18 июнь 2019 2 071

Печиво з кунжутом: користь, калорійність, рецепти з фото покроково

У давні часи насіння кунжуту (він же сезам) вважали одним з компонентів еліксиру безсмертя, а в стародавньому Вавилоні вірили, що ними харчуються боги. Зараз користь цих насіння для організму доведена науково. Вони є просто рекордсменами за вмістом кальцію. Вживають ж в їжу їх не боги, а прості люди.

Солодкуватий горіховий смак і аромат насіння добре відтіняє смак м'яса, салатів і часто використовується в приготуванні різної випічки. Також з них роблять смачні цукерки – козинаки і халву. Якщо в більшості страв сезам може тільки додавати певну нотку смаку, то в рецептах печива він може бути одним з головних компонентів.

Рецепт на швидку руку
Інгредієнти Кількість
цукру - 120 г
вершкового масла - 60 г
яєць - 1 шт.
насіння кунжуту - 160 р
пшеничного борошна - 70 г
соку лимона - 10 мл
розпушувача - 7 р
солі - 3 р
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 427 Ккал

Печиво з кунжутом готується настільки швидко, що на перший погляд може здатися неможливим приготувати стільки смачного і хрусткого ласощі. Головною особливістю тесту є те, що білі насіння кунжуту не відокремлюються і не обсипаються в готової випічки.

Алгоритм приготування:

  1. М'яке масло з'єднати в ємності для тесту з цукром і гарненько збити. Потім додати яйце і перемішати до однорідності;
  2. Влити лимонний сік, а після нього ввести в суміш сіль, борошно і розпушувач. Останнім у тісто додати кунжут. Масу потрібно дуже старанно перемішувати до тих пір, поки вона не вбере в себе абсолютно все насіння;
  3. Готове тісто викласти чайною ложкою на лист пергаменту на значній відстані один від одного (не менше 4 см). Розмір порції тіста на одне печиво не повинен бути більше волоського горіха. Інакше великий ризик отримати одне велике (на весь деко) печиво;
  4. Випікати при температурі не вище 170-175 градусів до красивого золотистого кольору.

«Чиполліно»

Сама вже назва випічки говорить про те, що в її складі має бути цибулю. В даному випадку це будуть дрібно нарізані зелені пір'я, які серед іншої зелені з'являються на прилавках ранньою весною. Щоб цибульний смак був більш вираженим, тісто для печива з кунжутом потрібно розгортати тонший.

Перелік використовуваних продуктів:

  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г сметани;
  • 100 г зеленої цибулі;
  • 50 г житніх висівок;
  • 50 г кунжуту;
  • 260 г пшеничного борошна;
  • 7 г розпушувача;
  • 3 г кухонної солі.

Тривалість замішування тіста і випічки дорівнює 40 хвилин.

Поживна цінність – 319,2 ккал в 100 р.

Як спекти:

  1. Цибулю вимити, обсушити рушником і дрібно порубати. Висівки перемолоти в кавомолці (цей пункт можна опустити). Насіння кунжуту злегка обсмажити на сухій сковороді;
  2. Змішати висівки, кунжут, сметану, борошно, сіль, масло і розпушувач в посудині для замішування тіста. Останнім вмішати зелений лук;
  3. Розкачати тісто товщиною від 5 мм до 1 см і нарізати печива довільної форми. Потім спекти їх в розігрітій духовці при 200 градусах. Тривалість цього процесу – 15-20 хвилин.

«Фітнес»

Це поживне і смачне печиво для перекусу готується досить швидко з мінімумом забрудненого посуду. Знадобляться лише миска або каструля для замішування тіста і ложка, щоб викласти печенюшки на деко.

Для випічки «Фітнес» знадобляться:

  • 200 г вівсяних пластівців;
  • 150 г вершкового масла;
  • 100 г очищених насіння соняшнику;
  • 100 г кунжутного насіння;
  • 100 г родзинок;
  • 150 г будь-яких подрібнених горіхів (або очищених гарбузового насіння);
  • 150 г цукру;
  • 3 курячих яйця;
  • 100 г борошна.

Час випічки разом з замешиванием тесту буде в межах 20-25 хвилин.

Калорійність десерту, перерахована на 100 грамів готового продукту, дорівнює 437,7 кілокалорій.

Послідовність роботи:

  1. Змішати всі інгредієнти в мисці або каструлі до отримання однорідної маси. За бажанням можна додати насіння льону, а родзинки замінити подрібненим чорносливом чи курагою;
  2. Ложкою викласти окремими печивом готове тісто на деко, який попередньо треба вистелити папером для випічки або пройтися по поверхні силіконової пензликом з невеликою кількістю рослинного масла;
  3. Випікається семечково-горіхове ласощі 10-15 хвилин. Температура духовки – 195-200 градусів.

Пісочне печиво з кунжутом

Готується ця випічка з розсипчастого пісочного тіста, яке рясно посипається насінням кунжуту і цукром, що надає готовому продукту ніжний горіховий смак. У пісочного печива з кунжутом може бути будь-яка форма.

Його можна вирізати у вигляді кружечків склянкою, зробити різних форм за допомогою спеціальних вирубок або просто нарізати на квадрати або прямокутники з допомогою ножа.

Для замісу пісочного тіста і прикраси випічки використовуються:

  • 2 курячих яйця;
  • 100 г білого кристалічного цукру;
  • 200 г вершкового масла;
  • 300 г борошна;
  • 50 г коричневого цукру для обсипання (можна замінити білим);
  • 50 г кунжуту.

Оскільки тісто потрібно буде трохи підморозити в холодильнику, то процес приготування займе від 50 до 60 хвилин.

Енергетична цінність і калорійність десерту будуть рівні 410,7 ккал в 100 р.

Спосіб випічки пісочного кунжутного печива:

  1. Масло нагріти до кімнатної температури. Це можна зробити дуже швидко, порізавши його на кубики і накривши на кілька хвилин мискою, нагрітої в гарячій воді;
  2. Розтерти вершкове масло разом з рецептурним кількістю цукрового піску. Потім ввести в масляно-цукрову суміш одне куряче яйце і білок (жовток залишити для змащування);
  3. Після додавання борошна, добре вимісити тісто і розкачати його шаром товщиною від 6 до 8 мм. Вирізати печива будь-яким із запропонованих способів;
  4. Перенести заготовки на деко, поверхня якого вистелена пергаментом, і відправити на 20 хвилин в морозильну камеру;
  5. Після цього змастити поверхню заготовок взболтанным жовтком і рясно посипати цукром і кунжутом;
  6. Пекти протягом 20 хвилин в духовці, попередньо розігрітій до 200 градусів.

Читайте як приготувати ніжну курочку в сметані в нашій статті.

Візьміть на замітку наші рецепти схуднення кефіру з огірком.

Як запекти буряк в духовці — кілька рецептів, які варто спробувати.

Варіант без додавання борошна

Приготувати печиво без борошна з кунжутом досить просто, і потрібно для цього продукти, які знайдуться в будь-якому будинку. Готова випічка виходить з хрусткою скоринкою зверху і низу, а середина залишається соковитою і м'якою. У тих сім'ях, де не дуже люблять солодке, господиня може сміливо зменшити кількість цукру наполовину.

Для тіста без борошна знадобиться:

  • 3 білка курячих яєць;
  • 100 г цукрового піску;
  • 300 г насіння кунжуту;
  • 2-3 краплі ванільною або ромової есенції.

Тривалість всіх кулінарних процесів складе 25 хвилин.

Вміст калорій в 100 г готового десерту – 535,5 ккал.

Як готувати печиво з кунжутом без борошна:

  1. Білки збити в пишну піну, потроху підсипаючи цукровий пісок. У результаті повинна вийти пишна маса, в кілька разів більше початкового об'єму продуктів;
  2. Акуратно, щоб білки не осіли вмішати кунжут і додати есенцію. Її можна замінити порошком ванілі, корицею або будь-який інший пряністю за смаком;
  3. Щоб печива вийшли однакової форми і не розтеклися в тонкі коржі, їх слід випікати в круглих формах для кексів (металевих або силіконових). На дно укласти кружечки пергаменту, відповідного розміру, а боки змастити маслом;
  4. У кожну формочку викласти по столовій ложці тесту і відправити на 15 хвилин при 180 градусах. Під час випічки потрібно дуже уважно стежити за процесом, оскільки тісто швидко пропікається і з рум'яного може перетворитися в горілі угольки.

Сирне печиво з кунжутом

Хрусткі сирні палички з пісочного тіста з кунжутом – це той варіант несолодкої здобної випічки, який оцінять і любителі випити чашечку гарячого солодкого чаю, і футбольні фанати, які віддають перевагу випити пару келихів холодного пива під час гри. Готується це хрустке сирне частування дуже швидко і просто, але для більшого «хрускоту» краще дати йому постояти десь вісім.

Для сирного тіста знадобляться:

  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г напівтвердого сиру;
  • 2 курячих яйця;
  • 370 г борошна;
  • 3 г кухонної солі;
  • 5 г порошку солодкої паприки;
  • 50 г кунжуту.

Приготування випічки займе 2-2,5 години, включаючи час, проведене тестом в холодильнику.

Харчова і енергетична цінність ласощі – 392,5 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Одне куряче яйце і жовток (білок залишити для змащування печива) збити з сіллю. Потім додати м'яке консистенції вершкове масло і дрібну сирну стружку. Все добре змішати;
  2. Після цього ввести в тісто борошно і паприку для кольору. Якщо на кухні не знайдеться паприки, її можна замінити такою ж кількістю куркуми;
  3. Вийшло жирне пісочне тісто потрібно зібрати в колобок, заховати в пакет з харчової плівки і покласти в холодильник на 1-1,5 години. Витримка в холоді зробить тісто ніжніше;
  4. Після цього шар тіста розкачати в прямокутний пласт, товщина якого в межах 5 мм, Нарізати його смужками, перекласти їх на пергамент, змастити збитим білком і посипати кунжутом;
  5. Випікати в межах півгодини при 180 градусах Цельсія.

Щоб посилити смак і аромат основного інгредієнта, насіння кунжуту перед додаванням в тісто краще обсмажити на сухій сковороді, постійно помішуючи, щоб не спалити їх.

Цукор в тесті для будь-якого з рецептів (крім печива з кунжутом без борошна) можна легко замінити медом.

Що ще почитати: