30 апрель 2019 2 466

Як смачно загасити картопля з м'ясом

З упевненістю можна сказати, що без страв з картоплею не обходиться жоден день, будь то повсякденна трапеза або святкове застілля. Щоб перерахувати кількість страв, які можна приготувати з картоплі, не вистачить пальців на руках і ногах.

З неї готують перші, другі страви і навіть десерти. Якісь з них популярні і широко відомі, інші- не дуже.

Картопля тушкована з м'ясом відноситься до класики, якою нікого не здивуєш. Це ситне і дуже смачне блюдо. Існує маса його варіацій: з різними сортами м'яса, з грибами, з овочами. Готувати тушкована картопля, крім традиційного способу, можна в мультиварці, в духовці, в горщиках і навіть в мікрохвильовій печі.
Простий рецепт – слідуємо всім традиціям
Інгредієнти Кількість
свинини - 300 грам
картоплі - 500 грам
цибулин - 1 середня
моркви - 1 середня
болгарського перцю - 1 штука
помідор - 2 дрібних
рослинної олії - 2-3 столові ложки
сіль, лавровий лист і чорний мелений перець - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 199 Ккал

Готувати картоплю по цьому рецепту дуже легко і просто. Час приготування буде залежати від того, яке було вибране м'ясо. З птицею і свининою часу на готування піде менше, а з телятиною і бараниною доведеться провести біля плити трохи більше.

Важливу роль в цьому рецепті займають спеції. Експериментуючи з ними можна кожного разу отримувати новий смак готової страви. А тепер докладніше дізнаємося, як приготувати тушкована картопля зі свининою і з традиційним набором спецій (чорний мелений перець і лавровий лист).

Порядок етапів приготування тушкованої картоплі з м'ясом:

  1. М'ясо промити, обсушити і нарізати невеликими шматочками (не більше 4 см). Обсмажити на олії до золотистої скоринки;
  2. Цибулю, моркву і болгарський перець почистити і помити. Нарізати: цибулю – півкільцями, моркву – тонкими кружальцями, перець – соломкою. Додати овочі до м'яса і тушкувати близько 5 хвилин;
  3. У помідорів зробити надріз хрестом біля основи плодоніжки, обшпарити їх окропом і видалити шкірку. Очищену м'якоть подрібнити кубиками і відправити до м'яса та інших овочів. Тушкувати все ще 5 хвилин;
  4. Картоплю почистити, помити і нарізати великим кубиком або брусочками, відправити на сковороду. Обсмажувати хвилин 5 картоплю з м'ясом і овочами, потім залити водою, щоб вона покрила картоплю повністю. Посолити, поперчити, додати лавровий лист і тушкувати ще хвилин 30 до готовності.

Тушкована картопля з м'ясом

Картопля, зварений у мультиварці, відрізняється від приготованого в каструлі або на сковороді. Завдяки тому, що картопля готується під тиском, який створюється під закритою кришкою, вона виходить томленої і розсипчастою при цьому, зберігає свою форму і корисні речовини.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грам свинини;
  • 1 кілограм картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 1 літр кип'ятку;
  • 1 столова ложка томатного соусу;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • сіль і спеції.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність: 216,6 кКал/100 г.

Послідовність процесів готування:

  1. Підготовлене м'ясо порізати середніми шматочками. У чашу мультиварки влити рослинне масло і включити режим «Смаження» або «Випічка»;
  2. Коли масло добре прогріється обсмажити в ньому м'ясо до появи гарної скоринки. Вона допоможе запечатати м'ясні соки і зберегти їх в готовому блюді;
  3. Цибулю і моркву подрібнити і додати до смаженій м'ясу, все перемішати. Закрити кришку мультиварки і залишити нудитися 15 хвилин в режимі «Смаження» або «Випічка»;
  4. Картоплю, очищений і нарізаний середніми брусочками, через чверть години відправити в чашу мультиварки. Додати сіль, спеції томатний соус (замість нього можна використовувати кетчуп або томатну пасту);
  5. Залити все гарячою водою, можна окропом, щоб диво-горшочку не довелося заново гріти воду. Встановити режим «Гасіння» і 40 хвилин, а після закінчення часу залишиться тільки насолодитися смачною картопелькою.

Картопля тушкована з капустою і м'ясом

Це блюдо підійде як для обіднього меню, так і для ситної вечері. Якщо капусту для цього рецепта можна використовувати як свіжу, так і квашену, то картопля обов'язково повинна бути того сорту, який не розварюється. Інакше готове блюдо стане безформною кашею.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грам м'яса;
  • 400 грам картоплі;
  • 400 грам капусти;
  • з 1 середньої цибулини і моркви;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • сіль і спеції.

Час приготування: близько 1 години.

Калорійність: 191,8 кКал/100 г.

Хід етапів приготування тушкованої картоплі з м'ясом і капустою:

  1. На 2 столових ложках олії обсмажити м'ясо, нарізане шматочками середнього розміру;
  2. Картоплю помити, почистити і нарізати не дуже дрібно. Капусту нашаткувати;
  3. На останньому рослинному маслі пасерувати подрібнену цибулю та моркву. Коли овочі будуть наполовину готові, додати до них томатну пасту і трохи води. Дати покипіти кілька хвилин;
  4. На дно каструлі викласти м'ясо, картоплю, капусту, пасеровані цибулю і моркву з томатною пастою. Залити водою, щоб вона покрила овочі, додати сіль і приправи;
  5. Потім відправити каструлю на плиту і тушкувати, не відкриваючи по можливості кришку до готовності 30-40 хвилин;
  6. Подавати блюдо гарячим, зверху можна прикрасити рубаною зеленню.

Розширюємо блюдо грибами

Тушкована картопля з м'ясом виходить по-новому смачним і дуже ситним, якщо його приготувати з грибами. Особливість цього рецепту ще в тому, що і картопля, і гриби, і м'ясо обсмажують окремо, а потім тушкують разом.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грам картоплі;
  • 350 грам свинячого ошийка;
  • 350 грам шампіньйонів;
  • 100 грам ріпчастої цибулі;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • 0,5 склянки томатного соку;
  • лавровий лист, спеції і сіль.

Час приготування: 55-60 хвилин.

Калорійність: 191,7 кКал/100 г.

Послідовність приготування тушкованої картоплі з м'ясом і грибами:

  1. Свинячий ошийок нарізати невеликими шматками і обсмажити на сковороді без додавання масла. Оскільки свинячий ошийок зазвичай має жирок, то обсмажуватися м'ясо буде на салі, яке витопиться в процесі нагріву сковороді;
  2. На сковороді, змазаній рослинною олією, обсмажити разом з цибулею почищені і порізані печериці до рум'яної скоринки;
  3. Підготовлену картоплю нарізати такими ж шматочками, як і м'ясо. Підсмажити на рослинній олії з кожного боку не більше 5 хвилин;
  4. У каструлю з товстим дном викласти м'ясо, картоплю і гриби, залити томатним соком, додати спеції і посолити;
  5. Вміст каструлі перемішати, накрити кришкою і поставити на вогонь. Картопля повинна ще потомитися хвилин 15-20.

Приготуйте соковитий біфштекс з яловичини — всі секрети правильної просмажування м'яса в нашій статті.

Як приготувати торт «Прага» по ГОСТу читайте в нашій статті.

М'ясо тушковану з чорносливом в мультиварці відрізняється ніжністю і насичений смак з кислинкою. Рецепт тут.

Готуємо ситний обід в горщиках

Важко відповісти на питання: тушкована картопля з м'ясом і овочами в горщику – це перше або друге блюдо? Але однозначно можна сказати, що це смачно і ситно. Для нього можна використовувати будь-яке м'ясо (курка, свинина, яловичина) і будь-які овочі (морква, спаржеву квасолю, зелений горошок, кукурудзу, кольорову або брюссельську капусту) у свіжому або замороженому вигляді.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 грам м'яса;
  • 600 г картоплі;
  • 600 г овочевої суміші;
  • 50 грам вершкового масла;
  • сіль і спеції.

Час приготування: 2,5 години.

Калорійність: 194,5 кКал/100 г.

Хід роботи:

  1. Підготувати м'ясо. Якщо це курка, то її достатньо просто порізати на середні шматочки, якщо свинина – обов'язково обсмажити, а яловичину – обсмажити і протушкувати у власному соку;
  2. Очищений і миту картоплю порізати середніми кубиками, часточками або брусочками і змішати з овочами. Якщо використовується заморожена овочева суміш, то її не треба попередньо розморожувати;
  3. М'ясо розкласти по горщикам, зверху викласти картоплю з овочами, сіль і спеції. Воду доливати не потрібно, вистачить соку з м'яса і овочів;
  4. Накрити горщики кришками і поставити на годину – півтора нудитися в духовці при 160 градусах. Якщо температура буде високою, то овочі почнуть підгоряти, а м'ясо може так і залишитися жорстким;
  5. До готового картоплі з м'ясом в кожен горщик варто покласти по 1 чайній ложечці олії. Воно додасть овочів приємний вершковий смак.

Кулінарні поради

Вийде чи тушкована картопля розсипчастим, але при цьому зберіг свою форму, багато в чому залежить від сорту коренеплоду. Якщо картопля містить багато крохмалю і швидко розварюється, то правильно її стушкувати не вийде.

Трохи виправити ситуацію або підстрахуватися допоможуть такі хитрощі:

  • якщо підготовлений і нарізану картоплю замочити на 20-30 хвилин у холодній воді, то крохмаль з його поверхні вымоется. Так шматочки не розваляться;
  • якщо картопля дуже швидко розварюється, то спочатку потрібно протушкувати практично до готовності овочі і м'ясо, і в останню чергу додати картоплю.

Для готування завжди необхідно використовувати каструлю, сковороду або жаровню з товстим дном. Кришку потрібно відкривати якомога рідше. Якщо готувати в горщиках, то прісне тісто цілком може замінити кришки. Так до тушкованої картоплі з м'ясом буде ще й смачний ароматний домашній хліб.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: