14 май 2019 230

Як смачно приготувати грибний суп з лисичками

Є гриби смачніше і цікавіше, ніж лисички? Вони виглядають дуже апетитно, володіють ніжним смаком і досить просто готуються. Сьогодні пропонуємо приготувати відразу кілька різних супів з цими грибами і знайти кращий для себе.

Основний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
свіжих лисичок - 350 г
картоплин - 2 шт.
часнику - 2 зубки
моркви - 1 шт.
яловичих ребер - 350 г
лука - 1 шт.
Час приготування: 140 хвилин Калорійність на 100 грам: 147 Ккал

Як варити смачний грибний суп з лисичками:

  1. Ребра вимити, залити їх літром води і поставити варитися. Як тільки з'явиться піна, її потрібно відразу зняти, щоб бульйон залишався прозорим. Варити близько півтора годин на самому повільному вогні, ребра повинні більше нудитися, ніж кипіти;
  2. Гриби почистити від сміття, перебрати. Ретельно вимити під проточною водою, щоб вимити весь пісок;
  3. Пересипати лисички в глибоку миску і залити окропом. Залишити хвилин на п'ятнадцять, після чого знову промити їх;
  4. Помиту картоплю очистити від шкірки і розрізати на кілька частин. Шматочки повинні бути досить великі;
  5. Звільнити від лушпиння цибулину і порізати її півкільцями;
  6. Морква вимити і почистити, потім теж нарізати його півкільцями;
  7. Очищений часник дрібно порубати ножем;
  8. Вибрати м'ясо з бульйону і дати йому охолонути. Після цього відокремити його від кісток. Кістки можна викинути, а м'ясо порізати на зручні шматочки і повернути назад в бульйон;
  9. Сюди ж, слідом за м'ясом, покласти цибулю, часник, моркву і картоплю;
  10. На тому ж маленькому вогні варити бульйон, поки картопля повністю не приготується;
  11. Додати гриби, їх можна не різати. Варити ще п'ятнадцять хвилин. Спеції та зелень додавати за смаком.

Суп із заморожених лисичок

  • 550 г заморожених лисичок;
  • 2 цибулини;
  • 35 мл соняшникової олії;
  • 1 морква;
  • 5 г солі;
  • 4 картоплини;
  • 1 лист лавра.

Скільки готувати – 30 хвилин.

Калорійність на 100 г – 65 ккал.

Процес приготування:

  1. Лисички необхідно розморозити. Для цього гриби достатньо залишити на кілька годин при кімнатній температурі, а далі промити їх у теплій воді;
  2. Залити окропом на двадцять хвилин, далі воду злити і знову гриби промити;
  3. З картоплі зняти шкірку, вимити його і порізати на невеликі шматочки;
  4. Цибулю теж почистити і дуже дрібно порубати;
  5. Вимиту і почищену моркву натерти або нарізати брусочками;
  6. Взяти посуд з товстим дном і в ній обсмажити цибулю з морквою до м'якості;
  7. Слідом відправити гриби і перемішати їх, потримати на вогні п'ять хвилин і залити водою;
  8. Додати картоплю до решти продуктів і варити їх до готовності. Приправити і додати лист лавра.

Суп з сушених грибів

  • 120 г сушених лисичок;
  • 40 г вершкового масла;
  • 1 морква;
  • 35 мл оливкової олії;
  • 3 картоплини;
  • 20 г кропу;
  • 1 цибуля-порей;
  • 220 мл вершків;
  • 2000 мл води.

Скільки готувати – 1 годину і 30 хвилин.

Калорійність на 100 г – 51 ккал.

Процес приготування:

  1. Сушені лисички необхідно замочити в холодній воді мінімум на півгодини;
  2. Після цього гриби варто відварити, кип'ятити приблизно двадцять п'ять хвилин;
  3. Вимиту картоплю почистити і нарізати її на невеликі шматочки;
  4. У цибулі-порею використовувати тільки білу частину, її треба помити і нарізати кружечками;
  5. Очищену від шкірки моркву натерти крупно;
  6. Шумівкою вийняти гриби, а в їх бульйон покласти картоплю;
  7. У сковороді потрібно розтопити вершкове масло і влити оливкову, розжарити;
  8. В олії обсмажити цибулю-порей і моркву, періодично перемішуючи;
  9. Через сім хвилин додати гриби і перемішати;
  10. Якщо гриби дуже великі, їх можна порізати. Закрити сковороду кришкою і протомитися десять хвилин всі продукти;
  11. Вміст сковороди перекласти в каструлю до картоплі;
  12. Коли маса повільно прокипить сім хвилин, потрібно влити вершки;
  13. Закрити кришкою і на маленькому вогні протомитися ще п'ять хвилин. Прикрасити рубаною зеленню.

Грибний крем-суп

  • 200 г цибулі-шалот;
  • 60 мл оливкової олії;
  • 800 г лисичок;
  • 60 мл бульйону з білих грибів;
  • 2 гілочки чебрецю;
  • 70 мл вершків;
  • 4 гілочки петрушки;
  • 3 зубки часнику.

Скільки готувати – 40 хвилин.

Калорійність на 100 г – 85 ккал.

Процес приготування:

  1. Гриби добре промити і обсушити. Маленькі грибочки відкласти в сторону, приблизно 100 р. Іншу масу порізати подрібніше;
  2. Цибулю-шалот вимити й подрібнити;
  3. Оливкова масло розжарити в сковороді з гілочками чебрецю і з очищеним часником. Часник бажано трохи придавити ножем попередньо;
  4. Перекласти в сковороду більшу частину грибів і цибулю, перемішати і обсмажувати хвилин шість;
  5. Дати масі охолонути, гілочки і часник прибрати;
  6. Перекласти суміш у чашу для блендера і подрібнити в пюре разом з бульйоном з-під білих грибів. Потім пюре повернути назад в каструлю;
  7. На сковороді обсмажити залишилися цілі грибочки, вони повинні придбати рум'яний колір. Обсмажувати потрібно на оливковій олії з додаванням спецій і рубаною петрушки;
  8. Пюре розігріти на маленькому вогні, влити вершки і приправити, перемішати і прогріти масу протягом трьох-чотирьох хвилин. Подавати порційно, прикрашаючи цілими смаженими лисичками і гілочкою чебрецю.

Читайте як приготувати смачні млинці на крохмалі — відповідний рецепт, якщо хочеться чогось смачненького, а борошна немає.

Читайте як приготувати неймовірно смачні млинці з печінкою — рецепт тут.

Як зробити цибульні кільця в клярі читайте в нашій статті з покроковими фото.

Суп-пюре з лисичок

  • 180 мл вершків;
  • 550 мл м'ясного бульйону;
  • 220 г лисичок;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 25 мл соняшникової олії;
  • 700 г картоплі.

Скільки готувати – 45 хвилин.

Калорійність на 100 г – 59 ккал.

Процес приготування:

  1. Очищений від лушпиння цибулю нарізати на кубики і на соняшниковій олії обсмажити його не більше чотирьох хвилин;
  2. Моркву почистити від шкірки і порізати тонкими кружечками;
  3. Картопля теж почистити і вимити, нарізати довільними шматочками, не дуже крупно;
  4. Додати обидва коренеплоду до цибулі і залити все м'ясним бульйоном, перемішати. Можна додати спеції;
  5. Масу варити, поки картопля не розм'якшиться;
  6. Гриби вимити і почистити від сміття, нарізати пластинками, обсмажити на олії (будь-якому);
  7. В окремій ємності вершки збити в піну;
  8. Суп зняти з плити, заглибним блендером перебити всі інгредієнти в пюре, приправити;
  9. Помішуючи ложкою суп, вводити вершки. Подавати зі смаженими грибами, присипати паприкою та зеленню для прикраси. Якщо залишилося м'ясо з-під бульйону, його теж можна додати шматочками в суп.

Корисні поради

Головне правило в приготуванні лисичок – добре вимити їх. У цих грибах досить багато піску і він важко вимивається з платівок. Тому настійно рекомендується замочити гриби перед приготуванням.

У воді вони повинні постояти хоча б півгодини, а потім кожен гриб потрібно промити під поточною водою. Намацати пісок можна навіть пальцями. Така процедура допоможе уникнути неприємного хрускоту на зубах і прибере консистенцію крем-супу.

Лисички добре поєднуються з іншими грибами, аромат яких виражений сильніше. Так у пюре можна перебити і білі гриби, залишивши гарні лисички в якості прикраси. Всі рецепти дуже люблять пряні трави, тому можна додати гілочки розмарину, базиліка, використовувати прованські трави або орегано.

Молода картопля краще не використовувати, оскільки він може гірчити. Якщо в наявності тільки такі бульби, то їх бажано теж замочити у воді хвилин на сорок. У воду обов'язково додати сіль, щоб вона витягла гіркоту. Після цього шкурку обов'язково зчистити і картоплю промити.

Вершки повинні бути тільки несолодкими. В останньому рецепті їх обов'язково потрібно збивати в піну. А вершки можна замінити сметаною і молоком у рівних пропорціях. При цьому збивати в піну теж обов'язково, мискером простіше всього. І бажано трохи присолити суміш.

Щоб суп-пюре отримав гарний колір, можна додати трохи куркуми або шматочок гарбуза. Сильний смак вона не дасть, але гарний помаранчевий колір виглядає апетитніше. Ще один натуральний барвник – паприка. Замінники шафрану можуть надати страві не тільки певний аромат і смак, але і приємний жовтий колір.

Приготування супу з лисичок – справа маловитратне як по грошах, так і по часу. Найкраще таке блюдо з'їдається в сезон цих грибів – влітку. Супи-пюре можна їсти навіть холодними. До них також можна подавати різні грінки або брускетта – і тоді звичайний обід перетвориться в ресторанну подачу.

Що ще почитати: