08 апрель 2019 1 981

Як приготувати томатний соус для спагетті

Досить поширеним і популярним макаронним виробам вважаються спагетті, смак яких прийнято доповнювати різними підливами, кетчупом і соусами. Найбільш ароматним, чудово поєднується з блюдом, по праву є томатний соус.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжі помідори - 0,5 кг
солодкий перець - 150 г
цибулю - 100 г
часник - 12 р
оливкова олія - 30 г
італійські спеції - 7 р
томатна паста - 50 г
бульйон - 200 мл
сіль, перець - по 5 г
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 г: 68 Ккал
Більшість кулінарів вважають, що соус це самий головний інгредієнт страви. Саме він по-справжньому передає і підкреслює смак, привносить свіжість і неповторність. Просто зварені спагетті – досить ситна, але несмачна їжа.

З додаванням чудового класичного томатного соусу паста стає не просто прісної їжею, а їжею здатна порадувати палітрою нового незабутнього і чудового аромату і смаку.

Для початку слід підготувати всі продукти – з томатів під дією окропу легко видаляється шкірка, часник з цибулею очищається від лушпиння, а з перцю видаляються насіння. На сковороді розігріти олію і обсмажувати нарізану дрібними кубиками цибулю, солодкий перець протягом семи хвилин.

За допомогою блендера подрібнити часник, помідори до стану пюре, додати до цибулі на сковороду. По закінченню двох хвилин влити в масу бульйон і довести до стану кипіння, тушкувати протягом п'яти хвилин.

Томатну пасту змішати зі спеціями, перцем і сіллю, всипати на сковороду і добре перемішати з іншими продуктами. Проводити гасіння соусу слід двадцять хвилин на невеликому вогні, поки він не загусне, стане в'язким.

 

Поверх спагетті слід влити соус, прикрасити зеленню – листочками базиліка, петрушки і подати до столу.

Соус для спагетті з томатної пасти з фаршем

Для того щоб надати насичений, соковитий смак простим макаронним виробам, прийнято прикрашати і доповнювати блюдо ароматними соусами.

Однією з найулюбленіших «чоловічих» заправок, безсумнівно, є та, в якій гармонійно поєднуються фарш і томатна паста.

Спагетті треба подавати з густим, в'язким соусом, який буде обволікати кожну окрему довгу макаронину. Тому для створення цього виду соусу потрібно:

  • помідори у власному соку – 1,2 кг;
  • яловичий фарш – 0,4 кг;
  • солодкий перець – 300 г;
  • цибуля – 150 г;
  • часник – 20 г;
  • спеції (базилік, орегано) – по 0,5 ст. л.;
  • сіль, перець – по 5 г;
  • цукор – 25 г;
  • оливкова олія – 30 р.

На приготування буде витрачено сорок п'ять хвилин, а енергетична цінність ста грам становитиме 83 ккал.

У глибокій сковороді обсмажують на олії фарш протягом п'яти хвилин. Очистити цибулю, часник, вийняти насіння з перцю. Все дрібно нашаткувати кубиками, додати до м'ясної маси і тушкувати сім хвилин.

Помідори перемолоти в блендері до фактично однорідної маси, посолити, всипати перець, спеції, цукор і влити до фаршу томатну суміш (пасту). На невеликому вогні повільно гасити, не накриваючи кришкою соус, протягом тридцяти хвилин.

В рецепт можуть бути додані інші улюблені спеції, зелень – чітких рамок з приготування італійського соусу з фаршем і томатною пастою не існує. Додавання домашньої пасти з помідор зробить страву більш ароматним і ситним.

Як приготувати соус з томатами і баклажанами

Основні види соусів, які найбільш популярні і відомі, є витвором кулінарного мистецтва італійських кухарів. Є одна особливість у національній кухні цієї країни – використовувати різноманітні овочі і спеції у складі соусу.

Смак спагетті з такою заправкою покращує, прикрашає і робить страву більш ароматним, а іноді і пікантним. Для правильного приготування томатного соусу з баклажанами для цих макаронних виробів знадобиться:

  • баклажани – 250 г;
  • цибуля – 100 г;
  • свіжі помідори – 0,7 кг;
  • часник – 15 г;
  • пісне масло – 30 г;
  • сіль – 10 г;
  • спеції – 5 р.

Сорока хвилин цілком вистачить для створення страви, а харчова цінність страви складе всього 48 ккал.

Щоб позбавити баклажани зайвої гіркоти, необхідно очистити їх від шкірки, порізати кубиками по півтора сантиметра і, просолив сіллю, відставити для виділення зайвого соку. Цей процес триватиме не більше двадцяти хвилин.

У цей час слід очистити часник, цибулю. На сковороді обсмажують дрібно нарізаний лук і ½ частина часнику дві хвилини. З томатів видалити шкірку, впливаючи на них окропом, порізати часточками і всипати до обжарке. Гасити десять хвилин повільно ,на сильному вогні.

Окремо обсмажити баклажани і решті часник протягом такого ж часу. Потім з'єднати в одній ємності томати, баклажани, все посолити, посипати обраними спеціями і, загасивши ще десять хвилин, зняти з вогню.

Даний соус при подачі повинен покривати всю поверхню спагетті і надавати той самий пікантно-ароматний смак такого ситного страви.

Риба по-грецьки — дуже смачна страва з пряними нотками середземноморської кухні.

Неймовірно смачний салат з крабовим м'ясом — спробуйте!

Хочете приготувати корисні солодощі? Тоді рецепт цукатів з гарбуза вам точно знадобиться.

Рецепт грибного соусу з томатної пасти

В основі грибного соусу, який робить страву ароматним і насиченим, лежить обов'язкове доповнення з томатної пасти і соковитих, стиглих помідор.

Дана заправка чудово підходить до гарніром з рису, картопляного пюре, але найбільш чудова у поєднанні зі спагеті. Для створення соусу потрібно:

  • свіжі гриби – 0,5 кг;
  • цибуля – 120 г;
  • дезодоровану олію – 50 р;
  • томатна паста – 100 г;
  • соковиті помідори – 300 г;
  • спеції до грибів – 5 м;
  • сіль – 5 г;
  • сушена зелень (петрушка) – 10 р.

Час готування складе сорок хвилин, а калорійність ста грам — 72 ккал.

На самому початку слід підготувати овочі до створення соусу. Для цього цибулю потрібно порізати півкільцями, гриби четвертинками або тонкими пластинами. На сковороді обсмажити два даних продукту на олії (30 г) протягом десяти хвилин, додавши грибні спеції і сіль.

Зі свіжих помідорів зняти шкірку (для зручності обдавши окропом) і перемолоти на блендері. В овочеву масу викласти томатну пасту, перемішати. Всі влити в сотейник з маслом (20 г) і тушкувати до в'язкого стану 5-10 хвилин.

До грибів додати томатну суміш і тушкувати хвилин п'ять. Потім всипати сушену зелень і, періодично помішуючи, потримати соус на невеликому вогні ще десять хвилин.

Замість помідор можна додати воду і борошно для додання густоти всій томатній масі. Томатний соус з грибами для спагетті не слід часто підігрівати і довго тримати в холодному місці.

Кулінарні хитрості

Майоран, орегано, базилік, чебрець, часник і цибулю – самі використовувані спеції в Італії для приготування різних соусів.

При спробі експерименту на кухні можна створити свій кулінарний шедевр для додання аромату, насиченості, прикраси і неповторності багатьох гарнірів, які вживаються щодня близькими і рідними. Є декілька хитрощів, які можуть допомогти в приготуванні даної заправки:

  1. Замість прийнятої пшеничного борошна для додання в'язкості і густини слід додати кукурудзяний крохмаль;
  2. До будь-якого томатного соусу для спагетті потрібно вибирати тільки солодкі помідори – кислоту не прикрити навіть додаванням цукру;
  3. Томати свіжі або в соку не слід дуже ретельно перемолоти в блендері – нехай залишаться шматочки, які чудово будуть гармоніювати з стравою.

Якщо в сім'ї не люблять який-небудь вид спецій, можна придбати італійські спеції, в яких рівномірно розподілені всі трави. Також слід пам'ятати, що для приготування справжнього італійського блюда рідкий соус підходить до тонких і довгих макаронних виробів, а густий соус — до більш товстим спагетті.

Що ще почитати: