25 май 2019 1 037

Як приготувати м'ясо по-степовому з свинини

Свинина по-степовому – це відбивні зі свинячого м'яса, прожарені або запечені в картопляному клярі. На даний момент важко пояснити, який зв'язок між цією стравою і жителями степів, але на смак воно по-справжньому відмінне. Тому краще витратити час на вивчення самого рецепту, а не історії його походження.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свинина - 0,5 кг
картопля - 0,5 кг
цибуля ріпчаста - 1 штука
яйце - 2 штуки
борошно - 2 столових ложки
зубчик часнику - 2 штуки
сметана - 0,2 кг
олія соняшникова - 30 мл
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 184 Ккал
Приготовлена у відповідності з класичним рецептом свинина по-степовому виходить дуже апетитними на вигляд і виливає незрівнянний аромат. Для неї навіть не потрібно окремо готувати гарнір, картопляна «шубка» цілком його замінює. Прекрасно підійде для вечірньої трапези в колі сім'ї і гостей.

Хід приготування:

  1. Свинину промити, промокнути паперовими серветками, або просто трохи просушити, виклавши на обробну дошку;
  2. Прибрати з м'яса наявні жирові прошарки, пленочки і інші «надмірності»;
  3. М'ясну м'якоть розлити на кілька пластів (порцій), що мають товщину до 1см;
  4. Обернути кожен шматочок в харчову плівку* і приступити до отбиванию заготовок (обробляти м'ясо треба з обох сторін);
  5. Отримані відбивні посипати сіллю, перцем, а також будь-якими приправами на свій смак;
  6. Цибулю очистити і дрібно нашаткувати;
  7. Позбавити картоплю від шкірки, подрібнити з допомогою великої терки, весь виділився при цьому сік злити;
  8. Картопляну кашку з'єднати з цибулею, борошном, двома столовими ложками сметани, всі компоненти ретельно перемішати;
  9. Вбити в тісто для кляру пару яєць і видавити туди ж заготовлені часникові зубчики, все посолити, поперчити і добре вимісити;
  10. Кожну порцію відбивних покрити кляром так, щоб тісто з картопляної стружкою огортало м'ясо з усіх боків;
  11. Заготовки для свинини по-степовому викласти на заздалегідь розігріту сковорідку, в яку залито соняшникова олія (готувати на полум'я середньої сили);
  12. Після того, як нижня сторона кожній порції виявиться помітно підсмаженої, відбивні можна перевертати;
  13. Дочекавшись, коли друга сторона теж підсмажиться, викласти шматочки м'яса в форму для запікання (щоб свинина вийшла в підсумку більш соковитою, потрібно покрити її шаром сметани);
  14. Відправити форму в духовку і доготавливать відбивні ще протягом третини години (температура: 180C);
  15. До столу страву можна подавати в гарячому вигляді, а можна дати йому трохи охолонути.

*Завдяки плівці шматочки м'яса не будуть розлітатися по сторонам в момент удару, а значить, мити всю кухню згодом не доведеться.

Святковий варіант страви

Щоб прикрасити святковий стіл, необов'язково розставляти свічки або по-особливому складати серветки. Достатньо запропонувати гостям по-справжньому неперевершене м'ясне блюдо, і святковий настрій разом з задоволеним гомоном гостей миттєво наповнять стіни приміщення, в якому ви перебуваєте.

Як не дивно, але для такого чарівництва не потрібні ніякі заморські продукти – тільки все саме просте і доступне. Крім того, часу на це йде зовсім небагато, так чому б не порадувати себе і оточуючих?

Інгредієнти:

  • стейк свинячий — 6 штук;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • картопля — 8 штук;
  • зубчик часнику – 4 штуки;
  • яйце — 2 штуки;
  • сметана — 0,2 кг;
  • борошно – 2 столові ложки;
  • вершки — 0,2 л;
  • олія соняшникова – 30 мл;
  • зелень кропу, петрушки— 70 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 161 кКал.

Як готувати м'ясо по-степовому з свинини на свято:

  1. Кожен стейк ретельно промити, підсушити, відбити з обох сторін (правильно відбитий шматок свинини збільшується в розмірах майже в два рази);
  2. Кожен з стейків розрізати на дві рівні частини, посолити, поперчити;
  3. Цибулину очистити і порізати на невеликі кубики, а після висипати в досить глибоку ємність;
  4. З картоплі зняти шкірку, самі картоплини помити і подрібнити за допомогою великої терки;
  5. Картопляну стружку перекласти до цибульним кубиків;
  6. Вбити в картопляно-цибульну суміш яйця, всипати борошно, розбавити трьома столовими ложками сметани, дрібно нашаткованої зеленню і часником;
  7. Приправити тісто сіллю і перцем, все ретельно перемішувати, поки маса не стане однорідною;
  8. Вийшла суміш рівномірно покрити кожну частину відбивною (в результаті все стейки повинні немов би покритися «шубою»);
  9. Налити в сковорідку олію, почекати поки воно добре розігріється і викласти поверх нього порційні шматочки свинини;
  10. З обох сторін смажити відбивні, поки не з'явиться рум'яна кірочка;
  11. Напівготове м'ясо викласти на дно форми для запікання;
  12. Змішати залишки сметани з запасом вершків, а потім залити цим соусом шматочки м'яса;
  13. Форму прикрити фольгою і прибрати в духовку, де страва буде доготавливаться протягом 45 хвилин при температурі 200C (через півгодини від початку готування фольгу потрібно прибрати, щоб у м'яса з'явилася хрустка скоринка);
  14. Готову страву можна подавати на стіл.

Самий швидкий рецепт свинини по-степовому

Іноді час підтискає, але годувати своїх близьких чим попало все одно не хочеться. Для таких випадків існує спеціальний швидкий рецепт свинини по-степовому.

Інгредієнти:

  • свиняча вирізка – 0,8 г;
  • картопля – 2 штуки;
  • яйце – 2 штуки;
  • борошно – 3 столові ложки;
  • сметана – 3 столових ложки;
  • вершки – 250 мл;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • зубчик часнику – 5 штук;
  • зелень петрушки, цибулі і кропу – за смаком;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 204 кКал.

Хід приготування:

  1. М'ясо нарізати на шматки і відбити;
  2. Перейти до приготування начинки: великою теркою натерти очищені картоплини, очистити і нарізати ріпчасту цибулю;
  3. Нашаткувати зелень, висипати її до цибулі і картоплі;
  4. Туди ж додати борошна, сметани, часнику, а також вбити яйця, ретельно вимісити тісто;
  5. Відбивні покрити «шубкою», але тільки з одного боку;
  6. Викласти шматочки свинини на розігріту сковорідку з олією, дати їм підрум'янитися;
  7. Вкласти запашні стейки на деко, полити вершками і на 10 хвилин поставити доготавливаться в духову шафу;
  8. Через зазначений час страву можна подавати на стіл і братися за їжу.

Корисні поради

Кілька рекомендацій для недосвідчених кулінарів:

  • два сусідніх шматочка м'яса на сковорідці повинні відстояти один від одного щонайменше на 2 см, в іншому випадку, на смак м'ясо буде схоже не на смажене, а на варене;
  • щоб уникнути пригорання м'яса, слід готувати в абсолютно сухій сковорідці, дно якої покрито маслом;
  • під час смаження стейки не варто накривати кришкою, інакше скоринка не зможе затвердіти, а м'ясо вийде пареним, замість смаженого.

В якості доповнення для свинини по-степовому можна використовувати свіжі або консервовані овочі, а також салати. Але можна обійтися і без супутніх інгредієнтів, оскільки страва відразу йде в комплекті з власної картопляної «обгорткою», здатної замінити будь-який гарнір.

Що ще почитати: