11 март 2019 1 192

Як готувати популярні козинаки з перловки

Перловка є чудовим продуктом, що володіє безліччю корисних властивостей. Ця крупа дуже економічна і практично завжди є на полицях у господинь. Мало хто знає, що з перловки можна приготувати смачні ласощі – козинаки.

Традиційно для приготування цієї грузинської страви використовуються горіхи і насіння, але страва з крупи анітрохи не поступається їм у своїх смакових властивостях. Крім того, ця страва не дуже складне і приготування не займе багато часу.

В основному козинаки з перловки готуються з використанням меду, а також додається сіль, цукор і рослинне масло. Також є варіант, коли мед не додають, тоді частування стає трохи твердіше.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
перлової крупи - 1 склянка
меду - 3 столові ложки
рослинної олії - 3 столові ложки
цукру - 100 г
солі - пару щіпок
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 380 Ккал

Для приготування цієї страви не потрібно багато зусиль, але воно стане прекрасним доповненням до чаю.

Козинаки з перловки з класичного способу готуються так:

  1. Спочатку необхідно перловку промити під гарячою водою кілька разів;
  2. Потім викладемо крупу на серветку або рушник, щоб зайва вода вбралася;
  3. Далі добре розігріваємо сковорідку і викладаємо на неї перловку;
  4. Додаємо рослинне масло, готуємо протягом 10 хвилин до золотистого відтінку. Постійно помішуємо;
  5. Потім в окремому посуді змішуємо цукор і мед, додаємо сіль і ставимо на вогонь;
  6. Нагріваємо до отримання однорідної маси;
  7. У цю суміш кладемо крупу, ретельно перемішуємо;
  8. Знімаємо з плити, змащуємо кондитерську папір рослинним маслом і викладаємо на неї страву;
  9. Розкачуємо масу до отримання шару шириною в 1 см;
  10. Розрізаємо козинаки мокрим ножем на порції.

Козинаки з перловки без меду

Варто відзначити, що варіант такої страви буде трохи твердіше, але чудово підійде людям з підвищеною чутливістю до меду. На 6-8 порцій нам знадобиться:

  • 1 склянку перлової крупи;
  • 150-200 грам цукру;
  • 4 столові ложки рослинної олії;
  • 3 столові ложки олії.

Для приготування цієї страви потрібно 40-60 хвилин. Калорійність буде вище, ніж в класичному варіанті і складе 416 калорій на 100 гр.

Козинаки з перловки без меду готуються так:

  1. Добре промити перловку під гарячою водою і замочити на 15 хвилин;
  2. Просушити крупу за допомогою рушники або серветки;
  3. Висипаємо перловку в каструлю, додаємо рослинне масло. Ставимо на плиту, постійно помішуємо, поки маса не підсохне і не з'явиться блиск;
  4. Потім додаємо цукор. Знімаємо з плити, коли вся маса підрум'яниться і почне склеюватися;
  5. Викладаємо на серветку, щоб прибрати зайве масло.

Кулінарні підказки

Таке ласощі прикрасить будь-який святковий стіл, а особливо порадує маленьких ласунів. Під час приготування необхідно враховувати деякі моменти, щоб не зіпсувати блюдо і настрій.

По-перше, у процесі готування не забуваємо постійно помішувати масу, особливо коли вже доданий цукор. Таким чином, ми уникнемо підгоряння або зведемо його до мінімуму.

По-друге, варто заздалегідь продумати, в якому посуді готувати. Це повинна бути достатньо міцна каструля, так як козинаки готуються тривалий час. Крім того, варто враховувати той факт, що при підгоряння відмити каструлю буде складно.

По-третє, при замочуванні крупи не варто тримати її більше 30 хвилин. Перловка може розмокнути, і в маслі вона буде не сушитися, а варитися.

По-четверте, різати отриману масу слід теплою з допомогою мокрого ножа. Таким чином, шматочки сформуються рівними, не будуть кришитися.

Помідори в желе на зиму «Шалені» — як приготувати цю незвичайну і цікаву закуску.

Приготуйте варення з жимолості. Пропонуємо скористатися одним з найпростіших рецептів, на який у вас піде п'ять хвилин.

Як заготовити спаржеву квасолю на зиму, читайте наші рецепти.

При дотриманні всіх умов приготування у вас вийде неповторне смачне блюдо, яке не залишить нікого байдужим. Козинаки з перловки – прекрасне частування для ваших дітей, що володіє багатьма корисними властивостями, а найголовніше, воно приготоване вами з душею.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: