати цибулю, вмішати в фарш;
  4. Розділити масу на однакові порції (в даному рецепті їх буде шість), розкачати з них на харчовій плівці коржі;
  5. Борошно просіяти, трохи підсолити;
  6. Обвалюючи яйця в борошні, поміщати їх на середину коржів;
  7. Загорнути у фарш яйця, щоб вийшли щільні котлети, а яйця не пробивалися назовні;
  8. Два яйця розбити в миску і перемішати;
  9. Приготувати посуд з сухарями;
  10. На сковороду налити олію, включити середню температуру на плиті і поставити сковорідку нагріватися;
  11. Вмочати котлети спочатку в яєчну суміш, потім обкачувати у сухарях і складати на сковороду;
  12. Обсмажувати котлети, періодично повертаючи їх на різні боки, поки вони не стануть рівномірного коричнево-золотистого кольору. Тоді їх можна прибирати зі сковороди і, потримавши на друшляку, щоб стекла олія, викладати на тарілки.

Курячі котлети з перепелиним яйцем всередині

Це блюдо виходить низькокалорійних, дієтичних і дуже корисним. Якщо приготувати котлети не обсмажуючи, а на пару, то їх можна вживати людям, що страждають проблемами зі шлунком (при цьому також краще відмовитися від трав і спецій).

Продукти:

  • 300 г фаршу з м'яса курки;
  • 10 перепелиних яєць (3 з них знадобляться сирими);
  • 50 г вівсяного борошна;
  • по 1 ч. л. солі і італійських сушених трав;
  • 0,5 ч. л. перцю;
  • 2 ст. л. раст. масла;
  • 100 мл молока.

На готування доведеться виділити: 1 ч.

Калорійність в 100 г: 136 ккал.

Фарш змішати з трьома сирими яйцями, додати спеції, трави, сіль. Вилити в масу молоко, перемішати. Засипати борошно (попередньо просіяне). Знову перемішати фарш. Відварити яйця, що залишилися, і видалити шкаралупу.

Розкачати сім кульок з фаршу, в середину помістити яйця і сформувати котлетки. На сковороді при середній температурі смажити котлети, поки вони не придбають золотистий колір.

Вогонь потім роблять менше, закривають кришкою і залишають ще на 5 хвилин. Наприкінці слід дати маслу стекти, помістивши котлети в друшляк, і потім подавати на стіл.

Яловича котлета з яйцем некруто в духовці

Приготувати таку страву буде дещо складніше. Жовток в цьому рецепті перетворюється в дуже смачний соус для котлети. Потрібно лише розрізати її і потім їсти, вмочаючи шматочки м'яса в растекшийся жовток.

Продукти:

  • 5 шт. курячих яєць;
  • 1/2 кг фаршу яловичого;
  • 50 г порізаної зеленої цибулі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. гірчиці (у вигляді пасти, не зерновий);
  • по 200 г пшеничного борошна і сухарів для обвалювання;
  • раст. масло, щоб змастити дно дека;
  • 4 ст. л. води (взяти мінеральну, не газовану);
  • 250 мл раст. масла;
  • сіль, перець.

Час, який потрібно витратити на приготування: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 177 ккал.

Спочатку готують яйця некруто будь-яким відомим способом. Наприклад, їх можна опустити в киплячу солону воду на 3-4 хвилини (вони повинні бути приблизно кімнатної температури перед варінням). Потім яйця охолоджують, акуратно очищають від шкаралупи.

Дрібно порубані часник і цибулю вмішують у фарш. Туди ж додають гірчицю, сіль і перець, знову перемішують. Готують дві глибокі ємності, в одній з яких будуть сухарі, а в іншій – розбите яйце, що залишилося. На тарілку окремо висипають борошно.

У глибокій сковороді підігрівають майже до кипіння масло. Фарш ділять на 4 шматки, розкочують з нього коржики на харчовій плівці. Кожне яйце обережно обвалюють в борошні і загортають у м'ясну корж, повністю закриваючи його м'ясом.

Отриману котлету умочують в сире яйце, потім в сухарі і одну хвилину смажать в киплячому маслі. Потім викладають котлети на деко (на дно постелити пергамент). Запікати страву потрібно 10 хвилин при 190 градусах.

Макарони з м'ясом — що може бути обыденней і простіше, але і це блюдо можна приготувати незвично і додати йому смакової гармонії.

Читайте як швидко приготувати картоплю фрі в мультиварці.

Візьміть на замітку рецепти смачного супу з вермішеллю і курячою грудкою в мультиварці. Ми розповімо вам як зварити його правильно, щоб макарони на розварилися.

Рибні котлети з вареними яйцями всередині

При приготуванні котлет з риби потрібно обов'язково видалити всі кістки, навіть найдрібніші, щоб вони не потрапили у фарш.

Продукти:

  • 5 яєць курячих;
  • 400 р рибного філе;
  • по 80 г м'якоті білого хліба і відвареною рисової крупи;
  • 4 ст. л. молока;
  • 5 ст. л. сухарів для обсипання;
  • 2 р солі;
  • 3 ст. л. раст. масла для смаження котлет;
  • 10 г зеленої цибулі.

Виділити на приготування потрібно: 1,5 ч.

Калорійність в 100 г: 163 ккал.

Хлібну м'якоть замочити в молоці на 15 хвилин. Філе риби звільнити від кісток, перемолоти за допомогою м'ясорубки. Змішати фарш з хлібом, цибулею, рисом і сіллю. Акуратно сформувати корж і покласти в її середину варене яйце, потім закрити його всередині фаршу, щоб вийшла котлета.

На сковороду вилити масло, включити її на середній температурний режим, почекати, поки дно прогріється. Викладати котлети і смажити, перевертаючи, 7-10 хвилин.

Дієтичний варіант

Зовсім мало калорій, але велика кількість корисних речовин міститься в овочевих котлетах з яйцем. Це блюдо вийде дієтичним тільки, якщо приготувати його в духовці або на пару.

Продукти:

  • 6 шт. курячих яєць;
  • по 200 г моркви і капусти (брокколі або білокачанної);
  • 300 г картоплі (відібрати гарні бульби, без зелених плям, потемнілих або таких ділянок);
  • 150 г рису, промити і попередньо замочити на 30 хвилин, підійдуть довгозерний або круглий сорту);
  • 100 г цибулі;
  • 10 г зеленої цибулі;
  • 70 г пшеничного борошна;
  • 1 ст. л. раст. олії (яке більше подобається, підійде будь-яке);
  • 2 г солі.

Затрати часу: 1 ч.

Калорійність 100 г: 121 ккал.

Рис для цієї страви беруть сирої, але перед приготуванням його потрібно замочити. Цибулю з морквою очищають, миють, дуже дрібно нарізають і обсмажують хвилини 2 в гарячому маслі (якщо обсмажування зовсім неприйнятна, то можна опустити на п'ять хвилин в окріп, щоб вони розм'якшилися).

Цибулю, моркву, дрібно нарізану капусту і картоплю, перетертий на стороні великої терки, перемішують. Потім додають рис, сіль і змішують інгредієнти ще раз. Миску з овочевою сумішшю накривають харчовою плівкою і відставляють на півгодини.

Потім з маси ліпляться коржики, на які кладуть обвалені в борошні варені яйця. Закривши їх у коржі так, щоб вийшла котлета, виріб обвалюють в борошні і складають на пергамент, постелений на деко і змащений маслом.

Виставивши 180 градусів, овочеві котлети з яйцем всередині готують півгодини. Час приготування на пару буде таким же – ½ години.

Щоб котлети вийшли смачними, яйця перед додаванням у фарш не повинні бути перевареними, так як їм ще належить зазнати термічній обробці всередині виробів.

Краще зменшити час готування в залежності від обраного способу на 2-3 хвилини (особливо обережно варять яйця некруто, так як якщо протримати їх в окропі занадто мало часу, то білок не встигне затвердіти, і яйце не буде тримати форму).

В іншому процес приготування таких котлет мало чим відрізняється від звичайних, тому не варто боятися експериментувати з цією стравою.

Що ще почитати: