28 май 2019 466

Що можна їсти під час суворого посту перед Причастям

Православний піст – це ті дні, коли люди очищаються духом. Але при цьому очищається і організм, адже в кожній людині все повинно бути чисто – і душа, і тіло, і думки. У дні посту потрібно уважно ставитися до свого психофізичного стану. Людина, який вирішив, що він готовий обмежити своє харчування, в принципі знає, які продукти дозволено вживати в той чи інший період, а які не можна.

Основні канони харчування в піст

Необхідно розібратися, що ж все-таки можна їсти в дні посту, а які продукти необхідно виключити з раціону. Отже, обов'язковому вилученню підлягають:

  1. М'ясні продукти;
  2. Молоко, як і вершкове масло, сир і сири;
  3. Яйця і майонез;
  4. Жирні солодощі та випічка;
  5. Риба та олія (в суворі дні посту);
  6. Алкоголь і тютюн.

Ці продукти не можна їсти в піст. Існує думка, що якщо людина не їсть м'ясо, яйця, не п'є молока, то він позбавляється білка, який так необхідний для організму. Але при правильному підході до пісного раціону це зовсім не так.

Існує безліч продуктів, які багаті білком. Якщо урізноманітнити пісний раціон грибами, баклажанами, бобами та соєю, то можна отримувати необхідну кількість білка. Адже навіть дієтологами доведено, що соя цілком може замінити рибу і м'ясо.

І все ж перед постом слід дізнатися, чи не стане він небезпечний для організму, адже не кожному утримання від тих чи інших продуктів може виявитися корисним.

Що ж дозволено їсти в строгий піст

У християнстві дні посту розрізняються за ступенем строгості. В один з днів може бути дозволено одне, другий – інше. А бувають дні, в які зовсім не можна їсти. Найсуворіший піст у християн – Великий.

Він триває 40 діб, які заборонені будь-які розважальні заходи. До того ж, є деякі канони, яких необхідно дотримуватися:

  1. Заборонено вживати будь-яку їжу по п'ятницях, а так само в день початку Великого посту;
  2. Перша і остання седмиця знаменується дозволом прийому в їжу овочів, фруктів і хліба. В якості пиття дозволяється вода.
  3. В інші дні дозволено харчування медом, горіхами і будь рослинною їжею.

Що можна їсти під час посту у несуворі дні:

  1. Баклажан;
  2. Кабачки;
  3. Рибу;
  4. Сочевицю;
  5. Вівсянку;
  6. Будь-які фруктові салати, звичайно, не заправляючи їх сметаною.

Основною їжею в пост стають рослинні продукти. В основному це крупи (краще всього, звичайно, гречана, пшенична, ячмінна та вівсяна, так як це споконвічно російські види злаків, до того ж вони багаті клітковиною, мінералами).

Звичайно не варто забувати і про вітаміни, що містяться в овочах і фруктах. Головне, щоб пост не став причиною порушення режиму харчування. Не варто пропускати сніданок, а так само потрібно пам'ятати про те, що в пост бажано частіше перекушувати.

З причини того, що в пісний раціон відсутня тваринний білок, який дає відчуття того, що людина ситий надовго, хочеться наїстися чогось істотного, особливо в перші дні. Але в такому разі про очищення можна забути.

Найкращий варіант тут регулярне харчування, а так само включення в раціон саме крупи цільних злаків, ну і звичайно боби.

Важливо пам'ятати, що до будь-якого обмеження в їжі необхідно готувати свій організм. Для нього стане величезним стресом варіант, при якому людина переїдаючи щодня, раптом різко перестане їсти. Користі від такої спроби очищення не буде.

Пісний пиріг з замороженими ягодами — випічка, яка нічим не відрізняється від традиційної.

Пісний манник з яблуками — ще один варіант випічки, яка дозволена в пост.

Спробуйте рецепт пісних морквяних котлет — вони дуже смачні і соковиті. Можна їх готувати не лише в піст, вони дуже корисні.

Особливості харчування після посту

Деякі думають, що якщо піст закінчився, то потрібно відігратися за всі дні і наїстися всього і відразу, та ще й побільше.

При цьому, абсолютно не думаючи про те, що в такому випадку від утримання не тільки не буде користі, а навіть навпаки – одна шкода. Як же харчуватися після закінчення посту?

Перші дні повинні бути як би поступовим «із затиханням» посту. Не рекомендується в ці дні вживати в їжу:

  1. М'ясо (за винятком, можливо, курки, індички або риби);
  2. Гриби, особливо мариновані;
  3. Не слід захоплюватися випічкою;
  4. Калорійні солодощі, такі як торт, тістечко з масляним або вершковим кремом;
  5. Ковбаси та копченості.

Так як організм, за той час, поки тривав пост, відвикає від тваринної їжі, то починати її їсти потрібно потроху, як би заново привчаючи себе. Не варто їсти смажене м'ясо або рибу. Бажано, щоб їжа була відвареної і їсти її слід невеликими порціями, потроху.

Сіль у перші дні після посту краще обмежити. Не варто захоплюватися борошняними виробами на маслі та яйцях. Набагато корисніше будуть страви з круп (рис, гречка, пшоно або вівсянка – не має великого значення) з фруктами, в які бажано додати побільше зелені. Адже організму потрібні в цей період вітаміни.

Таїнство Причастя — як до нього підготуватися, що можна їсти?

Найменша тривалість посту перед Причастям становить три дні. Буває, що людина не може витримати ці обмеження з причини хвороби або навіть важкої, виснажливої роботи, тоді як організму потрібно багато калорій.

В такому разі на сповіді, яка обов'язково має місце перед причастям, потрібно покаятися батюшки і в цьому гріху. Чого не можна робити, так це говорити батюшці, що постив, якщо пост не витриманий.

Так що ж можна вживати в їжу в цей пост? Дозволяється практично те ж, що і в дні інших постів:

  1. Можна харчуватися овочами і фруктами;
  2. Кашами з круп;
  3. Вареної або запеченої рибою;
  4. Хлібом;
  5. Горіхами.

Можна так само їсти і солодощі, такі як гіркий шоколад, козинаки, але споживання цих продуктів краще обмежувати. Головне – це пам'ятати, що у вживанні навіть тих продуктів, які можна, необхідно знати міру, не переїдати.

Користь посту для людини або «навіщо постити»

Харчуватися в пост за всіма правилами вельми корисно для здоров'я людини. Дозволена їжа дасть організму необхідні речовини, а відсутність продуктів, які знаходяться під забороною, не дасть організму витрачати сили на боротьбу з токсинами і т. п.

Пісне харчування по своїй суті нормалізує роботу всього організму, але основна його користь ось у чому:

  1. Поліпшення травлення;
  2. Позбавлення від дисбактеріозу;
  3. Очищення печінки і нормалізація її роботи;
  4. Повне очищення організму. Шлаки і токсини виводяться повністю;
  5. Харчування по днях запобіжить набір зайвої ваги.

Деякі люди, побоюючись зайвої ваги, не торкаються, наприклад, до пирогів з картоплею, смаженою на олії, нехай і рослинному. Якщо ж звернути увагу на пісні дні, то у вихідні ця їжа цілком дозволеним і абсолютно не шкідлива для здоров'я.

Чому так відбувається? Все просто. Навіть якщо у вихідний день дозволити собі поласувати улюбленими пиріжками, всі непотрібні організму речовини виведуться з організму за наступні п'ять робочих днів.

Маленькі радості після посту

Тільки ті люди, хто дійсно тримав Великий піст, після його закінчення можуть повною мірою відчути насолоду від повсякденної їжі. У перші дні, після сорокаденного утримання, звичайна їжа сприймається на смак незвичайно «солодкої».

Ті продукти, які до поста здавалися незначними, здаються найніжнішим нектаром. Випробувати подібні відчуття може не кожен. Лише ті деякі, хто істинно утримувався від забороненої їжі, здатні на таке.

Адже вже не потрібно задавати собі питання, чи можна мені це сьогодні, зараз. Адже як би людина не старалася, для приготування їжі не завжди знайдеться достатньо часу, а в пісні дні завтра буде не те, що їли сьогодні.

Тому і виходить, що все харчування нерідко складається з води, горіхів та сухофруктів.

Постити чи ні?

У будь-якому випадку, незалежно від того, постить людина чи ні, у всьому потрібно знати міру. Адже якщо виснажувати себе постійним голодом, організм не буде отримувати потрібні йому речовини, буде використовувати внутрішні ресурси, які не нескінченні.

А в підсумку просто «втомиться» працювати і зупиниться. Чи є користь від такого голодування? Відповідь очевидна – ні. Те ж можна сказати і про переїданні. Надлишки будуть відкладатися в організмі, а в результаті – ожиріння, хвороби серця та інших внутрішніх органів.

Так що дотримуватися посту чи ні – справа кожного. Головне – не впадати у крайнощі.

Що ще почитати: