28 май 2019 3 130

Покрокові рецепти смачних страв з лосятини

М'ясо лося спробує приготувати не кожен, можливо це пов'язано з його специфічним смаком. Але якщо при приготуванні все зробити правильно, то в результаті може вийти відмінний вечерю або обід.

З цього м'яса можна зробити смачні відбивні, холодець і навіть спекотне. Також лосятину можна просмажити цілісним шматком, запекти в духовці або згасити разом з овочами.

Але щоб страви з цим видом м'яса вийшли дійсно смачними, потрібно знати нюанси його приготування.

Нюанси вибору м'яса

Для того щоб частування з лосятиною вийшли дуже смачними, слід правильно вибрати цей вид м'яса. При виборі варто враховувати наступні важливі нюанси:

  • якщо лось старше 1 року, то за кольором м'ясо повинно бути світло-рожеве з видимими волокнами білого кольору;
  • у лосів середнього віку колір рожевий, але волокна мають жовтуватий відтінок. Воно зазвичай дуже довго готується і не завжди виходить досить м'яким;
  • якщо ви бачите великий шматок з кольором переспелого граната, то це означає, що м'ясо належить старого самця. Його доведеться готувати дуже довго, при цьому ні варіння, ні печива, ні маринування, ні вимочування не вплине на період приготування. До того ж, старе м'ясо володіє неприємним специфічним запахом;
  • підходящим буде м'ясо світло-жовтого кольору без включення волокон. Молода лосятина може мати невеликий білий відлив.

Правильно вибрати лосятину — це ще тільки півсправи, важливо вміти її правильно підготувати. Для того щоб м'ясо стало м'яким, можна скористатися наступними рекомендаціями:

  1. М'ясо потрібно помістити у воду, воно вимочується протягом кількох годин. Після вимочування просушується з використанням паперу;
  2. Перед приготуванням страв рекомендується лосятину замаринувати. Маринади можуть бути абсолютно різні, але найбільш підходящою вважається маринад на основі виноградного оцту. Додатково в маринад додається соняшникова олія, мінеральна вода;
  3. Додатково лосятину можна нашпигувати шматочками свинячого сала, це також додасть м'якість м'яса при його приготуванні;
  4. Перед тим як гасити лосятину, рекомендується прожарити на сковороді з рослинним маслом. На поверхні м'яса повинна утворитися невелика скоринка;
  5. Солити краще всього в кінці приготування.

Коли всі підготовчі етапи пройдені, можна сміливо вибирати страви з лосятини, які ви будете готувати. Нижче ми розглянемо покрокові рецепти приготування дуже смачних домашніх страв з м'яса лося. Вибір за вами!

Печеня – просто, ситно і смачно
Інгредієнти Кількість
м'якоті лосятини - половина кілограма
картоплі - 7 штук
цибулин - 2 шт.
моркви - 1 шт.
топленого масла - трохи
пюре з томатів - ½ Склянки
спецій - за смаком
часникових зубчиків - кілька
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал

Процес приготування:

  1. Спочатку потрібно лосятину замаринувати, це зробить її м'якою після приготування;
  2. Для цього м'ясо очищається від прожилок, плівок і нарізати на невеликі шматочки;
  3. Викладаємо в керамічну або скляну ємність м'ясо шарами і кожен шар посипаємо сіллю, цукром, перцем, перцем;
  4. Нарізаємо корінь петрушки і викладаємо до м'яса, зверху викладаємо лаврушки і заливаємо все сумішшю з води і оцту в пропорції 1:1;
  5. Залишаємо маринуватися на 8-10 годин;
  6. Промариновані шматочки нарізаємо на невеликі брусочки, викладаємо ємність з товстим дном, додати топлене масло і засмажуємо до утворення рум'яного покриття;
  7. Потім підливаємо трохи води, зменшуємо вогонь і залишаємо тушкуватися до напівготовності;
  8. З картоплі очищається шкіра, бульби промиваються і нарізати невеликими шматочками;
  9. Підливаємо в сковорідку рослинне масло, викладаємо картоплю і залишаємо обсмажуватися на повільному вогні;
  10. Морквину промиваємо, очищаємо і нарізаємо соломкою;
  11. Хвилин через 10 картоплю з морквою перекладаємо до м'яса і залишаємо гаситися на повільному вогні;
  12. Цибулини очистити, рубаємо на дрібні шматочки;
  13. Коли овочі з м'ясом будуть практично готові, висипаємо до них нарізану цибулю, підливаємо до них пюре з томатів;
  14. Підсолюємо за смаком, додаємо перець горошком і кілька листочків лаврушки;
  15. Зубчики часнику очищаються, нарізати дрібними шматочками і додаються у вже готову печеню.

Гуляш з лосятини

Готувати будемо з наступних компонентів:

  • лосятина – половина кілограма;
  • дві цибулини;
  • половина літра бульйону з м'яса або води;
  • паста з томату – 75 грам;
  • борошно – 1 велика ложка;
  • чорний перець – ½ ч. ложки;
  • кілька листочків лаврушки;
  • 4-5 гілочок петрушки, кропу;
  • сіль поварена;
  • рослинне масло.

На приготування піде – 2-3 години.

Калорійність – 135 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. М'ясо добре споласкивается в прохолодній воді, видаляються прожилки, плівка;
  2. Ріжемо лосятину на кубики із середнім розміром;
  3. З лука потрібно зчистити лушпиння, розрізати на невеликі шматочки;
  4. У сковорідку підливаємо рослинне масло, ставимо на плиту і розжарюємо;
  5. Кладемо шматочки м'яса в розпечене масло, засмажуємо на сильному вогні;
  6. Потім засипаємо цибулю, перемішуємо, зменшуємо вогонь і обсмажуємо близько 7 хвилин;
  7. Додаємо сіль, чорний перець, посипаємо борошном і розмішуємо. Продовжуємо обсмажувати далі протягом декількох хвилин;
  8. Підкладаємо трохи томатної пасти, змішуємо;
  9. Заливаємо дві склянки бульйону або води;
  10. Додаємо лавровий лист, добре перемішуємо і прикриваємо кришкою;
  11. Залишаємо тушкуватися на протязі 2-3 годин;
  12. В кінці можна посипати посіченою свіжої зеленню.

Незвичайний суп

Для супу будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 500 грам лосиного м'яса;
  • 400 грам шпинату;
  • 200 грам грибів шиітаке;
  • 3 часникові часточки;
  • дві цибулини;
  • одне яйце;
  • два літри води;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • чорний мелений перець – ½ ч. ложки;
  • рослинне масло.

Скільки потрібно готувати – 1,5 години.

Калорійність – 165 ккал.

Варіант приготування:

  1. Для приготування краще використовувати м'якоть, м'ясо повинно бути молоде, без прожилок і мати світло-рожевим відтінком;
  2. Лосятину добре обполіскуємо в прохолодній воді, розрізаємо на середні шматочки;
  3. Після цього шматочки пропускаються м'ясорубкою або перемелюються в блендері, бажано зробити це кілька разів;
  4. Цибулю і часник чистимо, кожну головку цибулі ріжемо на 4 частини;
  5. Цибулю з часником прокручуємо м'ясорубкою або подрібнюємо в блендері;
  6. Суміш з лука і часнику викладаємо у фарш, додаємо сіль, перець і добре перемішуємо;
  7. Додаємо одне куряче яйце і знову розмішуємо;
  8. З готового фаршу потрібно зробити невеликі фрикадельки;
  9. У жаровню наливаємо трохи олії, гріємо і засмажуємо на ньому фрикадельки до рум'яного кольору;
  10. У ємність наливаємо 2 літри води, ставимо на вогонь і додаємо сіль;
  11. Як тільки вода прогріється, викладаємо в неї грибочки, можна додатково додати улюблені спеції;
  12. Шпинат споліскуємо і шаткуємо дрібними шматочками;
  13. Хвилин через 10 в каструлю з грибами викладаємо нарізаний шпинат;
  14. Після цього акуратно викладаємо фрикадельки, важливо щоб вони не розвалилися;
  15. Залишаємо отвариваться близько 20-25 хвилин;
  16. Розливаємо суп по тарілках і подаємо на стіл.

Котлети з лосятини з журавлиною

Які інгредієнти потрібні:

  • м'ясо лосятини – 1 кілограм;
  • жирна свинина або свинячий шпик – 200 грам;
  • пластівці вівсяні – жменя;
  • молоко – 130 мл;
  • два курячих яйця;
  • одна цибулина;
  • помідор – 1 штука;
  • один морквяний коренеплід;
  • журавлина в замороженому вигляді – 1 жменя;
  • сіль на свій смак;
  • трохи чорного перцю в молотом вигляді;
  • пара зубчиків часнику;
  • рослинне масло.

На приготування буде потрібно – 1-2 години.

Калорійність – 138 ккал.

Процес приготування:

  1. М'ясо промиваємо, видаляємо прожилки, плівки;
  2. Ріжемо дичину на невеликі шматочки і кілька разів прокручуємо м'ясорубкою або подрібнюємо в блендері;
  3. З цибулю чистимо лушпиння, розрізаємо на 4 частини і перемелюємо в блендері або пропускаємо через м'ясорубку;
  4. Часникові зубки чистимо і видавлюємо через прес, додаємо у фарш;
  5. Морква споліскуємо, чистимо і перемелюємо в блендері. Викладаємо моркву в фарш;
  6. Помідор протираємо через сито або ріжемо дрібними шматочками, викладаємо томат до м'яса з овочами;
  7. Прокручуємо Через м'ясорубку свинячий шпик або жирне м'ясо, також його можна перемолоти в блендері. Додаємо у фарш;
  8. Молоко слід прогріти до теплого стану, викладаємо в нього вівсяні пластівці і розмочуємо. Як тільки пластівці розбухнуть їх можна викласти у фарш;
  9. Потім в основу викладаємо заморожену журавлину, спеції, підсолюємо, перчимо;
  10. Додаємо два курячого яйця і ретельно вимішуємо основу до однорідності;
  11. Прибираємо на кілька годин у холодильник, щоб фарш настоявся і став соковитіше;
  12. Після цього формуємо з фаршу невеликі котлети, можна їх запанірувати в сухарях або в борошні;
  13. Наливаємо в сковорідку рослинне масло, ставимо на вогонь і прогріваємо;
  14. Обсмажуємо котлети з двох боків до золотистого кольору;
  15. Потім викладаємо котлети в ємність з товстими стінками, підливаємо гарячої води і ставимо на вогонь пропариваться. Парити слід на повільному вогні до повного випаровування рідини;
  16. Після цього готові котлетки з дичини можна подавати на стіл.

Рецепти страв в духовці і мультиварці

Запечена лосятина в духовці

Інгредієнти для приготування:

  • кілограм лосятини;
  • дві цибулини;
  • оцет – неповний стакан;
  • літр води для маринаду;
  • горошини чорного перцю – 8 штук;
  • цукор – 25 грам;
  • столова ложка кухонної солі;
  • масло рослинне – 1 ст. ложка;
  • корінь петрушки;
  • лаврушка – пара штук;
  • спеції для м'яса на свій смак.

Період приготування – 1-2 дні на маринування і 8 годин на запікання.

Калорійність – 145 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. М'якоть лосятини потрібно добре промити під прохолодною водою, зрізати всі плівки, прожилки;
  2. Далі шматок м'яса ретельно відбиваємо ос всіх сторін кухонним молоточком;
  3. Лук очищаємо і ріжемо на дрібні шматочки;
  4. Далі робимо маринад. У ємність насипаємо сіль, цукор, викладаємо нарізану цибулю, подрібнений лавровий лист. Все заливаємо літром води і підливаємо оцет;
  5. Поміщаємо маринад на вогонь і доводимо до кипіння;
  6. В охолоджений маринад викладаємо в нього м'ясо, встановлюємо гніт і поміщаємо в холодильник на кілька днів;
  7. Після цього виймаємо лосятину з маринаду, обтираем паперовими рушниками і посипаємо спеціями для м'яса;
  8. На вогонь поміщаємо жаровню, доливаємо в неї трохи олії і викладаємо м'якоть замаринованной лосятини. Засмажуємо м'ясо з двох сторін до золотистого кольору;
  9. Викладаємо шматок дичини на деко, накриваємо фольгою, доливаємо склянку води;
  10. Відправляємо в духовку випікатися, випікати слід при мінімальній температурі;
  11. Випікатися лосятина повинна протягом 8 годин;
  12. Потім його потрібно вийняти, прибрати фольгу і викласти на велику тарілку. Можна прикрасити зеленню.

Рецепт компоту із заморожених ягід — читайте як приготувати смачний і корисний напій.

Як приготувати і з чим їдять консоме — рецепти приготування з нашими підказками.

Читайте наш рецепт салату з консервованої сардини з рисом.

Лосятина з печерицями в мультиварці

Продукти для приготування:

  • кілограм м'якоті без кісток;
  • дві морквини;
  • дві цибулини;
  • печериці свіжі – 400 грам;
  • масло рослинне – 4 великі ложки;
  • перець на свій смак;
  • сіль поварена пара пучок;
  • пучок свіжого кропу.

Знадобиться 3-4 години на вимочування, 3 години на приготування.

Калорійність – 192 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Попередньо лосятину рекомендується замочити в холодній воді на 3-4 години;
  2. Далі зрізаємо плівку і прожилки, ріжемо на середні шматочки;
  3. В мультиварку підливаємо рослинне масло, вибираємо режим «Смаження» і викладаємо шматочки м'яса;
  4. Шматочки лосятини потрібно смажити до появи легкої скоринки з золотистою структурою;
  5. Через 5-7 хвилин потрібно переключити на режим «Гасіння», прикриваємо кришку;
  6. Тим часом промиваємо гриби, чистимо капелюшки і нарізаємо тонкими пластинками;
  7. Морквину споліскуємо, очищаємо і протираємо на крупній тертці або ріжемо соломкою;
  8. Лук очищаємо і шаткуємо дрібними кубиками;
  9. Приблизно через 1,5 години перемикаємо прилад на підігрів і залишаємо готуватися м'ясо ще півгодини;
  10. Після цього потрібно залишити постояти хвилин 10-15 і викладаємо овочі до м'яса;
  11. Включаємо знову режим «Гасіння» і готуємо півгодини;
  12. В кінці викладаємо порубаний кріп, приправляємо спеціями, підсолюємо;
  13. Потім викладаємо на тарілки і подаємо на стіл.

Корисні поради

  • перш ніж варити, смажити, тушкувати, запікати лосятину її потрібно замочити на кілька годин у холодній воді, це прискорить процес приготування;
  • для надання соковитості, м'якості м'ясо рекомендується замаринувати в маринаді мінімум на 8 годин, а краще на пару днів;
  • відварювати лосине м'ясо потрібно щонайменше 2,5-3 години;
  • для поліпшення смаку можна використовувати приправи, але не надто багато.

Дичину особливо високо оцінять чоловіки, як справжні мисливці. При приготуванні лосятини важливо дотримувати всі необхідні рекомендації, особливу увагу варто приділити підготовчого етапу, від нього залежатиме підсумок приготованого блюда. В цілому лосятина виходить просто відмінною, її можна готувати на свята, для частування гостей, а також для повсякденного сімейного вечері.

Що ще почитати: