Печиво з кунжутом: користь, калорійність, рецепти з фото покроково
У давні часи насіння кунжуту (він же сезам) вважали одним з компонентів еліксиру безсмертя, а в стародавньому Вавилоні вірили, що ними харчуються боги. Зараз користь цих насіння для організму доведена науково. Вони є просто рекордсменами за вмістом кальцію. Вживають ж в їжу їх не боги, а прості люди.
Солодкуватий горіховий смак і аромат насіння добре відтіняє смак м'яса, салатів і часто використовується в приготуванні різної випічки. Також з них роблять смачні цукерки – козинаки і халву. Якщо в більшості страв сезам може тільки додавати певну нотку смаку, то в рецептах печива він може бути одним з головних компонентів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цукру - | 120 г |
вершкового масла - | 60 г |
яєць - | 1 шт. |
насіння кунжуту - | 160 р |
пшеничного борошна - | 70 г |
соку лимона - | 10 мл |
розпушувача - | 7 р |
солі - | 3 р |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 427 Ккал |
Печиво з кунжутом готується настільки швидко, що на перший погляд може здатися неможливим приготувати стільки смачного і хрусткого ласощі. Головною особливістю тесту є те, що білі насіння кунжуту не відокремлюються і не обсипаються в готової випічки.
Алгоритм приготування:
- М'яке масло з'єднати в ємності для тесту з цукром і гарненько збити. Потім додати яйце і перемішати до однорідності;
- Влити лимонний сік, а після нього ввести в суміш сіль, борошно і розпушувач. Останнім у тісто додати кунжут. Масу потрібно дуже старанно перемішувати до тих пір, поки вона не вбере в себе абсолютно все насіння;
- Готове тісто викласти чайною ложкою на лист пергаменту на значній відстані один від одного (не менше 4 см). Розмір порції тіста на одне печиво не повинен бути більше волоського горіха. Інакше великий ризик отримати одне велике (на весь деко) печиво;
- Випікати при температурі не вище 170-175 градусів до красивого золотистого кольору.
«Чиполліно»
Сама вже назва випічки говорить про те, що в її складі має бути цибулю. В даному випадку це будуть дрібно нарізані зелені пір'я, які серед іншої зелені з'являються на прилавках ранньою весною. Щоб цибульний смак був більш вираженим, тісто для печива з кунжутом потрібно розгортати тонший.
Перелік використовуваних продуктів:
- 100 г вершкового масла;
- 100 г сметани;
- 100 г зеленої цибулі;
- 50 г житніх висівок;
- 50 г кунжуту;
- 260 г пшеничного борошна;
- 7 г розпушувача;
- 3 г кухонної солі.
Тривалість замішування тіста і випічки дорівнює 40 хвилин.
Поживна цінність – 319,2 ккал в 100 р.
Як спекти:
- Цибулю вимити, обсушити рушником і дрібно порубати. Висівки перемолоти в кавомолці (цей пункт можна опустити). Насіння кунжуту злегка обсмажити на сухій сковороді;
- Змішати висівки, кунжут, сметану, борошно, сіль, масло і розпушувач в посудині для замішування тіста. Останнім вмішати зелений лук;
- Розкачати тісто товщиною від 5 мм до 1 см і нарізати печива довільної форми. Потім спекти їх в розігрітій духовці при 200 градусах. Тривалість цього процесу – 15-20 хвилин.
«Фітнес»
Це поживне і смачне печиво для перекусу готується досить швидко з мінімумом забрудненого посуду. Знадобляться лише миска або каструля для замішування тіста і ложка, щоб викласти печенюшки на деко.
Для випічки «Фітнес» знадобляться:
- 200 г вівсяних пластівців;
- 150 г вершкового масла;
- 100 г очищених насіння соняшнику;
- 100 г кунжутного насіння;
- 100 г родзинок;
- 150 г будь-яких подрібнених горіхів (або очищених гарбузового насіння);
- 150 г цукру;
- 3 курячих яйця;
- 100 г борошна.
Час випічки разом з замешиванием тесту буде в межах 20-25 хвилин.
Калорійність десерту, перерахована на 100 грамів готового продукту, дорівнює 437,7 кілокалорій.
Послідовність роботи:
- Змішати всі інгредієнти в мисці або каструлі до отримання однорідної маси. За бажанням можна додати насіння льону, а родзинки замінити подрібненим чорносливом чи курагою;
- Ложкою викласти окремими печивом готове тісто на деко, який попередньо треба вистелити папером для випічки або пройтися по поверхні силіконової пензликом з невеликою кількістю рослинного масла;
- Випікається семечково-горіхове ласощі 10-15 хвилин. Температура духовки – 195-200 градусів.
Пісочне печиво з кунжутом
Готується ця випічка з розсипчастого пісочного тіста, яке рясно посипається насінням кунжуту і цукром, що надає готовому продукту ніжний горіховий смак. У пісочного печива з кунжутом може бути будь-яка форма.
Його можна вирізати у вигляді кружечків склянкою, зробити різних форм за допомогою спеціальних вирубок або просто нарізати на квадрати або прямокутники з допомогою ножа.
Для замісу пісочного тіста і прикраси випічки використовуються:
- 2 курячих яйця;
- 100 г білого кристалічного цукру;
- 200 г вершкового масла;
- 300 г борошна;
- 50 г коричневого цукру для обсипання (можна замінити білим);
- 50 г кунжуту.
Оскільки тісто потрібно буде трохи підморозити в холодильнику, то процес приготування займе від 50 до 60 хвилин.
Енергетична цінність і калорійність десерту будуть рівні 410,7 ккал в 100 р.
Спосіб випічки пісочного кунжутного печива:
- Масло нагріти до кімнатної температури. Це можна зробити дуже швидко, порізавши його на кубики і накривши на кілька хвилин мискою, нагрітої в гарячій воді;
- Розтерти вершкове масло разом з рецептурним кількістю цукрового піску. Потім ввести в масляно-цукрову суміш одне куряче яйце і білок (жовток залишити для змащування);
- Після додавання борошна, добре вимісити тісто і розкачати його шаром товщиною від 6 до 8 мм. Вирізати печива будь-яким із запропонованих способів;
- Перенести заготовки на деко, поверхня якого вистелена пергаментом, і відправити на 20 хвилин в морозильну камеру;
- Після цього змастити поверхню заготовок взболтанным жовтком і рясно посипати цукром і кунжутом;
- Пекти протягом 20 хвилин в духовці, попередньо розігрітій до 200 градусів.
Читайте як приготувати ніжну курочку в сметані в нашій статті.
Візьміть на замітку наші рецепти схуднення кефіру з огірком.
Як запекти буряк в духовці — кілька рецептів, які варто спробувати.
Варіант без додавання борошна
Приготувати печиво без борошна з кунжутом досить просто, і потрібно для цього продукти, які знайдуться в будь-якому будинку. Готова випічка виходить з хрусткою скоринкою зверху і низу, а середина залишається соковитою і м'якою. У тих сім'ях, де не дуже люблять солодке, господиня може сміливо зменшити кількість цукру наполовину.
Для тіста без борошна знадобиться:
- 3 білка курячих яєць;
- 100 г цукрового піску;
- 300 г насіння кунжуту;
- 2-3 краплі ванільною або ромової есенції.
Тривалість всіх кулінарних процесів складе 25 хвилин.
Вміст калорій в 100 г готового десерту – 535,5 ккал.
Як готувати печиво з кунжутом без борошна:
- Білки збити в пишну піну, потроху підсипаючи цукровий пісок. У результаті повинна вийти пишна маса, в кілька разів більше початкового об'єму продуктів;
- Акуратно, щоб білки не осіли вмішати кунжут і додати есенцію. Її можна замінити порошком ванілі, корицею або будь-який інший пряністю за смаком;
- Щоб печива вийшли однакової форми і не розтеклися в тонкі коржі, їх слід випікати в круглих формах для кексів (металевих або силіконових). На дно укласти кружечки пергаменту, відповідного розміру, а боки змастити маслом;
- У кожну формочку викласти по столовій ложці тесту і відправити на 15 хвилин при 180 градусах. Під час випічки потрібно дуже уважно стежити за процесом, оскільки тісто швидко пропікається і з рум'яного може перетворитися в горілі угольки.
Сирне печиво з кунжутом
Хрусткі сирні палички з пісочного тіста з кунжутом – це той варіант несолодкої здобної випічки, який оцінять і любителі випити чашечку гарячого солодкого чаю, і футбольні фанати, які віддають перевагу випити пару келихів холодного пива під час гри. Готується це хрустке сирне частування дуже швидко і просто, але для більшого «хрускоту» краще дати йому постояти десь вісім.
Для сирного тіста знадобляться:
- 200 г вершкового масла;
- 200 г напівтвердого сиру;
- 2 курячих яйця;
- 370 г борошна;
- 3 г кухонної солі;
- 5 г порошку солодкої паприки;
- 50 г кунжуту.
Приготування випічки займе 2-2,5 години, включаючи час, проведене тестом в холодильнику.
Харчова і енергетична цінність ласощі – 392,5 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Одне куряче яйце і жовток (білок залишити для змащування печива) збити з сіллю. Потім додати м'яке консистенції вершкове масло і дрібну сирну стружку. Все добре змішати;
- Після цього ввести в тісто борошно і паприку для кольору. Якщо на кухні не знайдеться паприки, її можна замінити такою ж кількістю куркуми;
- Вийшло жирне пісочне тісто потрібно зібрати в колобок, заховати в пакет з харчової плівки і покласти в холодильник на 1-1,5 години. Витримка в холоді зробить тісто ніжніше;
- Після цього шар тіста розкачати в прямокутний пласт, товщина якого в межах 5 мм, Нарізати його смужками, перекласти їх на пергамент, змастити збитим білком і посипати кунжутом;
- Випікати в межах півгодини при 180 градусах Цельсія.
Щоб посилити смак і аромат основного інгредієнта, насіння кунжуту перед додаванням в тісто краще обсмажити на сухій сковороді, постійно помішуючи, щоб не спалити їх.
Цукор в тесті для будь-якого з рецептів (крім печива з кунжутом без борошна) можна легко замінити медом.