23 апрель 2019 4 662

Що можна приготувати на пікнік на природі

Все купити, всіх запросити, вибрати місце, продумати розваги і, звичайно ж, не забути про безпеку – безсумнівно, це дуже важливі моменти. Але багато хто погодиться, що головна частина будь-якого пікніка – це меню.

І якщо скласти його правильно і кожна страва вкласти частинку душі, то спогади про пікніку залишаться ще надовго. Далі поговоримо докладно про те, що приготувати на пікнік, щоб відпочинок на природі припав до душі всім без винятку.

Вибираємо м'ясо

Найчастіше коронною стравою будь-якого свята на природі стає м'ясо. Це може бути шашлик або барбекю. Головне, щоб готувалися воно на відкритому вогні. І дуже важливо його правильно вибрати.

Ось кілька порад, щоб не зробити помилку при виборі:

  • охолоджене м'ясо. Не можна брати парне, так як воно може бути жорстким. Не рекомендується брати заморожене, з-за втрати деяких смакових якостей. Категорично не рекомендується брати повторно заморожене.
  • м'ясо повинно бути глянсове, сухе, пружне при натисканні і без сторонніх неприємних запахів.
  • темне м'ясо брати також не варто, тому як воно, швидше за все, вже просто старе. Таке м'ясо використовується лише для супу, та й то не завжди.
  • м'ясо краще брати одним шматком, а нарізати на порційні шматки вже вдома.
  • необхідно простежити, щоб не було грудок жиру або жив.

Зазвичай для шашлику вибирають свинину, баранину або курку. Рідше – яловичину. Тут теж треба враховувати деякі нюанси при виборі:

  • колір баранячого м'яса повинен бути яскравим. Якщо воно потемніло – м'ясо старе. Підійдуть для шашлику: корейка, вирізка, м'ясо з задньої частини.
  • свинина вибирається світло-рожевого кольору і обов'язково з невеликою кількістю жиру. Підійде шия, корейка.
  • для курячого шашлику краще брати бройлерного курчати – у нього найніжніше м'ясо. Що стосується частини, то підійде практично що завгодно – філе, гомілки, стегенця.
  • якщо ви зважилися на яловичину, то ідеально підійде теляча вирізка. Все інше може виявитися занадто жорстким.

Правильний маринад – смачний шашлик

Якщо з вибором м'яса ви впоралися, то далі вам потрібно вирішити, як саме ви його будете готувати. Відверто кажучи, ви будете робити м'ясо на шампурах або на решітці – це просто справа смаку і переваг.

В деяких випадках це може бути питання зручності або просто данина моді. Словом, вирішувати вам. Набагато важливіше зробити правильний маринад. Адже від цього залежить наскільки м'ясо буде смачним і м'яким.

Вино, оцет, чай, мінералка, ківі, грейпфрут, майонез, спеції, помідори, цибуля – це лише мала частина того, що можна використовувати для маринаду.

Є маринади, які підійдуть для будь-якого м'яса або птиці. Це, наприклад, оцет з цибулею. Або майонез з тим же цибулею. Ці варіанти практично завжди безпрограшні, а також не віднімають багато часу.

Крім того, вони не вимагають особливих грошових витрат. Але все-таки маринад краще підбирати більш продумано і ретельно. І краще за все виходити із виду м'яса або птиці, вибраного вами для шашлику.

Так, для свинини добре підійдуть маринади з гранатового соку, ківі або пива. Для баранини – кефірний маринад або соєвого соусу. А яловичину можна маринувати, наприклад, у вині. Якщо ж ви вирішили робити шашлик із курячого м'яса, то можна зробити маринад з газованої мінеральної води. Або ж – коньячний маринад.

Зрозуміло, не варто забувати і про класичних варіантах – маринадах з оцту, майонезу, цибулі, лимонного соку і ін.

100 мл води — це скільки? Як відміряти рідина з допомогою підручних кухонних коштів читайте в нашій статті.

Що таке орегано використовувати як приправу й до чого вона підійде читайте тут.

Скільки грам цукру в столовій ложці? Як відміряти 100, 200, 300 грам продукту з допомогою звичайного столового приладу.

Альтернатива м'яса

Що можна приготувати на пікнік, крім шашлику? Звичайно, крім м'ясного шашлику існує ще й інші види. Наприклад, овочевий. Овочі можна готувати як на окремих шампурах (шпажках) або на решітці, так і чергуючи з шматочками м'яса. Для цих цілей підійдуть практично будь-які овочі – помідори, цибуля, баклажани, болгарський перець і інші.

Цікавим буде поєднання овочів з грибами. Наприклад, з печерицями. Але є один нюанс. Якщо овочі можна смажити як на шампурах (шпажках), так і на решітці, то в поєднанні з грибами все ж буде зручніше використовувати саме шампури.

Ну і, звичайно ж, не варто забувати про рибу. Яку краще вибрати?

Головне, щоб вона не була дрібною і не мала яскравого насиченого смаку сама по собі. Якщо риба середнього розміру, то її смажать цілком, якщо великого – можна порізати на порційні шматки.

Щодо вибору маринаду і його необхідності – вирішувати вам. Якщо м'ясо абсолютно точно потребує маринаді, то з рибою все далеко не так однозначно. Багато говорять, що він не потрібен. Тому що під час приготування на відкритому вогні, риба виходить злегка підкопченої, з димком.

А якщо ж ви все-таки вирішите маринувати, то потрібно запам'ятати, що робити це потрібно зовсім незадовго до початку приготування і краще обмежитися чимось простим і невибагливим. Наприклад, лимоном, сіллю і фенхелем.

У будь-якому випадку, як овочевий, так і рибний шашлик – це не тільки смачна альтернатива або доповнення до м'яса, але і відмінне блюдо для гостей вегетаріанців.

Розширюємо меню

Звичайно, шашлик – це коронна страва, яке прикрасить будь-пікнік. Але не варто забувати і про інших стравах. В першу чергу, це, звичайно ж, овочі. Ви можете просто подати їх, грубо нарізавши і прикрасивши зеленню. Адже це не пікнік, а не звану вечерю. Простота страв та їх подання тут доречна. Але все ж набагато смачніше і цікавіше буде зробити салат.
Овочевий салат
Інгредієнти Кількість
помідори - 3-4 шт.
огірки - 3-4 шт.
болгарський перець - 2 шт.
цибулю - 1 шт.
зелень - за смаком
рослинна олія - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 65 Ккал

Помідори та огірки нарізати кубиками, болгарський перець – соломкою. Цибулю ріжемо півкільцями. Зелень дрібно шаткуємо. Овочі змішуємо, додаємо масло і зелень. При бажанні можна посолити і поперчити.

Крім того, овочі можна готувати і на мангалі. Тут достатньо знати два основних правила – овочі ріжуться крупно і обов'язково їх потрібно трохи полити олією і/або соком лимона. Коли вони будуть готові, їх можна подавати окремим блюдом, так і змішати їх у вигляді гарячого салату.

Часто на пікнік беруть з собою бутерброди. І в їх приготуванні можна використовувати всю свою, практично необмежену, фантазію.

Дуже популярні зараз, наприклад, бутерброди з сиром моцарелла.

Бутерброди з моцарелою

Для них вам знадобляться:

  • хліб житній;
  • сир моцарелла;
  • помідор;
  • огірок;
  • оцет бальзамічний.

Час приготування одного бутерброда складе кілька хвилин. Калорійність такого бутерброда буде близько 150 ккал на 100 грам.

Відрізається дві скибочки хліба, помідори і огірки нарізати тонкими кружечками. Також гуртками ріжеться і моцарелла. На один шматочок хліба викладаються огірки, далі помідори, а після них моцарелла. Все це ви сбрызгиваете бальзамічним оцтом і накриваєте другим шматочком хліба. Ваш бутерброд – готовий.

Є і ще один простий і дуже смачний весняно-літній салат з редиски.

Салат з редиски

Для нього потрібно:

  • редис — половина пучка;
  • два-три огірка;
  • капуста нарізана — триста грам;
  • трохи кропу;
  • соняшникова або оливкова олія, за смаком;
  • оцет винний, за смаком.

На його приготування знадобиться близько двадцяти хвилин. Калорійність салату — близько 46 ккал на 100 грам.

Нарізати редис кільцями, огірки півкільцями. Капусту дрібно шинкуете. Подрібнюєте кріп. Все це змішуєте і сбрызгиваете олією і оцтом.

Які закуски приготувати на пікнік

Зараз дуже велику популярність набрали рулети з лаваша. Крім того, що вони дуже прості у приготуванні, так ще дають простір для фантазії у виборі начинок. І ще така закуска відмінно підійде для пікніка.

Єдиний нюанс – якщо на вулиці дуже жарко, ви їдете досить далеко і/або з ранку й до самого вечора, то майонез краще замінити на нежирну сметану.

Ось, наприклад, варіант закуски з лаваша.

Рулет з лаваша з грибами

  • лаваш тонкий — 3 штуки;
  • гриби — 200 грам (печериці);
  • зелень (петрушка і кріп по половині пучка);
  • сир — 200 грам (твердий);
  • майонез — близько 100 грам.

Час приготування рулету буде близько 15-20 хвилин. А калорійність – 252 ккал на 100 грам.

Попередньо натираєте сир. Печериці відварюєте або обсмажуєте – як вам більше до смаку. Зелень дрібно рубається.

Лаваш розкладається внахлест і промащується майонезом.

Потім викладаєте купками по черзі гриби і сир. Посипаєте все це зеленню.

Звертаєте акуратно щільний рулет і забираєте в холодильник. Приблизно на півгодини. Після цього дістаєте і нарізати.

А ще мало який пікнік обходиться без картоплі. Як її тільки не готують! Відварюють, запікають, смажать на вугіллі. Або ось непоганий варіант – картопля-гармошка. Таку закуску можна робити як вдома, заздалегідь, в духовці, так і на природі, на мангалі або в тих же вугіллі.

Картопля-гармошка

Для нього вам знадобляться:

  • картопля — 5 штук;
  • бекон — 200 грам;
  • цибуля — 2 штуки;
  • зубчик часнику;
  • сіль, перець (за смаком);
  • олія соняшникова — 50 грам.

Для того, щоб приготувати в духовці вам знадобитися трохи більше години часу, а калорійність буде становити близько 350 ккал на 100 грам.

Попередньо чистите картоплю і робите в ньому надрізи. Бекон нарізати скибочками, цибулю – кубиками, досить дрібно. Часник подрібнюєте.

Викладіть картоплю на фольгу, пересыпаете її рясно часником, цибулею. Додати за смаком сіль і перець. У надрізи кладете скибочки бекону. Все це сбрызгиваете масло і завертаєте в фольгу. Запікати потрібно в духовці трохи більше години при 220 градусах.

І ще одна цікава варіація на овочеву тему – це рулетики з баклажанів. Вони точно не залишать вас і ваших гостей байдужими.

Рулети з баклажанів

Для них потрібно:

  • баклажани — 2 штуки;
  • помідори — 2 штуки;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець на ваш смак;
  • соняшникова олія -2 столових ложки;
  • петрушка за вашим смаком;
  • майонез — 50 мл

Щоб приготувати рулетики, вам знадобиться близько години часу. Калорійність – 85 ккал на 100 грам.

Для початку нарізати баклажани уздовж, скибочками. І замачиваете їх на півгодини в солоній воді, це зніме гіркоту. Поки замочуються баклажани, ви можете підготувати інші інгредієнти.

Помідори наріжте кружечками. Зелень і часник порубаєте, і змішайте з майонезом. Коли баклажани будуть готові, зливаєте воду і просушуйте їх паперовими рушниками. Потім обсмажте на сковороді в нагрітому соняшниковій олії.

Обсмажені баклажани ви змащуєте майонезом з часником і зеленню, зверху покласти помідори. Звертаєте рулетик і скалываете краю шпажкою або зубочисткою. Ваша закуска готова.

Щоб урізноманітнити стіл і показати свою майстерність і привітність, можна знайти ще сотні і тисячі чудових рецептів. Але найголовніший рецепт будь-якого пікніка – це близькі люди і відмінний настрій!

Що ще почитати: