Як приготувати томатний суп з морепродуктами
Живуть біля моря італійці нічого не знають про такий суп, як вуха. Однак їх традиційний томатний суп-пюре з морепродуктів — це справжній шедевр кулінарного мистецтва.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжі або розморожені морепродукти - | 1 кг |
креветки очищені - | 1 кг |
сухе біле вино - | 400-500 мл |
філе тріски або будь-якої іншої морської риби - | 700 г |
рибний бульйон - | 1 л |
вода кип'ячена - | 0,5-1 л |
очищені томати у власному соку - | 700 г |
ріпчаста цибуля - | 2-3 шт |
часник - | 2-3 зубчики |
масло вершкове - | 150 г |
лавровий лист - | 2 шт |
базилік сушений - | 1 ст. л |
чебрець і орегано (сушені) - | по 0,5 ст. л |
сіль і чорний мелений перець - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
Етапи приготування класичного томатного супу з морепродуктами:
- Для початку підготовлений морський коктейль потрібно розморозити, промити під проточною водою і очистити;
- Овочі також потрібно вимити, очистити від шкірки і лушпиння. Дрібно нарізати;
- Поставити на повільний вогонь глибоку супову каструлю, нагріти в ній вершкове масло, всипати туди нарізану цибулю і часник, обсмажити до прозорості і м'якості цибулі;
- Додати піджарку помідори, попередньо злегка розім'явши ложкою;
- Влити рибний бульйон, вино і воду. Слідом всипати сушені спеції і лавровий лист. Все це перемішати і накрити кришкою. Варити на повільному вогні півгодини;
- Після чого додати в бульйон креветки, нарізану кубиками тріску і морський коктейль. Довести все до кипіння, зменшити вогонь і варити ще 7 хвилин.
Блюдо подавати гарячим, розлив по глибоких тарілках. До томатного супу Чиопино ідеально підійде теплий білий хрусткий хліб.
Томатний суп з морепродуктів і сиром
Щоб порадувати домочадців і гостей ситним вишуканим блюдом потрібно всього лише приготувати для них Чиопино з сиром.
Для цього томатного супу знадобиться:
- вода (окріп) — 1 л;
- вино сухе біле — 100 мл;
- олія оливкова холодного віджиму — 30 мл;
- вершковий сир твердих сортів, наприклад, Гауда — 50-100 г;
- протерті помідори у власному соку — 1 кг;
- ріпчаста цибуля — 170-200 г;
- морква — 80 г;
- часник — 10 г;
- креветки очищені — 400 г;
- лимон — 100 г;
- цукор коричневий — 10 г;
- орегано — 10-15 г;
- базилік (свіжий) — 10-15 г;
- сіль і перець чорний мелений — за смаком.
Час приготування страви — 45-60 хвилин.
Калорійність 100 г — 160-180 ккал.
Спосіб приготування супу:
- Для початку всі овочі потрібно вимити і почистити, а морепродукти розморозити і також почистити;
- Після чого всі овочі ріжуться і подрібнюються. Морква треться на дрібній тертці, цибулю нарізати тонкими півкільцями, часник — пластинами;
- Глибоку товстостінну чавунну каструлю ставлять на вогонь і розігрівають в неї оливкова олія. Коли воно нагріється, в нього додають цибулю. А коли стане прозорим — моркву і часник. Піджарку накривають кришкою і тушкують 5-10 хвилин на повільному вогні до м'якості моркви, іноді помішуючи;
- Потім в овочеву основу додають вино, свіжовичавлений сік лимона (половина обсягу) і орегано. Гасять на повільному вогні ще 7 хвилин;
- Слідом у цю каструлю відправляють помідори. Їх прогрівають, а потім всю цю масу за допомогою блендера подрібнюють до пюре;
- У готове овочеве пюре додають окріп і спеції. Потім накривають кришкою і тушкують до 20 хвилин на маленькому вогні;
- В цей час чищені креветки збризкують половиною свіжовичавленого лимонного соку і оливковою олією, солять, перчать і запікають в духовій шафі на режимі «гриль» або просто на грилі по 3-5 хвилин на кожній стороні;
- Сир натирають на крупній тертці. Готовий томатний суп-пюре розливають по тарілках, зверху розкладають креветки і посипають тертим сиром.
Страву прикрашають гілочками базиліка, подають гарячим.
Томатний суп з коктейлем з морепродуктів в мультиварці
При готуванні томатного супу в мультиварці можна використовувати як свіжі морепродукти, так і розморожені. Краще всього, якщо для цього національного італійського блюда буде використаний коктейль з морепродуктів: гребінці, мідії, восьминоги і креветки. Але замість коктейлю в Чиопино можна використовувати тільки креветки.
Інгредієнти:
- рибний бульйон або кип'ячену воду — 500-700 мл;
- коктейль з морепродуктів — 500-600 гр;
- гребінці свіжі — 300-500 гр;
- мідії в олії — 2 ст. л;
- мариновані томати у власному соку — 500-700 мл;
- томатний сік (або розбавлена томатна паста) — 400-600 мл;
- каперси консервовані — 1 ст. л;
- цибуля ріпчаста середнього розміру — 2 шт;
- часник чищений — 2-3 зубчики;
- перець болгарський червоний — 1 шт;
- оливкова олія — 20-30 мл;
- спеції і сухі італійські трави — 1 ст. л;
- сіль — за смаком.
Час приготування страви — 50-60 хвилин.
Калорійність 100 г — 140-150 ккал.
В рецепті розрахунок інгредієнтів дан на велику чашу, тому при приготуванні томатного супу в невеликій мультиварці, потрібно робити перерахунок за обсягом. Для цього краще всього орієнтуватися на густоту страви.
Як готувати італійський суп з морепродуктів в мультиварці:
- Для початку всі інгредієнти обов'язково миються, очищаються від шкірки. Морепродукти розморожуються заздалегідь — тоді вони збережуть свою свіжість і смакові якості;
- Часник ріжеться дрібними шматочками, цибулю — тонкими півкільцями. Потім вони обсмажуються на нагрітому оливковій олії на режимі «Смаження» або «Випічка»;
- Як тільки цибуля і часник стають прозорими, до них додається дрібно шінкованной солодкий перець. Овочі злегка обсмажують пару хвилин, а потім мультиварку переводять на щадний режим, наприклад, «Варка» або «Гасіння» і тушкують на ньому овочеву основу ще 1-2 хвилини;
- Після чого до овочів додають мариновані помідори і рибний бульйон або воду, а також томатний сік. Обсяг отриманої маси має бути такою, щоб каструля мультиварки заповнилася, але ще залишилося місце для морепродуктів. Суп обов'язково перемішується дерев'яною або силіконової лопаткою;
- Після того, як бульйон закипить, в нього потрібно відправити очищений і нарізаний (при необхідності) морський коктейль. Якщо в ньому є кальмари, то їх найкраще нарізати кільцями. Туди ж потрібно відправити мідії, каперси і суху суміш трав;
- Потім все це розмішується і вариться ще 5-7 хвилин.
Такий італійський томатний суп потрібно подавати гарячим з густими вершками, сухариками і свіжою зеленню. При бажанні страву можна прикрасити сиром.
Рецепт томатного супу з білою рибою і креветками
Інгредієнти:
- великі стиглі помідори — 6-7 шт;
- очищені креветки — 400 г;
- філе будь-якої білої риби — 300 г;
- овочевий бульйон — 3 склянки;
- вершкове масло — 2 ст. л;
- оливкова олія — 2 ст. л;
- часник — 2 зубчики;
- вершки жирні 30% — 1 склянка;
- коньяк — 2 ст. л;
- сушений орегано — 1 ч. л;
- сіль і суміш перців — за смаком.
Час приготування страви — 50-60 хвилин.
Калорійність 100 г — 110-120 ккал.
Процес приготування:
- Перед початком приготування овочі і морепродукти потрібно вимити, почистити і нашаткувати. Овочі повинні бути нарізані як можна дрібніше. Томати потрібно очистити від шкірки, а креветки від оболонки;
- Філе білої риби потрібно вимити і попередньо відварити в злегка подслоенной воді 15-20 хвилин. Потім його потрібно вийняти, остудити і нарізати на великі шматки;
- Очищені томати потрібно нарізати дрібними кубиками, а потім загасити їх кілька хвилин на оливковій олії в сотейнику. Після — до них слід влити бульйон і тушкувати ще хвилин 15;
- Основу для супу потрібно перелити в блендер і подрібнити до консистенції пюре;
- В чисту каструлю потрібно покласти вершкове масло і протягом 3 хвилин обсмажувати в ньому креветки на середньому вогні. Потім слід влити туди коньяк і випарувати його;
- Після чого до креветок потрібно перелити овочеве пюре з блендера, додати вершки, сіль і перець. Варити томатний суп з морепродуктів на середньому вогні ще 5-10 хвилин.
Готову страву потрібно розлити по глибоких тарілках, додати шматки філе білої риби, прикрасити все свіжою зеленню.
Поради шеф-кухарів
Італійці готують томатні супи з морепродуктів вже багато століть. В їх арсеналі багатий вибір не тільки рецептів таких гарячих страв, але і різних секретів. Ось деякі з них:
- Як томатної основи найкраще використовувати свіжі помідори, а не мариновані. Приготувати їх не складно. Для цього томати потрібно вимити і обдати крутим окропом, а потім зняти шкірку. Після чого овочі потрібно або перетерти через сито або пропустити через блендер. Перед використанням у приготуванні супу готові томати можна посолити;
- Рибний бульйон завжди краще зварити заздалегідь. Але при цьому для нього зовсім необов'язково використовувати окремо взяту гарну рибу. Цей бульйон можна зварити на головах, хвостах і раковинах тих морепродуктів, які будуть надалі використані в самому супі;
- На швидкість приготування томатних супів з морським коктейлем впливає наявність вже готових томатів та бульйону. Тому краще в той час, поки морепродукти розморожуються, зробити цю основу, а сам суп варити пізніше.
А найголовніший секрет в тому, що якщо експериментувати з співвідношенням інгредієнтів в морському коктейлі, можна кожен раз готувати новий смачний томатний суп.