Як приготувати смачний соус для котлет
Котлети – це вкрай поширене блюдо, яке можна швидко готувати і, що найважливіше, довго їсти. Вони підійдуть до будь-якого гарніру і зекономлять багато часу господині. Особливо смачні котлети з густим соусом, який не тільки зробить їх більш соковитими, але і додасть особливий смак гарніру.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
жир за вибором - | 1-2 ст. л. |
цибулю - | 1 головка |
томатна паста - | 50 г |
часник - | 2-4 зуб. |
лаврушка - | 2-3 шт. |
борошно пшеничне - | 20 г |
вода - | 1 склянка |
сіль - | за смаком |
цукровий пісок - | 10 г |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Класичний соус для котлет – це той самий, який довгі роки використовувався бабусями і мамами, тому він перевірений і ніколи не розчарує. Кількість продуктів для нього можна змінювати, залежно від кількості котлет.
- Вже готові котлети перекласти в каструлю і накрити кришкою, щоб вони не охололи. Сковороду після них не мити і з залишками жиру знову поставити на середній вогонь нагріватися;
- Цибулину очистити і подрібнити кубиками разом із зубчиками часнику. Кількість часнику можна зменшувати або збільшувати в залежності від уподобань;
- На гарячу сковороду додати жир. Це основа, тому її треба уважно вибирати. Нейтральний варіант – це олія, але можна готувати на вершковому маслі, маргарині, смальці або салі;
- Як тільки жир розтопився, кинути в сковороду цибулю і швидко обсмажити його;
- Наступного додати борошно, а потім томатну пасту і добре перемішати їх разом з цибулею;
- Всі спеції кинути в підливу. Крім стандартних солі, перцю і лаврушки з цукром, можна додати суміш перців, готові овочеві приправи, сушені трави та інші;
- Влити заздалегідь підігріту воду в сковороду;
- Поки сковорода на вогні (10 хвилин), її вміст постійно перемішувати, щоб не було грудок;
- Перед тим, як зняти соус з вогню додати в нього подрібнений часник і дати постояти під кришкою;
- Залити підливою котлети і, при бажанні, згасити.
Грибний соус до м'ясних котлет
Склад:
- вода – 400 мл;
- білі гриби – 200-300 гр;
- сіль – 1 ч. л;
- борошно – 3 ст. л;
- вершкове масло – 100 гр.
Необхідний час: 45 хвилин.
Калорії: 80.
- Воду заздалегідь закип'ятити;
- Помиті і нарізані смужками гриби відправити у киплячу воду, яку необхідно заздалегідь посолити;
- Варити гриби 15 хвилин без кришки. Вода повинна випаруватися до половини;
- Вийняти гриби шумівкою і дати воді стекти;
- На сковороді розігріти половину масла і додати в нього борошно. Обсмажити їх кілька хвилин;
- Грибним бульйоном (близько 4 склянок) розвести борошняну суміш, додати гриби і тримати на вогні не менше 10 хвилин;
- Як тільки соус загусне, додати в нього масло і тушкувати на плиті 5-8 хвилин;
- Залити котлети або ж в окремий посуд і подавати гарячим.
Соус з томатної пасти для котлет як у радянській їдальні
Багато хто пам'ятає цей смак простий підливи, яку давали в їдальнях зазвичай до пюре з котлетами. Готується така підлива дуже просто, а головне — з мінімуму продуктів.
Продукти:
- одна ріпчаста головка цибулина;
- середня морквина;
- олія томатна паста – 50 мл;
- пшеничне борошно – 50 гр;
- м'ясний бульйон – 250 мл;
- спеції за смаком.
Витрачений час: 20 хвилин.
Калорійність: 95 калорій.
- На гарячій олії спасерувати порізану кубиками цибулину і потерту на тертці моркву. Можна смажити на що залишився від котлет олії, а можна налити свіжої;
- Як тільки зажарка стане золотистою – додати до неї томатну пасту і потримати на вогні ще 4 хвилини;
- На іншу суху сковороду викласти борошно і обсмажувати її, поки вона не стане коричневого кольору;
- М'ясний бульйон або просто склянку води влити до борошна і добре розмішати, щоб не залишилося ніяких грудочок;
- Змішати вміст сковорідок разом, додати спеції і прокип'ятити 5 хвилин.
Сметанний соус для курячих котлет
Цей соус часто доповнює м'ясні страви, будь то котлети, биточки або просто смажене м'ясо. Він ідеально підійде для котлет з курячого м'яса або будь-якого іншого. Є кілька варіантів приготування на сметанною основі, але це – класичний рецепт.
Інгредієнти:
- жирна сметана – 200 мл;
- м'ясний бульйон – 250 мл (можна взяти просто воду);
- вершкове масло – 30 гр;
- борошно – 1 ст. л;
- сіль за смаком;
- суміш мелених перців за смаком.
Час приготування: 10 хвилин.
Калорійність: 78 ккал.
- Найкраще готувати в глибокому сотейнику;
- На повільному вогні розтопити половину масла і кинути до нього борошно. Добре перемішати, щоб вся мука взялася грудочками;
- Підсмажувати масу, поки вона не стане золотистого кольору (5 хв.);
- М'ясний бульйон (або воду) поступово влити в сотейник і перемішати всю масу до однорідності;
- Як тільки всі грудочки зникнуть, влити сметану;
- Варити на маленькому вогні протягом 3 хвилин;
- Після вимкнення плити додати всі спеції і масло, що залишилося. Подавати разом з котлетами до гарніру.
Сирна підлива для рибних котлет
Котлети з рибного філе або фаршу чудово поєднуються з простими томатными підливами. Але якщо хочеться здивувати гостей або просто урізноманітнити звичне блюдо можна поєднувати їх з сирним соусом. Готуватися він просто і швидко, а виходить повноцінне пікантне блюдо.
Склад:
- молоко – 300 мл;
- сир твердий тертий – 40 г;
- картопляний крохмаль – 15 гр;
- 2 сирих жовтка;
- лимонний сік – 1 ч. л;
- сіль за смаком;
- рубаний зелений лук для прикраси.
Необхідний час: 15 хвилин.
Калорії: 220.
- Підготувати все для водяній лазні. Можна готувати просто на сковороді, але тоді у підливи не буде ніжного кремового смаку;
- Молоко або вершки змішати з сирими жовтками і крохмалем. Перемішати до однорідності і тримати на водяній бані 8 хвилин. Соус повинен стати кремоподібним;
- Посолити соус. Тонкою цівкою, поступово влити лимонний сік;
- Кинути тертий сир і дочекатися, поки він не розплавиться;
- Перемішувати соус до однорідності і потім прибрати з водяної бані;
- Покришити зелений лук і можна їсти!
Як приготувати смачно сома в духовці — читайте наші рецепти і вибирайте свій улюблений.
Візьміть на замітку рецепти супу з нутом і куркою.
Борщ без м'яса — рецепт страви, яка не поступається наваристим супів, які стали візитною карткою традиційної української кухні.
Рецепт вершковою заправки до рибних котлет
З цим варіантом соусу навіть сухий гарнір, такий як макарони, рис або гречана каша, стане дуже смачним і ситним. Головний його секрет – правильні спеції.
Склад:
- жирні вершки (20%) – 250 мл;
- бульйон – 150 мл;
- сир – 110 гр;
- вершкове масло – 110 гр;
- жовтки – 2 шт. сирих;
- мускатний горіх і куркума – на кінчику ножа;
- кріп – ½ пучка;
- мелений перець і сіль – за смаком.
Час приготування: 15-30 хвилин.
Калорії: 300 калорій.
- Нагріти воду в каструлі і як тільки вона закипить – помістити зверху сотейник. Соус вийде набагато смачніше, якщо готувати його на водяній бані, а не просто на вогні;
- Сир натерти на тертці;
- Масло розтопити на водяній бані і кинути до нього сир разом з вершками і бульйоном. Краще використовувати рибний бульйон, але можна обійтися і іншим. Для меншу калорійність можна використовувати просто воду або овочевий бульйон;
- Розмішати масу до однорідності і додати всі спеції;
- Постійно перемішуючи, щоб не було грудочок, ввести жовтки;
- Важливо варити соус до загусання, але не давати йому кипіти;
- Як тільки соус досягне необхідної консистенції – покришити в нього кріп. Добре перемішавши соус ще раз, можна подавати його до котлет.
Корисні поради
Готувати соус до котлет не тільки швидко, але і просто. Весь процес полягає лише в послідовному додаванні окремих інгредієнтів. Але є хитрощі, які кожна господиня може використовувати для досягнення кращого результату:
- Сметану і вершки краще всього брати підвищеної жирності (від 20%), тоді соус швидше густіє і стає більш смачним;
- Підлива може бути рідкою або густою, в залежності від переваги. Змінювати її консистенцію просто – вона залежить від кількості борошна в соусі;
- Будь-яка підлива стане смачніше й пахучіше, якщо в нього додати подрібнений часник;
- В сирному соусі можна використовувати не твердий сир, а плавлений. З ним соус буде більш кремоподібний;
- У сметанний соус можна при бажанні додати каперсів або оливок. Соус буде з невеликою кислинкою, що додасть йому особливий смак;
- Замість ріпчастої цибулі в соуси можна додавати цибульний порошок. Смак не змінитися, але консистенція буде більш однорідна;
- Щоб котлети стали соковитіше, їх необхідно протушкувати разом з соусом на повільному вогні.
Соус – це не машинальное виконання інструкцій, а політ фантазії. Приготувавши один раз його суворо за рецептом, можна змінювати склад і додавати (прибирати) ті інгредієнти, які хочеться. Соус для котлет – це особистий стиль кожної господині і його неможливо зіпсувати!