03 май 2019 2 541

Чим корисні козинаки з насіння, як готувати їх в домашніх умовах

Східні солодощі відомі всьому світу, і очолюють їх список, звичайно ж, козинаки. Що це таке і як їх приготувати вдома за справжнім грузинським рецептом, буде розказано в цій статті.

Історія виникнення

Вперше козинаки з'явилися в Грузії. Там їх робили з суміші меду і подрібненого волоського горіха. Козинаки з насіння соняшника з'явилися набагато пізніше. У Грузії робили козинаки без цукру, цукрового сиропу та інших добавок.

Готували їх так: мед кип'ятили, додавали в нього подрібнений волоський горіх у великій кількості, розливали цю суміш і залишали її сушитися на сонці. Після закінчення декількох днів солодощі були готові.

Пізніше цю солодкість стали робити з суміші меду і соняшникового насіння, такими їх стали робити на Україні. В інших місцевостях також стали робити козинаки з інших компонентів, наприклад, козинак з кунжута зобов'язаний своєю появою Туреччини.

І все ж варто зауважити, що справжній козинаків робиться без цукру. Саме таким його робили в Грузії, Вірменії та інших країнах Сходу. Там вважалося, що козинаки — це ознака достатку і багатства, тому цю солодкість можна було зустріти на різних святах, урочистостях та весіллях.

Користь і шкода найпопулярнішою східній солодощі

Розглянемо детально склад, користь і шкода козинаків з насіння. Натуральний козинаків складається тільки з меду і горіхів або насіння.

Мед — продукт харчування, який багатий вітамінами і мінералами. Це було відомо грузинам, які винайшли цю солодкість. Натуральні солодощі робили з травневого меду, а він ще більше багатий на корисні речовини. Мед підвищує захисні властивості організму.

До складу цієї солодощі також входять калорійні насіння або горіхи, а це значить, що харчова цінність їх дуже висока. Звичайно, якщо є козинаки, приготований тільки з натуральних продуктів, тобто меду і насіння, це безпечний продукт для організму.

Тим не менш, його не можна вживати у великих кількостях, особливо тим, хто стежить за своєю фігурою або має проблеми із зайвою вагою. Висока калорійність горіхів, насіння і, як наслідок, готової солодощі допомагає організму швидко відновити силу і налагоджувати життєво важливі процеси.

Козинаки позитивно впливають на роботу серця. Також продукти, що входять до його складу благотворно впливає на гормональний фон організму. Шкоду принести організму козинаки можуть, якщо є їх в непомірних кількостях. Це надзвичайно висококалорійний продукт, а це значить, що його не можна їсти у великих кількостях.

Крім того, корисними східні солодощі можуть бути тільки натуральні, приготовані виключно з меду і насіння або горіхів. Якщо ж у складі козинаки зустрічається цукор, цукровий сироп, олія та інші компоненти, висококалорійні, але не приносять користь організму, вживання таких солодощів може завдати шкоди не принесе очікуваної користі.

На жаль, більшість вироблених зараз козинаків, які можна купити в магазині, виробляються саме з цих ненатуральних і шкідливих продуктів. Це означає, що треба їх готувати самостійно, або купувати у тих, хто займається приготуванням справжніх східних солодощів.

Насіння кунжуту та гарбуза

Козинаки роблять з різних горіхів і насіння. Найпопулярнішими залишаються соняшникове, але все частіше можна побачити козинаки з кунжутного і гарбузового насіння. Кунжутне більш популярні, але обидва варіанти дуже корисні завдяки своєму складу. Читайте далі, ніж корисний козинак з кунжутного і гарбузового насіння.

Кунжутне

Козинаки з кунжутного насіння придумали в Туреччині. Ймовірно, там знали про те, що кунжутне насіння містить велику кількість кальцію. Як відомо кальцій зміцнює кісткову тканину, зуби і волосся. Кунжутне насіння допомагає зміцнювати імунітет. Він корисний тим, хто регулярно займається важкою фізичною працею.

Кунжут також містить велику кількість калію. Цей елемент дуже корисний при такої хвороби як гіпертонія. Тим не менш кунжутний козинаків також залишається надзвичайно висококалорійним продуктом. Крім того, він корисний лише в тому випадку, якщо приготовлений з кунжуту і меду, без цукрового сиропу.

Гарбузове

Гарбузове насіння використовується для виробництва козинаків досить рідко, тим не менш їх легко приготувати вдома. Хоча гарбузове насіння приблизно наполовину складаються з жирів, тим не менш вони мають багато амінокислот, вітамінів групи в, нікотинової кислоти і марганцю.

Ці та інші корисні елементи, що містяться в насінні гарбуза, здатні підвищити імунітет, понизити рівень холестерину, допомогти в боротьбі з таким захворюванням, як артрит і бути профілактикою остеопорозу.

Якщо гарбузове козинаки приготовані без цукру, вони допомагають нормалізувати рівень глюкози в крові. Натуральний гарбузовий козинаків корисний при гіпертонії.

Калорійність козинаків в різних його варіантах

Як згадувалося вище, харчова цінність козинаків дуже висока. Якщо вони приготовані тільки з меду і насіння, про високої калорійності можна не переживати, так як все це натуральні продукти. До того ж з'їсти цього натурального продукту багато не вийде.

Скільки калорій в 100 м, тобто приблизно в одній плитці, цій східній солодощі? Так, в 100-грамовій плитки з соняшникового насіння приблизно 580 калорій, кунжутною плитці 510, а в приготованих козинаках з арахісу до 500. Звичайно, ці цифри дійсні лише за умови, що козинак готувався без цукру і масла.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
нечищене насіння соняшника (насіння) - 500 г
мед рідкий - 250 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 492 Ккал

Це класичний і найпростіший рецепт приготування козинаків з насіння, який можна легко повторити в домашніх умовах.

Як готувати козинаки з насіння:

  1. Насіння соняшника очистити від лушпиння. У чищенном вигляді їх має бути 500 р. Можна відразу купити очищені зерна. Це значно спростить процес приготування і скоротить час;
  2. Сковороду розігріти без масла, висипати на неї насіння і, постійно помішуючи, смажити до появи легкого золотистого кольору. В залежності від розміру сковороди і ступеня нагріву, це може зайняти від 2 до 10 хвилин. Обсмажувати насіння потрібно на дуже маленькому вогні;
  3. Мед потрібен рідкий. Якщо ж він затверділий, попередньо його потрібно розтопити на водяній бані. Готові обсмажені насіння залити медом;
  4. На слабкому вогні постійно помішуючи прожарити насіння з медом ще протягом 2-4 хвилин. Якщо суміш починає застигати її потрібно знімати з вогню;
  5. Козинак з сковороди перекласти в заздалегідь підготовлений посуд, піднос або паперові формочки для кексів і залишити для застигання.

При викладанні на деко або піднос плитку потім потрібно буде розрізати. Зробити це нескладно гострим ножем після повного застигання.

Рецепт козинаків з насіння, маку та меду

Мак можна купити в магазині, в тому ж відділі, де продаються горішки.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
мед 0,25 кг
насіння соняшника (вага чищенного продукту) 0,5 кг
мак 1 пакет (100 г)

Готується солодкість 15 хвилин.

Калорійність плитки вагою в 100 г складає близько 500 р.

Як готувати козинаки з насіння соняшника з маком:

  1. Очищені насіння злегка підсушити на розпеченій сковороді;
  2. Додати до насіння мак. Перемішуючи, прожарювати ще дві хвилини;
  3. Залити цю суміш з рідким медом, розмішати, і утримувати на слабкому вогні до часткового застигання;
  4. Зняти з вогню суміш, розкласти по формах і залишити застигати на кілька годин. Можна покласти козинаків в холодильник.

Маку при бажанні можна купити більше, але його має бути хоча б у два рази менше, ніж насіння.

Як приготувати солодощі з додаванням арахісу

Арахіс — дуже калорійний продукт, але не калорійніше насіння. Готуючи козинак з насіння і арахісу, його калорійність залишається майже незмінною.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
арахіс сирий 300 г
насіння соняшника 300 г
бджолиний мед 200 г

Готується солодкість до 25 хвилин.

Калорійність плитки вагою в 100 г складає 510 одиниць.

Як готувати:

  1. Арахіс підсушити в духовці. Для цього досить 5 хвилин;
  2. Насіння підсушити на сковороді, постійно помішуючи, смажити до золотистого кольору;
  3. Додати до насіння арахіс;
  4. Мед розтопити на водяній бані. Він повинен бути рідким і гарячим;
  5. Влити мед в суміш насіння і горішків. Розмішати, і, постійно помішуючи, тримати масу на вогні до появи в'язкості. Тим не менш маса повинна бути еластичною;
  6. Зняти з вогню і розкласти по формах. Бажано залишити застигати на добу або навіть двоє, але їсти можна вже через дві години.

Залежно від свіжості меду його може знадобитися більше або менше зазначеної кількості. Тому додавати його слід частинами, але не весь відразу.

Рулет з начинкою з сиру — дуже смачна закуска з різними начинками.

Кекси на Великдень, рецепти у формочках — побалуйте себе домашньою випічкою.

Візьміть на замітку рецепти смачного пирога з яблуками і вишнею, приготований в мультиварці.

Десерт з насіння кунжуту в домашніх умовах

Насіння кунжуту, як було описано раніше, дуже корисні. Крім того, багато їх люблять, на відміну, наприклад, від не менш корисних насіння льону.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кунжутне насіння 0,5 склянки
соняшникове насіння 0,5 склянки
подрібнений волоський горіх 0,5 склянки
мед рідкий 2 ст. л.

Готується солодкість до 15 хвилин.

Калорійність плитки вагою в 100 г складає 530 одиниць.

Як готувати:

  1. Спочатку потрібно відміряти всі інгредієнти. Їх пропорції можна змінювати, головне, щоб у підсумку виявилося півтори склянки;
  2. Всі горіхи і насіння перемішати, відокремити приблизно четверту частину, розмолоти її в блендері або кавомолці;
  3. В результаті помелу маса повинна припинитися майже в пил. З'єднати обидві частини насіння, подрібнену і звичайну і додати дві столові ложки рідкого меду. Ретельно перемішати. У результаті маса вийде трохи сухуватий, але еластичною;
  4. Потім потрібно взяти порожню пластикову форму, наприклад, з-під майонезу, застелити дно і стінки харчовою плівкою, щоб легше дістати готову солодкість з форми;
  5. Цю масу викласти рівним шаром, товщина його складе приблизно ½ см;
  6. Масу щільно утрамбувати, розрівняти зверху. Це можна робити прямо руками;
  7. Ножем або ложкою зробити зверху неглибокі надрізи у вигляді прямокутників або квадратів. Це робиться для того, щоб готовий козинаків нагадував магазинний, і щоб його легше було розламати на порції;
  8. Козинаків потрібно підсушити протягом 2 днів. Взимку можна поставити його на батарею, влітку просто залишити при кімнатній температурі.

Після закінчення часу розламати козинаки на порції по лінії надрізів.

Гарбузове козинаки: покроковий рецепт

Гарбузове насіння потрібно розламувати, вони занадто великі. Це можна зробити качалкою, щоб не перестаратися і не зробити з насіння порошок.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
насіння гарбуза, очищені сушені 1 склянка
мед бджолиний 4 ст. л.

Готується солодкість 15 хвилин.

Калорійність плитки вагою в 100 г складає 370 одиниць.

Рецепт козинаків з гарбузового насіння покроково:

  1. Очищені гарбузове насіння протягом декількох хвилин підсушити на розпеченій сковороді;
  2. Мед розігріти на повільному вогні або водяній бані;
  3. Змішати мед і насіння, перемішати;
  4. Форму для запікання або пластиковий лоток застелити пергаментним папером і викласти на нього гарбузову масу;
  5. Розрівняти її ложкою або руками, зробити надрізи і залишити на 30 хвилин для охолодження;
  6. Потім покласти в холодильник на кілька годин. Після цього козинаки можна буде нарізати.

Гарбузове насіння, порівняно з іншими, менш калорійне, воно містить близько 420 ккал на 100 р. Тому такі козинаки самі низькокалорійні.

Рекомендації ласунам з пошуку інгредієнтів

Як приготувати найсмачніші козинаки? Важливу роль відіграє натуральність і смак продуктів. З цього випливає, що краще всього купувати мед безпосередньо у пасічників, якщо є така можливість.

Звичайно, вони навряд чи продадуть вам 4 столові ложки меду для козинаків, але справжній мед можна використовувати різними способами. Оскільки це натуральний і безпечний продукт, його можна їсти кожен день, а також використовувати при самих різних захворюваннях. Дуже корисно буде замінити цукор в чаї.

Що стосується горіхів і насіння, їх також краще купувати не в магазині, а у людей, які мають садибу, де вирощують соняшники або мають горіхи. Почистити насіння можна і самому, горіхи само легко розколюються за допомогою ножа, чесночницы або молоточка для відбивання м'яса.

Отже, як приготувати натуральний козинаки з насіння? Відповідь на це питання проста: оскільки козинаки готували виключно з натуральних продуктів, слід повторити досвід древніх грузинів та знайти самі натуральні інгредієнти. Крім того, ніколи не слід додавати цукор!

Що ще почитати: