09 июнь 2019 1 979

Як приготувати класичні пожарські котлети

В народі по-різному пояснювали назву смачних курячих котлет з хрусткою скоринкою і ніжним вершковим соусом всередині. Хтось пов'язує назву котлет з великим російським князем Дмитром Пожарським. Кажуть, що князь Дмитро дуже любив це ситне блюдо, і жоден званий обід без нього не обходився.

Маленькі діти, коли чують, що мама готує улюблені котлетки, думають, ніби їх назва пов'язана з підсмаженою скоринкою, яка обов'язково повинна вийти при приготуванні страви.

А насправді назвали м'ясна страва на честь власників трактиру невеликого містечка Торжка, який знаходився між Москвою і Петербургом. А прізвище їх була: Пожарські.

У цьому закладі нерідкими гостями були відомі люди: знатні вельможі, письменники, шановні військові. Ось вони-то і привезли в столицю звістка про те, що на шляху до Москви є невеликий трактир, де смачно готують котлети з рубленого курячого м'яса.

Скоринка цих котлет завжди рум'яна і ароматна, а як надкусишь їх: зсередини сочиться дуже смачний сік. Розповідають, ніби сам Микола I пробував це дивовижне блюдо. І воно йому так сподобалося, що він запросив власницю корчми Дарину Пожарскую в столицю, де пожарські котлети включили в царське меню.
Класичний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
біле м'ясо куряче (грудки) - 450 г
червоне м'ясо кури (соковита частина з стегенець) - 450 г
батон - 3 шматка
вершки 10% - 210 мл
сіль - за смаком
перець - щіпка
масло вершкове - 150 г
цибулини - 2 шт.
масло - для смаження
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Щоб порадувати близьких поживними котлетками і влаштувати всій родині справжнє свято живота, потрібно заморозити невеликий шматок вершкового масла. Коли масло стане досить твердим, порізати невеликими брусочками.

Курячі шматочки промити під струменем проточної води і подрібнити ножем. Досвідчені кулінари не радять використовувати м'ясорубку для подрібнення м'яса, тому що при такому подрібненні з м'яса виробляється багато цінного соку.

Цибулю нарізають дрібними скибочками і кладуть на сковороду з підігрітим маслом. Не радять прожарювати цибулю до рум'яності, для пожарських котлет потрібні злегка розм'якшені цибульні шматочки

Скибочки батона покришити і розм'якшити в остуженных вершках. До м'яса додати цибулю, розм'якшений м'якушка хліба, брусочки масла, сіль і трохи перцю. Все ретельно перемішати і виліпити невеликі котлети овальної форми.

Викладати приготовані котлети пожарські на заздалегідь розігріту сковороду, прожарювати їх з обох сторін. Перекласти їх на деко і випікати в духовці протягом півгодини.

 

Дореволюційний рецепт

Інгредієнти:

  • червоне м'ясо кури – 800 г;
  • білий хліб – 3 шматка;
  • вершки 30% – 210 мл;
  • сіль за смаком;
  • масло вершкове – 170 г;
  • цибулини – 3 шт;
  • олія для смаження.

Час: 60 хв.

Калорійність в одній штуці 100 гр: 140 ккал.

Багато господинь мріють приготувати пожарські котлети по старому дореволюційного рецептом, яким користувалася колись Дар'я Пожарська. Щоб їх задумка здійснилася, для початку куру гострим ножем подрібнити на дрібні шматочки.

Акуратні брусочки лука обсмажуються на великій сковороді з розігрітим маслом. Важливо під час лук прибрати з вогню і не перетримати його. Він ні в якому разі не повинен бути підсмаженою.

Хліб розділити на рівні частини. Одну частину вимочити в вершках. Другу скласти в невеликий пакетик і покласти в морозильну камеру. Олію заздалегідь нарізають на брусочки і заморожується. Витягнути масло і додати до м'яса з цибулею.

Протягом півгодини наполягати отриману масу в холодильнику. У миску великого діаметру налити теплу воду. Формувати котлетки, попередньо опускаючи руки в воду.

Миску з налепленными котлетами поставити в холодильник ще на 10 хвилин. Заздалегідь підготувати сковороду для смаження котлет. Розігріти на неї достатню кількість масла. Викласти котлети і смажити їх до апетитної рум'яної скоринки.

Читайте як приготувати прохлаждающий коктейль Май Тай — для літнього, спекотного дня це найкраще рішення.

Спробуйте приготувати смачні рецепти з кабачків з начинкою з курячого філе.

Соус для котлет з томатної пасти — густий і наваристий, він стане відмінним доповненням до гарніру і м'яса.

Як готувати пожарські котлети за рецептом Юлії Висоцької

Інгредієнти:

  • куряча безкоста частина – 800 г;
  • батон – 3 шматка;
  • молоко – 460 мл;
  • масло вершкове – 70 г;
  • цибулини – 2 шт;
  • олія для смаження
  • сіль за смаком.

Час готування: 60 хв

Калорійність в одній штуці 100 гр: 120 ккал.

Рецепти Юлії Висоцької не викликають сумніву у професіоналів приготування поживних і смачних страв. Приготовані на вечерю пожарські котлети за її рецептом обов'язково викличуть захоплення у близьких людей.

Для їх приготування спочатку вимочити шматочки батона у свіжому молоці. Через м'ясорубку двічі пропустити фарш і неотжатые шматочки батона. Замісити фарш.

Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці або невеликому ковшике і влити в приготовану м'ясну масу. Наліпити акуратні котлети, обваляти їх у сухарях і обсмажують до хрусткої скоринки.

Приготовлені котлети покласти на деко, а зверху кожної котлетки викласти маленький шматочок замороженого масла. У духовці тримати деко не більше 10 хвилин при температурі 200º. Подавати котлети гарячими.

Корисні поради

  1. Досвідчені господині не використовують готовий фарш при готуванні пожарських котлет. З ним вони виходять не досить соковитими. Вони радять купувати цілу курку, з якої потрібно зняти шкуру і зрізати шматочки з філе і ніжок.
  2. Смачніше всього вийдуть пожарські котлети, якщо м'ясо для їх приготування порублено на дрібні шматочки ножем.
  3. Можна скористатися блендером для приготування фаршу. За допомогою нього м'ясо подрібнюється досить дрібно, не перетворюючись при цьому в кашку.
  4. Подрібнення м'яса за допомогою м'ясорубки є найменш кращим способом.
  5. Хліб для вимочування у вершках або молоці повинен бути особливим: досить щільним і не надто повітряним. Житній хліб або багет не підійдуть для готування пожарських котлет.
  6. Іноді замість сухарів для панірування котлет використовую розкришений дрібними шматочками злегка солоний крекер.
  7. Для приготування котлет можна використовувати залежане масло або маргарин.
  8. Унікальністю оригінального рецепту пожарських котлет є відсутність яйця при готуванні фаршу.
  9. Вершки для вимочування хліба можна замінити молоком високої жирності.
  10. Іноді господині при приготуванні фаршу використовують телятину. Котлети виходять дуже смачними, але оригінальний рецепт пожарських котлет припускає використання саме курячого м'яса.

Ароматні курячі котлети завжди будуть оцінені по достоїнству. Їх можна подавати з різними гарнірами, приправляючи соусами і не використовуючи їх. А приготувати їх зможе навіть починаюча господиня, використовуючи потрібний склад інгредієнтів і слідуючи покроково вподобаному рецептом.

Що ще почитати: